Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z akumulatorem.

Featured Replies

Napisano

Stała sobie Centra jakies dwa miesiące na stole w garazu.

Dzisiaj postanowiłem ją doładowac i odpalic sprzet.

Problem w tym ,ze po +- 3 godzinach ladowania z akumulatora zaczeło ciec. Zrobila się spora plama dookoła.

W srodku wyglada tak jakby wszystko popuchło i wywaliło elektrolit górą icon_eek.gif

Pierwszy raz cos takiego widzę. niewiem.gif

Wie ktos co sie mogło stać ???

Ako nie jest stare, jakies 3-4lata, uzywane sporadycznie ,ale nigdy nie był rozładowane na max.

To jest ostatnia centra jaką kupiłem foch.gif

Napisano

Wychodzi na to, że przesadziłeś z prądem ładowania a akumulator po takim potraktowaniu to 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Wychodzi na to, że przesadziłeś z prądem ładowania a akumulator po takim potraktowaniu to

Ladowałem tym prostownikiem rozne akumulatory i nigdy nic złego sie nie działo.

To jest automat. Zaczyna Ladowanie od 5A ,a potem powoli idzie w dół.

Zawsze było OK. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A poruszałeś trochę akku zanim go zacząłeś ładować?

Przeniosłem go z jednego stołu na drugi, blizej gniazdka z prądem.

Wystarczy ? biglaugh.gif

Nigdy zadnych czarow nad akumulatorami nie odprawiałem przed ładowaniem, a zawsze było ok. A tu nagle taki zonk biglaugh.gif

Napisano

> Mogło dojść do rozwarstwienia wody i kwasu

a po ilu latach coś takiego występuje cfaniaczek.gif o ile wogóle występuje hehe.gif

Napisano

> Poszukaj a znajdziesz

nie wiem czy jest sens - nie spotkałem się z czymś takim w ciągu kilkunastu lat współżycia z akumulatorami

a spotkałem się m.in z całkowitym zobojętnieniem kwasu w nieruszanym aku - po zbadaniu płynu wyszło że zamiast kwasu jest obojętna przeźroczysta ciecz hehe.gif

Napisano

Skoro wychdzisz z założenia że jeśli się z czymś nie spotkałeś to tego nie ma to nie ma o czym gadać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Skoro wychdzisz z założenia że jeśli się z czymś nie spotkałeś to tego nie ma to nie ma o czym

> gadać

z chemicznego punktu widzenia słaba to widzę. Zakładamy, że roztwór elektorlitu czyli wody+ kwasu siarkowego był powiedzmy 3% /założenie czysto teoretyczne/. To wg twojej teorii otrzymaliśmy 2 substancję H2O oraz 6% kwas siarkowy zlosnik.gif

Napisano

> z chemicznego punktu widzenia słaba to widzę. Zakładamy, że roztwór elektorlitu czyli wody+ kwasu

> siarkowego był powiedzmy 3% /założenie czysto teoretyczne/. To wg twojej teorii otrzymaliśmy 2

> substancję H2O oraz 6% kwas siarkowy

Pisząc o rozwarstwieniu nie miałem na myśli że utworzy się warstwa wody i kwasu. Chodziło mi o to że wraz z z wysokością zmieniać się będzie stężenie elektrolitu

Napisano

> Pisząc o rozwarstwieniu nie miałem na myśli że utworzy się warstwa wody i kwasu. Chodziło mi o to

> że wraz z z wysokością zmieniać się będzie stężenie elektrolitu

pisałeś o rozwarstwieniu czyli oddzieleniu sie kwasu od wody cfaniaczek.gif

a róznica gęstości to co innego hmm.gif

Napisano

Napisałem tak jak mówią o tym ludzie siedzący w temacie... Dla mnie też to było dziwnie nazwane, ale doprecyzowanie tematu chyba rozwiewa wątpliwości wink.gif

Napisano

> Mogło dojść do rozwarstwienia wody i kwasu

To zjawisko raczej nie mogło tu zajść gdyż podłączenie prądu ładowania powoduje mieszanie się elektrolitu i jego ujednorodnienie.

Napisano

> W srodku wyglada tak jakby wszystko popuchło i wywaliło elektrolit górą

> Pierwszy raz cos takiego widzę.

> Wie ktos co sie mogło stać ???

Typowe zjawisko nadmiernego prądu ładowania akumulatora, wzrost temperatury, zmięknięcie tworzywa, wzrost ciśnienia i spuchnięcie, zagotowanie się i wylanie elektrolitu.

Faktycznie jedynie zastanawiam się nad tym czy tam mogło być 5A. Raczej 7-8 albo więcej.

Jaka jest pojemność znamionowa tego akumulatora?

Napisano
  • Autor

> Typowe zjawisko nadmiernego prądu ładowania akumulatora, wzrost temperatury, zmięknięcie tworzywa,

> wzrost ciśnienia i spuchnięcie, zagotowanie się i wylanie elektrolitu.

> Faktycznie jedynie zastanawiam się nad tym czy tam mogło być 5A. Raczej 7-8 albo więcej.

> Jaka jest pojemność znamionowa tego akumulatora?

50Ah. Wskazowka na prostowniku pokazywała max 5A hmm.gif

Napisano

> Ladowałem tym prostownikiem rozne akumulatory i nigdy nic złego sie nie działo.

> To jest automat. Zaczyna Ladowanie od 5A ,a potem powoli idzie w dół.

> Zawsze było OK.

A może jakieś zwarcie na którejś z cel? hmm.gif

Nie jakieś konkretne, które spowodowałoby wybuch, ale delikatne "smyrlenie" 893goodvibes.gif, powodujące silniejsze gazowani, a co za tym idzie wzrost ciśnienia i "zagotowanie" elektrolitu.

P.S.

Z chemii orłem nie byłem ale o rozwarstwieniu (oddzieleniu się, raz zmieszanych kwasu i wody) nie słyszałem. Co innego zmiana stężenia.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.