Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo do oceny - poproszę o pomoc

Featured Replies

Napisano

> No dobra, to Tobie linka do niej nie wyślę...

Dawaj nie bądź oink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Hmmm to w takim razie trzeba udac się do tego Chorzowa

> Dużo czasu im potzreba na taką zmiane oprogramowania?

U mnie to trwało 20 minut ,tylko trzeba sie najpierw umówić na fona ok.gif

www.volvotech.pl

Napisano

> Dawaj nie bądź

klik - jak ktoś umie po anglacku wink.gif pewnie pdf z tego jest na jakimś chomiku... swiety.gif

Napisano
  • Autor

Ok zapytam jeszcze o coś takiego - jaki olej najlepszy jest do Volvo? Do C-Maxa lałem oryginalny Fordowski olej, z tego co kojarzę to silnik w tym V50 (2.0) także jest Forda a więc czy warto zostać przy tym oleju czy zmienić na coś innego? Drugie moje pytanie - jak się domyślam silnik ten ma łańcuch rozrządu czy zwykły pasek?

Napisano

> Ok zapytam jeszcze o coś takiego - jaki olej najlepszy jest do Volvo? Do C-Maxa lałem oryginalny

> Fordowski olej, z tego co kojarzę to silnik w tym V50 (2.0) także jest Forda a więc czy warto

> zostać przy tym oleju czy zmienić na coś innego? Drugie moje pytanie - jak się domyślam silnik

> ten ma łańcuch rozrządu czy zwykły pasek?

klik - ooo ten wink.gif

Napisano

> Ten podobno ludziska odradzają

U mnie polecali i wlali jakiś syntetyk fordowski ok.gif

Napisano

> Ten podobno ludziska odradzają

W serwisach ten leją do wszystkich volvo. Gadałęm z szefem serwisu, to mówi że mają auta z bardzo dużymi przebiegami na tym oleju od nowości i problemów nie ma.

Ale pewnie ile ludzi tyle opinii wink.gif

Napisano

> U mnie polecali i wlali jakiś syntetyk fordowski

Ford ma kilka typów oleju. Najlepszy jest tan: klik - ja go lałem do obu focusów, a teraz leję do obu fiest. Jak on sie dogaduje z normami volvo nie wiem - trzebaby sprawdzić.

Ale z zasady leję to co ASO poleca - do VW już leję shell helix ultra extra 5W-30.

Napisano

W wersji 136KM miał i łańcuch i pasek, a zalecana wymiana co 240kkm. Ja leje Castrol Edge TD 5W40, a teraz polecili mi w warsztacie zmianę na Ford Formula F 5W30. Ja mam jeszcze wersję bez filtra cząstek stałych, dlatego aż tak wyśrubowanych zaleceń nie mam.

Napisano

> W wersji 136KM miał i łańcuch i pasek, a zalecana wymiana co 240kkm. Ja leje Castrol Edge TD 5W40,

> a teraz polecili mi w warsztacie zmianę na Ford Formula F 5W30. Ja mam jeszcze wersję bez

> filtra cząstek stałych, dlatego aż tak wyśrubowanych zaleceń nie mam.

Ford formuła F to słaby olej, ten co Ci polecił zamianę castrl edge spełniającego: API SM/CF, ACEA C3

Na olej spełniający tylko: Specyfikacja: ACEA A1/B1

Widać gość który Ci to polecił za bardzo nie miał pojęcia o czym gada...

Lepiej z fordowskich wlej ten co dałem link powyżej formula S/SD

Napisano

Ja co prawda mam 2.5 T benzyna ale od nowosci lany to co volvo poleca czyli castrol SLX Professional 0w30 for Volvo, teraz zastąpiony przy ostatniej zmianie na Castrol Edge Proffessional 0w30

Napisano

Chyba taki aż głupi nie był ten co mi polecał ten olej, bo na pewno Ford Formula F wedle zaleceń producenta idealnie pasuje do tego silnika. Ten co polecasz nie ma normy WSS-M2C913-B.

Napisano
  • Autor

Tutaj się mocniej przyglądam wymianie zdań bo ja także dużo słyszałem dobrego na temat oleju dedykowanego do Fordów. Także z chęcią wysłucham za i przeciw smile.gif

Napisano

> Chyba taki aż głupi nie był ten co mi polecał ten olej, bo na pewno Ford Formula F wedle zaleceń

> producenta idealnie pasuje do tego silnika. Ten co polecasz nie ma normy WSS-M2C913-B.

nie ma normy WSS-M2C913-B, ponieważ norma WSS-M2C913-B wymaga tego samego co norma WSS-M2C913-A - czyli:

WSS-M2C-913-A Olej do silników z zapłonem iskrowym i samoczynnym, standardowy interwał wymiany (15- 20 000 km

lub 1 rok). Olej charakteryzuje sie lepkoscia HTHS min. 2.9 mPa*s.. Oparty o wymogi specyfikacji

ACEA A1/B1 i ILSAC GF-2

a norma WSS-M2C-913-B mówi: WSS-M2C-913-B Olej do silników z zapłonem iskrowym i samoczynnym, standardowy interwał wymiany (20 000 km lub

1 rok). Olej charakteryzuje sie lepkoscia HTHS min. 2.9 mPa*s. Oparty o wymogi specyfikacji ACEA

A1/B1,ILSAC GF-2 i IlSAC GF-3

Czyli jak widać, różnią się tylko i wyłącznie magnicznym IlSAC GF-3 - a czym on jest? Ano tym:

The GF-3 standard has more stringent parameters regarding long-term effects of the oil on the vehicle emission system, improved fuel economy and improved volatility, deposit control and viscosity performance. The standard also requires less additive degradation and reduced oil consumption rates over the service life of the oil.

Czyli zasadniczo chodzi o to, że formula F (i tutaj przepisuję z ulotki) - Olej silnikowy zapewniający ekonomiczne zużycie paliwa, wyższe osiągi i redukcję szkodliwych substancji.

Ale norma IlSAC jest normą tworzoną na podstawie norm API i ACEA - czyli na jakości wg. API oleje są klasyfikowane do IlSAC. A formula S/SD spełnia ostrzejsze normy API i ACEA - tyle, że nie jest olejem "zmniejszającym zużycie paliwa i zmniejszającym wytwarzanie szkodliwych substancji - czyli lepiej smaruje i lepiej myje silnik od Formuly F

Czyli podsumowując na chłopski rozum: nie ma co patrzeć na WSS-M2C-913-B - bo żeby spełnić tą normę wystarczy być olejem najzwyklejszym - czyt. ACEA A1/B1 i jednocześnie redukować powstawanie szkodliwych substancji i zmniejszać zużycie paliwa.

Z kolei Ford S/SD koszuje parę groszy drożej a spełnia o wiele ostrzejsze normy ACEA A3/B4. I to jest najważniejsze.

Napisano
  • Autor

Witam,

raz jeszcze wrócę do tematu .... ten olej s/sd jest niby ok ale Volvo podaje że olej powienien byc 5W30 a ten jest 5W40 - czy to nie jest zbyt duże odstepstwo? A jak się ma do tego wszystkiego takie olej jak Mobil 5w30?

Napisano

> Witam,

> raz jeszcze wrócę do tematu .... ten olej s/sd jest niby ok ale Volvo podaje że olej powienien byc

> 5W30 a ten jest 5W40 - czy to nie jest zbyt duże odstepstwo? A jak się ma do tego wszystkiego

> takie olej jak Mobil 5w30?

no to znajdz sobie jakis 5w-30 spelniajacy normy producenta smile.gif

mozesz isc za przykladem kol powyzej i w sumie moim i dawac ten castrol for volvo

Napisano
  • Autor

Witam,

mam pytanie jak sprawdzić kilka rzeczy albo gdzie szukać informacji .....

1) system audio niby to high performance ale ja mam chyba 6 głośników (2 z przodu i 4 z tyłu) - jak rozpoznac jaka to wersja?

2) niby mam ksenony ale .... jakie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.