Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tego jeszcze nie było - żarówki

Featured Replies

Napisano

no właśnie jakie do świateł mijania...?

Nie chodzi mi o typ, bo wiem że H7, a raczej o producenta i konkretny model... confused.gif

Niestety w dniu dzisiejszym zakończyła żywota żarówka zakładana w lipcu br. OSRAM Night Breaker Plus (Extra Lifetime). Jak dla mnie to nie jest to żadna ekstra żywotność. angryfire.gif

Zależy mi na czymś, czego nie będę musiał co 3,4 miesiące wymieniać, a jednocześnie będzie dobrze świecić.

Prośba o Wasze typy - i dlaczego właśnie ten konkretny model?

Może pomoże to innym userom również.

Napisano

Bosma H7 Extreme White - to omijaj szerokim łukiem, wprawdzie świecą bardzo ładnie to żywotność żarówki < 1 miesiąca i spalają się z reguły obie lub jedna po drugiej angryfire.gif

teraz mam Philips LongLife EcoVision - świecą podobnie do standardowych barwa typowo żółta co do żywotności jeszcze nie wiem ale mam nadzieje że "longlife" to nie tylko chłyt materkindody smile.gif

Napisano

Ja mam Osramy N.. B.. + i jestem pogodzony z losem hehe.gif

Powiem tak nie znalazłem żarówki / W stilo szukałem / która miała by +30, + 50 +90 % więcej światła i była by "wieczna" niestety czy to Philips czy Thusgram ( czy jakoś tak zlosnik.gif ) czy Bosch ... Nawet Hela nie za wiele tu zmieniła..

Jeśli chodzi o H7 to żarówki mają wade i sami producenci to przyznają ...

Jesli zalezy ci na długowieczności to H7 Boscha - Long life była najlepsza

Ps....

Jakiś czas temu oglądałem program na temat zmowy producentów żarówek - wszystkie koncerny Osram.. Philips.. itp działają tak aby ich żarówki nie świeciły dłużen niż określony czas np: 1500 h ... i jeśli jakiś sie wyłamie to płaci kary wewnętrzne.... a ewenementem jest żarówka która od ponad 100 lat świeci gdzieś w USA 24/godziny na dobę ... nawet kamerka jest i można ją obserwować... yikes.gif

Napisano

Nie spotkam się być może z uznaniem, ale HID i po problemach. Dobre xenony w granicach 200-250 zł i po temacie na kilka lat.

Pozdrawiam.

> no właśnie jakie do świateł mijania...?

> Nie chodzi mi o typ, bo wiem że H7, a raczej o producenta i konkretny model...

> Niestety w dniu dzisiejszym zakończyła żywota żarówka zakładana w lipcu br. OSRAM Night Breaker

> Plus (Extra Lifetime). Jak dla mnie to nie jest to żadna ekstra żywotność.

> Zależy mi na czymś, czego nie będę musiał co 3,4 miesiące wymieniać, a jednocześnie będzie dobrze

> świecić.

> Prośba o Wasze typy - i dlaczego właśnie ten konkretny model?

> Może pomoże to innym userom również.

Napisano

też może nie spotkam się z uznaniem, ale mam ledy dzienne i od momentu zakupu samochodu (2008r) wymieniłem 1 (słownie: jedną) żarówkę przednią (lewą) wink.gif

Napisano

chętnie bym zobaczył jak prezentują się światła dzienne w Cromie - rozumiem że są dołożone??, także można jakieś zdjęcie??

Napisano

> no właśnie jakie do świateł mijania...?

> Nie chodzi mi o typ, bo wiem że H7, a raczej o producenta i konkretny model...

> Niestety w dniu dzisiejszym zakończyła żywota żarówka zakładana w lipcu br. OSRAM Night Breaker

> Plus (Extra Lifetime). Jak dla mnie to nie jest to żadna ekstra żywotność.

> Zależy mi na czymś, czego nie będę musiał co 3,4 miesiące wymieniać, a jednocześnie będzie dobrze

> świecić.

> Prośba o Wasze typy - i dlaczego właśnie ten konkretny model?

> Może pomoże to innym userom również.

W aucie rodziców od 4 lat siedzą Tungsramy +30, auto od tamtej pory zrobił 25 tysięcy i żarówki maja się dobrze. Świecą całkiem ładnie, porównywalnie do innych +50%.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie spotkam się być może z uznaniem, ale HID i po problemach. Dobre xenony w granicach 200-250 zł i

> po temacie na kilka lat.

> Pozdrawiam.

> > Może pomoże to innym userom również.

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę jak twoje światła działają na jadących z przeciwka?

Napisano

> chętnie bym zobaczył jak prezentują się światła dzienne w Cromie - rozumiem że są dołożone??, także

> można jakieś zdjęcie??

tak, dołożone, wpasowane w 'grill'

zdjęcie poniżej, ta beżowa Croma; nie widać jak świecą ale na obecną chwilę tylko takie zdjęcie mam;

Foto-UKDCVXH6.jpg

Napisano

Zdaję sobie sprawę dokładnie, miałem w dwóch samochodach, nie raz i nie dwa mijałem samochody posiadające takie rozwiązanie. Jeśli tylko kierowca zadbał o prawidłowe ustawienie świateł, nie oślepiają one dużo bardziej niż zwykłe. Osobiście dużo częściej zdarza mi się wnerwiać z uwagi na źle ustawione zwykłe światła mijania, niż na HID-y. Oczywiście to moje zdanie, każdy ma prawo mieć inne.

> Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę jak twoje światła działają na jadących z przeciwka?

Napisano
  • Autor

> Zdaję sobie sprawę dokładnie, miałem w dwóch samochodach,

1) a możesz podjechać pod ścianę na odległośc 5m (najlepiej białą) i zrobić zdjęcie jak te reflektory rysują ? Powinno być w dużym uproszczeniu tak:

__/ __/

2) co z badaniami technicznymi i kontrolami drogowymi policial.gif, ewentualnie przy kolizji? busted.gif

Napisano

Ja mam okrągłe światła do jazdy dziennej koło halogenów. Mniej więcej wygląda to jak na załączonym zdjęciu co prawda nie moje auto ale przy montażu posiłkowałem się właśnie tym zdjęciem. A jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcia mojej cromie z świecącymi lampkami.

Napisano

Podepnę się pod temat.

Macie jakieś sprawdzone patenty na wymianę żarówek?

W czwartek wymieniałem po raz pierwszy lewą żarówkę i łapy mam całe podrapane bo ledwo mogłem tam włożyć rękę.

Napisano
  • Autor

> ...Mniej więcej wygląda to jak na

> załączonym zdjęciu ....

Nie można odnaleźć strony sieci Web yikes.gifcrazy.gif

Napisano
  • Autor

> Podepnę się pod temat.

> Macie jakieś sprawdzone patenty na wymianę żarówek?

> W czwartek wymieniałem po raz pierwszy lewą żarówkę i łapy mam całe podrapane bo ledwo mogłem tam

> włożyć rękę.

w porównaniu ze Stilo, to bajka...

właśnie dziś wymieniałem lewą mijania (strona kierowcy). Aby mieć lepszy dostęp demontujesz jedynie rurkę od zbiornika na płyn

Z prawą należy zdjąć rurę doprowadzającą powietrze do puszki filtra powietrza.

3 min roboty nawet na zewnątrz...

ps.

jutro jadę do kumpla pomóc mu wymienić obie w Stilo... oj będzie sie działo i będą leciały klnie.gifklnie.gif

rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> jutro jadę do kumpla pomóc mu wymienić obie w Stilo... oj będzie sie działo i będą leciały

tak Stilo nauczyło mnie pokory ale opanowałem wymianę żarówek w 15 minut... Croma to rozkosz.... a ideał to Volvo S-40 / v50

Napisano

> w porównaniu ze Stilo, to bajka...

> właśnie dziś wymieniałem lewą mijania (strona kierowcy). Aby mieć lepszy dostęp demontujesz jedynie

> rurkę od zbiornika na płyn

> Z prawą należy zdjąć rurę doprowadzającą powietrze do puszki filtra powietrza.

> 3 min roboty nawet na zewnątrz...

> ps.

> jutro jadę do kumpla pomóc mu wymienić obie w Stilo... oj będzie sie działo i będą leciały

Z prawej strony wymiana to niemalże bajka (przy pierwszej wymianie zapiekły mi się blaszki od żarówki i sama żarówka).

Z lewej natomiast to dramat.

Jak wyjąć tą rurkę od wlewu?

Faktycznie da się ją wypiąć i przesunąć, ale co dalej? Wyciągnąć na siłę?

Napisano

> Z prawej strony wymiana to niemalże bajka (przy pierwszej wymianie zapiekły mi się blaszki od

> żarówki i sama żarówka).

> Z lewej natomiast to dramat.

> Jak wyjąć tą rurkę od wlewu?

> Faktycznie da się ją wypiąć i przesunąć, ale co dalej? Wyciągnąć na siłę?

Wychodzi do góry... przekręcasz o jakieś 90 stopni i ciągniesz lekko kręcąc w lewo i w prawo...

Napisano

> Podepnę się pod temat.

> Macie jakieś sprawdzone patenty na wymianę żarówek?

> W czwartek wymieniałem po raz pierwszy lewą żarówkę i łapy mam całe podrapane bo ledwo mogłem tam

> włożyć rękę.

Ach ta młodzież i jej problemy...

• 4 tygodnie później...
Napisano

hahaha a ja w stilo wymienialem w 5 minut smile.gif obie strony wystarczylo miec dobra pęsetę długą na koło 15 cm i jazda smile.gif natomiast obawaim sie jutro wymiany postojowego i mijania w cromce frown.gif padlo cale oswietlenie z lewej strony oczywiscie nie od raz smile.gif ale stwierdzielm 6 miechow temu ze pozycji to sie nie oplaca robic i dzis jestem tylko o halogenach frown.gif

pozdro!

Napisano
  • Autor

> hahaha a ja w stilo wymienialem w 5 minut obie strony wystarczylo miec dobra pęsetę długą na koło

> 15 cm i jazda

hmm.gifhmm.gif a ile zajmowało Ci zdjęcie i założenie dekielka/pokrywki reflektora? System zastosowany w Stilo jest tragiczny. Nie dasz rady więcej odchylić dekielka aby wyjąć/włożyć dekielek w mocowanie w reflektorze. angryfire.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

> natomiast obawaim sie jutro wymiany postojowego i mijania w cromce padlo cale

> oswietlenie z lewej strony oczywiscie nie od raz ale stwierdzielm 6 miechow temu ze pozycji

> to sie nie oplaca robic i dzis jestem tylko o halogenach

w Cromie wymiana, to cud, miód i malina...

1. Dekielki są odkręcane

2. po zdjęciu dekielka dostęp do wszystkich żarówek prawie, że idealny

Wymieniałem wszystkie żarówki, nawet te od kierunków - była zmiana z pomarańczowych na srebrne bańki zlosnik.gif

Napisano

> 1. Dekielki są odkręcane

W Cromie przed FL są odkręcane? Bo w mojej są gumowe kapsle takie jak miałem w GP

Napisano

> W Cromie przed FL są odkręcane? Bo w mojej są gumowe kapsle takie jak miałem w GP

Tak są odkręcane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.