Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny przedniego zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Problem na Forum był omawiany, ale nie wiem, czy w tym aspekcie. Mam stilo 1,9 jtd 115 kM hatchback i, jak większość właścicieli, problem z niskim zawieszeniem z przodu. Sprężyny były zmieniane na nowe i nie przyniosło to żadnego efektu. Mam a'propos kilka pytań do znawców: Czy twardość sprężyn jest znaczona w jakiś sposób na sprężynach (zakupione przeze mnie miały bodajże żółtą plamkę farby i nie wiem, czy nie zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedawcę)? Czy sprężyny z multiwagona będą pasowały do hatchbacka (zauważyłem, że multiwagony mają zazwyczaj większy prześwit między kołem a błotnikiem)? Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.

Napisano

> Problem na Forum był omawiany, ale nie wiem, czy w tym aspekcie. Mam stilo 1,9 jtd 115 kM hatchback

> i, jak większość właścicieli, problem z niskim zawieszeniem z przodu. Sprężyny były zmieniane

> na nowe i nie przyniosło to żadnego efektu. Mam a'propos kilka pytań do znawców: Czy twardość

> sprężyn jest znaczona w jakiś sposób na sprężynach (zakupione przeze mnie miały bodajże żółtą

> plamkę farby i nie wiem, czy nie zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedawcę)? Czy sprężyny z

> multiwagona będą pasowały do hatchbacka (zauważyłem, że multiwagony mają zazwyczaj większy

> prześwit między kołem a błotnikiem)? Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady.

Jakiej firmy kupileś sprężyny ?

O kropkach nic Ci nie powiem, ale z doświadczenia (nie małego cfaniak.gif) wiem że często wciskają od silnika 1.2-1.4 z tekstem 'panie bierz to to samo'.

Nie ma znaczenia czy wagon czy heczbek wink.gif

Co do wysokości to masz w sumie 3 opcje:

1. Kupić springi oryginalne, tylko one mają wymiar taki jak potrzeba.

2. Wymienić łożysko amorka, które wbija się w kolumnę i zawsze nowe trochę wydłuży amorek.

3. Zastosować paten Gborownika.

Wszystkie 3 powyższe opcje można ze sobą łączyć, aczkolwiek 1+3 zrobi wersję mega terenowa wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Cóż zatem zastosował szanowny pan Gborownik? I z jakim kosztem należy się liczyć kupując potrzebne mi oryginały w ASO?

Napisano

Odezwij się do użytkownika tanifiat na allegro. To ASO z Suwałk i o ile dobrze pamiętam płaciłem coś koło 250 za sztukę. Sprężyna pozmianowa wzmacniana.

Ale jeśli oczekujesz podniesienia to zapomnij. U mnie po wymianie nic się nie zmieniło. One po prostu tak nisko stoją i już. Nawet w ASO powiedzieli, że można na tokarce zrobić jakieś podkładki które go podniosą ale akurat przy wymianie nie było ślusarza na warsztacie.

Napisano

> Cóż zatem zastosował szanowny pan Gborownik? I z jakim kosztem należy się liczyć kupując potrzebne

> mi oryginały w ASO?

Mi powiedzieli w Lublinie, że 280zł za sztukę (do 1,4).

Za KYB na płaciłem na Allegro po 105zł.

Napisano

Jesli chodzi o lozyska McPersona to w jaki sposob na nim mozna uzyskac wiekszy "przeswit" ??

Pytam bo planuje zmiane lozysk a nie chcialbym aby zrobila sie motorowka.

Jesli juz po wymianie ma sie podniesc to o jakie waretosci ?

Napisano

> Jesli chodzi o lozyska McPersona to w jaki sposob na nim mozna uzyskac wiekszy "przeswit" ??

> Pytam bo planuje zmiane lozysk a nie chcialbym aby zrobila sie motorowka.

> Jesli juz po wymianie ma sie podniesc to o jakie waretosci ?

Łożysko jest stożkowe i wchodzi w kolumnę, (w karoserię) logiczne wydaje się iż guma parcieje i łożysko wchodzi coraz głębiej, pozatym ktoś tu już się wypowiadał że po jego wymianie (całej tej górnej częsci, łożysko z tą gumą, nie wiem czy to jest jako całość czy oddzielnie sprzedawane) zauwarzyło podniesienie się samochodu, podejrzewam że może to dać około 5mm, w ekstremalnym przypadku nie powinno przekroczyć 1cm.

Pozdrawiam.

Napisano

> Cóż zatem zastosował szanowny pan Gborowik?...

Otóż Gborowik zastosował pewne podkładki, które podniosły auto o kilkadziesiąt milimetrów. Może wypowiedzą się Stilomaniacy, którzy zastosowali powyższe, a wiem, że jest ich przynajmniej kilku. Pozdrawiam.

Napisano

> Może

> wypowiedzą się Stilomaniacy, którzy zastosowali powyższe, a wiem, że jest ich przynajmniej

> kilku. Pozdrawiam.

Witam!

W tym temacie jest spoooro napisane: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284780337&page=0&fpart=1&vc=1 miedzy innymi sa tez moje posty co i jak bylo zrobione i zdjecia mojego bolidu po podniesieniu przodu. Nie traktujcie tego jako reklamy ASO z Gizycka bo tak nie jest wink.gif. Cieniasy zjeb...li mi lampy przednie przy probie wymiany zarowek frown.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.