Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób na odnowę tapicerki

Featured Replies

Napisano

... w moim E12 oryginalna tapicerka jest skrajnie zniszczona - do tego stopnia że jakiekolwiek próby jej ratowania raczej niczego dobrego by nie przyniosły (pocięta nożem, sprężyny na wierzchu... dramat). Udało mi się jednak kupić komplet foteli z takiego samego auta które generalnie są w bardzo ładnym stanie (nie podarte, nie wysiedziane, nie spękane) .

Jak zawsze jest jedno ALE - są trochę wypłowiałe od słońca. Oryginalnie są w kolorze ciemny brąz jednak w miejscach gdzie były narażone na promienie słoneczne, szczególnie tyczy się to tylnej kanapy tam gdzie styka się z tylną półką - mocno pojaśniały. Tapicerka jest materiałowa (trochę taka jak w domu na wersalce ;-) - taki stary welur.

PYTANIE: czy istnieje sposób żeby jakimś barwnikiem zabarwic taką tapicerkę w całości od nowa na brązowo? Czy ktoś przerabiał temat? hmm.gif

Temat o tyle dla mnie ważny że w przypadku tak starego auta raczej nie można wybrzydzać i kupić po prostu inne fotele zlosnik.gif

Napisano

hi

a nie myślałeś oddać taborety po prostu do dobrego tapicera??? naprawdę może zrobić cuda niejeden....

bo to co kombinujesz raczej nie wyjdzie...

skórę np. można zabarwić środkami chemicznymi wcierając w nią pigment natomiast materiał.... ??? no nie wiem .... raczej nic mi nie przychodzi na myśl...

Napisano
  • Autor

> Zdemontować stara tapicerkę,odrysować na nowym materiale i zszyć .

wszystko fajnie ale tego materiału nie da się kupić nawet w BMW (pytałem) a ja chcę oryginalny środek a nie odnawiany zlosnik.gif

Napisano

oddaj te skorzane fotele do renowacji. Nie poznasz, ze sa nieoryginalne i beda wygladac jak nowe. Tylko, ze to troche kosztuje wink.gif

Zniszczone fragmenty skorzane sie wymienia na nowe, dobiera sie kolor na postawie probki orygnialnego malowania (np zaglowek po dokladnym czyszczeniu) i calosc maluje a pozniej zabezpiecza lakierem bezbarwnym (moze byc matowy).

Efekty sa super ok.gif

Napisano

> wszystko fajnie ale tego materiału nie da się kupić nawet w BMW (pytałem) a ja chcę oryginalny

> środek a nie odnawiany

rozumiem

ale... albo rybki albo akwarium....

choć może jest wyjście obserwując ebay lub inne tego typu stronki... ludzie w swoich szafach mają różne rzeczy i niekiedy się ich pozbywają....

spróbuj złapać kontakt do jakiegoś dobrego tapicera i zapytaj o możliwość jakiegoś chemicznego odnowienia materiału... może farbowanie ... choć nie wiem czy do końca chcesz w ten sposób odnowić swoją tapicerkę...

Napisano

> oddaj te skorzane fotele do renowacji. Nie poznasz, ze sa nieoryginalne i beda wygladac jak nowe.

> Tylko, ze to troche kosztuje

> Zniszczone fragmenty skorzane sie wymienia na nowe, dobiera sie kolor na postawie probki

> orygnialnego malowania (np zaglowek po dokladnym czyszczeniu) i calosc maluje a pozniej

> zabezpiecza lakierem bezbarwnym (moze byc matowy).

> Efekty sa super

Tylko że kolega nie pisze o skórze !!

Pragnie odnowić tapicerkę materiałową !!

Napisano

> Tylko że kolega nie pisze o skórze !!

> Pragnie odnowić tapicerkę materiałową !!

napisal nie spekane... nie wiem jak moze popekac tapicerka materialowa icon_rolleyes.gif

Napisano

> oddaj te skorzane fotele do renowacji. Nie poznasz, ze sa nieoryginalne i beda wygladac jak nowe.

> Tylko, ze to troche kosztuje

> Zniszczone fragmenty skorzane sie wymienia na nowe, dobiera sie kolor na postawie probki

> orygnialnego malowania (np zaglowek po dokladnym czyszczeniu) i calosc maluje a pozniej

> zabezpiecza lakierem bezbarwnym (moze byc matowy).

> Efekty sa super

To nie powinien być problem. Kolega koNik niejednokrotnie pisał, że na utrzymaniu swoich aut to on nie oszczędza. ok.gif

mar00ha

Napisano

> To nie powinien być problem. Kolega koNik niejednokrotnie pisał, że na utrzymaniu swoich aut to on

> nie oszczędza.

> mar00ha

no ok, ale wyglada ze troche nadinterpretowalem. W sumie faktycznie nie napisal, ze oryginalna byla skorzana. Tak czy ianczej szedlbym w skore. Latwiej cos zrobic co bedzie identyczne (albo bardzo podobne) do oryginalnych foteli

Farbowanie materialowej sie nie sprawdzi

Napisano

> ... w moim E12 oryginalna tapicerka jest skrajnie zniszczona -

Skoro chcesz pozostawić auto w oryginalnym stanie to ratuje Cie tylko pełna renowacja. Pamiętaj, ze w VIN masz zakodowaną skórę...

Napisano
  • Autor

> Skoro chcesz pozostawić auto w oryginalnym stanie to ratuje Cie tylko pełna renowacja. Pamiętaj, ze

> w VIN masz zakodowaną skórę...

nie mam - moje auto podchodzi jeszcze pod stary VIN bez zakodowanego wyposażenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

nie była skórzana! beżowa materiałowa! jakby była skórzana to nie byłoby tematu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> napisal nie spekane... nie wiem jak moze popekac tapicerka materialowa

tak

285599059-1903045594_6.jpeg

wnętrze auta jest w całkowitym rozkładzie (dobrze że deska nie popękana) zlosnik.gif

post-14970-14352514952317_thumb.jpeg

Napisano

> nie mam - moje auto podchodzi jeszcze pod stary VIN bez zakodowanego wyposażenia

Nie byłbym taki pewien. cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Nie byłbym taki pewien.

a ja jestem bo już sie dowiadywałem - VIN jest zupełnie innej postaci niż nowszych BMW. Można się tylko dowiedzieć która seria, jaki silnik i jaka skrzynia.

Napisano
  • Autor

> Tylko nie bierz przykładu z tego gostka tuning

nie bój sie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

ciekawe jak mu maja te poduszki zadzialac biglaugh.gif

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif

o ja pie... dobrze że byłem na spowiedzi bo poleciały by....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.