Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teflonowanie?

Featured Replies

Napisano

Właśnie - ma to sens? Czy tylko wyciąganie pieniędzy?

Samochód jest nowy, wg człowieka, który się tym zajmuje teflonowanie bardzo dobrze zabezpieczy lakier.

Koszt niewielki - ale czy warto?

Napisano

> Właśnie - ma to sens? Czy tylko wyciąganie pieniędzy?

> Samochód jest nowy, wg człowieka, który się tym zajmuje teflonowanie bardzo dobrze zabezpieczy

> lakier.

> Koszt niewielki - ale czy warto?

Tzn. ile?

Kiedyś były woski z teflonem, np. Plastmal rzeczywiście ładnie zabezpieczał karoserię.

Z tym, że butelka starczała na wielokrotne użycie i można to było zrobić samemu, choć trzeba było poświęcić trochę czasu i energii zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tzn. ile?

Z myciem bodajże 60 zł.

Napisano
  • Autor

> Tylko przed czym to ma zabezpieczać?

Dobre pytanie zlosnik.gif Generalnie przed wpływem czynników zewnętrznych - np. żebym nie musiał co chwila ze szmatką latać, jak mi ptak narobi na samochód.

Napisano

> Tylko przed czym to ma zabezpieczać?

Lakier przed wpływem takich czynników, jak sól i bród zimową porą.

No i teflonowany lakier naprawdę ładnie się prezentuje.

Z tym, że pamiętam, że trzeba było się dobrze napracować ręcznie.

Ciekawe jak wygląda nakładanie i pucowanie w tej myjni za 60zł ?

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jak wygląda nakładanie i pucowanie w tej myjni za 60zł ?

Robiłem to już na Astrze raz u nich właśnie - wygląda ładnie, zrobili porządnie. Tylko Astra ma już 4 lata więc każde odświeżenie lakieru da dobry efekt - zwłaszcza, że lakier czarny i w zasadzie normalnie już po wyjeździe z myjni jest za chwilę brudny zlosnik.gif

Pytam o to teflonowanie teraz, bo nie wiem czy jest sens dawać to na nowy lakier. I w ogóle jak to działa - bo w sieci mało na ten temat znalazłem.

A cena 60 zł jest dla mnie, nie wiem czy w cenniku ma tyle samo.

Napisano

> Właśnie - ma to sens? Czy tylko wyciąganie pieniędzy?

> Samochód jest nowy, wg człowieka, który się tym zajmuje teflonowanie bardzo dobrze zabezpieczy

> lakier.

> Koszt niewielki - ale czy warto?

kup plastmal i sam sobie zrobisz

a flaszka plastmalu styarczy ci na kilkanascie takich teflonowan

Napisano

> Dobre pytanie Generalnie przed wpływem czynników zewnętrznych - np. żebym nie musiał co chwila ze

> szmatką latać, jak mi ptak narobi na samochód.

Czyli samo spływa? smile.gif to nie wiedziałem, Czy taki teflon lepszy od dobrego wosku?

Napisano
  • Autor

> Czyli samo spływa?

Nie tyle spływa, co się nie wżera. Podobno.

Napisano

Jaki kolor samochodu?

Dobre zabezpieczenie daje CQuartz - ale i koszt zdecydowanie wyższy...

Napisano
  • Autor

> Jaki kolor samochodu?

Ciemny brąz - Opel to nazywa "Brązowy - Mahogany, perłowy".

Napisano

> Jaki kolor samochodu?

> Dobre zabezpieczenie daje CQuartz - ale i koszt zdecydowanie wyższy...

no i nim to zrobi to musiałby także korektę lakieru zrobić - wbrew pozorom nawet w nowym aucie jest sporo rysek

Napisano

Teflon sam w sobie jest fajnym materialem bo w tym co moze cie spotkac na drodze w zasadzie nie ma drugiego takiego podobnego materialu (a jak to w chemii bywa podobne laczy sie z podobnym)-efekt nic do niego sie nie klei, nie przywiera itd.....

Problem jest natury takiej ze skoro nic sie do nie go nie klei to on takze do niczego nie sie nie przylaczy (jak przykleic cos co sie nie klei?) - jak go zatrzymac trwale na karoserii zeby dal wlasciwoscii ochronne?

Jak dla mnie daje lepsze efekty niz tanie woski, a jest tanszy od carnuby

ale i jeden i drugi ma ta same jak dla mnie wade - nie daje trwalej powloki - trzeba ja okresowo (jak dla mnie zaczesto) znowu nanosic :-(

Napisano

Dowiedz sie jakiego preparatu zamierza uzyc, jezeli to jest Plastmal, Turtle Wax PTFE lub podobny wynalazek to o kant d..y potluc. IMHO szkoda kasy, powloka piekna i szklista przez 3 dni, a potem schodzi szybko.

Wg. mnie o wiele lepszym rozwiazaniem bedzie zakup dobrego wosku (np. Collinite 476) i samodzielne nalozenie.

Napisano

> Tylko, że plastmal jest lekko ścierny.

> Nie wiem czy poleciłbym na nowy lakier

są dwa, jeden jest do odświeżania a drugi do zabezpieczania wink.gif

Napisano

jak już wspomniano, aktualnie jednymi z najtrwalszych zabezpieczeń lakieru są powłoki kwarcowe (np. wspomniany Cquartz)

teflon, żeby rzeczywiście związał się z lakierem i trwale go zabezpieczał, musiałby być nakładany przy temperaturze kilkuset stopni, ale tego raczej lakier samochodowy by nie wytrzymał

więc jeśli lubisz płacić za bajki ok.gif

ale zdecydowanie lepiej zrobisz jak zainwestujesz w dobry wosk/sealant i raz na jakiś czas samemu zabezpieczysz lakier swojego samochodu waytogo.gif

Napisano

Tylko że dla przeciętnego ,,Kowalskiego" woskowanie auta wiąże się z pracą przy aucie ciężką, dniem zmarnowanym na auto gdyż w tym czasie mógłby czas spędzić z rodziną czy jadąc i robiąc zakupy.

Także jak ma być dobrze ogólnie do myjnia ręczna i jakiś tam wosk lub ten teflon zależy co bardziej Ci się będzie podobało.

Natomiast na wiosnę jeżeli masz czas chęci i miejsce to kup dobry szampon, glinkę, cleaner i wosk i sam popracuj trochę przy aucie. Na pewno efekt, błysk oraz głębia koloru będzie lepsza niż robione na sztukę w myjni.

Napisano

> Tylko że dla przeciętnego ,,Kowalskiego" woskowanie auta wiąże się z pracą przy aucie ciężką, dniem

> zmarnowanym na auto gdyż w tym czasie mógłby czas spędzić z rodziną czy jadąc i robiąc zakupy.

tyle tylko, że to forum nazywa się autokącik, więc śmiem twierdzić, że jednak większość ludzi tutaj, to osoby dla których ich samochód to coś więcej niż środek transportu i chętnie poświęciliby trochę więcej czasu na jego pielęgnację jeśli tylko wiedzieliby jak się do tego zabrać

Napisano

> tyle tylko, że to forum nazywa się autokącik, więc śmiem twierdzić, że jednak większość ludzi

> tutaj, to osoby dla których ich samochód to coś więcej niż środek transportu i chętnie

> poświęciliby trochę więcej czasu na jego pielęgnację jeśli tylko wiedzieliby jak się do tego

> zabrać

Chciałbym żeby tak było ale wydaje mi się że większość a przynajmniej z 3/4 osób nie woskuje auta tylko myje.

Napisano

> Tylko że dla przeciętnego ,,Kowalskiego" woskowanie auta wiąże się z pracą przy aucie ciężką, dniem

> zmarnowanym na auto gdyż w tym czasie mógłby czas spędzić z rodziną czy jadąc i robiąc zakupy.

Dokładnie, ba mi nawet szkoda czasu na mycie ok.gif

Napisano

> Chciałbym żeby tak było ale wydaje mi się że większość a przynajmniej z 3/4 osób nie woskuje auta

> tylko myje.

Zależy od podejścia - dla mnie AK jest miejscem, w którym można pogadać na tematy techniczne - i pod tym kątem traktuję priorytetowo swoje samochody. Auto ma przede wszystkim (kolejność nieprzypadkowa):

1. hamować

2. skręcać

3. trąbić

4. jeździć

5. spełniać wymagania (wielkość, itp.)

6. wyglądać

Co do środków z teflonem - użyłem wosku z PTFE Turtlewax i generalnie jestem zadowolony z efektu. Samochód jest o wiele łatwiej umyć - większość zanieczyszczeń usuwa się po prostu myjką ciśnieniową, do tego też wolniej się brudzi. Myty był co najmniej kilkanaście razy - na myjniach, gdzie używane są gąbki oraz szczotki, przy każdym myciu jest "woskowany" hydrowoskiem i efekt się utrzymuje. Myślę, że dwukrotne - w ciągu roku - użycie takiego środka z PTFE jest w stanie dość skutecznie ułatwić dbanie o wygląd samochodu.

Napisano

Też miałem tego Turtla buteleczka kosztuje około 30 zł i również zadowolony z powłoki jaka była wtedy na aucie.

Napisano

> są dwa, jeden jest do odświeżania a drugi do zabezpieczania

A taka politura plastmala - to też będzie lekko ścierna?

Znalazłem toto u ojca w garażu. Może ma z 9 lat ten specyfik. Na butelce stoi, że nie ulega przeterminowaniu. Taki biały proszek się robi podczas smarowania karoserii. Potem jak wyschnie to ten proszek się ściera i zostaje błyszcząca powłoka. Na plastikowych elementach zostawia białe ślady - więc trzeba uważać.

Napisano

> zmarnowanym na auto

Jak się ma 2 lewe ręce to być może. Ja mycie + wosk i polerowanie na ideał robię w 1h {Fabia} do 1,5h {Epica i Captiva}

Napisano

> Jak się ma 2 lewe ręce to być może. Ja mycie + wosk i polerowanie na ideał robię w 1h {Fabia} do

> 1,5h {Epica i Captiva}

Zależy co dla kogo znaczy ideał.

W tym c zasie umyjesz i wysuszysz samochód, nawoskujesz całą karoserię włącznie z bokami drzwi zdejmiesz smołę i owady, umyjesz koła z oponami, nawoskujesz koła i umyjesz szyby? jeśli tak pełen szacun hehe.gif

Napisano

> Zależy co dla kogo znaczy ideał.

> W tym c zasie umyjesz i wysuszysz samochód, nawoskujesz całą karoserię włącznie z bokami drzwi

> zdejmiesz smołę i owady, umyjesz koła z oponami, nawoskujesz koła i umyjesz szyby? jeśli tak

> pełen szacun

Mówiąc krótko: tak. Ideał w pełnym rozumieniu tego slowa

Napisano

> A taka politura plastmala - to też będzie lekko ścierna?

> Znalazłem toto u ojca w garażu. Może ma z 9 lat ten specyfik. Na butelce stoi, że nie ulega

> przeterminowaniu. Taki biały proszek się robi podczas smarowania karoserii. Potem jak wyschnie

> to ten proszek się ściera i zostaje błyszcząca powłoka. Na plastikowych elementach zostawia

> białe ślady - więc trzeba uważać.

Teoretycznie nie ulega przedatowaniu, ale pozostaje pytanie, czy była przechowywana w warunkach określonych przez producenta jako optymalne? Lakieru pewnie nie rozpuści, ale może być tak, że coś się z politury wytrąci i porysujesz lakier myśląc, że go polerując. IMHO lepiej odżałować kilkanaście złotych na świeżą buteleczkę takiego środka.

Napisano

> no i nim to zrobi to musiałby także korektę lakieru zrobić - wbrew pozorom nawet w nowym aucie jest

> sporo rysek

chyba Cię Bóg opuścił. Jakby mi ktoś w nowym aucie zabrał się za korektę lakieru to by miał za chwilę ciasno pod szyją.

Napisano

> Teoretycznie nie ulega przedatowaniu, ale pozostaje pytanie, czy była przechowywana w warunkach

> określonych przez producenta jako optymalne? Lakieru pewnie nie rozpuści, ale może być tak, że

> coś się z politury wytrąci i porysujesz lakier myśląc, że go polerując. IMHO lepiej odżałować

> kilkanaście złotych na świeżą buteleczkę takiego środka.

Nie no, jasne. Już nawet mało co go zostało.

Ale pomijając - posiada jakieś ścierne właściwości?

Napisano

> Mówiąc krótko: tak. Ideał w pełnym rozumieniu tego slowa

To ja mam 2 lewe ręce. zlosnik.gif

Z Mondeo kombi schodzi mi z 6-8 godzin + totalna irytacja żony. zlosnik.gif Dlatego jeżdżę brudny jak świnia.

A robię tak:

- myjka ciśnieniowa na myjni i zmycie jak najlepsze wodą - auto już w miarę wygląda

- w ogrodzie 2 wiaderka i woda z szamponem, spłukanie z wiadra niestety, bo myjki nie mam

- jak wyschnie woskowanie, raczej dwukrotne, bo zawsze coś się pominie ("wosk" budżetowy, TurtleWax z PTFE - w sumie nie trzyma się zbyt długo, ale kupiłem to muszę skończyć)

W każdym razie pół dnia z głowy. Więc jeśli Captivę robisz w godzinę to blagam.gif biję pokłony! zlosnik.gif

Napisano

> W każdym razie pół dnia z głowy. Więc jeśli Captivę robisz w godzinę to biję pokłony!

ja też. Na Bravo schodzi mi ze 4-5 godzin: umycie szamponem, spłukanie szlauchem, ściągniecie smoły, wysuszenie, glinka, lekka polerka, wosk.

A gdzie tam jeszcze jakbym chciał odkurzyć w środku, posprzątać, nasmarować uszczelki, zamki, zawiasy

No ale cóż, nie każdy musi być super wydajny zlosnik.gif

Napisano

> ja też. Na Bravo schodzi mi ze 4-5 godzin: umycie szamponem, spłukanie szlauchem, ściągniecie

> smoły, wysuszenie, glinka, lekka polerka, wosk.

> A gdzie tam jeszcze jakbym chciał odkurzyć w środku, posprzątać, nasmarować uszczelki, zamki,

> zawiasy

> No ale cóż, nie każdy musi być super wydajny

Z tym, że ja w międzyczasie robię zwykle jeszcze jakieś ogrodowe sprawy, więc powiedzmy, że gdybym się sprężył to na powierzchowne umycie zeszłoby mi 3 godz. Ale zwykle staram się umyć zakamarki, ranty, bo jak wiadomo Mondeo był produkowany pod patronatem św. Korozego... wink.gif Więc na to dodatkowa godzina schodzi. A jeszcze felgi... facepalm%5B1%5D.gif

Więc z tym 8h to jednak przesadziłem odrobinę.

Napisano

Kolego ja zainwestowalem 140 zł w polerke plus 60 we włosie do polerki wosku z barana. 10 minut nawoskowanie ceeda i 20 na polerke. Najpierw daje t cuta by nadał głęboki kolor, polerka, potem specjalny wosk z teflonem na to i polerka, na to takie cos co sie nie poleruje. Robie to 2 razy do roku i auto błyszczy az miło

Napisano

> W każdym razie pół dnia z głowy. Więc jeśli Captivę robisz w godzinę to biję pokłony!

Captivę robię 1,5h, w godzinkę to fabiozę ogarniam. Dziś 1.2h Epica woskiem Autolandu ale bez wylizywania felg.

Napisano

> Z tym, że ja w międzyczasie robię zwykle jeszcze jakieś ogrodowe sprawy, więc powiedzmy, że gdybym

> się sprężył to na powierzchowne umycie zeszłoby mi 3 godz.

Tyyyy ale co można myć 3h? yikes.gif

Napisano

> Captivę robię 1,5h, w godzinkę to fabiozę ogarniam. Dziś 1.2h Epica woskiem Autolandu ale bez

> wylizywania felg.

To masz dar jak założysz myjnie to kupe kasy zgarniasz za kilka godzin roboty wink.gif Mi też tak schodzi z 2.5 godziny na umycie, wytarcie i wywoskowanie auta z profilu grinser006.gif

Napisano

> Tyyyy ale co można myć 3h?

"Umycie" bezmyślnie użyłem w sensie całego zestawu czynności, nie mycia jako takiego. Powierzchowne tzn. to co widać, bez wymywania brudów z zakamarków, czyli w sumie stamtąd gdzie w wypadku mojego auta być może jest to istotne.

Napisano

> To masz dar jak założysz myjnie to kupe kasy zgarniasz za kilka godzin roboty

Ty dajesz budynek a ja pomyślę grinser006.gif

> Mi też tak schodzi

> z 2.5 godziny na umycie, wytarcie i wywoskowanie auta z profilu

Albo wosk kiepski albo technika nie ta grinser006.gif

Napisano

Z etykiety: czyści,poleruje, konserwuje lakier. Wg mnie nie posiada właściwości ściernych.

Napisano

> Ty dajesz budynek a ja pomyślę

> Albo wosk kiepski albo technika nie ta

a jaki jest dobry wosk który umożliwia w tyle nawoskować auto?

możesz coś więcej napisać o tej technice ?

Napisano

> Ty dajesz budynek a ja pomyślę

> Albo wosk kiepski albo technika nie ta

Też jestem ciekawy.

Naucz nas techniki i poinformuj który wosk jest najlepszy, to wyrzucę mój "zły" collonite i sealanta autoglymu.

hehe.gif

Napisano

> Mówiąc krótko: tak. Ideał w pełnym rozumieniu tego slowa

A więc coś takiego?

f256ea67e51c961d02f890e1b036203d3076_min.jpg

A ja głupi robiłem to 16 godzin frown.gif

PS zdjęcie tylko kadrowane w celu odrobiny prywatności. Bez obróbki

Napisano

> A więc coś takiego?

> A ja głupi robiłem to 16 godzin

> PS zdjęcie tylko kadrowane w celu odrobiny prywatności. Bez obróbki

Akurat takie coś jest dla mnie przejawem szaleństwa. zlosnik.gif Ale wolno Ci, nic mi do tego. Wygląda imponująco, choć mi byłoby szkoda czasu.

Napisano

> Akurat takie coś jest dla mnie przejawem szaleństwa. A

Moja żona też tak uważa mlot.gif

Napisano

> A więc coś takiego?

> A ja głupi robiłem to 16 godzin

> PS zdjęcie tylko kadrowane w celu odrobiny prywatności. Bez obróbki

MASAKRA claps.gif Jakie środki i opisz procedure wink.gif

Napisano

Też poproszę, jakimi środkami pracowałeś.

Napisano

> MASAKRA Jakie środki i opisz procedure

A więc środki + kolejność:

1. Zgrubne umycie auta - Aktywna piana autoglym

2. Usunięcie widocznej smoły - sonax

3. wyczyszczenie karoserii z wżartych zanieczyszczeń - glinka BILT HAMBER

4. ponowne umycie - szampon Duragloss 901

5. Wykonanie korekty lakieru - pełnego zestawu do korekty POORBOYS WORLD SSR 3 (tam gdzie potrzebne), SSR2 i SSR1

6. wyczyszczenie karoseri cleanerem - Autoglym SRP

7. nałożenie politury Meguiars SHOW CAR GLAZE

8. zabezpieczenie lakieru woskiem collonite 476s

yay.gif

Napisano

> Też jestem ciekawy.

To miło

> Naucz nas techniki i poinformuj który wosk jest najlepszy, to wyrzucę mój "zły" collonite i

> sealanta autoglymu.

Jak chcesz głupkowate pyskówki urządzać to poszukaj sobie kogoś na podwórku 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.