Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łącznik stabilizatora - plastikowy czy stalowy?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem wysyłkowo do swojej asterki G X16SZR łączniki stabilizatora MEYLE. Okazało się, że są metalowe, a wydawało mi się, że powinny być plastikowe,bo takie widziałem na stronie intercarsu. Czy ma to jakieś znaczenie?

Napisano

oryginalne są plastikowe, MEYLE zresztą robiło też plastikowe chyba

niektórzy twierdzą, że na nasze drogi lepsze metalowe, inni że tylko plastik, bo metalowe zamienniki są do niczego...

generalnie warto kupić porządnej firmy, a to już zrobiłeś ;-)

Napisano

Czy ja wiem czy MEYLE to dobra firma.

Miałem MEYLE i złamały się na pół po 10 000 km obie strony.

Teraz mam GM i już mają 18 000 km i żyją.

Napisano

> Czy ja wiem czy MEYLE to dobra firma.

można się spierać, ale po co?

wg mnie to na pewno wyższa półka niż HansPries czy 4Max, porównywalna z Febi czy TRW (choćby w zakresie łączników stabilizatora)

> Miałem MEYLE i złamały się na pół po 10 000 km obie strony.

wielu podobnych doniesień na kąciku astry nie znajdziesz

mnie z kolei drogie, polecane i sprawdzone na AK klocki nie dość że piszczały, to jeszcze zużyły się momentalnie

> Teraz mam GM i już mają 18 000 km i żyją.

oczywiście, nie odradzamy oryginalnych

tyle, że to już i tak nie to co "1 montaż" i często kupujesz te same zamienniki co w sklepie, ale za dużo wyższą cenę ;-)

Napisano

> Miałem MEYLE i złamały się na pół po 10 000 km obie strony.

> Teraz mam GM i już mają 18 000 km i żyją.

Myślę że jest to kwestia dobrej gumy osłaniającej przegub i mocnych sprężynek zaciskowych.

Cały element może być z czegokolwiek (plastik, metal ) ale gdy rdza wjedzie na tą kulkę w przegubie to unieruchomi go i po łączniku.

Kamoki u mnie służyły dokładnie 11 miesięcy i zardzewiały co skutkowało pęknięciem tuż przy "główce" sick.gif

Napisano

> mnie z kolei drogie, polecane i sprawdzone na AK klocki nie dość że piszczały, to jeszcze zużyły

> się momentalnie

temat rzeka, raz trafisz dobrze a raz nie. A jeszcze innym razem to wcale nie jest wina części smile.gif No ale metka już przyszyta.

Pewien klient zakupił klocki za 1200PLN (przód/tył). Wystarczyły na 6tkm. Słownie: sześć.

One naprawdę są świetne, samochód staje w miejscu. Tylko są wyczynowe, zauważalnie lepsze hamowanie kosztem ich żywotności. Coś za coś wink.gif

Napisano

> temat rzeka, raz trafisz dobrze a raz nie.

ale ja to wiem ;-)

podałem tylko Koledze przykład, w opozycji do jego zerwanych po 18000 łącznikach

dziesiątki, jeśli nie setki kącikowiczów (nie tylko astry) chwaliło te klocki, a ja stwierdziłem, że to badziew

> No ale metka już przyszyta.

dlatego nie podałem marki :-D

Napisano

> ale ja to wiem ;-)

wiem że wiesz biglaugh.gif

Jest też teoria że dlatego TE łączniki są plastikowe aby to one puściły a nie co innego, stabilizator, może ucho amortyzatora - nie pamietam gdzie go się przykręca a że już weekend jest to zrobiłem sobie embargo na katalogi smile.gif

Czy teoria słuszna czy nie - niech się użytkownicy wypowiedzą, nie mam zdania icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.