Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzmacniane warstwa teflonowa paski rozrządu.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Musze w najbliższym czasie wymienić rozrząd w aucie z podpisu. Podobno oryginalne paski rozrządu, produkowane przez FPT są wzmacniane warstwą teflonu, co zapewnia im wytrzymałość wystarczająca do wymian co 150 tysięcy. Chciałem się zapytać, czy wartko kupować oryginalny pasek FPT, czy można zaryzykować markowy zamiennik - moim faworytem jest Conti? Dodatkowe pytanie, to jaki producent jest dostawcą oryginalnych rolek i napinaczy dla silników JTDm - Fiat, Opel, Saab.

Byłbym zobowiązany odpowiedzi merytorycznych i związanych bezpośrednio z moimi pytaniami.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Witam.

> Musze w najbliższym czasie wymienić rozrząd w aucie z podpisu. Podobno oryginalne paski rozrządu,

> produkowane przez FPT są wzmacniane warstwą teflonu, co zapewnia im wytrzymałość wystarczająca

> do wymian co 150 tysięcy. Chciałem się zapytać, czy wartko kupować oryginalny pasek FPT, czy

> można zaryzykować markowy zamiennik - moim faworytem jest Conti? Dodatkowe pytanie, to jaki

> producent jest dostawcą oryginalnych rolek i napinaczy dla silników JTDm - Fiat, Opel, Saab.

> Byłbym zobowiązany odpowiedzi merytorycznych i związanych bezpośrednio z moimi pytaniami.

> Pozdrawiam

> Bartek

ryzykant z Ciebie skoro czekasz z wymiaana "rozsądku" do fabrycznych 140tysięcy km ...

z doświadczenia zdobytego w czasie pracy w ASO Fiata , wiem że warto wymienić pasek w JTD Multijet 1,9 zanim doleci do 100 tyś.km ok.gif

w doblo wymienię "rozsądek" przy przeglądzie na 80.tyś km ...

ContiTech jest dostawcą na taśmę w systemie OEM dla większości producentów aut , więc skoro chcesz Conti , to popieram Twój wybór ok.gif

Napisano
  • Autor

> ryzykant z Ciebie skoro czekasz z wymiaana "rozsądku" do fabrycznych 140tysięcy km ...

> z doświadczenia zdobytego w czasie pracy w ASO Fiata , wiem że warto wymienić pasek w JTD Multijet

> 1,9 zanim doleci do 100 tyś.km

> w doblo wymienię "rozsądek" przy przeglądzie na 80.tyś km ...

> ContiTech jest dostawcą na taśmę w systemie OEM dla większości producentów aut , więc skoro chcesz

> Conti , to popieram Twój wybór

Auto ma 120 tysięcy, w komorze silnika jest naklejka informująca o wymianie rozrządu przy 80 tysiącach. Przebieg jest raczej pewny i potwierdzony odczytem komputera w wielu niezależnych miejscach - gorzej z wiarygodnością przyklejonej naklejki.

Napisano

> Auto ma 120 tysięcy, w komorze silnika jest naklejka informująca o wymianie rozrządu przy 80

> tysiącach. Przebieg jest raczej pewny i potwierdzony odczytem komputera w wielu niezależnych

> miejscach - gorzej z wiarygodnością przyklejonej naklejki.

skoro masz watpliwości to wymień ok.gif zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć ok.gif

Napisano
  • Autor

> skoro masz watpliwości to wymień zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć

Tu nie chodzi o moje wątpliwości, decyzja o wymianie zapadła. Chodzi o różnicę między paskami FPT - Fiat Power Train, które idą na pierwszy montaż i podobno są wzmocnione dodatkową warstwą teflonową i zamiennikami.

Napisano

> Dodatkowe pytanie, to jaki

> producent jest dostawcą oryginalnych rolek i napinaczy dla silników JTDm - Fiat, Opel, Saab.

W Oplu 1.9 CDTI 120 KM oryginalnie siedział pasek FPT niestety bez marki producenta i napinacz DAYCO . Marki rolki nie pamiętam a pompa wody nie miała żadnego znaku po którym mógłbym dojąć do tego kto ją wyprodukował.

Napisano

Wszelkiego rodzaju łożyska w Fiatach najczęściej są sygnowane SKF. Np dwie oryginalne rolki pasków wielorowkowych w moim aucie miały dekielki z napisem Dayco, a pod deklem na łożysku napis SKF.

Napisano

> ryzykant z Ciebie skoro czekasz z wymiaana "rozsądku" do fabrycznych 140tysięcy km ...

> z doświadczenia zdobytego w czasie pracy w ASO Fiata , wiem że warto wymienić pasek w JTD Multijet

> 1,9 zanim doleci do 100 tyś.km

> w doblo wymienię "rozsądek" przy przeglądzie na 80.tyś km ...

A jakieś konkretne powody takiego postępowania?

Napisano

> A jakieś konkretne powody takiego postępowania?

Pompa wody lubi zakończyć współpracę przed przebiegiem 100 kkm.

Napisano

> Pompa wody lubi zakończyć współpracę przed przebiegiem 100 kkm.

No i co w tym względzie? Pompa nie pada od razu. Najpierw cieknie. Może też nie ciec ale sobie nieźle grzechocze. A nawet jak ktoś jest głuchy jak pień to sie zorientuje że jest coś nie tak jak mu sie woda zagotuje. Pompa w moim Oplu z silnikiem Z19DT przy wymianie po 120 kkm prawdziwego przebiegu była jak nówka. Podobnie jak reszta rozrządu. Na moje oko do 200 tys by ten rozrząd dojechał.

Napisano

> Na moje oko do 200 tys by

> ten rozrząd dojechał.

Jeżdżenie rozrządem "na oko" to trochę ryzykowna zabawa...

Napisano

> Pompa wody lubi zakończyć współpracę przed przebiegiem 100 kkm.

A w jaki sposób?

Leje pod siebie, czy staje dęba?

Napisano

> No i co w tym względzie? Pompa nie pada od razu. Najpierw cieknie. Może też nie ciec ale sobie

> nieźle grzechocze. A nawet jak ktoś jest głuchy jak pień to sie zorientuje że jest coś nie tak

> jak mu sie woda zagotuje.

Na podstawie incydentalnych doświadczeń z Vectrą CDTI śmiem twierdzić, że te kilkadziesiąt milisekund między zatrzymaniem się pompy i zerwaniem paska to jednak za mało, żeby zagotowac płyn chłodniczy zlosnik.gif - z dwunastu sztuk chyba dwie dojeździły do "zalecanego" przebiegu wymiany napędu rozrządu, w pozostalych egzemplarzach paski zostały zerwane przez zablokowaną pompę - nie pamiętam, jaki był rozrzut przebiegów w momencie wystąpienia usterki, ale pamiętam, że w jednym z egzemplarzy stało się to przy stanie licznika 92 kkm (bo siedzialem wtedy za kierownicą i potem wzywałem assistance biglaugh.gif).

Napisano

> No i co w tym względzie? Pompa nie pada od razu. Najpierw cieknie. Może też nie ciec ale sobie

> nieźle grzechocze. A nawet jak ktoś jest głuchy jak pień to sie zorientuje że jest coś nie tak

Tak wielu sie już przejechało.... u mnie po 80 tyś km pompa już zaczynała się przycinać i pewnie bym o tym nie wiedział gdybym nie wymieniał rozrządu... To, ze pasek piszczy to pewnie jeden z 2-gim pomyśli - alternator .... a to rozrząd sie skończy i sick.gif

Napisano

Nie ma co eksperymentowac.... 80 tyś max...

Rolki najczęściej SKF-u a Paski Dayco wstawiałem lub ... no wyleciało mi... ( już wiem Gates ) wink.gif ale ostatnio się z jakościa posypali więc zostaje to pierwsze ok.gif

Napisano

> Jeżdżenie rozrządem "na oko" to trochę ryzykowna zabawa...

Dlatego w życiu bym do 200 kkm nie jeździł tylko co najwyżej przepisowe 150 albo polecane przez ASO 120 jak właśnie uczyniłem.

Napisano

> Na podstawie incydentalnych doświadczeń z Vectrą CDTI śmiem twierdzić, że te kilkadziesiąt

> milisekund między zatrzymaniem się pompy i zerwaniem paska to jednak za mało, żeby zagotowac

> płyn chłodniczy

Chyba kilkaset sekund. grinser006.gif W 1.9 CDTI pasek napędza pompę swoją zewnętrzną bezzębną stroną i jak pompa stanie to nie rwie sie od razu tylko ślizga po gładkiej jak pupka niemowlaka powierzchni koła napędzającego pompę.

btw

rozmawialem z mechanikiem z ASO na temat rozrządu od 1.9 zanim sie zdecydowalem na wymianę swojego i stwierdził że w swojej długiej praktyce warsztatowej miał kilka przypadków zerwania paska w z19dth przed przebiegiem 150 kkm ale nigdy przed 120 kkm. Mowa o autach flotowych.

Z tą pompą to nie mój wymysł tylko to co usłyszałem w ASO ale ma to IMHO sens. Podobnie jak fakt że przy strzale paska w 1.9DTH najczęściej kończyło sie na wymianie dźwigni zaworowych a tłoki i zawory były całe.

Ale jak ktoś ma ochotę to może i przy 60 kkm wymieniać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.