Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zaworów w 1.9 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam.

Znajomy ma Brava z dieselkiem, silnik dość ostro 'dzwoni' tudzież 'klekocze' co może wskazywać na zbyt duże luzy na zaworach.

Zanim trafi do mechanika, chcielibyśmy sami sprawdzić czy to na pewno to, a przy okazji zobaczyć czy sami damy radę to zrobić...

...przekopuję całe google ale nikt nic na ten temat nie pisze, więc pytam tutaj, może ktoś to robił wink.gif

Przede wszystkim chodzi mi o sam fakt regulacji, tj. jak zmniejszyć luz ? Z tego co się dowiedziałem nie ma tam żadnej nakrętki którą podciągamy i zmniejszamy... za to są płytki... więc cały zabieg polega na tym, że np. jak mamy luz 0.50, a powinien być 0.35 to wyciągamy płytkę, mierzymy i kupujemy o 0.15 grubszą? Czy ja to totalnie źle zrozumiałem ?

Pozdrawiam.

Napisano

> Przede wszystkim chodzi mi o sam fakt regulacji, tj. jak zmniejszyć luz ? Z tego co się

> dowiedziałem nie ma tam żadnej nakrętki którą podciągamy i zmniejszamy... za to są płytki...

> więc cały zabieg polega na tym, że np. jak mamy luz 0.50, a powinien być 0.35 to wyciągamy

> płytkę, mierzymy i kupujemy o 0.15 grubszą? Czy ja to totalnie źle zrozumiałem ?

Teoretycznie dobrze... ale lepiej dać do fachmana który ma już płytki i nie musi kupować bo nie wiem czy nawet da się pojedynczo dokupić a poza tym nie wiem czy te płytki się tak łatwo wyciąga... ja dałem do mechanika - wymienił jedną po 200tys...

Napisano

No dobra a czy wie ktoś jakie mają być luzy.Jak będę wiedział to sam ustawie bo po co mam płacić mechanikowi jak sam jest człowiek mechem grinser006.gif

Napisano

> więc cały zabieg polega na tym, że np. jak mamy luz 0.50, a powinien być 0.35 to wyciągamy

> płytkę, mierzymy i kupujemy o 0.15 grubszą?

Dokładnie o to chodzi ok.gif

Z tym że w JTD stosowano płytki o średnicy 31 oraz 33mm , więc trzeba to pomierzyć przed wymianą .

Te pierwsze są częsciej spotykane , bo to rozmiar także VW smirk.gif

Napisano

> No dobra a czy wie ktoś jakie mają być luzy.

0,30mm dla zaworów ssących

0,35mm dla wydechowych

tolerancja +/- 0,05

Napisano
  • Autor

> 0,30mm dla zaworów ssących

> 0,35mm dla wydechowych

> tolerancja +/- 0,05

Potwierdzam smile.gif

No nic, dzięki za odpowiedzi, jutro wstąpię do motoryzacyjnego i spytam o dostępność płytek i zaopatrzę się w nowa uszczelkę. Rozbierzemy popatrzymy i zdecydujemy co dalej wink.gif

Napisano

> Potwierdzam

> No nic, dzięki za odpowiedzi, jutro wstąpię do motoryzacyjnego i spytam o dostępność płytek i

> zaopatrzę się w nowa uszczelkę. Rozbierzemy popatrzymy i zdecydujemy co dalej

czekam na wyniki smile.gif

Napisano
  • Autor

> czekam na wyniki

Witam.

Wyniki są, ale nie najlepsze wink.gif

Co do dokumentacji fotograficznej, to zdąrzyliśmy cyknąć aż jedną fotę a potem nie było czasu...

dsc00250k.jpg

Sytuacja wygląda tak że na 2-uch zaworach ssących jest 0,20, na dwóch pozostałych 0,15. Natomiast na 3 wydechowe jest 0,30 a na jednym 0,25.

Czyli generalnie wszędzie jest za mało... niestety walka z płytkami i śrubokrętem nic nie dała, ja nie wiem jak to niektórzy wymieniają bez demontażu wałka hmm.gif

Z racji braku czasu poskładaliśmy wszystko do kupy i niech klepie dalej, ciekawy jest fakt że silnik strasznie dzwoni jak jest zimny... a po luzach na zaworach wiemy że to na pewno nie one. Więc co? hmm.gif

Pod koniec stycznia (czyli za jakieś 5k km) samochód znów wróci do PL i będziemy myśleć dalej.... luz się wyreguluje przy okazji wymiany rozrządu, nie ma sensu tego rozkopywać 2 razy.

Jak coś poinformuję o dalszym przebiegu prac, być może będzie więcej czasu na ikonka_photo2.gif

Pozdrawiam.

Napisano

niestety walka z płytkami i śrubokrętem nic nie dała, ja

> nie wiem jak to niektórzy wymieniają bez demontażu wałka

bo jest potrzebny specjalny przyrząd ok.gif

> Z racji braku czasu poskładaliśmy wszystko do kupy i niech klepie dalej, ciekawy jest fakt że

> silnik strasznie dzwoni jak jest zimny... a po luzach na zaworach wiemy że to na pewno nie

> one. Więc co?

> Pod koniec stycznia (czyli za jakieś 5k km) samochód znów wróci do PL i będziemy myśleć dalej....

> luz się wyreguluje przy okazji wymiany rozrządu, nie ma sensu tego rozkopywać 2 razy.

> Jak coś poinformuję o dalszym przebiegu prac, być może będzie więcej czasu na

> Pozdrawiam.

Napisano

> Co do dokumentacji fotograficznej, to zdąrzyliśmy cyknąć aż jedną fotę a potem nie było czasu...

Na zdjęciu jest TD a nie JTD...

Napisano

> Sytuacja wygląda tak że na 2-uch zaworach ssących jest 0,20, na dwóch pozostałych 0,15. Natomiast

> na 3 wydechowe jest 0,30 a na jednym 0,25.

> Czyli generalnie wszędzie jest za mało...

To fakt , ale skoro to TD to weź poprawkę , że wymaga luzów 2 x 0,35mm z tolerancją jak dla JTD smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.