Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teflonowanie?

Featured Replies

Napisano

> To miło

> Jak chcesz głupkowate pyskówki urządzać to poszukaj sobie kogoś na podwórku

Sam napisałeś, że to pewnie technika nie ta, więc chcę się czegoś nauczyć biglaugh.gif a Ty wyskakujesz z takimi hasłami icon_rolleyes.gif

Napisano

> Sam napisałeś, że to pewnie technika nie ta, więc chcę się czegoś nauczyć

A złośniki widziałeś? Nie zamierzam kopać się z koniem i tyle

a Ty wyskakujesz z

> takimi hasłami

Ja o woskowaniu ty o rytuale z glinką itp. Coś nie teges?

Kończąc moją wypowiedź to chcę zauważyć drobny szczegół. Padają wypowiedzi o czyszczeniu wnętrza i glince. Ja piszę konkretnie mycie + wosk, prawda? Lubię jeździć czystą furą i myję raz na tydzień, góra dwa. W środku też nie mam chlewu więc nie mam problemu z doprowadzeniem samochodu do takiego stanu jaki chcę w podanym przeze mnie czasie. 30.GIF

Napisano

Ale to Ty napisałeś, że w godzinę lub w półtora robisz "Ideał w pełnym rozumieniu tego slowa"

A samo pastowanie suchego samochodu to i godzina może nie starczyć a gdzie czas na wyschnięcie karoserii po myciu?

>Nie zamierzam kopać się z koniem i tyle

Pominę milczeniem

Napisano

> Ale to Ty napisałeś, że w godzinę lub w półtora robisz "Ideał w pełnym rozumieniu tego slowa"

Podtrzymuję. Przeczytaj od początku

> A samo pastowanie suchego samochodu to i godzina może nie starczyć a gdzie czas na wyschnięcie

> karoserii po myciu?

Po myciu wycieram. Przyjedź, zobacz, a nie neguj dla zasady

Napisano

> A więc środki + kolejność:

> 1. Zgrubne umycie auta - Aktywna piana autoglym

> 2. Usunięcie widocznej smoły - sonax

> 3. wyczyszczenie karoserii z wżartych zanieczyszczeń - glinka BILT HAMBER

> 4. ponowne umycie - szampon Duragloss 901

> 5. Wykonanie korekty lakieru - pełnego zestawu do korekty POORBOYS WORLD SSR 3 (tam gdzie

> potrzebne), SSR2 i SSR1

> 6. wyczyszczenie karoseri cleanerem - Autoglym SRP

> 7. nałożenie politury Meguiars SHOW CAR GLAZE

> 8. zabezpieczenie lakieru woskiem collonite 476s

I to wszystko sam?

Ja swoje auto woskuję na myjni po kazdym myciu - albo w automacie albo z karchera.

Raz, jakieś 3 lata temu nałożyłem wosk w kolorze.

Na drugi raz zbieram się teraz w 6 roku eksploatacji.

zlosnik.gif

Napisano

> I to wszystko sam?

aha skromny.gif

> Ja swoje auto woskuję na myjni po kazdym myciu - albo w automacie albo z karchera.

> Raz, jakieś 3 lata temu nałożyłem wosk w kolorze.

> Na drugi raz zbieram się teraz w 6 roku eksploatacji.

Ale jak nałoży się dobry wosk to wystarczy to na kilka miesięcy i samochód po myciu ciągle ma drobniutkie kropelki, które wskazują na obecność wosku, a lakier ciągle dobrze się prezentuje.

Nie trzeba więc tego robić co sobotę smile.gif wystarczy tylko umyć jak się autko ubrudzi.

A zwykłe mycie, suszenie (a wczasie czekania na dosychanie 20.GIF) i pastowanie (bez korekty lakieru) zajmuje mi około 4, może 5 godzin, więc nie jest to już takie ekstremum.

Napisano

Moje środki prawie te same. Polecam Ci do plastików zewnętrznych

AG Bumper Care.Zastanawiam się teraz nad jakimś innym woskiem. Dużo dobrego czytam o Poorboys Natys.

Napisano

> Akurat takie coś jest dla mnie przejawem szaleństwa. Ale wolno Ci, nic mi do tego. Wygląda

> imponująco, choć mi byłoby szkoda czasu.

I na dobrą sprawę w większości przypadków da się to zrobić maksymalnie kilka razy - licząc oczywiście okres między kolejnymi lakierowaniami samochodu. Potem już niestety zabraknie lakieru na kolejne podejścia wink.gif

Napisano

> A zwykłe mycie, suszenie (a wczasie czekania na dosychanie ) i pastowanie (bez korekty lakieru)

> zajmuje mi około 4, może 5 godzin, więc nie jest to już takie ekstremum.

A jak często robisz to "nie takie ekstremum"?

Napisano

> A jak często robisz to "nie takie ekstremum"?

z raz, dwa razy na życie samochodu w moim posiadaniu smile.gif

Napisano

> I na dobrą sprawę w większości przypadków da się to zrobić maksymalnie kilka razy - licząc

> oczywiście okres między kolejnymi lakierowaniami samochodu. Potem już niestety zabraknie

> lakieru na kolejne podejścia

Ale kupując używane auto od handlarza, nikomu nie przeszkadza, że jest po polerce, ważne żeby się świeciło jak nówka. A preparaty tam dla szybszego efektu są mocno ścierne niestety.

Jeśli chodzi o dbanie o lakier to korekty nie robi się często.

A dbanie o lakier właśnie polega na tym, żeby robić to jak najrzadziej. Wystarczy na przykład unikać myjni automatycznej, myć czystą wodą, dobrze spłukać autoa, mieć naprawdę czyste szmaty (np mikrofibry) a nie stare podkoszulki smile.gif

Napisano

> Moje środki prawie te same. Polecam Ci do plastików zewnętrznych

> AG Bumper Care.Zastanawiam się teraz nad jakimś innym woskiem. Dużo dobrego czytam o Poorboys

> Natys.

A spróbuje zapewne smile.gif

Ja teraz używam Poorboy’s Natural Look - fany efekt bez świecenia się

Napisano

> z raz, dwa razy na życie samochodu w moim posiadaniu

To "zwykłe" 4-5 godzinne mycie o którym piszesz?

Ile w takim razie zajmuje Ci normalne mycie - takie, które wykonujesz częściej?

Napisano

> To "zwykłe" 4-5 godzinne mycie o którym piszesz?

> Ile w takim razie zajmuje Ci normalne mycie - takie, które wykonujesz częściej?

do godziny smile.gif czyli dokładne umycie samochodu, kół, wysuszenie (ze względu na bardzo wapienną wodę u mnie niestety to jest ważne), ewentualne poczernienie opon.

yay.gif

Napisano

dwa pytania:

ile ci to zajmuje

jak dlugo utrzymuje sie efekt

a w zasadzie 3

ile kosztowaly w sumie srodki

Napisano

> do godziny czyli dokładne umycie samochodu, kół, wysuszenie (ze względu na bardzo wapienną wodę u

> mnie niestety to jest ważne), ewentualne poczernienie opon.

No to luz - już myślałem, że np. co tydzień poświęcasz te 5 godzin na mycie auta i zacząłem budować kapliczkę, aby Cię zacząć wyznawać wink.gif

Napisano

> dwa pytania:

> ile ci to zajmuje

> jak dlugo utrzymuje sie efekt

> a w zasadzie 3

> ile kosztowaly w sumie srodki

Efekt utrzymuje się do kilku miesięcy (mówię o obecności wosku na karoserii). ale jest to zależne od ilości myć i opadów deszczu.

Efekt polerowania lakieru jest zależny od dbania o samochód. Ja jak ognia boję się myjni automatycznej (szczotkowej) i zawsze myję samochód sam.

W jednym samochodzie , gdzie po zakupie lakier był w tragicznym stanie, po wypolerowaniu trzy lata temu lakier jest dalej w świetnym stanie. Więc nie ma obaw, że zrobię sobie "stalowy" metalik biglaugh.gif

A co do cen to możesz łatwo poszukać w necie:

ale ceny nie są dużo droższze niż zwykłych badziewi marketowych bo lepsze produkty są bardziej wydajne i trwałe.

Np. wosk który używam kosztuje 60-70zł niby dużo, ale utrzymuje się dłużej, i jest bardzo wydajny. W dotyku jest to naprawdę wosk (jak świeczka) a nie konsystencja pasty do zębów jak "woski" autolandu

Napisano

> ile kosztowaly w sumie srodki

AG SRP ok.60 zł. Coliinite 476 ok.60 zł. Starczy Ci na pare lat.

Napisano

> Np. wosk który używam kosztuje 60-70zł niby dużo, ale utrzymuje się dłużej, i jest bardzo wydajny.

> W dotyku jest to naprawdę wosk (jak świeczka) a nie konsystencja pasty do zębów jak "woski"

> autolandu

Czyli taki "firmowy" wosk samochodowy ma konsystencję jak taki normalny wosk ze świeczki, że można go ukruszyć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.