Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z pompą paliwa?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pacjent SC 1.1 Mpi

Zaczęło się od tego, że jadąc na rezerwie silnik zaczął przerywać, zatankowałem i problem ustał.

Gdy rezerwa zapaliła się ponownie, silnik znów zaczął przerywać. Problem się pogłębiał, bo przerywanie zaczęło się już na 1\4 baku.

Pompa paliwa zaczęła głośniej pracować (piszczeć) i zachowywać się jak by w baku była resztka paliwa. Dotankowałem i ustało przerywanie, ale piszczenie nie.

I znowu, gdy doszło do 1\4 baku powtórka problemu, z tym że przy skręcie w obojętnie którą stronę auto nie chce jechać, obroty spadają, muli, ale nie gaśnie.

Przy jeżdzie na wprost i pod górkę lekko zamuli. Kiedyś takiego czegoś nie było, nawet jak wskazówka z poziomu paliwa była na czerwonym polu.

Wymieniłem pompę na nową i już myślałem, że wszystko jest ok, a tu zonk, jedna kreska poniżej połowy baku i znów ta sama sytuacja j.w.

Nie chce mi się wieżyć, że nowa pompa jest skopana. Przy okazji były zamienione przewody WN, cewki, świece, żeby je wykluczyć.

Jak tak dalej pójdzie, to za chwilę nie da się jechać nawet z pełnym bakiem. Check się nie zapala w tej sytuacji.

Tak więc pytanie, co mu dolega? Miał już ktoś taki problem? Już mi ręce opadają. niewiem.gif

Napisano

Objawy typowe dla padniętej pompy paliwa. Nowa jakiej firmy? Odpowiednio mocna? Może kupiłeś zasłabą (nie wiem jaki masz system zasilania). Proponuję sprawdzić ciśnienie paliwa czy jest odpowiednie, przedmuchać sprężonym powietrzem przewody paliwowe, zmienić filtr na nowy

Napisano
  • Autor

> Objawy typowe dla padniętej pompy paliwa. Nowa jakiej firmy? Odpowiednio mocna? Może kupiłeś

> zasłabą (nie wiem jaki masz system zasilania). Proponuję sprawdzić ciśnienie paliwa czy jest

> odpowiednie, przedmuchać sprężonym powietrzem przewody paliwowe, zmienić filtr na nowy

Pompę kupiłem taką jak fabryczna, a filtra paliwa nie ma bo to Mpi. A jak mam sprawdzić to ciśnienie paliwa?

Napisano

> Pompę kupiłem taką jak fabryczna, a filtra paliwa nie ma bo to Mpi. A jak mam sprawdzić to

> ciśnienie paliwa?

Nie masz filtra pod autem ? Manometrem sprawdzisz ciśnienie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie masz filtra pod autem ? Manometrem sprawdzisz ciśnienie

Manometrem to wiem, tylko gdzie go wkręcić?

Jak dobrze pamiętam, to wszyscy tutaj pisali, że takowego filtra nie ma w 1.1 Mpi, chyba że się mylę.

Napisano

> Manometrem to wiem, tylko gdzie go wkręcić?

> Jak dobrze pamiętam, to wszyscy tutaj pisali, że takowego filtra nie ma w 1.1 Mpi, chyba że się

> mylę.

Z tego co u Siebie widziałem to jest filtr koło baku, jak większośc aut z MPi

Napisano
  • Autor

> Z tego co u Siebie widziałem to jest filtr koło baku, jak większośc aut z MPi

Jutro sprawdzę do pewności, bo teraz ciemno i zimno.

Napisano

Dokładnie , przed bakiem powinien być pod autem wink.gif

Napisano

MPI nie maja filtra. Jedynie sitko przed pompa. Nie widzialem jeszcze MPI z filtrem, chyba ze ktos dolozyl

Napisano
  • Autor

> MPI nie maja filtra. Jedynie sitko przed pompa. Nie widzialem jeszcze MPI z filtrem, chyba ze ktos

> dolozyl

To co mam zrobić, reklamować tą pompę, czy szukać przyczyny gdzie indziej?

Jeżeli tego filtra faktycznie nie będzie.

Napisano

> To co mam zrobić, reklamować tą pompę, czy szukać przyczyny gdzie indziej?

> Jeżeli tego filtra faktycznie nie będzie.

w MPI filtr jest zintegrowany z koszem pompy

sprawdz czy nie wypiał ci sie dekiel kosza

on utrzymuje pompe

jak sie wypnie to spada cisnienei paliwa

Napisano

Jak się nie mylę to 1.1 MPI nie ma przewodu paliwowego powrotnego do baku, czyli regulator ciśnienia paliwa jest na wejściu do listwy wtryskowej. Najlepiej jakbyś sobie w takim razie podpiął manometr gdzieś za regulatorem/do listwy i zmierzył ciśnienie. Nie wiem jak w 1.1 MPI powinno być (w 1.2 MPI ma być 2,5 bar) i porównał czy jest takie jak należy. Jak będzie zamałe to albo pompa nie wydala, albo regulator strzelony, albo przewody gdzieś przypchane

Napisano
  • Autor

Ok. Jutro postaram się to wszystko sprawdzić i dam znać co i jak.

Napisano

> Jak się nie mylę to 1.1 MPI nie ma przewodu paliwowego powrotnego do baku, czyli regulator

> ciśnienia paliwa jest na wejściu do listwy wtryskowej. Najlepiej jakbyś sobie w takim razie

> podpiął manometr gdzieś za regulatorem/do listwy i zmierzył ciśnienie. Nie wiem jak w 1.1 MPI

> powinno być (w 1.2 MPI ma być 2,5 bar) i porównał czy jest takie jak należy. Jak będzie zamałe

> to albo pompa nie wydala, albo regulator strzelony, albo przewody gdzieś przypchane

Częściowo nie mylisz się. Nie ma powrotu, ale regulator jest w koszu pompy. I jeśli mnie pamięć nie myli to na końcu listwy jest zaworek tak jak w punto mk2 gdzie można podpiąć manometr.

Napisano
  • Autor

Znalazłem przyczynę moich problemów yay.gif

Oto ona:

285561472-DSC02773.jpg

Dziura w przewodzie w nowej pompie i w starej jest to samo.

W starej pokleiłem to miejsce kawałkiem taśmy na kropelce i problem znikł.

Autko jedzie jak nowe.

W poniedziałek pojadę z kupioną pompą do reklamacji, ciekawe co mi powiedzą.

post-115175-14352514851953_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wracając do tematu, byłem reklamować rzekomo nową pompę i okazało się, że wszystkie "niby nowe" pompy, które miał

sprzedawca pochodzą z uszkodzonych baków z fabryki, i wszystkie mają ten sam feler. Czyli wychodzi na to, że nowe nie były.

Nic nie wskazywało na to, że to używka. Zostałem zrobiony w balona.

Mina tego Pana po sprawdzeniu reszty pomp, bezcenna. Zwrócił mi kasę i grzecznie przeprosił.

Ważne, że autko jeździ na starej pompie, a kasa wróciła do kieszeni.

Pozdro i wielkie dzięki za pomoc, bo przy okazji mogłem sprawdzić parę innych rzeczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.