Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejna Croma na AK

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich.

Dziś stałem się posiadaczem Fiata Cromy 1.9 Mjet 150 z 2006 roku. Samochód w wersji zdaje się Dynamic, przebieg 147000 km. Trafiła się okazja więc z niej skorzystałem. Wersja z DPF (niestety), ale już niedługo smile.gif

Witam Wszystkich i Pozdrawiam.

Na początek pierwsze pytanie - Mam ASR , czy wszystkie wersje z ASR mają też ESP czyli kontrolę trakcji? Jak to sprawdzić, bo nie do końca jestem pewien?

Z Góry Dziękuję

Pozdrawiam.

Napisano

Nie wnikając w szczegóły, raczej masz ESP, zdaje się, że tylko jakaś super-bida-120KM Active na rynek Afrykański wink.gif mogły nie mieć. smile.gif

Zresztą podobnie jak z klimatyzacją - trudno znaleźć z manualną.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Też mi się tak wydaje, ale pewności nigdy za wiele. Klima dwustrefowa, 7 lub 9 oduszek (też szczerze nie wiem ile na pewno, wiem, że jest też poducha na kolana kierowcy).

Generalne mimo, że to Fiat od dawna chciałem ją mieć. Niedługo ....... DPF out, soft i zabawa.

> Nie wnikając w szczegóły, raczej masz ESP, zdaje się, że tylko jakaś super-bida-120KM Active na

> rynek Afrykański mogły nie mieć.

> Zresztą podobnie jak z klimatyzacją - trudno znaleźć z manualną.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

Witamy....

Raczej ESP jest.... jest ślisko więc łatwo sprawdzić... co się zapali na zegarach...

Poduszki jeśli to Dynamic to 7 ... z tyłu powinny być wszywki na kanapie jak nie ma to nie masz 9-ciu....

Napisano

> Witam Wszystkich.

> Dziś stałem się posiadaczem Fiata Cromy 1.9 Mjet 150 z 2006 roku.

Witaj serdecznie , choć w sumie od powitań mamy ten wątek wink.gif

> Na początek pierwsze pytanie - Mam ASR , czy wszystkie wersje z ASR mają też ESP czyli kontrolę

> trakcji? Jak to sprawdzić, bo nie do końca jestem pewien?

W Stilo w wersji z ASR i ESP były grubsze przewody w pompie ABS , ale czy w Cromie jest podobnie to trudno powiedzieć hmm.gif

Za to jest jeden pewny sposób - zrób test na jakimś pustym mokrym , czyli śliskim placu - jadąc prosto skręcaj dynamicznie na boki . Przy obecnym systemie ESP powinna się wtedy zapalać kontrolka w takt przyhamowywania odpowiednich kół żeby auto posłusznie skręcało , a nie driftowało waytogo.gif

Napisano

> W Stilo w wersji z ASR i ESP były grubsze przewody w pompie ABS ,

Takie same były przy ASR oraz ASR+ESP, jedynie przy samym ABS były cieńsze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No to witamy claps.gif

Ale ze tak powiem bez foto sie nie liczy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No masz Ci los, trzeba dokupić wszywki smile.gif Pewnie będzie 7 , ale to i tak wystarczająco smile.gif

> Witamy....

> Raczej ESP jest.... jest ślisko więc łatwo sprawdzić... co się zapali na zegarach...

> Poduszki jeśli to Dynamic to 7 ... z tyłu powinny być wszywki na kanapie jak nie ma to nie masz

> 9-ciu....

Napisano
  • Autor

Foto będzie jednak pogoda musi się poprawić, brudasa wstyd pokazywać smile.gif

> No to witamy

> Ale ze tak powiem bez foto sie nie liczy

Napisano

> Foto będzie jednak pogoda musi się poprawić, brudasa wstyd pokazywać

> > Ale ze tak powiem bez foto sie nie liczy

Pogoda to na wiosne bedzie grinser006.gifgrinser006.gif

Nie ma mardzuenia tylko kfalimy sie foto zlosnik.gif

Napisano

> Witam Wszystkich.

> Dziś stałem się posiadaczem Fiata Cromy 1.9 Mjet 150 z 2006 roku. Samochód w wersji zdaje się

> Dynamic, przebieg 147000 km. Trafiła się okazja więc z niej skorzystałem. Wersja z DPF

> (niestety), ale już niedługo

> Witam Wszystkich i Pozdrawiam.

> Na początek pierwsze pytanie - Mam ASR , czy wszystkie wersje z ASR mają też ESP czyli kontrolę

> trakcji? Jak to sprawdzić, bo nie do końca jestem pewien?

> Z Góry Dziękuję

> Pozdrawiam.

Witam.

Zostaw ten DPF w spokoju, w Mućce jest bezobsługowy i zapewnia krystaliczny widok w lusterkach, niezależnie od stopnia wciśnięcia gazu. Twoim zmartwieniem są klapy wirowe i zajmij się tym w pierwszej kolejności. Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana kolektora na modyfikowany - dobrze to zrobić przy wymianie rozrządu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Klapy wirowe sprawdzę, jeśli będą to wywale je w kosmos, nie potrzebne są do niczego. DPF do wycięcia bo planuję soft , a DPF to nie potrzebne straty grinser006.gif

P.S Do tej pory ,,Mućka'' nazywałem swoje Multiple (a były dwie) trzeba będzie się przyzwyczaić, osobiście wolę określenie ,,kromka''

Pozdrawiam.

> Witam.

> Zostaw ten DPF w spokoju, w Mućce jest bezobsługowy i zapewnia krystaliczny widok w lusterkach,

> niezależnie od stopnia wciśnięcia gazu. Twoim zmartwieniem są klapy wirowe i zajmij się tym w

> pierwszej kolejności. Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana kolektora na modyfikowany - dobrze

> to zrobić przy wymianie rozrządu.

> Pozdrawiam

Napisano

> P.S Do tej pory ,,Mućka'' nazywałem swoje Multiple (a były dwie) trzeba będzie się przyzwyczaić,

> osobiście wolę określenie ,,kromka''

Już dawno ukułem nazwę Krowa dla Cromy, więc...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Ok więc parę spraw się wyjaśniło, czyli:

Mam ASR + ESP + HH

Przejechałem już prawie 200 km, spalanie jest bdb średnia z kompa w tej chwili 6,2

Mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda sprawa oryginalnej nawigacji z Cromy, czy po zakupie są jakieś problemy z podłączeniem (linia can itp)? Jak się sprawuje ta nawigacja, są wogóle dostępne mapy na to ?

Pozdrawiam.

Napisano

Lisek mam dosc dobrze ten temat ogarniety wink.gif

Pewno zaraz sie odezwie.

Napisano

Gratulacje, jutro na żywo zobaczymy co to warte zlosnik.gif

Stoi u mnie na warsztacie 8V z navi więc będziesz mógł pomacać zlosnik.gif

A to skończyłem stroić dosłownie 30min temu - wykres jeszcze ciepły wink.gif

Croma 2.4 20V minus ekologia

Pozdro

Napisano

To w serii maja tylko ciut ponad 170KM motor 2,4?

Napisano
  • Autor

Słaba seria jak na 2.4 smile.gif , ale i tak jest dobrze.

Cromka w stanie dobrym, trzeba zutylizować DPF,a i kliknąć kilka razy w laptopa smile.gif

> Gratulacje, jutro na żywo zobaczymy co to warte

> Stoi u mnie na warsztacie 8V z navi więc będziesz mógł pomacać

> A to skończyłem stroić dosłownie 30min temu - wykres jeszcze ciepły

> Croma 2.4 20V minus ekologia

> Pozdro

Napisano

> To w serii maja tylko ciut ponad 170KM motor 2,4?

Robiłem kilka fiatów croma w wersji 2.4 i żadna nie miała więcej niż 180ps. Dodatkowo ustawienia gazu w serii są dla jakiegoś emeryta i subiektywnie to ledwo jeździ. W wersji z DPFem, klapami ale bez EGRu nie dalo się wycisnąc więcej niz ok 215ps - 220ps z powodu termiki. W przypadku tej cromy egt 8,5stówki, dołem niuton cięty maksymalnie z powodu skrzyni aisina, tak naprawdę w sofcie dorzucone mocno od 3600obr;

próba zrobienia ładniejszego wykresu skutkowała 500nm przy 3krpm więc zostało tak jak widać. Auto puszcza górą lekkiego bąka widocznego na hamowni, na ulicy czysto

Pozdro

Napisano

> Robiłem kilka fiatów croma w wersji 2.4 i żadna nie miała więcej niż 180ps.

Dlatego może miałem takie a nie inne odczucia jadąc 2,4... ale mimo to z 5 garów i tak ponad 400 Nm mają w standardzie wink.gif

Napisano

Hmm to slabiutko maja serie sick.gifsick.gif

Na ogol mjet maja zawsze ciut wiecej.

Napisano

> Hmm to slabiutko maja serie

> Na ogol mjet maja zawsze ciut wiecej.

Mają słabiutką, ponieważ klapy wirowe tracą szczelność i się zapiekają. Być może są też inne przyczyny, o których nie wiem. Moim zdaniem to kolejny przykład na to, że gdyby osprzęt w JTD i JTDm był japoński, to byłyby to najlepsze silniki na rynku. Bosch i Pierburg to jest chyba jakaś kpina! Podejrzewam, że auto z japońskim osprzętem byłoby może 2 tysiaki droższe, za to prawie wieczne. Na koniec powiem tylko, że jest wielu (lub było) polskich dostawców, którzy biją na głowę niezawodnością to co wkłada Fiat na oem.

Napisano

> Mają słabiutką, ponieważ klapy wirowe tracą szczelność i się zapiekają. Być może są też inne

> przyczyny, o których nie wiem. Moim zdaniem to kolejny przykład na to, że gdyby osprzęt w JTD

> i JTDm był japoński, to byłyby to najlepsze silniki na rynku. Bosch i Pierburg to jest chyba

> jakaś kpina! Podejrzewam, że auto z japońskim osprzętem byłoby może 2 tysiaki droższe, za to

> prawie wieczne. Na koniec powiem tylko, że jest wielu (lub było) polskich dostawców, którzy

> biją na głowę niezawodnością to co wkłada Fiat na oem.

Kolego co z tego, że Bosch?

Podam Ci przykład: W Fabryce TRW robią przekładnie kierownicze. Obecnie testują nowe przekładnie, które będą montowane w nowym Punto (które wejdzie dopiero na rynek) i w jakimś VW małym (nie wiem czy o polo chodzi czy co innego). Auta te będą mieć wspólną platformę. Przekładnie kierownicze tych aut będą na visus identyczne. Tylko, że w przekładni punto będą siedzieć łożyska chińskie, a w tej do VW niemieckie. Ot tak sobie zamówili producenci.

Więc japońskie, Bosch, czy nawet szwajcarskie z fabryki zegarków - części są takie jakie sobie zamówi producent aut. Identyczna część Boscha robiona na zamówienie droższej marki będzie niezawodna i trwała, a na zamówienie arki "taniej" będzie się sypać - bo się sypać musi, bo na chińskich podzespołach robiona - skądś się ta cena tych aut bierze - tanie części, tanie auto.

Napisano

> Kolego co z tego, że Bosch?

> Podam Ci przykład: W Fabryce TRW robią przekładnie kierownicze. Obecnie testują nowe przekładnie,

> które będą montowane w nowym Punto (które wejdzie dopiero na rynek) i w jakimś VW małym (nie

> wiem czy o polo chodzi czy co innego). Auta te będą mieć wspólną platformę. Przekładnie

> kierownicze tych aut będą na visus identyczne. Tylko, że w przekładni punto będą siedzieć

> łożyska chińskie, a w tej do VW niemieckie. Ot tak sobie zamówili producenci.

> Więc japońskie, Bosch, czy nawet szwajcarskie z fabryki zegarków - części są takie jakie sobie

> zamówi producent aut. Identyczna część Boscha robiona na zamówienie droższej marki będzie

> niezawodna i trwała, a na zamówienie arki "taniej" będzie się sypać - bo się sypać musi, bo na

> chińskich podzespołach robiona - skądś się ta cena tych aut bierze - tanie części, tanie auto.

Nie rozumiem tego zupełnie w kontekście stylistyki, wnętrza, wyposażenia i braku problemów z korozją. Może faktycznie należy zacząć myśleć o innej marce?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.