Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra [F] elektryczne lusterka

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Mam problem z elektrycznymi lusterkami w mojej Astrze, a więc działa tylko regulacja w prawo i nic więcej.Jaka może być tego przyczyna i jak rozebrać joystick??

Napisano

> jak rozebrać joystick?

Jak go wyjmiesz to zobaczysz maleńkie zatrzaski, które odblokowują "denko".

Pozdroofka

P.S. Chce Ci się dłubać? Zawsze jest problem z poskładaniem do kupy (o ile uda Ci się naprawić). Na allegro po 20 - 30zł używka.

Napisano
  • Autor

Sprawdzić zawsze warto a nuż się uda,mam nadzieje że to tylko zaśniedziałe styki samego joysticka i po wyczyszczeniu bedzie działać. Tylko obawiam się że przy demontażu joysticka jakiś zatrzask trzaśnie smile.gif

Napisano

Zobacz na foto. Widać dwa maleńkie zatrzaski w "dole" wyłącznika. Z drugiej strony są takie same. Miękkie to jest, nie trzaśnie.

A co do Twojego problemu. Rozumiem, ze joystick działa tylko w jedna stronę - szybka lusterka idzie tylko w jedną stronę? W obu lusterkach?

Pozdroofka

285567751-1968601292.jpg

post-36940-14352514869422_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzisiaj postanowiłem bardziej się przyjrzeć temu sterowaniu lusterek. Zacząłem trochę bardziej cisnąć na ten joystick lusterko prawe i lewe zaczęło się przestawiać góra/dół, więc wyjąłem cały panel sterowania, miałęś racje trzymał się na dwóch zatrzaskach poruszałem trochę tą kostką i prawe lustro normalnie działało góra/dół i lewo/prawo a lewe lustro góra/dół. Zmontowałem wszystko tak jak było i niestety dalej nic nie działa smile.gif

Napisano

Trudno jest w takiej sytuacji doradzić coś bez dotykania. Nie podam Ci rozwiązania typu: "wymień czarny kabelek i będzie śmigać" wink.gif Skoro działa po wyjęciu i poruszaniu złączem, to upatrywałbym przyczyny w samym złączu lub jakimś zagnieceniu/przełamaniu przewodu. Oczywiście nie wykluczam dodatkowego uszkodzenia samego joysticka skoro po wyjęciu nie działa prawidłowo lewe lusterko. Najlepiej jak miałbyś drugi panelik na podmianę.

Pozdroofka

Napisano

Obstawiam awarię samego joysticka (jest tam pare drobnych elementów, ktore często śniedzieją, ale można na spoojnie poskładać wszystko w całość). W moim wozie czasami joystick nie przerzuca sterowania na prawe lusterko, wystarczy mocniej docisnąć i już działa...Na razie nie rozbierałem (ale już zapasowy rozłożyłem z ciekawości, bo miałem koncepcję zlosnik.gif co do pewnego pomysłu...), bo steruje dwoma lusterkami i nawet podgrzewa cool.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za zainteresowanie się w ogóle tematem smile.gif

Postanowiłem jutro wyjąć cały panel od sterowania lusterkami i pobawić ( rozkręcić, przeczyścić ) się nim na spokojnie, jutro zdam relacje z zabiegu smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zabrałem się do demontażu panelu lusterek, niestety żeby dostać się do wtyczki sterowania lusterkami musiałem zdemontować cały boczek drzwi (taki wymysł niemieckich konstruktorów).

Rozkręciłem już cały joystick i jutro mam zamiar go przeczyścić pierwsze co zauważyłem to bardzo zaśniedziałe styki oraz cała płytka. Oto kilka zdjęć , jutro jak dokończę zobaczymy jaki będzie efekt końcowy tej pracy cool.gif

Pozdrawiam!!

zdjecie1m.jpg

Uploaded with ImageShack.us

zdjecie2e.jpg

zdjecie3b.jpg

Napisano

Otóz zapasowy joystick, który rozbierałem "z ciekawości", był wewnątrz sowicie obłożony rdzawym nalotem i innymi świństwami, pokrywającymi elemnty przewodzące. Przyznam, iz owego nie testowałem "przed i po", ale wniosuję, że działanie jego było wysoce watpliwe właśnie z powodu naleciałości, co i posiadany przez Ciebie element mogło spotkać...Po przeczyszczeniu powinien działać bez zarzutu.

Pozdrawiam

Napisano

Przepraszam za OT, ale czytając Twoje posty czuję się jakbym czytał poezję, nie to, że jestem Toshowym onanistom, ale proszę zwrócić uwagę na ciągłość, wyrazistość i estetykę wyrażenia:

> był wewnątrz sowicie obłożony rdzawym

> nalotem i innymi świństwami, pokrywającymi elemnty przewodzące.

Czytając dalej...

> nie testowałem "przed i po", ale wniosuję, że działanie jego było wysoce watpliwe właśnie z powodu

> naleciałości, co i posiadany przez Ciebie element mogło spotkać...

Gratki za Język Polski, pozazdraszczam.

PZDR VEN

Napisano

> Przepraszam za OT, ale czytając Twoje posty czuję się jakbym czytał poezję

Cieszymy się, że mamy poetę na forum zlosnik.gif

Tylko pozazdrościć waytogo.gif

Napisano

Kiedyś to przerabiałem. Czyściłem, składałem kilka razy i zawsze któryś styk nie kontakcił. Kupiłem za 20zł używkę i miałem święty spokój. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wszystko postanowiłem złożyć i zobaczyć czy cała ta operacja się udała , było trochę problemu z poskładaniem tego joysticka ale metodą prób i błędów udało się, wszystko w środku zostało wyczyszczone. I wreszcie lusterka działają jak powinny, zobaczymy jak długo zlosnik.gif

Pozdrawiam, i dziękuje za zainteresowanie się tematem 20.GIF

• 9 miesięcy później...
Napisano

Odkurzę troszeczkę temat gdyż noszę się z zamiarem założenia elektryki w lusterkach bo tam jeszcze jej niemam smile.gif a niechcę kupować całych lusterek a te co mam obecnie są w całkiem niezłym stanie i w związku z tym mam kilka pytań do kolegów

czy obudowa lusterka manualnego i elektrycznego jest taka sama,

czy silniczki do sterowania lusterkami będą pasowały od innych opli (omega, corsa, astra przed/po liftingu ) no i na koniec

czy ktoś już coś takiego robił

Konkretnie interesują mnie talie lusterka

286310972-Lusterko_astra_F_prawe_lift.jpg

post-149674-14352517548175_thumb.jpg

Napisano

Jeśli chodzi o samą część lakierowaną to są identyczne. Co do wnętrza to bym musiał porównać, właśnie kończę zakładać elektryki.

Ale mam problem z podłączeniem. Z którego pinu brać zasilanie? Wg schematów złącze X7 pin 26 ale tam nie mam czarnego kabla. Może schematy są od starszego rocznika? Pacjent to astra F X14NZ z 1998 roku.

Napisano

Taka mała modyfikacja schematów (wycinki)

286316688-lusterka1.jpg

może się przyda (bez opisów)

post-149674-14352517562466_thumb.jpg

Napisano

Może być, tego jeszcze nie sprawdzałem. Nie wiem jakie roczniki obejmuje mój schemat, więc możliwe, że tu znajdę to co trzeba.

A tak przy okazji, warto bawić się w składaki? Ja swój komplet dostałem za 85zł (60 lusterka, 25 przycisk). Oryginał, wystarczyło przemalować pod swój kolor.

Napisano

Tak przy okazji znalazłem jeszcze inne wątki związane z powyższym tematem

KLIK 1

KLIK 2

podejżewam że temat jeszcze pare razy się powtarza cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.