Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stopniowy spadek mocy ASTRA F 1.6 LPG

Featured Replies

Napisano

Pokopałem o archiwum ale odpowiedzi nie znalazłem jednoznacznej, więc liczę na opinie nieco bardziej obeznanych.

kupiłem F-ke 2,5 roku temu i zamontowałem gaz (silnik X16SZR). Samochód był wtedy stosunkowo żwawy. Przez ten czas pokonał 80 kkm (obecnie licznik wskazuje 255kkm, ale na 95% był cofany) i zauważyłem że auto stopniowo traciło moc, głównie w ostatnim roku uzytkowania.

Niestety, instalacja LPG jest z tych najtańszych, choć generalnie nie sprawia problemów (był incydent z zatkanym katalizatorem, który trzeba było wymienić, bo przegrzewała się sonda lambda), spalanie wynosi cały czas ok 8.5 litra.

I jeszcze jedna rzecz, minimalna nieszczelność na uszczelce pod głowicą (po wykulaniu się na alpejską przełęcz słychać było cichy syk i widać wyciskający się płyn chłodniczy, jednak w ilościach śladowych, temp była na granicy włączenia wentylatora, czyli jakieś 98st. spaliny nie są niebieskie i normalnie tego nie ma)

I dlatego zastanawiam się czy po prostu silnik już ma dość czy jednak może coś da się zrobić. Stracił za dużo tej mocy jak na 80kkm. Czytałem o wypalających się gniazdach zaworów przy LPG, a może ta uszczelka? Albo regulacja zaworów? Filtry wymieniane na bieżaco, więc nie to. Oleju za to bierze ok 0,5 na 1kkm.

Jeżdżę spokojnie, ale ten brak mocy zrobił sie już irytujący, wyprzedzanie to już tylko od święta:)

Poradźcie koledzy - co robić?

Napisano

> Poradźcie koledzy - co robić?

Najsampierw sprawdzić ciśnienie sprężania

Napisano

Kilka lat temu wpo wakacjach i jezdzeniu miedzy innymi po austriackich i Wloskich Alpach tez nam zdechl silnik. Zaczal brac sporo oleju i na wolnych obrotach byl bardzo mulowaty, nierowno i glosno pracowal. Kolega zmierzyl cisnienie na cylindrach i na dwoch bylo poprawne czyli ponad 10 (nie pamietam czy 11 a moze 13). Na jednym bylo kolo 2 a na jednym kolo 6 270751858-jezyk.gif. Kiedy kolega zaczal rozkrecac silnik pierscienie wysypaly sie bo wszystkie byly spekane. Tuleje lekko podszlifowal super drobnym papierem sciernym zlosnik.gif bo mozna bylo sie pokaleczyc, przeszlifowal glowice, zawory, podregulowal. Auto jezdzi do dzis a oleju nie ubywa. Mojej zonie spokojnie starczy na dojazdy do pracy a w zeszlym roku auto pomimo obecnie 16 lat bylo jeszcze na rodzinnych objazdowych wakacjach w Chorwacji.

Bedzie dobrze wink.gif

Napisano
  • Autor

Mozy zonie spokojnie

> starszy na dojazdy do pracy a w zeszlym roku auto pomimo obecnie 16 lat bylo jeszcze na

> rodzinnych objazdowych wakacjach w Chorwacji.

> Bedzie dobrze

..I spotkaliśmy się wtedy na tankowaniu w Austrii w Loipersdorf - zapamiętałem białe kombi i Twój nick na naklejce pod tablicą. My wtedy wracaliśmy z Włoch. Ale ten świat mały..

Napisano

> Mozy zonie spokojnie

> ..I spotkaliśmy się wtedy na tankowaniu w Austrii w Loipersdorf - zapamiętałem białe kombi i Twój

> nick na naklejce pod tablicą. My wtedy wracaliśmy z Włoch. Ale ten świat mały..

No zartujesz?

Tankuje tam chyba wiekszosc ziomali, zwlaszcza gazownikow ale tego bym sie nie spodziewal

Ja czaje jakas asterke, chyba jakis ciemny kolor (moze jednak srebrna), koles z laska, duzo gratow i jedno auto chyba przed lub za nami. Jak dobrze pamietam to nawet tak wnikliwiej sie przygladalem a moze myle parkingi i auta

Podaj date aby sie uwiarygodnic to i ja poszukam

Zaraz dosteniesz wpysk.gif za nieujawnienie sie na parkingu wink.gif

Swiat faktycznie jest maly, coraz mniejszy wink.gif

Napisano
  • Autor

> No zartujesz?

> Tankuje tam chyba wiekszosc ziomali, zwlaszcza gazownikow ale tego bym sie nie spodziewal

> Ja czaje jakas asterke, chyba jakis ciemny kolor (moze jednak srebrna), koles z laska, duzo gratow

> i jedno auto chyba przed lub za nami. Jak dobrze pamietam to nawet tak wnikliwiej sie

> przygladalem a moze myle parkingi i auta

> Podaj date aby sie uwiarygodnic to i ja poszukam

> Zaraz dosteniesz za nieujawnienie sie na parkingu

> Swiat faktycznie jest maly, coraz mniejszy

Tak, wpysk.gif się należy, ale o ile pamiętam nie mieliśmy ochoty na cokolwiek poza najszybszym dotarciem do celu bo było gorąco a klimatyzacja odmówiła posługi:) Teraz bym się przywitał:) To było albo 13 sierpnia albo w okolicach 2 sierpnia, nie pamiętam w którą stronę jechałem. A astra wyglada tak (wtedy bez kufra), nawet dobrze pamiętasz bo była doładowana i byliśmy we dwójkę za Wami.

A stacja w Loipersdorf jest jak oaza na pustyni, pod dystrybutorem Polacy, Czesi i czasem Włosi:)

Napisano

> Tak, się należy, ale o ile pamiętam nie mieliśmy ochoty na cokolwiek poza najszybszym dotarciem do

> celu bo było gorąco a klimatyzacja odmówiła posługi:) Teraz bym się przywitał:) To było albo

> 13 sierpnia albo w okolicach 2 sierpnia, nie pamiętam w którą stronę jechałem. A astra wyglada

> tak (wtedy bez kufra), nawet dobrze pamiętasz bo była doładowana i byliśmy we dwójkę za Wami.

> A stacja w Loipersdorf jest jak oaza na pustyni, pod dystrybutorem Polacy, Czesi i czasem Włosi:)

Czyli 13.08. waytogo.gif

Mysmy wtedy jechali DO i bylismy po przegapieniu LPG na wlocie do Bratyslawy

Wracalismy 25.08. i oczywiscie Agip rowniez wczesnym popoludniem byl zaliczany

U nas klima sprawna czyli poprostu brak AC biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no to już wiadomo - po sprawdzeniu kompresji wyszło 12,5-12-5-9. Próba olejowa 3 cylindra podniosła kompresję z 5 do 6 co, jak stwierdził mechanik, dowodzi uszkodzeń zaworów lub uszczelniaczy.

Regulować ponoć nie da się bo są hydrauliczne. Za radą wlałem moto-doktora, bo "może pomoże". Nie wiem czy warto reanimować tak stary silnik.

Napisano

> no to już wiadomo - po sprawdzeniu kompresji wyszło 12,5-12-5-9. Próba olejowa 3 cylindra podniosła

> kompresję z 5 do 6 co, jak stwierdził mechanik, dowodzi uszkodzeń zaworów lub uszczelniaczy.

Lepiej zmień mechanika, bo plecie bzdury.

Stan uszczelniaczy nie ma wpływu na ciśnienie sprężania !!!.

Przyczyną słabego sprężania może być np. nieszczelny zawór lub przedmuch przez UPG np pomiędzy 3 a 4 cylindrem. Na te przypadki moto-doktor w żaden sposób nie pomoże.

Napisano

> no to już wiadomo - po sprawdzeniu kompresji wyszło 12,5-12-5-9. Próba olejowa 3 cylindra podniosła

> kompresję z 5 do 6 co, jak stwierdził mechanik, dowodzi uszkodzeń zaworów lub uszczelniaczy.

> Regulować ponoć nie da się bo są hydrauliczne. Za radą wlałem moto-doktora, bo "może pomoże". Nie

> wiem czy warto reanimować tak stary silnik.

No to bez wpakowania wiekszej kaski w remoncik mamy szanse nie spotkac sie wiecej na jakims europejskim parkingu hehe.gif

Zdjac glowice i oblukac. Podszlifowac zawory, przeszlifowac glowice, moze wymienic pierscionki (choc raczej niekoniecznie bo na probie olejowej powinno bardziej poprawic sprezanie)

Zdejmowanie glowicy obowiazkowe waytogo.gif

Napisano

Jeśli astra w dobrym stanie karoserii i innych podzespołów to te 400-500zł w remoncik napewno niebyłby wielkim wydatkiem . Weźmy na to kupić coś innego to zawsze tego 1 tysia trzeba zainwestować (rozrząd oleje płyny OC) także kolego zastanów się i radzę spuścić motodoctor z silnika bo on naprawdę może narobić szkód!! Moto doktor to można do poloneza nalać ( nie obrażając marki) . Tutaj masz hydrauliczne popychacze i one zginą jak przyjdzie mróz ... Mechanika to lepiej zmień bo widać choop słabo kumaty . Pozdrawiam

Napisano

Te 400-500 to przy dobrych wiatrach, jeżeli nic po drodze nie wyskoczy smile.gif I Jeżeli kolega będzie robił sam smile.gif

Jak mi padła UPG, to po drodze doszła wymiana prowadnic zaworów wydechowych, szlifowanie (czy jakoś tak) gniazd zaworów, bo były wypalone, i skończyło się na 1250 z robocizną smile.gif

Napisano

> Te 400-500 to przy dobrych wiatrach, jeżeli nic po drodze nie wyskoczy I Jeżeli kolega będzie

> robił sam

> Jak mi padła UPG, to po drodze doszła wymiana prowadnic zaworów wydechowych, szlifowanie (czy jakoś

> tak) gniazd zaworów, bo były wypalone, i skończyło się na 1250 z robocizną

Mi przy spadku mocy o ktorym pisalem na poczatku poszlo na naprawe chyba 8 stowek. Robil znajomy tanimi kosztami. Byla planowana glowica, wymieniane pierscienie, szlifowane gniazda i chyba zawory, pewnie cos tam jeszcze

Napisano

U mnie jak wypierdzialo uszczelke to z racji, ze juz znaczne ilosci oleum lykala poszly do wymiany uszczelniacze zaworowe, pierscienie i panewki bo tez nie byly w najlepszej kondycji

(najprawdopodobniej poprzedni wlasciciel zdrowo przegrzal silnik bo panewki nie byly juz nominalne)+uszczelki i inne pierdolki, w sumie 950 zl.

Pozdrawiam

Napisano

To już mała kapitalka za niecały 1tyś . Ja jak robiłem w swoim C14NZ głowice to wymieniłem wszystkie hydropopychacze uczczelniacze zaworowe ,planowanie , mechanik wziął 200zet ,300 na części i głowica jak nowa ok.gif Wsio przy przebiegu 240tyś ,puściła upg ale zrobione na cacy . Niestety w obecnej astrze x16szr za jakiś czas spotka mnie to samo bo tym razem też upg tylko olej a nie płyn ale też zamierzam zrobić na fuull bo skoro autko ma śmigać to czasem trzeba parę stówek utopić. Jak się ma w miarę nowe auto to zwykły przegląd czasem 500zł kosztuje nie wspominając o drogich w naprawie awariach . Dlatego że astra czasem wymusi na mnie trochę gotówki to i tak jest dobrze w porównaniu z ''nowszymi'' plastikami ok.gif

Napisano
  • Autor

hmm, może jakoś wysupłam tysiąc, jeżeli to taki koszt.. Trzeba tylko znaleźć rzetelnego i taniego mechanika w Krakowie, a największym problemem jest brak znajomego:( A może ktoś mógłby mi coś polecić?

A tak z ciekawości - czym skutkować będzie jeżdżenie samochodem w takim stanie jak jest (bo niby jeździ)?

Napisano

> A tak z ciekawości - czym skutkować będzie jeżdżenie samochodem w takim stanie jak jest (bo niby

> jeździ)?

Raczej nie wiele może sie stać , jeździć można ok.gif Wylać doktora zalać jakiś w miare normalny olej i dolewać jak trzeba.

Napisano

skoro autko ma śmigać to czasem trzeba

> parę stówek utopić.

Dokladnie z takiego wyszedlem zalozenia autko zrobilem dla siebie tak jak powinno byc to zrobione i przyznam ze smiga teraz az milo. Najtrudniejszym momentem remontu bylo przekonanie mojej mulher.gif ze remont w takiej kwocie jest konieczny zeby byl spokoj biglaugh.gif.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

jestem po rozmowie z (już bardziej sensownym) mechanikiem - uczciwie powiedział, że koszt może być zarówno w okolicach 800zł, ale jak się okaże, że z głowicą jest kiepsko to może mocno podskoczyć.

Rodzi się rzeczywiście dylemat czy nie lepiej kupić cały silnik, ale wtedy też nie wiadomo w jakim jest stanie.

Napisano

> Rodzi się rzeczywiście dylemat czy nie lepiej kupić cały silnik, ale wtedy też nie wiadomo w jakim

> jest stanie.

Do takiego samego wniosku doszedlem wiec robilem swoj wink.gif

Do kosztu silnika ktory moze byc tanszy niz remont musisz doliczyc koszt jego przelozenia i rowniez pojawiajace sie problemy ...

Napisano

> Do takiego samego wniosku doszedlem wiec robilem swoj

> Do kosztu silnika ktory moze byc tanszy niz remont musisz doliczyc koszt jego przelozenia i rowniez

> pojawiajace sie problemy ...

Ja bym robił to co jest. W tamtym roku robiłem swój X16SZR, koszty wyglądały mniej więcej tak:

Głowica do planowania - 80zł

Zawory do szlifu - 20/30zł (pasta plus taki trzymacz do zaworu) Nowe uszczelniacze - dokładnie nie pamiętam ale coś 8zł za sztukę chyba (jest 8 sztuk)

Nowa uszczelka pod głowice 80zł

nowe śruby do skręcenia głowicy 60zł

Płyn chłodniczy 60-80zł

Olej z filtrem (ja lałem 5w50 bo przy okazji robiłem i dół) 120zł

No i chyba tyle... Do tego dojdzie Ci robocizna więc tragedii to tu niema 270751858-jezyk.gif

Ja u siebie jeszcze wymieniłem pierścienie (chyba 160zł u Zielika) + panewki 70zł + uszczelka miski 20zł :D

Napisano

> Rodzi się rzeczywiście dylemat czy nie lepiej kupić cały silnik, ale wtedy też nie wiadomo w jakim

> jest stanie.

Jak zrobisz swoj silnik to bedziesz pewny ze dlugo do niego nie bedziesz zagladal, a silnik z allegro niewiadomego stanu to koszt jakies 500 zl minimum do tego za przakladke silnika licza sobie ok 300 zl (chyba ze zrobisz to sobie sam) to juz jest 800 zl. Przy dobrych wiatrach taki zestaw za 800 zl pojezdzi Ci moze miesiac moze pol roku tego nie wiesz a jak padnie to znow bedzie dylemat reanimowac ktorys z posiadanych, czy moze robic z dwoch jeden, lub moze zaryzykowac zakup kolejnego co w kazdej z mozliwosci znow wiaze sie ze znacznymi kosztami. Mysle ze wnoisek jest oczywisty zrob posiadany i zapomnij o problemie.

Pozdrawiam

Napisano

Powtorze tylko za kolegami: najlepiej jest (akurat w przypadku oplowskich konstrukcji 8V) zrobic silnik we własnym zaresie, lub przy pomocy rzetelnego mechanika. Koszty sa normalne, ceny cześci dobrych marek rownież, a zakup silnika uzywanego (nie liczac pewnych zrodeł, np z rozbitego samochodu o znanej historii) to niestety loteria, często koncząca sie zwwielokrotnianiem kosztow.

Oczywiscie, najlepiej zrobic to samemu, ale do tego potrzebne jest przynajmniej podstawowe zaplecze techniczne w postaci pomieszczenia i narzedzi, jak rowniez, co wazniejsze, pewnej wiedzy technicznej.

Ogolnie zachecam do samodzielnego "grzebania" w swoich samochodach, niedoświadczonym polecam fachowy nadzór techniczny. Satysfakcja z wlasnorecznie wykonanej dobrze naprawy ogromna zlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.