Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

{Aveo} ABS - włącza się nieproszony... TTTM?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Niejako gościnie, ale we własnej sprawie.

Pacjent to aveo 1.4... Sypnął się ABS dość nietrywialnie i "fachowc" grają chyba w statki...Najczęściej pada słowo pudło...

Opis:

~ ABS włącza się przy hamowaniu z niskich prędkści - szura, pedał wibruje, czuć, że hamulce odpuszczają; zgodnie z zapewnieniami fachów auto nie łapie jakichkolwiek błędów w tych okolicznościach

~ po przekroczeniu magicznej bariery 80hm/h abs się wyłącza z błędem niewłaściwa prędkość (odczyt nierealny) koła przedniego prawego, lewego (dwa błędy 1201 i 1204 chyba)

Do tej pory wymieniono czujnk ABS koła przedniego lewego - dawał kod błędu o zwarcu oraz pękniętą zębatę ABS koła przedniego prawego.

Jak szurało,tak szura dalej...

Przeglądając net natrafiłem na kilka tematów opisujących w/w usterke... Przeczytałem i nasunęła się bolesna konkluzja, ze autorzy zmagają się z problemem dalej, mimo wymiany worka części - zgodnie z sugestiami fachowców.

Czy to auto ma jakąś typową usterkę, która objawia się właśnie w ten sposób? Czemu się przyjrzeć?

Tracę nadzieję w komputery... kody błędów... Na chwilę obecna - poniżej 80km/h błędów nie ma...

Jakieś koncepcje? oslabiony.gif

Napisano

>~ ABS włącza się przy hamowaniu z niskich prędkści - szura, pedał wibruje, czuć, że hamulce odpuszczają; zgodnie z zapewnieniami fachów auto nie łapie jakichkolwiek błędów w tych okolicznościach

Takie coś miałem w Epice.

Rozwiązanie - panowie z ASO wzięli pod pachę skaner Daewoo, zrobili z podłączonym skanerem krótką przejażdżkę i wyszło, że na prawym przednim kole poniżej 6km/h odczyt nagle spada do 0, podczas gdy pozostałe 3 koła ładnie pokazują 5..4..3..2..1..0.

Skończyło się na wymianie piasty koła prawego przedniego (czujnik ABS jest zintegrowany z piastą w tym aucie). Ot i cała filozofia... a byłem wcześniej w nieautoryzowanym warsztacie, w którym "nie mieli softu do mojego samochodu w swoim skanerze" i też miałem opcję wymiany w ciemno ze strony panów mechaników.

Napisano

> Witam!

> Niejako gościnie, ale we własnej sprawie.

> Pacjent to aveo 1.4... Sypnął się ABS dość nietrywialnie i "fachowc" grają chyba w

> statki...Najczęściej pada słowo pudło...

> Opis:

> ~ ABS włącza się przy hamowaniu z niskich prędkści - szura, pedał wibruje, czuć, że hamulce

> odpuszczają; zgodnie z zapewnieniami fachów auto nie łapie jakichkolwiek błędów w tych

> okolicznościach

> ~ po przekroczeniu magicznej bariery 80hm/h abs się wyłącza z błędem niewłaściwa prędkość (odczyt

> nierealny) koła przedniego prawego, lewego (dwa błędy 1201 i 1204 chyba)

> Do tej pory wymieniono czujnk ABS koła przedniego lewego - dawał kod błędu o zwarcu oraz pękniętą

> zębatę ABS koła przedniego prawego.

> Jak szurało,tak szura dalej...

> Przeglądając net natrafiłem na kilka tematów opisujących w/w usterke... Przeczytałem i nasunęła się

> bolesna konkluzja, ze autorzy zmagają się z problemem dalej, mimo wymiany worka części -

> zgodnie z sugestiami fachowców.

> Czy to auto ma jakąś typową usterkę, która objawia się właśnie w ten sposób? Czemu się przyjrzeć?

> Tracę nadzieję w komputery... kody błędów... Na chwilę obecna - poniżej 80km/h błędów nie ma...

> Jakieś koncepcje?

2 lata temu jakieś - pacjent Lacetti 1.4 opis: ABS wywalał się bez względu na prędkość - w serwisie wymieniono najpierw czujnik prawego przedniego koła, później zabawa z wiązkami kabli. Skończyło się na wymianie gwarancyjnej modułu ABS-u i problem zniknął jak ręką odjął. Być może tutaj to samo się dzieje - wszystko ok poza walniętym modułem

Napisano
  • Autor

Czyli pierwszy hint - rozmowę z fachmanami zaczynać od pytaia, "a czy Panowie robicie pomiary dynamicznie, w trakcie jazdy?". angryfire.gif Jeden czujnik wymieniony... zostają trzy.

BTW - w Twoim przypadku również błąd - brak odczytu prędkości "bardzo małej"- nie logoał się w kompie?

Napisano

- brak odczytu prędkości "bardzo małej"- nie logoał się w kompie?

zapomniałem o tym objawie u mnie

Napisano
  • Autor

> 2 lata temu jakieś - pacjent Lacetti 1.4 opis: ABS wywalał się bez względu na prędkość - w serwisie

> wymieniono najpierw czujnik prawego przedniego koła, później zabawa z wiązkami kabli.

> Skończyło się na wymianie gwarancyjnej modułu ABS-u i problem zniknął jak ręką odjął. Być może

> tutaj to samo się dzieje - wszystko ok poza walniętym modułem

Tylko, że sterownik ABS jest zespolony razem z pompą... A wimaina w ciemno za 3X0zł boli jak taca w niedzielę...

To jak to? Uszkodzenie sterownika ABS się również nie manifestuje błędem w jakikolwiek sposób? Idzie tą tezę jakoś uwiarygodnić zanim moneta powędruje do koszyczka?

Napisano

> BTW - w Twoim przypadku również błąd - brak odczytu prędkości "bardzo małej"- nie logoał się w

> kompie?

Zero błędów na kompie auta.

Po prostu przy bardzo małej prędkości (poniżej tych 6km/h) włączał się ABS ("kopniak" w pedał hamulca), bo komputer interpretował błędny odczyt z jednego czujnika jako uślizg koła (różnica prędkości)

Napisano
  • Autor

> Zero błędów na kompie auta.

> Po prostu przy bardzo małej prędkości (poniżej tych 6km/h) włączał się ABS ("kopniak" w pedał

> hamulca), bo komputer interpretował błędny odczyt z jednego czujnika jako uślizg koła (różnica

> prędkości)

Ma to sens... Po prostu koło się "uślizgnęło"... w mniemaniu kompa hmm.gif ABS szura... Natomiast, ta teoria byłaby OK gdyby nie:

~ wymieniono już jeden czujnik, przód

~ po przekroczeniu 80 ida dwa błędy - przód prawy i lewy o nieprawidłowej prędkości obrotowej, chyba, że to druga usterka...

Może faktycznie sterownik, tylko jak zweryfikować jego działanie, podmiana czy też może jego uszkodzenei też się loguje?

Napisano

Ja tylko opisałem swój przypadek... cool.gif

Tak czy inaczej, trzeba moim zdaniem zrobić jazdę testową z podłączonym skanerem żeby to poprawnie zdiagnozować. Bez tego to strzelanie na ślepo.

Napisano

ja w aveo 1,4 16v też tak miałem wymieniłem wszystkie czujniki na nowe i dalej nie pomagało. Czy u ciebie podczas włączania sie absu przy niskich predkościa tak jak pisałeś też nie jest sygnalizowane zapalającą sie kontrolką od ABSu? U mnie tak było i skończyło się na wymianie całego modułu/pompy ABSu potem się okazało zę jest to ponoć częsta usterka w aveo. Oczywiście moje aveo to rok modelowy 2005 produkcja 2005. Oczywiście po wymianie pompy na nową usterka została usunięta.

Napisano
  • Autor

> ja w aveo 1,4 16v też tak miałem wymieniłem wszystkie czujniki na nowe i dalej nie pomagało. Czy u

> ciebie podczas włączania sie absu przy niskich predkościa tak jak pisałeś też nie jest

> sygnalizowane zapalającą sie kontrolką od ABSu? U mnie tak było i skończyło się na wymianie

> całego modułu/pompy ABSu potem się okazało zę jest to ponoć częsta usterka w aveo. Oczywiście

> moje aveo to rok modelowy 2005 produkcja 2005. Oczywiście po wymianie pompy na nową usterka

> została usunięta.

Qwa angryfire.gif

Tak to właśnie wygląda...

Kontrolka się nie zapala... a ABS szura...

Aveo grudzień 2006.

Napisano

wtedy na szczęście jeszcze miałem możliwość ściągnięcia pompy bezpośrednio z Korei więc cena nie była astronomiczna coś ok 500 zł mnie to s=kosztowało i co ciekawe nr katalogowy jaki był na niej w polskich katalogach nie występował, natomiast wiem ze takie pompy regenerowane sprzedawali w Angli i tam takie nr katologowe mieli. Cena takiej pompy regenerowaniej wychodziła coś ok 400 zł, ponoć w tych pompach puszcza lakieś lutowanie ścieżek, ale pewności nie mam.

Napisano
  • Autor

> W takich cenach można ryzykować alledrogo

Podwójne ryzyko, że_To_uwalony_sterownik x że_Kupię_uwalony.

Idzie jakoś zweryfikować uszkodzenie modułu bez podmiany?

Napisano

> Podwójne ryzyko, że_To_uwalony_sterownik x że_Kupię_uwalony.

To odżałuj na porządny serwis

> Idzie jakoś zweryfikować uszkodzenie modułu bez podmiany?

Test drogowy

Napisano
  • Autor

> To odżałuj na porządny serwis

Auto stało w ... ASO.

Nie wiem, nie znam sie Panie 270751858-jezyk.gif, tego staram się trzymać w trakcie wizyt u mechesów, "Panie, bo mnie coś furczy i smyra po nodze jak hamuje, zrób że z tym Pan coś".

Zakładam, jak widać naiwinie, że ASO Chevy wie, że Aveo mają tę przypadlość... I że zrobią dynamiczne logi... wymienią to, co się spsuło, a nie na raty.

> Test drogowy

Pytanie jednak brzmi, czy test drogowy rozstrzyga, czy uszkodzony jest czujnik, czy tez sterownik. Rozstrzyga?

Napisano

> Auto stało w ... ASO.

Zmień ASO wink.gif

> Pytanie jednak brzmi, czy test drogowy rozstrzyga, czy uszkodzony jest czujnik, czy tez sterownik.

> Rozstrzyga?

Walnięty sterownik powinien dać błędy nawet bez jazdy.

Jak miałem e39 winnym za błędy ABS była piasta

Napisano

To i ja się dołączę. U mnie taki objaw też występuje ale w Lacetti (grudzień 2004). Przy małej prędkości rzędu 10-5 km\h tak jak kolega wyżej pisze "coś furczy i smyra po nodze jak hamuje (dobry ten tekst). Żadna kontrolka się nie zapala. Ten objaw mam już od pół roku na razie się przyzwyczajałem do niego, dużo nie jeżdżę. Na liczniku 106 kkm. Troszkę mało jak na walniętą pompę? Trudno będzie trzeba wreszcie coś wymienić.

Napisano

> To i ja się dołączę. U mnie taki objaw też występuje ale w Lacetti (grudzień 2004). Przy małej

> prędkości rzędu 10-5 km\h tak jak kolega wyżej pisze "coś furczy i smyra po nodze jak hamuje

> (dobry ten tekst). Żadna kontrolka się nie zapala.

Pewnie któryś czujnik niedomaga. Wypadałoby się podpiąć komputerem i zrobić odczyt rzeczywistej prędkości ze wszystkich czujników.

Napisano

u mnie ta pompa padła przy 80kkm, swoją drogą to jak włączał sie ten abs to droga hamowania sie wydłużała więc jazda w korku była ryzykowna. Ja wyjąłem bezpiecznik od abs i przynajmniej nie byłem zaskakiwany przez abs.

Napisano

Pewnie jak odłączę któryś czujnik prędkości koła to wywali błąd, a czy abs dalej będzie działał na pozostałe koła czy odłącz cały układ?

Napisano

> Pewnie jak odłączę któryś czujnik prędkości koła to wywali błąd, a czy abs dalej będzie działał na

> pozostałe koła czy odłącz cały układ?

Wyłączy całość.

Napisano
  • Autor

Hm...

A odczyt prędkości z kół nie będzie przekłamny przez uszkodzony sterownik ABS?

To raz, a dwa, co ze sterowaniem korektora siły hamowania w przypadku odpięcia ABSu?

Napisano

> Hm...

> A odczyt prędkości z kół nie będzie przekłamny przez uszkodzony sterownik ABS?

A to już może być przeróżnie, ale chyba raczej nie. Wypada po prostu spróbować.

> To raz, a dwa, co ze sterowaniem korektora siły hamowania w przypadku odpięcia ABSu?

Miałem raz problem z prawym przednim czujnikiem w Lacetti i ABS wyłączał się przez niego, natomiast nie zauważyłem problemów z blokowaniem tyłu.

Napisano

już nie pamiętam ale w aveo chyba jest ten korektor hamowania mechaniczny a nie elektroniczny. U mnie nie było problemu z hamowaniem.

Napisano

>a byłem wcześniej w nieautoryzowanym warsztacie, w którym

> "nie mieli softu do mojego samochodu w swoim skanerze" i też miałem opcję wymiany w ciemno ze

> strony panów mechaników.

Zadałeś pytanie "Czy panowie zwracają kasę i wracają do stanu pierwotnego jak diagnoza będzie nie trafiona?". Nie trzeba być fachowcem, żeby wymieniać po kolei elementy na zasadzie "a może się trafi'".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.