Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak otworzyć prawe drzwi?

Featured Replies

Napisano

Niestety prawdopodobnie trafiła mojego Stilonka przypadłość zawna awarią zamka. Wiem, że aby zamek wymienić lub naprawić trzeba zdjąć tapicerkę drzwi. Najwygodniej to robić przy szeroko otwartych drzwiach. I tu moje pytanie:

Jak zdjąć tapicerkę drzwi (prawe - auto 3 drzwiowe), gdy drzwi są zamknięte? niewiem.gif

Rozumiem, że najlepiej je otworzyć, ale żebym mógł otworzyć te drzwi, muszę chyba najpierw zdjąć tapicerkę, bo zamek nie reaguje ani na klamkę zewnętrzną ani na wewnętrzną.

Słychać, że zamek centralny działa, bolec w drzwiach wysuwa się, ale drzwi nadal nie dają się otworzyć confused.gif.

Zamki w lewych drzwiach i klapie bagażnika działają prawidłowo i nie ma z nimi problemów.

Więc: Jak otworzyć prawe drzwi?

Napisano

ktoś miał na forum taką przypadłość, "szukajka" pomoże chyba że zgłosi sie "dotkniety przypadkiem".

Napisano

> Niestety prawdopodobnie trafiła mojego Stilonka przypadłość zawna awarią zamka. Wiem, że aby zamek

> wymienić lub naprawić trzeba zdjąć tapicerkę drzwi. Najwygodniej to robić przy szeroko

> otwartych drzwiach. I tu moje pytanie:

> Jak zdjąć tapicerkę drzwi (prawe - auto 3 drzwiowe), gdy drzwi są zamknięte?

> Rozumiem, że najlepiej je otworzyć, ale żebym mógł otworzyć te drzwi, muszę chyba najpierw zdjąć

> tapicerkę, bo zamek nie reaguje ani na klamkę zewnętrzną ani na wewnętrzną.

> Słychać, że zamek centralny działa, bolec w drzwiach wysuwa się, ale drzwi nadal nie dają się

> otworzyć .

> Zamki w lewych drzwiach i klapie bagażnika działają prawidłowo i nie ma z nimi problemów.

> Więc: Jak otworzyć prawe drzwi?

ciepła woda i lejesz po drzwiach ... nic innego nie zrobisz.

Tapicerka nie zejdzie przy zamkniętych drzwiach.

Odstająca tapicerka przednia (schowek, AirBag) nie pozwoli odchylić tapicerki od drzwi.

Manual ze ściąganiem tapicerki zrobiłem - znajdziesz na ZTS or stronie www.fiatstilo.com.pl

Napisano
  • Autor

> ciepła woda i lejesz po drzwiach

Sorki, ale co mi pomoże ciepła woda? Zamek nie zamarzł, bo po pierwsze ostatnio nie było deszczu (samochód jest suchy), a zarazem nie było mrozu. Zamek jest zablokowany, a nie zamarźnięty!

> Tapicerka nie zejdzie przy zamkniętych drzwiach.

> Odstająca tapicerka przednia (schowek, AirBag) nie pozwoli odchylić tapicerki od drzwi.

frown.gif

> Manual ze ściąganiem tapicerki zrobiłem - znajdziesz na ZTS or stronie www.fiatstilo.com.pl

Jak zdemontować tapicerkę drzwi, jak są otwarte - to wiem, czytałem Twój manual.

Napisano

z gory uprzedzam ze nie mam 3d i nie zagladalem pod plastiki...

ale..

nie da sie odkrecic rygla w slupku zeby otworzyc drzwi razem z ryglem dyndajacym w zamku a dopiero sie pastwic nad tapicerka ? hmm.gif

ewentualnie w druga manke... moze da sie dostac do zawiasow ? ( ale to raczej karkolomne bo wg mnie MUSI byc opracowana jakas procedura naprawcza w ASO przy naprawie zwalonego zamka, a ta metodologia wydaje sie mega niewygodna ) icon_rolleyes.gifniewiem.gif

edyta

a gogle na to :

jakiś tekst

tu z rozwiazaniem

tu tez sie udalo

Napisano

> Sorki, ale co mi pomoże ciepła woda? Zamek nie zamarzł, bo po pierwsze ostatnio nie było deszczu

> (samochód jest suchy), a zarazem nie było mrozu. Zamek jest zablokowany, a nie zamarźnięty!

> Jak zdemontować tapicerkę drzwi, jak są otwarte - to wiem, czytałem Twój manual.

To Cię nie zrozumiałem.

W takim przypadku możesz spróbować wyjechać z fotelem by śruby od tapicerki odkręcić i resztę targasz - najlepiej zniszczyć kołki od strony zawiasów niż listwę przy szybie (jeśli nie uszkodzisz obu tych rzeczy. Na 100% kołki połamiesz.

Powiem tak - im więcej cierpliwości tym mniej zniszczeń tongue.gif

Nic innego mi nie przychodzi do głowy ... ale pomyślę jeszcze

Napisano

> Nic innego mi nie przychodzi do głowy ... ale pomyślę jeszcze

Jeszcze trza zdjąć głośnik wysokotonowy.

285517146-C21839510_4.jpg

Kołki od strony zawiasów też będzie ciężko urwać, zbyt mocne, prędzej wyskoczą z uchwytu lub go urwią.

post-28378-14352514685529_thumb.jpg

Napisano

Taką przypadłość miał kolega z Lublina...może się wypowie. Z tego co pamiętam ściągał listwy (zewnętrzne) plastikowe z drzwi i przez otwór w który wchodzą kolki listwy, otworzył drzwi od zewnątrz smile.gif

Napisano

U mnie była zdejmowana listwa,która jest na drzwiach/urwą się kołki/ grinser006.gif.Pod listwą są duże otwory.Przez jeden z nich można dostać się do mechanizmu zamka/który otwór nie pamiętam/.Manewrując odpowiednio wygiętym drutem da się drzwi otworzyć.W moim przypadku była zatarta/bardzo duża korozja/ ośka klamki wewnętrznej./jak rozbierzesz to zobaczysz o co chodzi/Ośkę da się wybić trzeba ją posmarować i cieszyć się z dokonanej naprawy.

Napisano
  • Autor

No i udało się.

Po dość "energicznym tłumaczeniu" drzwiom, że mają się otworzyć, zrozumiały i odpuściły.

Owo "energiczne tłumaczenie" polegało na szybkim uderzaniu w drzwi w okolicach zamka i energicznym ruszaniu (a nawet powiedziałbym szarpaniu) drzwi za klamkę zewnętrzną. No i odpuściło.

Okazało się, że zatarła się (od brudu wymieszanego ze smarem) zapadka/skobel zahaczający w zamku (ten widoczny w wycięciu w drzwiach). Po otworzeniu drzwi i zdjęciu tapicerki (bez demontażu tej blachy pod tapicerką drzwi) przez otwory normalnie zasłonięte okrągłymi uszczelkami i przez inne wszelkie dziury i szczeliny, zostały oczyszczone i nasmarowane wszystkie cięgna i dźwigienki zamka. Teraz to wszystko chodzi płynnie i leciutko.

Preparaty w aerozolu jakie używałem (jeden głęboko penertujący i czyszczący, a drugi smarujący i zabezpieczający) to specyfiki stosowane w lotnictwie do czyszczenia i konserwacji trudno dostępnych miejsc. Działają świetnie!

Mam nadzieję, że na jakiś czas będzie spokój.

Dziękuję wszystkim za pomoc i rady. Na pewno w jakimś stopniu pomogły smile.gif .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.