Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G X16SZR - lekkie szarpanie silnikiem

Featured Replies

Napisano

Cześć!

W mojej 75 - konnej karocy zdarza się, że w czasie jazdy silnik "szarpie" i buja lekko autem. Po dodaniu lub ujęciu gazu, wszystko wraca do normalności i silnik pracuje równo.Na biegu jałowym wszystko w porządku, ale w czasie jazdy szarpanie zdarza się parę razy, ale nieregularnie. Auto ma 130 tys.km przebiegu, wymieniłem olej, wszystkie filtry i zastanawiam się nad EGR-em. Poprzedni właściciel twierdził, że go wymienił, ale że uszczelka pod nim trochę podrdzewiała i jej nie wyczyścił przed przykręceniem nowego (tzn. używanego) EGR-a. Myślicie, że to może być to?

Napisano

Podobne objawy po zaślepieniu EGRa u mnie zniknęły ok.gif Nie to żebym namawiał ale wiele osób zaślepia i wsio gra ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odzew. Czyli wykręcenie 2 śrub mocujących obudowę wtryskiwacza i dostęp do EGR-a gotowy? Już znalazłem na allegro profesjonalną zaślepkę za 12 zł;-) Wg instrukcji, o ile dobrze pamiętam, 3% spalin dostaje się do silnika i to ma być działanie ekologiczne. Hmmm... sortuje śmieci, zakręcam wodę podczas szorowania zębów, gaszę światło w kiblu w pracy i w domu też nie oświetlam nie używanych pomieszczeń - chyba Matka Ziemia wybaczy mi, że te 3% spalinek wyleci przez rurę a nie pójdzie do jednostki napędowej? grinser006.gif

Napisano

>chyba Matka Ziemia wybaczy mi, że te 3% spalinek wyleci

> przez rurę a nie pójdzie do jednostki napędowej?

bądź spokojny, i tak już robisz więcej niż przeciętny obywatel.

Ta ekologia to jest jakieś chore pojęcie... Np. w oplach filtr musi być wypalany - jak trafi na postoju to każdy widzi co się dzieje z tyłu, w czasie jazdy wzrasta spalanie a więc zapotrzebowanie na ziemski w sumie surowiec.

Takie francuskie czy włoskie marki mają specjalny zborniczek na - specjalny - płyn do wypalania cząstek. Ponoć toksyczność tego płynu jest tak wielka że ten cały zysk z zatrzymania cząstek w filtrze w globalnym rozrachunku można sobie wsadzić w ... wiadomo.

Wprowadzono hybrydy. Koszt zakupu nowej: masakra. Średnia żywotność baterii: 150tkm. Cena nowych: nawet 20tys pln. No i coś trzeba zrobić ze starymi. Ekologia?

Wg mnie nie tędy droga.

Ale grunt że karuzela się kręci, coś się sprzedawać musi sick.gif

Napisano
  • Autor

> bądź spokojny, i tak już robisz więcej niż przeciętny obywatel.

To było miłe. Dziękuję. Przjhbgfzdiej jfz gfzn... przepraszam, ale z tego ekologicznego wariactwa wyłączyłem monitor, by troszkę węgla zaoszczędzić w elektrowni na moje potrzeby zlosnik.gif A tak serio, to na zaprzyjaźnionym forum znalazłem wątek o wymianie świec (także w kontekście "klepania" w silniku, o czym piszę parę tematów dalej). Świeczki też przydałoby się wymienić. 60 zł to nie pieniądze, a może coś się poprawi?

Napisano

Dodaj jeszcze do tego pseudoekologiczne żarówki energooszczędne (odpad niebezpieczny zawierający rtęć <a niedawno przeszliśmy kampanię eliminacji termometrów rtęciowych> - kto o tym wie? większość wywali przepaloną żarówkę na smietnik...) oraz plastykowe futra, które rozkładają się w środowisku ileś tam lat... A elektryczne samochody to też paranoja: przecież żeby wytworzyć energię elektryczną, to trzeba (w Polsce) spalić węgiel, co emituje do atmosfery wiadomo co... Gdzie tu logika? Bo ekologii nie widzę. Pozdr.

Napisano

> Dodaj jeszcze do tego pseudoekologiczne żarówki energooszczędne (odpad niebezpieczny zawierający

> rtęć - kto o tym wie? większość wywali przepaloną żarówkę na smietnik...) oraz plastykowe

> futra, które rozkładają się w środowisku ileś tam lat... A elektryczne samochody to też

> paranoja: przecież żeby wytworzyć energię elektryczną, to trzeba (w Polsce) spalić węgiel, co

> emituje do atmosfery wiadomo co... Gdzie tu logika? Bo ekologii nie widzę. Pozdr.

dokładnie tak. Termometry elektroniczne może są są ekologiczne (a baterie trzeba też zmienić -> wyrzucić) tylko że często pokazują bzdury, o ile za oknem nie ma znaczenia czy jest 15,1'C czy już może 16,2'C to jak badasz temperaturę ciała to różnica 1,1'C to już inna bajka.

Jak dla mnie ekologia to dążenie do wykorzystania TYLKO natury: słońca, wody, wiatru. I te pieniądze pompowane w rozwiązania typu EGR, DPF, przeznaczyć na problem jak magazynować zgromadzoną energię żeby to potem komfortowo wykorzystać bo nikomu nie uśmiecha się jechać z prędkością 40km/h albo maksymalnie 200km.

Cała reszta to wyciąganie pieniędzy, głównie od użytkowników samochodów, ....... termometrów biglaugh.gif

Napisano

> master, krisb - czujecie temat...

> lelek - banuj

Ale Orochimaru napisał: może być . I wyczerpał temat.

A że ta ekologia...... 033102bebe_1_prv.gif

Daję sobie dwudniowego bana kara.gif

Napisano

> Podobne objawy po zaślepieniu EGRa u mnie zniknęły Nie to żebym namawiał ale wiele osób zaślepia

> i wsio gra

W tych co mieli silnik Z16SE i soft 10 to całkiem realne i wskazane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.