Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

scenic i picasso

Featured Replies

Napisano

Witam i na wstępie zaznaczam, że nie mam pojęcia o francuzach dlatego bardzo mi zależy na wszelkim możliwym info.

Otóż interesuje mnie zakup Renault Scenic lub Citroen Xara Picasso. Auto ma mieć silnik benzynowy (bardzo chętnie z LPG), klimatyzację, wspomaganie, elektrykę. Rocznik i przebieg nie mają znaczenia, ważny jest stan. Cena do 10000 zł. Po wrzuceniu w otomoto moich kryteriów widzę, że wybór jest spory, ale brak wiedzy nie pozwala mi na swobodne przeglądanie ofert, gdyż:

- nie wiem czy są jakieś wersje silnikowe, których należy unikać, np. słabo znoszą gaz lub są usterkowe z natury

- czy są jakieś wersje (roczniki) tych aut, gdzie występowały regularne problemy

Auto będzie służyć do poruszania się po mieście, szczególnie na krótkich odcinkach (~6 km), w sumie rocznie będzie przejeżdżać ~6 tysięcy km.

Podpowie mi ktoś na początek?

Napisano

Jeśli chodzi o moja XP to na razie nie zaobserwowałem jakiś problemów leje paliwo i do przodu z tym że mam wytwornice sadzy nie wiem jak w Benzynie. Cena części jak na takie auto ok.gif nawet rzekł bym że tanio. XP są stosunkowo dobrze wyposażone nawet w wersji S taka jak moja.

Zwróć uwagę na belkę tylną, a reszta jak w każdym innym aucie

Napisano
  • Autor

> Zwróć uwagę na belkę tylną,

W jaki sposób mam zwrócić uwagę?

Jakie są bolączki?

Napisano

> W jaki sposób mam zwrócić uwagę?

> Jakie są bolączki?

czy koła nie są rozjechane //------\\

Napisano

> W jaki sposób mam zwrócić uwagę?

> Jakie są bolączki?

o kolach kolega napisal smile.gif

Ja doloze ze swojej strony przelacznik zespolony swiatel. Niestety nowy kosztuje i to sporo a z uzywanym potrafi byc loteria i mozna trafic na dokladnie taki sam jak sie posiada lub gorszy.

Z nienacka potrafia sie zatrzec wycieraczki przednie i rozsypac ich naped.

Co do benzyn to wiele ich nie masz bo raptem 1.6 w roznych mocach oraz 1.8 i 2.0 ten ostatni dodatkowo wystepowal z automatyczna skrzynia.

Silniki montowane w roznych innych modelach tego producenta z tego co wiem to 1.8 znosi gaz calkiem dobrze.

pozdr.

M.

Napisano

> o kolach kolega napisal

> Ja doloze ze swojej strony przelacznik zespolony swiatel. Niestety nowy kosztuje i to sporo a z

> uzywanym potrafi byc loteria i mozna trafic na dokladnie taki sam jak sie posiada lub gorszy.

> Z nienacka potrafia sie zatrzec wycieraczki przednie i rozsypac ich naped.

> Co do benzyn to wiele ich nie masz bo raptem 1.6 w roznych mocach oraz 1.8 i 2.0 ten ostatni

> dodatkowo wystepowal z automatyczna skrzynia.

> Silniki montowane w roznych innych modelach tego producenta z tego co wiem to 1.8 znosi gaz calkiem

> dobrze.

> pozdr.

> M.

jeśli masz Coma to tak. Jak zwykły składający się z dwóch połówek to cena jest do przyjęcia. Naprawić tez się da jak nie jest za bardzo wypalony ok.gif

Napisano

> Otóż interesuje Citroen Xara Picasso ale brak wiedzy nie pozwala mi na swobodne przeglądanie ofert

Ze swojej strony podpowiedzieć Ci mogę nieco na temat XP. skromny.gif

Otóż przeglądając oferty możesz dokonać wstępnej selekcji (jeżeli interesują Cię autka nie horse.gifzlosnik.gif) na podstawie pewnych niuansów: ( zakładam, że z uwagi na budżet ,raczej będziesz przebierał w rocznikach z początku produkcji hmm.gif)

- napisy na tylnej klapie powinny znajdować się mniej więcej na wysokości dolnej krawędzi tablicy rejestracyjnej busted.gif,

- napis Picasso na lewym błotniku winien być "ukośny", na prawym musi trzymać poziom grinser006.gif,

- wnętrze komory silnika w okolicach ściany grodziowej powinno być w kolorze "mysim" spy.gif,

- z tego co pamiętam, do rocznika 2002 sterowanie radia znajdowało się przy kierownicy. wink.gif

Co do typowych bolączek to z własnego doświadczenia potwierdzę wspomniany wcześniej padający przełącznik zespolony. sick.gif, tylną belkę i dość często przepalające się żarówki przednich reflektorów. oslabiony.gif W swoim egzemplarzu wymieniłem łączniki stabilizatora (koszt symboliczny a wymiana prosta jak 270747800-sex.gifzlosnik.gif), przewód wspomagania (pojawiła się dziurka wielkości łebka od szpilki wazniak.gif), standardowo i profilaktycznie kompletny rozrząd, filtry i płyny.

Silnik 1,8 do najekonomiczniejszych raczej nie należy, w ruchu miejskim 10-12 litrów benzynki łyknie całkiem swobodnie. lizak.gif

Poza tym autko mniót malyna. claps.gifbiglaugh.gif

Napisano

jako że nikt o SC II nie pisał to napiszę ja.

1) silnik 1,6 z LPG.

2) nie ma takich bolączek co XP.

3) to co jest (zegary, HF o ile występuje) jest do opanowania "w 5 minut"

4) KZFR, ale to też zależy od stylu jazdy. samo koło ok. 400 PLN + 200-300 wymiana

5) instalka najlepiej IV generacji

za to z wyposażenia można mieć mnóóóstwo: 4xES, CZ, climatornik, lusterko fotochromatyczne, 17 poręcznych schowków, czujnik zmierzchu i nasłonecznienia itp.

Napisano

> Otóż interesuje mnie zakup Renault Scenic lub Citroen Xara Picasso. Auto ma mieć silnik benzynowy

Frug0s - kupuj scenica !!! Po Unolocie musi byc Renatka smile.gif

Pomijam bryłę - to to kwestia gustu. 270751858-jezyk.gif

Ja jeździłem 4 latka SC I z silnikiem 2,0 8V automat - i naprawdę byłem bardzo, bardzo zadowolony z niego.

Totalnie bezawaryjny - praktycznie nie wiedział co to jest "mechanik".

Zawsze odpalił, nigdy nie zawiódł, wszędzie nas zawiózł i parę kilometrów z nami zrobił wink.gif Idealny na podróże rodzinne smile.gif

Dlatego po 4 latach pojawił się SC II smile.gif

Jedyny mankament - to tylna belka która lubi się rozsypać po jakiś 130-150 tys - ale koszty regeneracji juz nie są tragiczne - kwestia kilku stówek. (ja kiedys płaciłem 500 pln ale można to juz zrobić za jakieś 300 pln) - ale to przypadłość francuzów.

Najlepiej sprawdzić ja na kanale - czy gumy nie sa już "wyje...."

Na dziurach dość mocno je słychać.

Silniki:

1,6 8V - za słaby

2,0 8V - bardzo dobry silnik (można wrzucać zwykły gaz i bardzo dobrze z nim pracuje)

Generalnie 16 V - są podobno OK.

1,9 dti - zwykły diesel - mało awaryjny

Powodzonka w zakupach zlosnik.gif

Napisano

> jako że nikt o SC II nie pisał to napiszę ja.

Cena ; ok. 10 tys. - więc na SC II wg mnie brak szans

Napisano

> Cena ; ok. 10 tys. - więc na SC II wg mnie brak szans

ano racja. więc tylko SCI PhII smile.gif

Napisano

> Silniki:

> 1,6 8V - za słaby

> 2,0 8V - bardzo dobry silnik (można wrzucać zwykły gaz i bardzo dobrze z nim pracuje)

Mam scenica z 1,6 8V z lpg IIgen. i jak dla mnie to nie jest za słaby smile.gif to znaczy ze do normalnej jazdy starcza smile.gif

Autko mam już ponad 3 lata i tez złego słowa nie dam powiedzieć ok.gif

Nie rdzewieje.I przez czas mojego uzytkowania z belka nie mam problemów smile.gif

Napisano

> Mam scenica z 1,6 8V z lpg IIgen. i jak dla mnie to nie jest za słaby to znaczy ze do normalnej

> jazdy starcza

ja jak kupowałem mojego SC I to w tym samym dniu jechałem 1,6 8V i 2,0 8V i ............. wybór był oczywisty smile.gif

Napisano

> ja jak kupowałem mojego SC I to w tym samym dniu jechałem 1,6 8V i 2,0 8V i ............. wybór był

> oczywisty

domyślam się bo ja mam 1.4 scenica i mocy to on specjalnie nie ma. Jeśli chcę pognać na światłach czy w normalnej jeździe miejskiej autmoatycznie odbija się to na spalaniu Pb

Napisano

> ja jak kupowałem mojego SC I to w tym samym dniu jechałem 1,6 8V i 2,0 8V i ............. wybór był

> oczywisty

pojezdzij 2,0 8V a potem 2,0 16V i wybór będzie oczywisty icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> domyślam się bo ja mam 1.4 scenica i mocy to on specjalnie nie ma. Jeśli chcę pognać na światłach

> czy w normalnej jeździe miejskiej autmoatycznie odbija się to na spalaniu Pb

scenic to raczej nie auto to gonienia na światłach czy 1/4 mili ok.gifok.gif

Napisano

> scenic to raczej nie auto to gonienia na światłach czy 1/4 mili

święta prawda waytogo.gif

Napisano

> Bo strach,czy czasami panewka nie zapuka.

yyyyy ze co ? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.