Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lusterko boczne - problemy z termometrem.

Featured Replies

Napisano

Mam taki problemik:

Kiedyś żonie na parkingu skasowali lusterko boczne od strony kierowcy.

Tłumaczyłem żeby spisała oświadczenie, ale jak to kobita, kolega to był z pracy, no weź, on to zreperuje, wymieni.

No to wymienił. Było lato, nie zwracałem uwagi na jakieś przekłamania temperatury.

Ale teraz nadeszła zimniejsza pora i zauważyłem że jak temp. na zewnątrz na minusie, mnie podczas jazdy pokazuje ok. 4-6 st.C.

Grzebałem na forum - znalazłem wymianę termistora, więc ściągnąłem odbłyśnik i czujnika temperatury nie stwierdziłem.

Stwierdziłem natomiast, że nowe lusterko ma podgrzewania (wcześniej nie było). Załączyłem ogrzewanie tylnej szyby - to lusterka też działa.

Nie mam kabelków do których można przylutować czujnik.

Jakieś dziwne lusterko bez czujnika mi założyli ?

Podczas montażu nie podłączyli kostki ?

Gościu już nie pracuje i ... szukaj wiatru w polu.

Nie wiem czy różnią się kostki do lusterka dla tej z ogrzewaniem i tej bez.

Może będzie mi ktoś mógł coś podpowiedzieć ?

0229d62c000eb7b94efcb542

post-124041-14352515016761_thumb.jpg

Napisano

nie wiem co ci porobili, ale wszystkie Stilony miały ogrzewane lusterka i czujniki temp.

Gdzieś Ci zgubili kable po prostu.

Napisano

Skoro masz lusterko bez czujnika temperatury i bez kostki, to pewnie z anglika. Termometr jest zawsze w lusterku kierowcy. U ojca wymieniliśmy lusterka na "angielskie" i przełożyłem termometr, ponieważ w europejskiej wersji nie ma wiązki w drzwiach pasażera. Zamontuj sobie termistor i podłącz pod kostkę (powinna być jedna wolna)

Napisano
  • Autor

czyli muszę ściągać bok żeby zobaczyć czy nie odcięte są kabelki we wtyczce ?

Napisano
  • Autor

> Skoro masz lusterko bez czujnika temperatury i bez kostki, to pewnie z anglika. Termometr jest

> zawsze w lusterku kierowcy. U ojca wymieniliśmy lusterka na "angielskie" i przełożyłem

> termometr, ponieważ w europejskiej wersji nie ma wiązki w drzwiach pasażera. Zamontuj sobie

> termistor i podłącz pod kostkę (powinna być jedna wolna)

a wiadomo jak pod tą kostkę i którą mam podłączyć ?

Napisano

> a wiadomo jak pod tą kostkę i którą mam podłączyć ?

mała poprawka, kostka jest jedna, do której wchodzą kable od podgrzewania i termistora. niestety nie pamiętam jak były podłączone.

Napisano
  • Autor

no to muszę chyba podziękować żonie że była łaskawa dla kolegi.

i niech kupuje następne.

chyba że zna się ktoś na podłączeniu w w kostce ?

ale coś mi się zdaje że szybciej będzie inna sztukę kupić - wersja europejska

Napisano

> no to muszę chyba podziękować żonie że była łaskawa dla kolegi.

> i niech kupuje następne.

> chyba że zna się ktoś na podłączeniu w w kostce ?

> ale coś mi się zdaje że szybciej będzie inna sztukę kupić - wersja europejska

jak w boczku bedziesz miał kable, to kup albo czujnik od pandy (jakies 80 zł) albo termistor NTC 10kom (jakieś 3 zł) i zrób małą dziurke od spodu i wsadź tam ten czujnik i po temacie.

Napisano
  • Autor

> jak w boczku bedziesz miał kable, to kup albo czujnik od pandy (jakies 80 zł) albo termistor NTC

> 10kom (jakieś 3 zł) i zrób małą dziurke od spodu i wsadź tam ten czujnik i po temacie.

a jak nie będzie kabli ?

chętnie bym podpiął ten termistor (już kupiłem) ale nie wiem pod jakie wyjścia.

Ma ktoś fotkę takiego łącza z 7 kabelkami (3-sterowanie lusterkiem, 2 -podgrzewanie, 2 - czujnik temp)

Widzę, że lustro z demobilu z wysyłką to jakieś 100 zł, może bym zrobił tylko robocizną ?

Napisano

> czyli muszę ściągać bok żeby zobaczyć czy nie odcięte są kabelki we wtyczce ?

Skoro pokazuje Ci taką temperaturę to możliwe, że nie mieli gdzie zamontować czujnika to zostawili go gdzieś w drzwiach, jak ściągniesz boczek to pewnie znajdzie się czujnik, jak zamontujesz go we właściwym miejscu to będzie pokazywał w przybliżeniu właściwe wartości.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Skoro pokazuje Ci taką temperaturę to możliwe, że nie mieli gdzie zamontować czujnika to zostawili

> go gdzieś w drzwiach, jak ściągniesz boczek to pewnie znajdzie się czujnik, jak zamontujesz go

> we właściwym miejscu to będzie pokazywał w przybliżeniu właściwe wartości.

też tak sobie pomyślałem, ale nie podejrzewam typów o taką wersję,

raczej kupili lewego anglika za 50 zł i włożyli.

jak jadę to temp. się nieco podnosi, tak jakby mierzył temp na zewnętrznej częsci drzwi bocznych (bo wewn. są ogrzewane siła rzeczy).

zastanawiam się bardziej jak ten głośnik nad tapicerką - po drugiej stronie lusterka pociągnąć żeby nie urwać.

nie przymierzając - demontaż boczku musowy chyba. obym nie pozrywał go. trochę mam pietra.

Napisano

> też tak sobie pomyślałem, ale nie podejrzewam typów o taką wersję,

> raczej kupili lewego anglika za 50 zł i włożyli.

Jeśli rozłączysz złącze drzwi-nadwozie to na wyświetlaczach(jeśli masz automatyczną klimatyzację to na 2 wyświetlaczach, jeśli manualną to na jednym) nie będzie żadnej wartości, będą dwie poziome kreski, więc obstawiam, że jeśli obcięliby czujnik to nie byłoby żadnych wskazań a jedynie dwie kreski, więc nastaw się na to, że gdzieś w drzwiach go znajdziesz.

> jak jadę to temp. się nieco podnosi, tak jakby mierzył temp na zewnętrznej częsci drzwi bocznych

> (bo wewn. są ogrzewane siła rzeczy).

> zastanawiam się bardziej jak ten głośnik nad tapicerką - po drugiej stronie lusterka pociągnąć żeby

> nie urwać.

> nie przymierzając - demontaż boczku musowy chyba. obym nie pozrywał go. trochę mam pietra.

Zazdroszczę poziomu strachu/problemów, jak coś urwiesz to za kilka złotych kupisz używkę na allegro. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

dzięki bas

Spróbuję.

poziom mojego strachu wynika tylko z tego że mało przy nim grzebię i nie znam gościa,

jak na 150 kkm nie miałem większych awarii. (tfffu, tfffu, tfffu)

Raz mu termostat padł (udało się zrobić samemu - z waszą, forumowiczów pomocą), żarówki krótkiego się przepalają - zawsze sobie łapy poharatam - ale na longlife też mi zawsze szkoda, raz mu się klima zapchała i zalał mi pasażera - wystarczało dmuchnąć i przeszło.

Poza tym - dobry herbatnik z niego. Przywiązałem się. Objechaliśmy trochę razem.

Napisano

Ciepły garaż i dasz sobie radę smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

a jakieś wskazówki co do tego głośniczka na wysokości lusterka macie ?

z którejś strony pociągnąć, podważyć, przed czy po ściągnięciu boczka ? (pewnie przed)

Napisano

> a jakieś wskazówki co do tego głośniczka na wysokości lusterka macie ?

Masz z tego rocznika co i ja, więc może być takie samo mocowanie.

Podważasz głośnik(obudowę) wyłącznie od góry, jak zatrzask puści to prawie Ci sam wyskoczy ponieważ dół może być na dwóch zaczepach-haczykach. Nie próbuj podważać od dołu bo pouryważ te haczyki jeśli są, więc póżniej musiałem dorabiać. Starsze wersje miały wszystkie zatrzaski i w poradach było podważać i wyskoczy, więc zacząłem od dołu i urwałem.

Masz zdjęcia 5D i jak jest u mnie 3D, domalowałem moje zaczepy zamiast zatrzasków z wersji starszej.

285613572-trojkatystilo3d.1.jpg285613572-trojkaty_lusterek_el_stilo5d.jpg

Z tego co piszesz o czujniku to na bank jest pod głośnikiem lub w nodze lusterka, przeciesz nie ściągał boczka żeby go pod niego włożyć.

post-28378-14352515023102_thumb.jpg

Napisano

> a jak nie będzie kabli ?

> chętnie bym podpiął ten termistor (już kupiłem) ale nie wiem pod jakie wyjścia.

podłącz obojętnie jak (masz 2 kable wolne), najwyżej spalisz termostor.

Napisano

> podłącz obojętnie jak (masz 2 kable wolne), najwyżej spalisz termostor.

Witam. Termistor jest podłączony do centralki drzwi. Dwa kabelki, nie ma znaczenia jak bo termistor jest niepolaryzowany. Z centralki drzwi po CAN dalej ( gdybym sie mylił, proszę poprawić ). Na centralce drzwi złącze E, numery pinów to 6 i 2. Pozdr. ART.

• 3 miesiące później...
Napisano

> Witam. Termistor jest podłączony do centralki drzwi. Dwa kabelki, nie ma znaczenia jak bo termistor

> jest niepolaryzowany.

Pytanie takie mam: czy w Stilo jest tylko jeden termistor/czujnik odpowiedzialny za pomiar temperatury zewnętrznej? Pytam bo np. w VW są co najmniej dwa a wynik pomiaru temperatury jest uśredniany. Wariuje mi temperatura na wyświetlaczu i nie wiem czy wystarczy wymienić termistor czy coś jeszcze.

Napisano

pogrzeb trochę w szukajce ok.gif

jest jeden czujnik umocowany przy lusterku lewym. wymiana termistora nie daje gwarancji skuteczności (sporo osób przetestowało na własnej skórze). lepiej sprawdzają się przeszczepy czujnika z rozbitków fiat/alfa

Napisano

> pogrzeb trochę w szukajce

Skoro piszę w wątku sprzed wielu miesięcy to można podejrzewać, że skorzystałem z wyszukiwania, czyż nie?

> jest jeden czujnik umocowany przy lusterku lewym. wymiana termistora nie daje gwarancji

I tu zdaje się nie masz racji bo, jak pokazują wyniki wyszukiwania, są wersje 'z termistorem w ramieniu i lusterku i wersje tylko w lusterku'

Moje wątpliwości nie wzięły się z sufitu.

Nieważne.

Jeszcze jedno pytanie: czy ten termistor a właściwie wynik pomiaru można skalibrować czy zależy tylko od rezystancji i krzywej rezystancji? Mam wrażenie, że ten który kupiłem na allegro http://allegro.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-fiat-lancia-alfa-i2301468251.html daje zawyżony odczyt (pokazuje za wysoką temperaturę)

A i jeszcze jedno. Znalazłem włoska firmę http://www.elkab2.com/en/products/temperature-sensor/sonde-di-temperatura-aria.html , która to produkuje w Turynie i sprzedaje chyba na sztuki ale ich strona/sklep internetowy cos nie działa jak powinien. Czy znacie może inne źródło? Te na allegro nie pasują mechanicznie do Stilo.

> skuteczności (sporo osób przetestowało na własnej skórze). lepiej sprawdzają się przeszczepy

> czujnika z rozbitków fiat/alfa

Nic nie znalazłem w sprzedaży.

Napisano

Tu byłeś? Mechanicznie można sobie poradzić.

i finał...

Zwykłym termistorem za 20 groszy urealnisz wskazania, ale nie będą właściwe.

Szukaj strupa na alle z rozwalonym lusterkiem, choć ktoś kiedyś podawał linka gdzie kupić oryginał.

Napisano

> Skoro piszę w wątku sprzed wielu miesięcy to można podejrzewać, że

> skorzystałem z wyszukiwania,

> czyż nie?

temat został przewałkowany na kąciku na prawo i lewo. znalazłeś tylko jeden z kilku wątków. chwała Ci za to, że nie dublowałeś tematu tylko napisałeś w istniejącym, dostaniesz pochwałę od moda ok.gif

dodatkowo tomtom swojego czasu doktoryzował się z czujnika temperatury. w DIY powinieneś znaleźć manual na ten temat. skromny.gif

> I tu zdaje się nie masz racji bo, jak pokazują wyniki wyszukiwania, są wersje 'z termistorem w

> ramieniu i lusterku i wersje tylko w lusterku'

ZTCP były wersje z czujnikiem pod lusterkiem lub z czujnikiem w ramieniu. lusterka z dwoma opcjami jednocześnie nie kojarzę. jeśli nie mam racji to sorry za wprowadzenie w błąd

> Moje wątpliwości nie wzięły się z sufitu.

> Nieważne.

> Jeszcze jedno pytanie: czy ten termistor a właściwie wynik pomiaru można skalibrować czy zależy

> tylko od rezystancji i krzywej rezystancji? Mam wrażenie, że ten który kupiłem na allegro

> http://allegro.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-fiat-lancia-alfa-i2301468251.html daje

> zawyżony odczyt (pokazuje za wysoką temperaturę)

o możliwości kalibracji z poziomu samochodu nic mi nie wiadomo.

kiedy mój zaczął świrować wyszperałem w necie/dowiedziałem się od kogoś(?) który termistor odpowiada temu zamontowanemu w stilo i zakupiłem.

ostatecznie jednak go nie montowałem, tylko zabezpieczyłem oryginalnego przed wodą i póki co działa ...

> A i jeszcze jedno. Znalazłem włoska firmę

> http://www.elkab2.com/en/products/temperature-sensor/sonde-di-temperatura-aria.html , która to

> produkuje w Turynie i sprzedaje chyba na sztuki ale ich strona/sklep internetowy cos nie

> działa jak powinien. Czy znacie może inne źródło? Te na allegro nie pasują mechanicznie do

> Stilo.

> Nic nie znalazłem w sprzedaży.

jesteś z Krk - podskocz sobie do Monster Elektonik na chochołowskiej. tam kupowałem termistora. albo zamów sobie w ich sklepie internetowym i pojedź tylko zamówienie odebrać - jest szybciej, taniej i masz w ten sposób dostęp do szerszego asortymentu

p.s. - co do sprawdzenia ile masz czujników: odepnij czujnik/całą wiązkę drzwi i zobacz, czy wyświetla temperaturę grinser006.gif

Napisano

> temat został przewałkowany na kąciku na prawo i lewo.

Cieszę sie, że spowodowałem małe poruszenie, które zaowocowało właściwymi wskazówkami smile.gif

> ZTCP były wersje z czujnikiem pod lusterkiem lub z czujnikiem w ramieniu. lusterka z dwoma opcjami

> jednocześnie nie kojarzę.

Ktos o tym pisał a ja tylko zacytowałem.

> jesteś z Krk - podskocz sobie do Monster Elektonik na chochołowskiej. tam kupowałem termistora.

Z kupnem termistora nie mam problemu smile.gif ani z lutownicą i tp.

Ten czujnik produkowany przez ELKAB ma inną charakterystykę i inny przebieg rezystancji skoro pokazuje o kilka stopni niższą temperaturę niż zwykły termistor NTC 10 czy 100 kohmów kupiony w sklepie. Jest lepiej niż z bzdurnymi wskazaniami ale to jeszcze nie to więc poszukam używanego albo ściągnę z Włoch oryginalny. O!

Napisano

> Cieszę sie, że spowodowałem małe poruszenie, które zaowocowało właściwymi wskazówkami

doprecyzuję. temat został przewałkowany na forum na prawo i lewo mniej więcej rok temu.

> poszukam używanego albo ściągnę z Włoch oryginalny. O!

chyba szukałbym rozbitka, ale może się okazać że taniej i szybciej wyjdzie przesyłka z Włoch niewiem.gif

Napisano

>zwykły termistor NTC 10 czy 100 kohmów kupiony

> w sklepie.

Jakbym miał potrzebę wymiany to kupił bym "termistor pomiarowy o dokładności 1%"

Np. taki lub wybór

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.