Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z klimą automatyczną

Featured Replies

Napisano

Problemy są z grzaniem - strona kierowcy grzeje prawidłowo lecz druga chłodzi / mrozi - choć czasem zdaży się tak, że wszystko działa jak należy

Jeśli odpalam auto z rana to przez kilka minut słychać jakieś trzaskanie (przekażników? jakiś mieszaczy?) z okolic sterowania klimą. Po puszczeniu pełnego nawiewu - nie ma jednostajnego strumienia tylko faluje - od bardzo mocnego do bardzo słabego. Na dodatek widać że w rytm prędkości wiatraka przygasa podświetlenie klimatronika i nawet świateł przednich. Po jakimś czasie - np. kilka minut - strumień powietrza się normuje.

Kalibracja (kilkukrotna) klimatronika nic nie pomogła i nie wykazała błędów.

Podłączyłem ELMa i wykazał takie błędy:

B1909 - Right mixing actuator

B1907 - Feet/vent flap actuator

B1927 - Pollution sensor

Co może być nie tak?

Napisano

Przygasanie świateł i dźwięki przekaźników wskazują, że posiadasz nagrzewnicę elektryczną PTC.

Co do błędów i zimnego nawiewu z prawej strony to wskazuje błąd mieszacza prawego oraz aktywatora nawiewu na stopy.

Spróbuj zrobić kalibrację : włącz zapłon i wciśnij równocześnie na kilka sekund przyciski AUTO i MONO.

Jak puścisz to pojawi się pewnie komunikat 00:02 (oznacza kalibrację w toku) - poczekaj do końca kalibracji i zwróć uwagę czy po prawej stronie będzie migał komunikat 01 lub 02.

Jeżeli nic nie będzie migało to znaczy, że aktywatory "sprawne" i tylko się przycinają - da się przeczyścić w większości przypadków.

Napisano
  • Autor

> Przygasanie świateł i dźwięki przekaźników wskazują, że posiadasz nagrzewnicę elektryczną PTC.

> Co do błędów i zimnego nawiewu z prawej strony to wskazuje błąd mieszacza prawego oraz aktywatora

> nawiewu na stopy.

> Spróbuj zrobić kalibrację : włącz zapłon i wciśnij równocześnie na kilka sekund przyciski AUTO i

> MONO.

> Jak puścisz to pojawi się pewnie komunikat 00:02 (oznacza kalibrację w toku) - poczekaj do końca

> kalibracji i zwróć uwagę czy po prawej stronie będzie migał komunikat 01 lub 02.

> Jeżeli nic nie będzie migało to znaczy, że aktywatory "sprawne" i tylko się przycinają - da się

> przeczyścić w większości przypadków.

Dzięki za rady.

W końcu wiem dlaczego tak podejrzanie szybko wiało mi ciepłym powietrzem w kabinie smile.gif

Kalibracja wykazuje 00:00.

Czy czyszczenie aktywatorów to coś w miarę prostego, czy trzeba rozbebeszyć cały kokpit?

Żadnego manuala chyba nie mamy?

Napisano

> Dzięki za rady.

> W końcu wiem dlaczego tak podejrzanie szybko wiało mi ciepłym powietrzem w kabinie

> Kalibracja wykazuje 00:00.

Czyli nie wyłapuje stałego błędu i aktywator działa w pełnym zakresie - problem będzie w "zacinaniu" się potencjometru. Ja czyściłem mieszacze kontaktspray'em i pomogło smile.gif 2m-ce bez awarii wink.gif

> Czy czyszczenie aktywatorów to coś w miarę prostego, czy trzeba rozbebeszyć cały kokpit?

> Żadnego manuala chyba nie mamy?

Trochę gimnastyki ale daje radę ok.gif - może <ten temat> Ci trochę pomoże i nakieruje smile.gif

Napisano

Z wymiana aktywatora po stronie pasazera nie jest juz tak latwo jak z pozostalymi trzema wink.gif

KLIK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.