Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szalejący panel klimatyzacji automatycznej -loose connection

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj miałem niezłą akcję. Jaki kierunek bym nie nacisnął, to i tak dmuchało tylko na szybę. Zmiana temperatury nie miało wpływu na co co leciało ( cały czas zimne powietrze). Później się to odblokowało ale nagle zniknęły wszystkie cyfry i liczny z ekranu, działało tylko podświetlenie, które czasem przygasało. W tym czasie przestały działać dmuchawy. Zaraz samo się włączyło i wszystko działało jak trzeba. Zrobiłem autoregulację i przeszło do końca z wynikiem 3 x 00. Panel do wymiany ?

Napisano
  • Autor

Wczoraj pod wieczór działało wszystko dobrze. Dziś powtórka. Cały czas leciało tylko zimne powietrze, nie dało zmienić kierunku dmuchania. Wiało tylko na szybę. Po tym wszystki zaczął migać przebieg i miga błąd loose connection

Napisano
  • Autor

> Akumulator jest naładowany?

Akumulator pod fes jak wejdę w silnik pokazuje 13,92 - 14,00, jak wszedłem w nadwozie chyba i tam też można sprawdzić to pokazywało 12,9 - 13.

loose connection - w fes przy tym wyskakują 2 błędy B100D - obrotomierz i U1602. Zrobiłem test obrotomierza i bez problemu przeszedł. Błąd pojawił się 2 razy, dało się go skasować jak przestało migać i się nie pojawiał. W pamięci siedzi jeszcze P1531 - przekaźnik klimatyzacji. Go się nie da usunąć. Kiedyś go miałem i znikł na długi czas. Teraz i tak klimy nie odpalam bo niskie temperatury no i w ogóle nie mam czynnika w układzie ( czekam na wiosnę ).

Z dmuchawą teraz miałem akcję, że jak dałem dmuchanie na siebie to nigdzie nie szło a słychać było jak pracuje. Z nowych rzeczy to w trakcie jazdy przez jakiś czas w ogóle nie mogłem załączyć ogrzewania szyby

Napisano

> ...w ogóle nie mam czynnika w układzie ( czekam na wiosnę ).

Czekaj dalej... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czekaj dalej...

teraz nie nabijałem bo mi nikt nie wykrył gdzie ucieka a bez sensu jak wybulę teraz 200 zł na nabicie klimy i za 3 miechy jej nie będzie

Napisano

> teraz nie nabijałem bo mi nikt nie wykrył gdzie ucieka a bez sensu jak wybulę teraz 200 zł na

> nabicie klimy i za 3 miechy jej nie będzie

A nie mogą zrobić tzw. ozonowania że pod UV widać gdzie ucieka?

U mnie uciekało na przewodzie przy chłodnicy, kupiłem na allegro za 50 zł i mam spokój.

Napisano
  • Autor

> A nie mogą zrobić tzw. ozonowania że pod UV widać gdzie ucieka?

> U mnie uciekało na przewodzie przy chłodnicy, kupiłem na allegro za 50 zł i mam spokój.

przy nabijaniu sprawdzali próżnią szczelność i nic nie znaleźli, zostawiłem im auto na 2 dni, nabili układ i szukali barwnika. Nie znaleziono nic. Ale to problem na wiosnę teraz mam poważniejsze rzeczy :/

Napisano

> A nie mogą zrobić tzw. ozonowania że pod UV widać gdzie ucieka?

Zapewne miałeś na myśli napełnianie układu azotem pod wysokim ciśnieniem co szczególnie pomaga przy szukaniu niewielkich wycieków smirk.gif

Swoją drogą to przeważnie dodaje się barwnik UV do czynnika chłodzącego podczas napełniania klimy i to na ogół wystarcza żeby znaleźć nieszczelność.

Napisano
  • Autor

> Zapewne miałeś na myśli napełnianie układu azotem pod wysokim ciśnieniem co szczególnie pomaga przy

> szukaniu niewielkich wycieków

> Swoją drogą to przeważnie dodaje się barwnik UV do czynnika chłodzącego podczas napełniania klimy i

> to na ogół wystarcza żeby znaleźć nieszczelność.

1 sposobem nie robili, 2 sposobem nic nie znaleźli

A wracając do tego panelu klimatyzacji to jest ktoś mi w stanie pomóc ? Problem leży po stronie aku ? czy też uszkodzony jest panel klimatyzacji ? Za każdym razem robi co chce i potrafi nawet dobrze to działać.

Napisano
  • Autor

Czy to możliwe, że padły wszystkie aktywatory ? bo praktycznie wszystko co możliwe z tymi nawiewami miałem.

1. Nie reaguje na zmianę kierunku wiania ( martwe przyciski)

2. Nie reaguje na zmianę temperatury ( wieje zimnym)

3. Nie chce włączyć ogrzewania tylnej szyby i lusterek ( martwy przycisk)

4. Nie reaguje na zmianę kierunku wiania ( coś tam miesza ale zostaje na 1 kierunku)

5. Sam się cały panel wyłączył wraz z nadmuchem

6. Czasami wali błędem loose connection

7. Wyświetlacz panelu jakoś o wiele słabiej świeci od reszty

Przed chwilą odpaliłem autko, zaczęło działać dobrze przez moment. W momencie jak zacząłem kręcić pokrętłem to zaczął ekran przygasać i rozłączyło wentylację całkowicie. Uszkodzenie panel ? Czy od tego jest jakiś bezpiecznik ? (ale wtedy to chyba całkowicie by padło)

Napisano

Może to banalne ale sprawdzałeś wtyczkę czy się nie poluzowała i czy dobrze zwiera? Może jakiś zimny lut się gdzieś zrobił na płytce i raz zwiera raz nie i wszystko świruje.....

Napisano
  • Autor

> Może to banalne ale sprawdzałeś wtyczkę czy się nie poluzowała i czy dobrze zwiera? Może jakiś

> zimny lut się gdzieś zrobił na płytce i raz zwiera raz nie i wszystko świruje.....

jaką wtyczkę ? od panelu klimatyzacji ? Nie rozbierałem tego bo to trochę czasu pewnie zajmie

Napisano

> jaką wtyczkę ? od panelu klimatyzacji ? Nie rozbierałem tego bo to trochę czasu pewnie zajmie

no ja pierwsze co to bym zaczął od wykasowania błędów (co mam nadzieję zrobiłeś - mi kiedys samo ogrzewanie ciepło/zimno szalało dopóki nie wykasowałem błędów) a potem bym posprawdał połączenia (wtyczki od tylu panelu), a następnie dokładnie przeczyścić całą płytkę np. izopropanolem i sprawdzić luty.... IMHO jeśli to nie pomoże to podmiana panelu.....

a to że trzeba trochę porozkręcać......no cóż jak trzeba to trzeba ale też nie ma z tym aż tak dużo roboty..... odkręcasz radio i popielniczkę i masz dostęp do panelu - 5 min roboty 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> no ja pierwsze co to bym zaczął od wykasowania błędów (co mam nadzieję zrobiłeś - mi kiedys samo

> ogrzewanie ciepło/zimno szalało dopóki nie wykasowałem błędów) a potem bym posprawdał

> połączenia (wtyczki od tylu panelu), a następnie dokładnie przeczyścić całą płytkę np.

> izopropanolem i sprawdzić luty.... IMHO jeśli to nie pomoże to podmiana panelu.....

> a to że trzeba trochę porozkręcać......no cóż jak trzeba to trzeba ale też nie ma z tym aż tak dużo

> roboty..... odkręcasz radio i popielniczkę i masz dostęp do panelu - 5 min roboty

by wymienić panel to trzeba jeszcze rozkręcić środkowy tunel, dolną półkę po stronie pasażera i coś jeszcze. Kody wykasowane, ale na nowo się pojawiają. Dziś nawet pokrętło od regulacji temp przestało działać. Zatrzymało się na 22 stopniach i jak kręcę to rozłącza panel i wentylację.

Napisano

> by wymienić panel to trzeba jeszcze rozkręcić środkowy tunel, dolną półkę po stronie pasażera i coś

> jeszcze.

Cały tunel trzeba rozebrać i plastiki od prawej aż do kierownicy. A próbowałeś zrobic adaptację? czyli po przekręceniu kluczyka w MARR wcisnąć prawy i lewy klimatyzacji i poczekać aż się pojawi 00 i 00,zacznie odliczać a nastepnie zrobi testy i ustawi silniki przegród? Jak kasowanie błędów i adaptacja nie pomagają to zostaje sprawdzenie 3 wtyczek z tyłu i wymiana panelu klimatronika.

Napisano
  • Autor

Kalibracja robiona kilka razy. Później już coś się rąbało i zatrzymywało się na 01. Zostało już tylko sprawdzenie wtyczek i podmiana panela

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.