Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polityka cenowa RSA

Featured Replies

Napisano

Witam,

Porównałem ten sam model w wersji podstawowej z silnikiem benzynowym w PL i FR.

1. FR

21 900 EUR *4.40 = 96 360 PLN. yikes.gifyikes.gifyikes.gif

2. PL

54 450 PLN

A mówią iż samochody nowe w PL są drogie...

Napisano

> Witam,

> Porównałem ten sam model w wersji podstawowej z silnikiem benzynowym w PL i FR.

> 1. FR

> 21 900 EUR *4.40 = 96 360 PLN.

> 2. PL

> 54 450 PLN

> A mówią iż samochody nowe w PL są drogie...

Musisz zagłębić się w :

1. podatki

2. wyposażenie

niewiem.gif

Napisano

Weź przelicznik 1:1

We Francji kupisz dwie i kawałek megany w cenie naszej jednej

Napisano

Podobnie jest wszedzie.

Np Fiat panda actual

w PL wg strony fiata 26990zl = 6000 euro

w IRL wg strony fiata 9995 euro

Napisano

> Witam,

> Porównałem ten sam model w wersji podstawowej z silnikiem benzynowym w PL i FR.

> 1. FR

> 21 900 EUR *4.40 = 96 360 PLN.

> 2. PL

> 54 450 PLN

> A mówią iż samochody nowe w PL są drogie...

bo sa... w EU socjal to jakies 1500E, wiec jak zarabiasz troche wiecej niz socjal to (zakladajac tzw. 'zeby w sciane') juz po 1.5roku teoretycznie masz sznase na takie autko. W polsce 1400pln? to teraz policz ile lat teori musialbys zglebiac (znaczy gryzc sciany) zeby sobie takie autko kupic.

pomijam oczywiscie roznice w wyposazeniu i fakt ze klikajac w benzyne w FR masz az 2wersje do wyboru z silnikami TCe 130, a w PL od 50kpln to sa silniki od komarka albo innej kosiark, a jak klikniesz TCe 130 to juz troche lepsze kwoty sie robia i roznica jakby sie zaczyna zacierac wink.gif

Napisano

> bo sa... w EU socjal to jakies 1500E , wiec jak zarabiasz troche wiecej niz socjal to (zakladajac

najniższa pensja? zasiłek jakiś (na 10-osobową rodzinę? zlosnik.gif)? możesz podać szczegóły, a ja w międzyczasie już się będę pakował bananaevil.gif

Napisano

> najniższa pensja? zasiłek jakiś (na 10-osobową rodzinę? )? możesz podać szczegóły, a ja w

> międzyczasie już się będę pakował

Biora pod uwage, ze srednia w DE jest okolo 2kEUR, to watpliwy bylby sens pracowania hehe.gif

Ludzie to jednak maja fantazje grinser006.gif

Napisano

> najniższa pensja? zasiłek jakiś (na 10-osobową rodzinę? )? możesz podać szczegóły, a ja w

> międzyczasie już się będę pakował

dobra, przejezyczenie wink.gif - w DE nie ma minimalnej pensji (tak jak u nas) zapisanej w ustawie, ale koledzy zza biurka (bardzo zachodni niemcy wink.gif ) tak wlasnie okreslaja pensje na poziomie ~1500E wink.gif - czyli ze pozwala przezyc z miesiaca na miesiac.

Kolega z sasiedniego dzialu wlasnie kupil sobie nowke golfa z salonu biorac roczny kredyt (auto warte ~19kE, czyli praktycznie golas, w rozliczeniu zostawil golfa 3 - wiec pewnie kredyt troche mniejszy - z wplata wlasna pewnie bedzie z 15kE moze troche mniej) , a jako first-line support (czyli na polskie warunki to operator infolinii) nalezy raczej do tych mniej zarabiajacych. Pokaz mi teraz pracownika callcenter w PL, ktory za roczna pensje kupuje nowego golfa z salonu wink.gif - albo nawet niech bedzie w stanie splacic w ciagu roku rownowartosc 15kE i 'normalnie' zyc wink.gif

a w swoim archiwum bookmarkow znalazlem cos takiego

Napisano

> dobra, przejezyczenie - w DE nie ma minimalnej pensji (tak jak u nas) zapisanej w ustawie,

Jest.

>ale

> koledzy zza biurka (bardzo zachodni niemcy ) tak wlasnie okreslaja pensje na poziomie ~1500E

> - czyli ze pozwala przezyc z miesiaca na miesiac.

W jakiej branzy i w jakim rejonie?

> Kolega z sasiedniego dzialu wlasnie kupil sobie nowke golfa z salonu biorac roczny kredyt (auto

> warte ~19kE, czyli praktycznie golas, w rozliczeniu zostawil golfa 3 - wiec pewnie kredyt

> troche mniejszy - z wplata wlasna pewnie bedzie z 15kE moze troche mniej) , a jako first-line

> support (czyli na polskie warunki to operator infolinii) nalezy raczej do tych mniej

> zarabiajacych.

Nie rozsmieszaj mnie. 19 tysiecy euro w kredycie na rok i golf III w rozliczeniu? Za tego G3 Niemczech mozesz dostac kilkaset euro. ZADEN salon VW nie da za niego wiecej niezaleznie od tego jak bedzie on wychuchany.

19k euro w 12 miesiecy to jakies 1600 euro miesiecznie - nie liczac odsetek, kosztow kredytu i ubezpieczenia go.

No chyba, ze typowo niemiecka moda ma na kobiec 15k euro raty koncowej, ktora splaci samochodem opowiadajac znajomym, ze po roku zmienil Golfa na nowego bo mu sie znudzil...

>Pokaz mi teraz pracownika callcenter w PL, ktory za roczna pensje kupuje nowego

> golfa z salonu - albo nawet niech bedzie w stanie splacic w ciagu roku rownowartosc 15kE i

> 'normalnie' zyc

zaprzeczasz sam sobie. Policz na spokojnie: 1600 rata za auto, 80-100 euro OC+AC. Mam Ci wyliczyc ile kosztuja rzeczy takie jak mieszaknie itp czy domyslasz sie sam?

Napisano

> Biora pod uwage, ze srednia w DE jest okolo 2kEUR, to watpliwy bylby sens pracowania

> Ludzie to jednak maja fantazje

a weźmy tych ludzi, co za 5 i 6 euro/h pracują, bo nawet czegoś takiego jak "najniższej pensji" nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Podobnie jest wszedzie.

> Np Fiat panda actual

> w PL wg strony fiata 26990zl = 6000 euro

> w IRL wg strony fiata 9995 euro

ale Irlandia to jakaś nietypowa drożyzna, w UK najtańsza Panda kosztuje KATALOGOWO kole 8,5, do kupienia spokojnie poniżej 7 tysięcy funtów, czyli kole 36 tysięcy złotych

Napisano

> dobra, przejezyczenie - w DE nie ma minimalnej pensji (tak jak u nas) zapisanej w ustawie, ale

> koledzy zza biurka (bardzo zachodni niemcy ) tak wlasnie okreslaja pensje na poziomie ~1500E

> - czyli ze pozwala przezyc z miesiaca na miesiac.

> Kolega z sasiedniego dzialu wlasnie kupil sobie nowke golfa z salonu biorac roczny kredyt (auto

> warte ~19kE, czyli praktycznie golas, w rozliczeniu zostawil golfa 3 - wiec pewnie kredyt

> troche mniejszy - z wplata wlasna pewnie bedzie z 15kE moze troche mniej) , a jako first-line

> support (czyli na polskie warunki to operator infolinii) nalezy raczej do tych mniej

> zarabiajacych. Pokaz mi teraz pracownika callcenter w PL, ktory za roczna pensje kupuje nowego

> golfa z salonu - albo nawet niech bedzie w stanie splacic w ciagu roku rownowartosc 15kE i

> 'normalnie' zyc

> a w swoim archiwum bookmarkow znalazlem cos takiego

ale użyłeś słowa "socjal" wink.gif co do płac w Niemczech nie ma sensu dyskutować, ale jest to już kraj wyzysku... szczególnie dla tych dopiero wchodzących na rynek pracy

Napisano

> ale Irlandia to jakaś nietypowa drożyzna, w UK najtańsza Panda kosztuje KATALOGOWO kole 8,5, do

> kupienia spokojnie poniżej 7 tysięcy funtów, czyli kole 36 tysięcy złotych

dżizu, zapomniałech wkleić sciana.gif

i nie jest to zupełnie goła wersja jak polski Actual

STANDARD SPECIFICATION:

13" steel wheels

ABS with EBD (Electronic Brake Distribution)

Air circulation facility

Black front grille

Body coloured bumpers

Controlled energy dissipation reinforced body structure

Driver’s airbag

Dualdrive electric power steering

Electric front windows

Fiat CODE immobiliser

Follow me home headlights

FPS (Fire Prevention System)

Front and rear seats with antisubmarining cross-piece

Front seat belts with retractors, pretensioners and load limiters

Heated rear window with wiper washer

Height-adjustable steering wheel

Instrument panel with analog indicators, water temp and fuel gauges

Internally adjustable door mirrors

Oddments compartment with lid on fascia

Passenger airbag with manual deactivation

Pedal support with predetermined failure mode in a crash

Radio/CD player

Rear seat belts with retractors (2 seats)

Reclining front seats

Space saver spare wheel

Windscreen wiper with intelligent washer

Napisano

> Jest.

branżowe/związkowe są tylko, a ile firm płaci poniżej?

minimalnej płacy jak w Holandii NIE MA, i nie rób nikomu nadzei, a nawet jak ją przeforsują, to niewolnicy (bo za bramą czekają następni) na tę minimalną będą jechać po cichu nadgodziny

> W jakiej branzy i w jakim rejonie?

> Nie rozsmieszaj mnie. 19 tysiecy euro w kredycie na rok i golf III w rozliczeniu? Za tego G3

> Niemczech mozesz dostac kilkaset euro. ZADEN salon VW nie da za niego wiecej niezaleznie od

> tego jak bedzie on wychuchany.

> 19k euro w 12 miesiecy to jakies 1600 euro miesiecznie - nie liczac odsetek, kosztow kredytu i

> ubezpieczenia go.

> No chyba, ze typowo niemiecka moda ma na kobiec 15k euro raty koncowej, ktora splaci samochodem

> opowiadajac znajomym, ze po roku zmienil Golfa na nowego bo mu sie znudzil...

> zaprzeczasz sam sobie. Policz na spokojnie: 1600 rata za auto, 80-100 euro OC+AC. Mam Ci wyliczyc

> ile kosztuja rzeczy takie jak mieszaknie itp czy domyslasz sie sam?

na zachodzie jest raj, tylko Ty jeszcze tego nie zauważyłeś rotfl.gif

Napisano

> branżowe/związkowe są tylko, a ile firm płaci poniżej?

> minimalnej płacy jak w Holandii NIE MA, i nie rób nikomu nadzei, a nawet jak ją przeforsują, to

> niewolnicy (bo za bramą czekają następni) na tę minimalną będą jechać po cichu nadgodziny

Bo haslem kluczowym jest "zatrudnienie w pelnym wymiarze godzin"

> na zachodzie jest raj, tylko Ty jeszcze tego nie zauważyłeś

Widac na innym zachodzie zyje... hehe.gif

Napisano

> Jest.

niemcy twierdza ze nie ma...

> W jakiej branzy i w jakim rejonie?

logistyka/IT , okolice fankfurtu nad menem

> Nie rozsmieszaj mnie. 19 tysiecy euro w kredycie na rok i golf III w rozliczeniu? Za tego G3

> Niemczech mozesz dostac kilkaset euro. ZADEN salon VW nie da za niego wiecej niezaleznie od

> tego jak bedzie on wychuchany.

> 19k euro w 12 miesiecy to jakies 1600 euro miesiecznie - nie liczac odsetek, kosztow kredytu i

> ubezpieczenia go.

> No chyba, ze typowo niemiecka moda ma na kobiec 15k euro raty koncowej, ktora splaci samochodem

> opowiadajac znajomym, ze po roku zmienil Golfa na nowego bo mu sie znudzil...

> zaprzeczasz sam sobie. Policz na spokojnie: 1600 rata za auto, 80-100 euro OC+AC. Mam Ci wyliczyc

> ile kosztuja rzeczy takie jak mieszaknie itp czy domyslasz sie sam?

ty przeczytaj na spokojnie co napisalem a ja policze jeszcze raz, ~19kE nowy golf w salonie, nie wiem czy do tego jakis rabat byl, minus (mozliwe ze) kilkaset Euro za g3 (a moze nieco wiecej, ale nie wiem tego) oraz gotowka do 25% wartosci auta (takie warunki kredytowana mi sie obily o uszy) daje ci jakies 15kE na 12 miesiecy - czyli rata z ubezpieczeniem ma szanse wyjsc jakies 1500E (i to raczej max). Czlowiek ktory to kupil nie ma kredytu na miekszanie, dzieci raczej nie utrzymuje (jest w takim wieku, ze juz raczej rozpieszcza wnuki wink.gif ) wiec cala pensja (jego i zony) zostaje dla 'na wydatki' a ile zarabia - nie mam pojecia, ale patrzac na swoj pasek to powiedzialbym ze (on sam) 2.5kE to raczej ma.

wiec jeszcze raz, podsumowujac - zakladajac ze niech ten 'moj niemiec' ma nawet 2kE netto miesiecznie, to przy cenie golfa na poziomie 20kE za 'roczna' pensje go kupi - a pracuje, przypominam, w call-center jako first line support. Teraz odniesmy do to do PL - ile mozna zarobic w call-center? niech bedzie tlusto 3kPLN netto? a ile kosztuje taki golf w pl? 'golas' za 60kPLN? to wychodzi 2lata gryzienia tynku...

Napisano

> zarobic w call-center? niech bedzie tlusto 3kPLN netto?

Gdzie tyle płacą ? Chyba kolejkę składających CV to z kosmosu widać :D

Napisano

> Bo haslem kluczowym jest "zatrudnienie w pelnym wymiarze godzin"

machlaczysz zlosnik.gif mowa jest o stawkach godzinowych i tylko takie ewentualnie będą podlegać w przyszłości ustawie o płacy minimalnej, tak jak w UK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.