Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierowna praca silnika - klekot

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj coś się stało z moim silniczkiem, zaczął ostro klekotać w środku cały samochód drży a więc sprawdzałem po kolei:

zapaliłem strzałę i wyjmowałem po kolei przewody...dopiero na 4 świeci od lewej nie było reakcji.

- podmieniłem przewód - nic (przewody nowe półroczne)

- podmieniłem świecę - nic (wykręcona świeca ma dość duży nagar (cała czarna)

- sprawdziłem czy wykręcona świeca daje iskrę - daje

- sprawdziłem czy DIS daje iskrę - daje (strzela jak opętana smile.gif )

- sprawdziłem ciśnienie na cylindrze - około 12

...co to może być, czy może być coś z DISem? A nie jest tak że jak DIS się psuje to jednocześnie powinno się coś dziać na dwóch wyjściach?

Co sugerujecie? Proszę o pomoc...dziś rano nawet po wysprzęgleniu ostro skakały obroty (spadały do okolo 500) ale ogólnie (prócz poranka) nie ma problemów z obrotami.

Napisano

Lewe powietrze. Z 4-tej gałęzi kolektora jest brane podciśnienie do całego osprzętu pneumatycznego: od serwo hamulców do sterowania obiegiem wewnętrznym dmuchawy nagrzewnicy. Czeka Cię szukanie nieszczelności.

Napisano
  • Autor

> Lewe powietrze. Z 4-tej gałęzi kolektora jest brane podciśnienie do całego osprzętu pneumatycznego:

> od serwo hamulców do sterowania obiegiem wewnętrznym dmuchawy nagrzewnicy. Czeka Cię szukanie

> nieszczelności.

o kurcze zwazywszy na to ze to 16V wiec troche nie raz jestr ciasnawo.

A jak dokladnie tej nieszczelności na przewodach szukac? Organoleptycznier? No i ktore "rurki" sprawdzać jak mozna dokladniej? Jakies foto?

Napisano

Smarujesz podejrzane miejsca pędzelkiem zamoczonym w benzynie.

Możesz przed tym odłączyć krokowego - gdy silnik zassie przez nieszczelność benzynkę zmieni się jego praca.

Teraz trudniejsza część - co sprawdzać? Wszystko: od uszczelki przy głowicy, o-ringa wtryskiwacza, łączenia kolektora po wszystko co odchodzi od tej gałęzi kolektora.

Wężyki podciśnienia, zwłaszcza końce i łączenia, serwo hamulców, zaworki podciśnieniowe itd.

Napisano
  • Autor

> Smarujesz podejrzane miejsca pędzelkiem zamoczonym w benzynie.

> Możesz przed tym odłączyć krokowego - gdy silnik zassie przez nieszczelność benzynkę zmieni się

> jego praca.

> Teraz trudniejsza część - co sprawdzać? Wszystko: od uszczelki przy głowicy, o-ringa wtryskiwacza,

> łączenia kolektora po wszystko co odchodzi od tej gałęzi kolektora.

> Wężyki podciśnienia, zwłaszcza końce i łączenia, serwo hamulców, zaworki podciśnieniowe itd.

eheh ostro się zapowiada, na dzień dobry przychodzi mi do głowy uszczelka (podkładka) pod przepustnica bo wydaje mi sie że kiedyś było tam małe uszkodzenie i uszczelka krokowca...dzięki bardzo nie zamykam topicu odezwe sie pewno za jakiś czas.

Napisano

Za blisko. Wtedy problemy byłyby na wszystkich garnkach.

Napisano

Może zamiast pędzelka w etylince spróbuj pędzelka w Ludwiku, lub jakimś innym płynie do mycia naczyń. Ja tak testowałem połączenia we/wy na parowniku. Działa smile.gif

Napisano

I co? Ma patrzeć czy mu bańki z wydechu nie lecą? wink.gif

Napisano

> I co? Ma patrzeć czy mu bańki z wydechu nie lecą?

dokładnie

Napisano

> dokładnie

Taaaaaaaaaaaaaa

chyba że wcześniej mydła nalał..............

Napisano

Ludwik jest gęsty i nie ścieka jak paliwo. Dlatego, jeżeli będzie uchodzić powietrze, to będą się pojawiać bąbelki (moze nie takie jak w "dmuchankach" ale jednak). Na okrągłe powierzchnie jest w sam raz...

Napisano

> Ludwik jest gęsty i nie ścieka jak paliwo.

Urzekła mnie twoja historia..... facepalm%5B1%5D.gif

Czasem nie lepsze będzie mydło? Podobno lepiej się pieni... tylko które.....

285601796-dove.jpg

czy

285601796-Fa.jpg

Napisano

Spokojnie, chciał pomóc 270751858-jezyk.gif Ludwik ok ale jakby dmuchało powietrzem a nie zasysało. Co nam da to że bańka zrobi się np. wewnątrz kolektora dolotowego (o ile w ogóle trzy takim zassaniu...). A benzyna poleci razem z powietrzem do komory spalania i silnik będzie miał tak jakby bogatszą mieszankę/obroty pójdą lekko w górę i zmieni się praca...

Napisano

> Ludwik jest gęsty i nie ścieka jak paliwo. Dlatego, jeżeli będzie uchodzić powietrze, to będą się

> pojawiać bąbelki

Kolego, tą metodą nie sprawdzisz miejsc, których nie widzisz, bo zasłaniają je inne elementy lub za ciasno, aby włożyć głowę, ale można włożyć pędzelek namoczony w etylinie -> silnik zasysa etylinkę i wzrastają obroty, stąd wiadomo, gdzie jest nieszczelność!

Pozdr.

Napisano

"Ludwik ok ale jakby dmuchało powietrzem a nie zasysało"

A przepraszam, źle musiałem zrozumieć, bo byłem przekonany, iż jest odwrotnie. Teraz rozumiem "opór" kolegi wink.gif

p.s. - Dove lepszy wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.