Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manualne sprzęgiełka i jazda po czarnym

Featured Replies

Napisano

W Sylwku mam manualne sprzęgiełka - automaty padły i poprzedni właściciel założył manuale.

Przełączniki napędów w autku są na przełączniku i drążku.

Czyli jak chcę włączyć 4x4 wysiadam z autka, przy kołach przełączam sprzęgiełka, wsiadam do samochodu, wciskam guzik 4H i jadę.

Jak wjeżdżam w cięższy teren mogę skorzystać z reduktora - przełączając drążek w pozycję 4L

I teraz powstaje pytanie. Co w sytuacji gdy np. jadę sobie roadbookiem który wygląda tak: czarne, teren, czarne, teren, czarne, teren i w terenie chciałbym skorzystać z napędu 4x4?

Czy jeżeli wjeżdżam na czarne muszę za każdym razem wychodzić z autka i wyłączać sprzęgiełka i wyłączać przełącznik 4H? Czy może wystarczy, że na kilku kilometrowy odcinek asfaltu z kabiny wyłączę tylko przełącznik 4H nie rozpinając przy kołach sprzęgiełek a po ponownym wjeździe w teren ponownie wcisnąć przełącznik w pozycję 4H?

Napisano

nie wiem jak jest u ciebie, ale w suzukach z manualami nie trzeba rozpinać sprzegiełek

tzn zapinasz i możesz jeździć cały czas, minus to większe opory od kręcoącego się mostu

dopiero jak włączasz napęd to nie można jeździć po czarnym

w suzuce przy zapietych sprzegiełkach napęd na 4H można włączać i wyłączać w czasie jazdy

jedynie do włączenia 4L trzeba się zatrzymać ok.gif

Napisano

> nie wiem jak jest u ciebie, ale w suzukach z manualami nie trzeba rozpinać sprzegiełek

> tzn zapinasz i możesz jeździć cały czas, minus to większe opory od kręcoącego się mostu

> dopiero jak włączasz napęd to nie można jeździć po czarnym

> w suzuce przy zapietych sprzegiełkach napęd na 4H można włączać i wyłączać w czasie jazdy

> jedynie do włączenia 4L trzeba się zatrzymać

Jest tak, jak piszesz waytogo.gif A swoją drogą zastanawiam się jakiego rzędu są oszczędności z tytułu jazdy bez zapiętych półosiek, bo IMO minimalne. Dlatego też sądzę, że wygodniej jest mieć ciągle załączone manuale, albo całkowity brak sprzęgiełek.

Napisano

> Jest tak, jak piszesz A swoją drogą zastanawiam się jakiego rzędu są oszczędności z tytułu jazdy

> bez zapiętych półosiek, bo IMO minimalne. Dlatego też sądzę, że wygodniej jest mieć ciągle

> załączone manuale, albo całkowity brak sprzęgiełek.

najlepsze rozwiązanie to jest IMO w patrolu- AUTO i LOCK

z zimie i w terenie dajesz na LOCK, w lecie na AUTO

ja mam automaty i to chyba najgorsze rozwiązane grinser006.gif

żeby zapiąć trza się zatrzymać, a potem można wajchować ale do czasu aż się nie cofnie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

dzieki. Czyli mogę sobie zapiąć i potem guzikiem załączać i wyłączać.

To żeby mieć pełen obraz zapytam jeszcze o przełączanie napędów zakładając, że sprzęgiełka mam w pozycji 4x4.

1. Rozumiem, że włączanie/wyłączanie napędu 4x4 przełącznikiem 4H robię gdy samochód stoi i nie powinienem ruszać przełącznika 4H w czasie jazdy?

2. Po zapięciu dźwignią reduktora 4Lodpinam go i po wyłączeniu 4L powinienem kawałeczek cofnąć? Czy mogę od razu po wyłączeniu 4L bez cofnięcia wbić jedynkę i ruszyć?

Napisano

> dzieki. Czyli mogę sobie zapiąć i potem guzikiem załączać i wyłączać.

> To żeby mieć pełen obraz zapytam jeszcze o przełączanie napędów zakładając, że sprzęgiełka mam w

> pozycji 4x4.

> 1. Rozumiem, że włączanie/wyłączanie napędu 4x4 przełącznikiem 4H robię gdy samochód stoi i nie

> powinienem ruszać przełącznika 4H w czasie jazdy?

właśnie przy manualach nie trzeba, można zapinać w czasie jazdy ok.gif (dotyczy suzuki)

> 2. Po zapięciu dźwignią reduktora 4Lodpinam go i po wyłączeniu 4L powinienem kawałeczek cofnąć? Czy

> mogę od razu po wyłączeniu 4L bez cofnięcia wbić jedynkę i ruszyć?

po co cofać ? cofa się przy sprzegiełkach automatach, wtedy się rozpinają ok.gif

zatrzymujesz się, machasz wajchą i ruszasz, aha chyba musi być wciśnięte sprzęgło hmm.gifspineyes.gif

przynajmniej tak to u mnie wygląda grinser006.gif

przy skrzyni automatycznej daje się na neutral ? hmm.gif

Napisano

Śmiało możesz latać z zapiętymi cały czas sprzęgiełkami bez względu czy masz dopięty przód czy nie. Przy zapiętych sprzęgach możesz przełączać 4x2 i 4x4 w czasie jazdy ale dobrze, żeby obie osie miały podobną prędkość. Reduktor załączasz ze wciśniętym sprzęgłem, samochód może się toczyć - wyczujesz, kiedy załącza się bez zgrzytów i lekko.

Napisano

> przy skrzyni automatycznej daje się na neutral ?

Zazwyczaj tak hmm.gif - w przypadku Wranglera JK w instrukcji mam kilka razy powtórzone, że najpierw wybierak skrzyni należy przestawić na N, a dopiero potem wybierać dźwignią reduktora 4L. W Jimnym dla odmiany napęd mam przełączany guziczkami na konsoli (2W, 4W, 4L - w poliftowym wywalono drugą dźwignię) i tu znowu jest tak, że 2W i 4W można pstrykać w czasie jazdy, ale po naciśnięciu 4L kontrolka napędu zaczyna mrugać - trzeba się zatrzymać i wybierak skrzyni przestawić na N, żeby reduktor "zaskoczył". zlosnik.gif

Napisano

A w fordzie explorer i expedition dodatkowo musi byc wcisniety pedal hamulca zeby 4L wskoczylo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.