Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyłącznik odcięcia paliwa a pobór prądu

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

czy ktoś ma w swoim autku zamontowany wyłącznik odcięcia paliwa zabezpieczający przed kradzieżą i mierzył pobór prądu na postoju? Chodzi o najzwyklejszy ukryty wyłącznik.

Zauważyłem ciekawe zjawisko, kiedyś rozładował mi się akumulator po tygodniu postoju, okazało się, że kiedy odcięcie jest wyłączone (ów wyłącznik jest nie zabezpieczony) pobór prądu na postoju wynosi 0,5 A, kiedy jest zabezpieczony (odcięcie włączone) - pobór prądu jest prawidłowy i wynosi 0,01 A. Co może być tego przyczyna? Zły montaż, czy wyłącznik sam w sobie?

Napisano

> Witajcie!

> czy ktoś ma w swoim autku zamontowany wyłącznik odcięcia paliwa zabezpieczający przed kradzieżą i

> mierzył pobór prądu na postoju? Chodzi o najzwyklejszy ukryty wyłącznik.

> Zauważyłem ciekawe zjawisko, kiedyś rozładował mi się akumulator po tygodniu postoju, okazało się,

> że kiedy odcięcie jest wyłączone (ów wyłącznik jest nie zabezpieczony) pobór prądu na postoju

> wynosi 0,5 A, kiedy jest zabezpieczony (odcięcie włączone) - pobór prądu jest prawidłowy i

> wynosi 0,01 A. Co może być tego przyczyna? Zły montaż, czy wyłącznik sam w sobie?

a mozesz napisac co to za zaworek? bo po poborze pradu to bym powiedzial ze on jest 'normalnie zamkniety' a prad pobiera zeby go otworzyc... co by sugerowalo ze jak ci sie wylacznik 'popsuje' w trasie - to odetnie ci paliwo... a to chyba bezpieczne nie jest...

wiec albo masz cos zle podlaczone, albo kompletnie niewlasciwy zaworek ktos ci zlozyl.

Napisano

> Witajcie!

> czy ktoś ma w swoim autku zamontowany wyłącznik odcięcia paliwa zabezpieczający przed kradzieżą i

> mierzył pobór prądu na postoju? Chodzi o najzwyklejszy ukryty wyłącznik.

> Zauważyłem ciekawe zjawisko, kiedyś rozładował mi się akumulator po tygodniu postoju, okazało się,

> że kiedy odcięcie jest wyłączone (ów wyłącznik jest nie zabezpieczony) pobór prądu na postoju

> wynosi 0,5 A, kiedy jest zabezpieczony (odcięcie włączone) - pobór prądu jest prawidłowy i

> wynosi 0,01 A. Co może być tego przyczyna? Zły montaż, czy wyłącznik sam w sobie?

A nie jest to przypadkiem podłączone przez przekażnik?Wyłączniczek malutki i do tego przekaznik?

Napisano

Jeżeli masz włączony przekaźnik w obwód zasilania pompy lub zawór na przewodzie paliwowym bezpośrednio z 12V przez włącznik, to działa Ci prawidłowo. Powinieneś mieć wzięte 12V na włącznik po stacyjce i nie byłoby problemu jeżeli zapomnisz włączyć zabezpieczenie (wyłączyć zawór lub przekaźnik).

Napisano

> Jeżeli masz włączony przekaźnik w obwód zasilania pompy lub zawór na przewodzie paliwowym

> bezpośrednio z 12V przez włącznik, to działa Ci prawidłowo. Powinieneś mieć wzięte 12V na

> włącznik po stacyjce i nie byłoby problemu jeżeli zapomnisz włączyć zabezpieczenie (wyłączyć

> zawór lub przekaźnik).

Dokładnie tak jak piszesz,ale przekażnik który ma być zastosowany w takim układzie musi mieć wyjście 87a.

Czyli w przypadku awarii zasilania tego przekażnika obwód pompy czy zaworu musi być włączony.

Trudno powiedzieć jaki jest zastosowany w tym układzie?

Może być zwykły i dlatego konsumuje prąd,lub z wyjściem 87a lecz zle podłączony. confused.gif

Napisano

Wg mnie zły montaż. Wynika z niego, że przekaźnik masz na styku rozwartym i wyłączenie zabezpieczenia polega na zasileniu cewki przekaźnika i rozwarciu obwodu.

Jest to niebezpieczne (jak pisali koledzy) i ciekawe co to za przekaźnik z cewką 6W?

A swoją drogą, po co takie zabezpieczenia w bravo? Ktoś je próbuje kraść? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wygląda identycznie jak na obrazku smile.gif Zamontowany został w ASO. Nie wiem w jaki obwód został wmontowany, pisze jedynie, że odcina paliwo.

3727.jpg

Napisano

> Wygląda identycznie jak na obrazku Zamontowany został w ASO. Nie wiem w jaki obwód został

> wmontowany, pisze jedynie, że odcina paliwo.

To jest sam włącznik, który nie powinien pobierać prądu. Prawdopodobnie jest jeszcze przekaźnik.

W której pozycji jest odcięcie? Jeżeli na 1, to na 100% przekaźnik jest odwrotnie podłączony niż powinien wink.gif

Napisano
  • Autor

Masz rację, przekaźnik również jest smile.gif Nie wiem jak wygląda bo jest schowany. Na wyłączniku przy poz. 0 następuje odcięcie paliwa i nie pobiera prądu, na poz. 1 można zapalić auto i prąd na postoju jest pobierany.

Jak silnik chodzi, przełączając go na poz 0 - po chwili gaśnie.

Czy to normalne, że tego typu rozwiązanie pobiera prąd z aku podczas postoju, jeśli nie jest ustawione na odcięcie paliwa?

Napisano

> Masz rację, przekaźnik również jest Nie wiem jak wygląda bo jest schowany. Na wyłączniku przy poz.

> 0 następuje odcięcie paliwa i nie pobiera prądu, na poz. 1 można zapalić auto i prąd na

> postoju jest pobierany.

> Jak silnik chodzi, przełączając go na poz 0 - po chwili gaśnie.

> Czy to normalne, że tego typu rozwiązanie pobiera prąd z aku podczas postoju, jeśli nie jest

> ustawione na odcięcie paliwa?

zapytam... czy ty sie nie boisz jezdzic z takim (dodatkowym, dokladanym w ASiO, wiec raczej nie homologowanym) ukladem ktory do zachowania droznosci ukladu podawania paliwa potrzebuje pradu? - co jesli ci sie pstryczek przypadkiem rozlaczy w czasie jazdy (wyprzedzania na przyklad)?... zawsze mi sie wydawalo ze tego typu uklady powinny pobierac prad _tylko_ przy zmianie stanu.

Napisano
  • Autor

Szczerze? Nie boję, takie rozwiązanie uratowało mi kiedyś seicento przed kradzieżą...

Nie zdarzyło mi się, żeby podczas wyprzedzania pstryczek elektryczek odciął paliwo. Nawet o tym nie myślę, bo jak będziesz tak myślał to przyciągniesz takie zdarzenie wink.gif

Wtedy nie sprawdzałem, czy to zżera prąd, aż do teraz smile.gif

Napisano

> Szczerze? Nie boję, takie rozwiązanie uratowało mi kiedyś seicento przed kradzieżą...

> Nie zdarzyło mi się, żeby podczas wyprzedzania pstryczek elektryczek odciął paliwo. Nawet o tym nie

> myślę, bo jak będziesz tak myślał to przyciągniesz takie zdarzenie

> Wtedy nie sprawdzałem, czy to zżera prąd, aż do teraz

Tak jak pisał jeden kolega jest to zły montaż no.gif

Ten układ można podłąłczyć w ten sposób,żeby nie pobierał prądu na postoju a w razie awarii pstryczka jak pisał inny kolega nie odcieło Ci dopływu paliwa w czasie jazdy.

Tak powinny wyglądać wyjścia

285519873-przekaznik5.gif

Poza tym jeśli zakładali Ci to w ASO to spokojnie możesz podjechać i powiedzieć,że jest to żle zrobione nono.gif

W końcu za to zapłaciłeś.

post-140827-14352514722442_thumb.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo za odpowiedzi i sugestie:) W ASO powiedzieli, że trzeba poprawić układ. Zaproponowali, że zrobią odcięcie zapłonu (tak jakby drugi immobiliser), wtedy zarówno przy wył. i zał. prądu pobierać nie będzie.

Pokażę im jeszcze Twój schemat, co na to powiedzą smile.gif

Napisano

> Dzięki bardzo za odpowiedzi i sugestie:) W ASO powiedzieli, że trzeba poprawić układ.

> Zaproponowali, że zrobią odcięcie zapłonu (tak jakby drugi immobiliser), wtedy zarówno przy

> wył. i zał. prądu pobierać nie będzie.

> Pokażę im jeszcze Twój schemat, co na to powiedzą

To nie jest kompletny schemat,to tylko wzór jaki ma być zastosowany przekażnik w takim układzie smile.gif

A kosztuje on 6-7zł smile.gifDo tego wyłaczniczek za 2zł i już masz odcięcie paliwa smile.gif

Nie jest to zbyt skomplikowany układ,więc nie wiem dlaczego w ASO nie mogli sobie z tym poradzić confused.gif

Mając nóż,lutownicę i kombinerki można sobie zrobić to samemu smile.gifAle jeżeli auto jest na gwarancji,to faktycznie lepiej zlecić to ASO nawet jeśli nie mogą sobie z tym poradzić smile.gif

Napisano

Tak się luźno zastanawiam po co takie kombinacje. W PII miałem zamontowane odcięcie prądu do pompy paliwa w najprostszy z możliwych sposobów czyli wpięty wyłącznik w kabel zasilający pompkę i działało to bez zastrzeżeń.

Napisano

> Tak się luźno zastanawiam po co takie kombinacje. W PII miałem zamontowane odcięcie prądu do pompy

> paliwa w najprostszy z możliwych sposobów czyli wpięty wyłącznik w kabel zasilający pompkę i

> działało to bez zastrzeżeń.

W tym przypadku też tak jest(chyba), tylko z tą różnicą,że przekażnik jest zle podłączony frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Byłem w ASO i poprawili wyłącznik. Teraz odcina zapłon i podczas jazdy gdy się go wyłączy Bravo nie gaśnie. Zapewniali, że pobierać prądu już nie powinno.

Tylko jest problem. Zmierzyłem pobór prądu w spoczynku i ku mojemu zdziwieniu dalej to samo frown.gif Kiedy zapłon jest odcięty pobiera 0,01 A, kiedy nie jest odcięty 0,15 A.

Mam prośbę, czy ktoś mógłby zerknąć u siebie ile prądu pobiera Bravo w spoczynku?

Napisano

> Mam prośbę, czy ktoś mógłby zerknąć u siebie ile prądu pobiera Bravo w spoczynku?

gdzie miernik przyłożyć (czerwone i czarne) i na jaką jednostkę ustawić odczyt?

Napisano
  • Autor

> gdzie miernik przyłożyć (czerwone i czarne) i na jaką jednostkę ustawić odczyt?

Miernik podłączyć szeregowo tzn. najprościej zdjąć klemę minusowa i podłączyć do układu (czarne do - akumulatora i czerwone do klemy), miernik ustawić na jednostkę 10A, przewód czerwony wpinamy w mierniku do gniazda 10ADC smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.