Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja prędkości wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Witam, czy kombinował ktoś coś z płynną regulacją food.gif

Napisano

> Witam, czy kombinował ktoś coś z płynną regulacją

Co masz na myśli " z płynną " ??

Napisano

> Witam, czy kombinował ktoś coś z płynną regulacją

ja znalazłem jedynie coś takiego, co dotyczy regulacji prędkości wycieraczek grinser006.gif

(nie pamiętam, czy trzeba sie rejestrować, żeby przeglądać oink.gif)

http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22249

Napisano

> Co masz na myśli " z płynną " ??

mysle ze chodzi o regulacje czestotliwosci ruchu "czasowek"

no chyba ze zle rozumiem i chodzi o to zeby wycieraczki szybciej sie przemieszczaly grinser006.gif

Napisano

A ja mam inne pytanie zlosnik.gif

Czy wymieniajac silnik z 2 na 3 biegowy i manetki z 2 na 3 biegowe trza wymieniac wiazke, idzie tam jeden kabelek wiecej? zlosnik.gif

Napisano

Też to samo rozkminiam, i chyba trzeba przerobić wtyczkę, bo tam idzie na bank dodatkowy kabel 270751858-jezyk.gif Jest pewnie masa i 3 kable plusowe. A u nas jest masa i 2 kable plusowe. Tak mi się wydaje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

W tym wątku z elektrody co podałem to widać jakieś wtyczki i kabelki to można porównać biglaugh.gif ale niewiem.gif Ja tam myślałem żeby dać z innego fiata punto , marea ma więcej "bajerów" na manetce prawej ale tak czy inaczej łączy się to z kabelkologią oslabiony.gif

Napisano

Jeżeli dobrze zrozumiałem i potrzebujesz prostego regulatora bezstopniowej częstotliwości włączania wycieraczek - te z Elektrody do prostych nie należą - polecam zaglądnięcie do którejś ze starszych książek z elektroniką dla amatorów, np. Słodowy - "Elektronika w moim samochodzie" albo Justat - "Układy elektroniczne...". PDF pierwszej z tych książek jest na stronie http://chomikuj.pl/egie38 Na tej samej stronie jest manual dotyczący zastosowanego w moim CC regulatora - ten fragment instalacji elektrycznej jest w SC identyczny.

Napisano

> A ja mam inne pytanie

> Czy wymieniajac silnik z 2 na 3 biegowy i manetki z 2 na 3 biegowe trza wymieniac wiazke, idzie tam

> jeden kabelek wiecej?

wydaje mi się Tomku że musisz dołożyć jeden kabelek a co do manetek to chyba wystarczy je rozebrać i wyłamać kawałek plastiku ze środka i masz z 2 biegowych 3 biegowe ;p (sprawdzę to wieczorem bo mam gdzies w piwnicy taki 2 biegowy chyba przerobiony na 3 wink.gif )

Napisano

> W tym wątku z elektrody co podałem to widać jakieś wtyczki i kabelki to można porównać ale Ja

> tam myślałem żeby dać z innego fiata punto , marea ma więcej "bajerów" na manetce prawej ale

> tak czy inaczej łączy się to z kabelkologią

z tego co mi wiadomo to czasowy wyłącznik w cc/sc jest wbudowany przy samym silniku. Ja u siebie oryginalnie mialem 3 biegowy. Po awarii silnika przez pewien okres jezdzilem z silnikiem 2 biegowym i praca przerywana działała z całkiem inna częstotliwością..... 270751858-jezyk.gif

Napisano

To co można kupić silniczek 3 biegowy i po sprawie?

Ja w cc w przełączniku zespolonym mam tylko na dwa biegi... wiec bedzie trzeba kombinować chyba co?

Napisano

> To co można kupić silniczek 3 biegowy i po sprawie?

> Ja w cc w przełączniku zespolonym mam tylko na dwa biegi... wiec bedzie trzeba kombinować chyba co?

głowy sobie nie dam uciąć ale wydaje mi sie że tak wink.gif

temat przerabialem jakies 2 lata temu i musiałbym zerknąć w schematy...... jak nie zapomne to dziś w nocy lookne wink.gif

PS. ja miałem SC MPI nie wiem jak to jest w CC

Napisano

Nie będę mówił, że to nie nada, bo sam wiesz lepiej, ale po mojemu to proawdopodobne jest, że w manetce 2 biegowej zabraknie 3 styku do 3 prędkości wycieruch. Może się mylę tongue.gif no i pomijam kwestię dodatkowego kabla idącego od manetki do silniczka oink.gif

Napisano

> Nie będę mówił, że to nie nada, bo sam wiesz lepiej, ale po mojemu to proawdopodobne jest, że w

> manetce 2 biegowej zabraknie 3 styku do 3 prędkości wycieruch. Może się mylę no i pomijam

> kwestię dodatkowego kabla idącego od manetki do silniczka

kolego nie braknie styków - oryginalnie to była wajcha z 2 prędkościami - po przeróbce tu opisanej podłączyłem ja do swojej instalacji (SC MPI z 3 predkosciami) i działało

gniazdo wygląda tak:

285634083-P1030185.JPG

a tak wygląda pająk w środku

0 - wycieraczki nie pracują

1 - wycieraczki pracują w trybie przerywanym

2 - tryb ciągły wolny

3 - tryb ciągły szybki

285634083-P1030187.JPG

tutaj zaznaczyłem gdzie trzeba wyciąć kawałek białego plastiku żeby wajchę się dało przekręcić w pozycję 3 - uwaga żeby nie wyciąć za dużo - ten biały plastik ma się oprzeć o czarny plastik obudowy jak wajcha jest w pozycji 3

285634083-P1030189.JPG

z mojego doświadczenia wiem że jeżeli masz silnik z 2 prędkościami a pająka z 3 to jak przekręcisz wajchę w pozycje 3 (bądź pojedyncze machnięcie) to wycieraczki się natychmiast zatrzymują więc na 100% trzeba zmienić silnik + wydaje mi się że może jednego kabelka brakować ale instalacji od 2 biegowych wycieraczek na własne oczy nie widziałem smile.gif

post-25723-14352515102083_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.