Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwizdanie z intercoolera?

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu dało się u mnie słyszeć gwizd w czasie jazdy przy przekraczaniu -nawet ciut przed 2tys. obrotów.Na postoju ten gwizd słychać przy około 3tys. obrotów z okolicy intercoolera.Od strony silnika czy od spodu nawet po zdjęciu osłony silnika nie słychać prawie nic.Zdjełem nadkole i słychać to bardzo mocno.Jednak sporo czasu temu po lekturze na forum pozabezpieczałem miejsca na przewodach mogące się przetrzeć i są ok.Czy może to powodować zbyt dużo oleju w chłodnicy turbiny?A,jakiś czas temu zaliczyłem solidne 'łup' na drodze dość rzadko uczęszczanej-taki naturalny garb i na pewno przedtem nie słychać nic było,ale czy bezpośrednio po to też ręki nie dam.No i macałem intercooler ,szarpałem-raczej nie stwierdziłem luzów w mocowaniu.Oprócz ostrego gwizdu to na razie auto przyśpiesza normalnie raczej-normalnie bo ciut nerw szarpie i pewny na 100% nie jestem.Może ktoś miał podobny przypadek?

Napisano

gwizd jest charakterystyczny dla przetartej rury IC. weź wodę z mydlinami i namocz porządnie całą rurę. potem patrz, czy gdzieś nie tworzą się bąbelki ok.gif

najlepiej byłoby w ten sposób zbadać całą instalację od turbo po silnik. jak będziesz miał pewność, że to nie to, to będziemy kombinować dalej ...

Napisano
  • Autor

> będziemy kombinować dalej ...

No więc robiłem zda podejścia,porządnie opryskałem obie rury -oczywiście w miarę możliwości bo kanałem nie dysponuje - i nia zauważyłem bąbelków.Przy 30tys. -gwizd a obie rury są sztywne i na ściskanie nie było reakcji.Jeszcze tylko kupię opaskę i zdejmę tę niższą-może dużo ojeju jest? angryfire.gif fiat

Napisano

> fiat

Wolałbyś taką konstrukcję?

Pozdrawiam BAS

ps. Sorry za OT, ale strasznie mnie drażni nasze polskie narzekanie, że niby to co mamy to jest beeee a to co ma sąsiad to jest super sciana.gif

Napisano

o tak właśnie wygląda "rozbiegnięcie się" silnika na oleju silnikowym (kiedyś było głośno na forum o tym), zassał gdzież z turbiny lub odmy i kaszanka, jedyne co można zrobić to to co ten gruby na czarno, zdusić na 4-5 biegu i wdepniętym na maxa hamulcu.

Napisano

> o tak właśnie wygląda "rozbiegnięcie się" silnika na oleju silnikowym

Wiem co jest na tym filmie smile.gif

> (kiedyś było głośno na forum

> o tym), zassał gdzież z turbiny lub odmy i kaszanka,

Tyle, że to nie zdarza się w (M)JTD.

> jedyne co można zrobić to to co ten gruby

> na czarno, zdusić na 4-5 biegu i wdepniętym na maxa hamulcu.

Jak się ma manualną skrzynię biegów. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wiem co jest na tym filmie

wiem,że wiesz. nie podwazam Twoich wiadomości. waytogo.gif

to taki komentarz do filmu dla niekumatych.

> Tyle, że to nie zdarza się w (M)JTD.

na naszym forum pisano o francuskiej marce <> drive.gif

> Jak się ma manualną skrzynię biegów.

to fakt, ręczny nie utrzyma, hamulec powinien bo pare razy zdarzyło mi sie zdusić automata deptając po hamulcu myśląc że to sprzęgło, co prawda prędkość była mała i obroty silnika niewielkie. mlot.gif

> Pozdrawiam BAS

smile.gif

Napisano

> Może ktoś miał podobny

> przypadek?

Ja miałem yaya.gif

[edit] u mnie było tak jak piszesz - gwizdanie od ok 2krpm, potem włączył się tryb "odkurzacz" i turbina odleciała w krainę wiecznie obracających się wirników zlosnik.gif

Sprawdź wirnik po stronie zimnej czy nie ma dużych luzów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem

> [edit] u mnie było tak jak piszesz - gwizdanie od ok 2krpm, potem włączył się tryb "odkurzacz" i

> turbina odleciała w krainę wiecznie obracających się wirników

> Sprawdź wirnik po stronie zimnej czy nie ma dużych luzów

Na razie nie mam dostępu do kanału,ale jak miałem to przy turbinie nic nie było słychać,a gwizd jest wyraźny od intercoolera.No i nawet teraz nie zauważam zbytniej straty mocy nie szarpie-jest jak było.Ostatnio w jeździe odruchowo starałem się nie przeciągać ponad 20tys. obrotów i teraz mam wrażenie że jak już dociskam to gwizd jest cichszy......Zostaje czekać,no chyba że dostanę się na kanał z mydlinami to może zobaczę coś spod spodu od środka auta.

Napisano

a sam IC mydlinami zlałeś? zlosnik.gif

skoro piszesz, że przy nim jest najgłośniej, to może się gdzieś drań rozszczelnił?

opcją zastępczą dla mydlin jest moczenie w basenie, ale, raz, to więcej roboty, a dwa, to nie dętka, żeby wystarczyło pompką dmuchać grinser006.gif (niestety)

no i tak jak pisze kolega asche - drugim powodem gwizdu byłoby żegnające się turbo, więc polecam solidnie przyłożyć się do poszukiwań dziury, inaczej będzie bolało po kieszeni ... waytogo.gif (a zaboli jeszcze bardziej, gdybyś zmienił turbo i to nie byłoby to ...)

edyta:

tak mi jeszcze do głowy przyszło, że od bidy mogłoby też gwizdać za zasysanym powietrzu...

czyli wtedy nieszczelność musiałaby być przed turbo...

no ale to się nie zgadza z Twoimi odczuciami słuchowymi...

nie mam też pomysłu jak ew. sprawdzić szczelność odcinka dolotowego bez narażania turbo na szwank...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.