Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira (140KM) vs C-Max 125KM

Featured Replies

Napisano

Chciałem podpytać co myślicie o tych autach? Które waszym zdaniem jest lepsze? Oba są z instalacją gazową. Przebieg ok 120kkm. O wyposażeniu nie piszę bo to mniej istotna sprawa - choc w obu autach są prawie najwyższe opcje. Osobiście jeździłem c-maxem z 2005 i nie było tak źle - choć powiem mocy trochę brakowało frown.gif A ta Zafira ma niby 140KM ale jest cieższa od C-Maxa. Więc myślę że szanse są równe.

Napisano

> Chciałem podpytać co myślicie o tych autach? Które waszym zdaniem jest lepsze? Oba są z instalacją

> gazową. Przebieg ok 120kkm. O wyposażeniu nie piszę bo to mniej istotna sprawa - choc w obu

> autach są prawie najwyższe opcje. Osobiście jeździłem c-maxem z 2005 i nie było tak źle - choć

> powiem mocy trochę brakowało A ta Zafira ma niby 140KM ale jest cieższa od C-Maxa. Więc myślę

> że szanse są równe.

Jak juz musisz miec gaz, to ten silnik z Zafiry chyba srednio sie nadaje...

Napisano

Z C-Maxa też ponoć średnio więc remis smile.gif

Napisano

A ten C-Max pali Ci tak dużo, że instalka i potencjalne z nią problemy się opłaci ?

Napisano

> Jak juz musisz miec gaz, to ten silnik z Zafiry chyba srednio sie nadaje...

a z c-maxa jeszcze mniej.

Napisano

> A ten C-Max pali Ci tak dużo, że instalka i potencjalne z nią problemy się opłaci ?

Mam taki silnik tyle że 120 KM

Po Wawie w korkach między 9 a 12

Napisano

Ja mam 1.6 w Mondeo MK4 - na razie dość krótko, ale przy moich małych przebiegach nawet nie myślę o żadnych instalacjach. Wczesniej miałem instalki w 2 autach - nawet regularnie serwisowane po pewnym czasie stwarzają jakieś problemy.

Napisano

> Ja mam 1.6 w Mondeo MK4 - na razie dość krótko, ale przy moich małych przebiegach nawet nie myślę o

> żadnych instalacjach. Wczesniej miałem instalki w 2 autach - nawet regularnie serwisowane po

> pewnym czasie stwarzają jakieś problemy.

Ile Ci pali to mondeo po mieście?

Napisano

> Ile Ci pali to mondeo po mieście?

Hmm za krótko go mam (kilka dni) żeby dać sensowną odpowiedź.

Na razie z trasy 200km + miasto 50km średnie spalanie mam 7l

Napisano
  • Autor

ja kupiłem C-Maxa bez instalacji założyłem STAG-4 i śmigał aż się patrzy zero problemów (tylko raz ustawiałem ale to podobno norma po przejechaniu ok 1000 km). Także coś nie coś wiem ale właśnie interesuje mnie Wasza wiedza na temat Zafiry smile.gif Chciałbym porównać te auta ze sobą. Jak wygląda np. kwestia elastyczności silników, który lepiej się zbiera itp?

Napisano

> ja kupiłem C-Maxa bez instalacji założyłem STAG-4 i śmigał aż się patrzy zero problemów (tylko raz

> ustawiałem ale to podobno norma po przejechaniu ok 1000 km). Także coś nie coś wiem ale

> właśnie interesuje mnie Wasza wiedza na temat Zafiry Chciałbym porównać te auta ze sobą. Jak

> wygląda np. kwestia elastyczności silników, który lepiej się zbiera itp?

wyjdzie chyba podobnie, bo jak pisałeś zafira jest ciut cięższa 100kg? , do 100km/h ma 1s straty

a o śmiganiu na gazie bez problemów to można powiedzieć jak się zrobi 100kkm wink.gif

mój maksiu ma 45kkm ... jeździ, w najbliższym czasie będę robił kontrolę luzów i wtedy dopiero się okaże jaki wpływ miał LPG

po 30-40kkm to musiała być niezła kiszka żeby auto się wysypało hmm.gif

Napisano
  • Autor

Akurat kolega się myli wink.gif..... potrzebne były mi pieniądze a dodatkowo dostałem auto służbowe .... teraz niestety okazuje się że zmieniam pracę i w niej nie będę miał służbowego więc .....

Napisano

> Akurat kolega się myli ..... potrzebne były mi pieniądze a dodatkowo dostałem auto służbowe ....

> teraz niestety okazuje się że zmieniam pracę i w niej nie będę miał służbowego więc .....

nie rozumiem ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

hmmmm ładnych parę miesięcy potrzebowałem kasy więc sprzedałem c-maxa. Przy okazji dostałem także awans i auto służbowe .... było git ale niedawno zmieniłem pracę na powiedzmy lepszą i w tej nie mam auta służbowego (a jak wcześniej wspomniałem pozbyłem się prywatnego auta). także teraz szukam samochodu do użytku prywatnego. Także mój C-Max którego miałem był naprawdę ok smile.gif

Napisano

> Także mój C-Max którego miałem był naprawdę ok

ale czy gdzieś pisałem o Twoim aucie ?

chyba się nie zrozumieliśmy, napisałem że zrobienie 30-40kkm na gazie to trochę mało żeby powiedzieć że auto nadaje się do gazu

Napisano

> zrobienie 30-40kkm na gazie to trochę mało żeby

> powiedzieć że auto nadaje się do gazu

ok.gif

ja mam taka opinie na podstawie wiedzy kolegi który od kilku lat serwisuje praktycznie tylko fordy a to wydaje mi się bardziej miarodajne choc faktem jest ze przyjezdzaja do niego Ci którym sie cos zepsuło a nie ci co nie maja problemów zlosnik.gif

Napisano

> ja mam taka opinie na podstawie wiedzy kolegi który od kilku lat serwisuje praktycznie tylko fordy

> a to wydaje mi się bardziej miarodajne choc faktem jest ze przyjezdzaja do niego Ci którym sie

> cos zepsuło a nie ci co nie maja problemów

niewiem.gif ja zanim załozyłem gaz pytałem mechaników "od fordów" żaden nie widział przeciwskazań

kontrolować luz i jeździć ... i tak robię

tak jak pisałem, niedługo będę robił kontrolę luzów, będzie już wtedy pod 50kkm na LPG i 120kkm w sumie

jeśli wyjdzie OK, to będę mógł spokojnie polecić LPG do durateca, bo nawet jak nie wytrzyma kolejnych 50kkm to i tak będzie się opłacało zrobić regulację

co innego gdyby trzeba regulować luzy co 30kkm ... wtedy faktycznie traci sens zabawa w LPG

Napisano

> ja zanim załozyłem gaz pytałem mechaników "od fordów" żaden nie widział przeciwskazań

> kontrolować luz i jeździć ... i tak robię

I pewnie posłuzy. Te które on naprawia to z reguły - jezdzilo wiec nic nie robilem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.