Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana żarówek w 1,2

Featured Replies

Napisano

Znowu jestem tu gościnnie.

Właśnie dostałem info od mojej dziewczyny, która pomyka Fiatem Stilo z silnikiem 1,2, że spaliła jej się żarówka świateł drogowych.

Czy w każdym Stilo (niezależnie od wielkości silnika), dostęp do żarówki od strony kierowcy jest taki skomplikowany?

I druga sprawa. Ma ona założone przetwornice i żarówki xenonowe (tak kupiła samochód). Podobno wcześniej bardzo często się przepalały żarówki (tak twierdził poprzedni właściciel). Czy wymiana tych żarników xenonowych to jakiś dodatkowy problem?

Będę wdzięczny za sugestie. Uznanie kobiety jak wiadomo, rzecz bezcenna. serduszka.gif

Napisano

> Znowu jestem tu gościnnie.

> Właśnie dostałem info od mojej dziewczyny, która pomyka Fiatem Stilo z silnikiem 1,2, że spaliła

> jej się żarówka świateł drogowych.

Jeśli ma oryginalne Xenony to na drogowych ma H7, jeśli przeróbka garażowa HID to H1

> Czy w każdym Stilo (niezależnie od wielkości silnika), dostęp do żarówki od strony kierowcy jest

> taki skomplikowany?

TAK

> I druga sprawa. Ma ona założone przetwornice i żarówki xenonowe (tak kupiła samochód). Podobno

> wcześniej bardzo często się przepalały żarówki (tak twierdził poprzedni właściciel). Czy

> wymiana tych żarników xenonowych to jakiś dodatkowy problem?

Raczej nie ... rozumiem, że dziewczyna ma założone HIDy? (bez przysłony, bez spryskiwaczy)

> Będę wdzięczny za sugestie. Uznanie kobiety jak wiadomo, rzecz bezcenna.

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ... rozumiem, że dziewczyna ma założone HIDy? (bez przysłony, bez spryskiwaczy)

Tak dokładnie. Garażowa przeróbka. Czyli żarówki H1?

No to czeka mnie w takim razie zrzucanie nadkola w weekend. Poszła jej wprawdzie żarówka od strony pasażera, ale i tak obie bym musiał wymienić.

Dzięki za sugestie.

Napisano

> Tak dokładnie. Garażowa przeróbka. Czyli żarówki H1?

> No to czeka mnie w takim razie zrzucanie nadkola w weekend. Poszła jej wprawdzie żarówka od strony

> pasażera, ale i tak obie bym musiał wymienić.

> Dzięki za sugestie.

Jeśli spaliła się od pasażera to tylko tą wymień - nie trać czasu na drugą bo ona może nawet przeżyć nową (wymienianą)

Czas który stracisz na wymianę drugiej możesz poświęcić na nagrodę i uznanie dziewczyny 270751858-jezyk.gifwink.gif

p.s.

Tak - H1

Jak byś się już bardzo nudził to niech Cię nie zdziwi, że H1 po prawej jest odwrócona o 180* w stosunku do lewej.

Nie pamiętam już stron ale jedna odwrócona jest włóknem do dołu a druga do góry.

Napisano
  • Autor

Hmmm.

Właśnie z nią rozmawiałem. Podjechała do jakiegoś elektryka, żeby kupić żarówki i koleś chciał wymontować tą spaloną, żeby dobrać żarówkę i podobno nie potrafił sobie poradzić z tym demontażem. Podobno musiałby wyjmować silniczek ze spryskiwaczy i coś tam jeszcze.

Czy to rzeczywiście może być aż tak kłopotliwe?

Napisano

> Hmmm.

> Właśnie z nią rozmawiałem. Podjechała do jakiegoś elektryka, żeby kupić żarówki i koleś chciał

> wymontować tą spaloną, żeby dobrać żarówkę i podobno nie potrafił sobie poradzić z tym

> demontażem. Podobno musiałby wyjmować silniczek ze spryskiwaczy i coś tam jeszcze.

> Czy to rzeczywiście może być aż tak kłopotliwe?

Nie.

od długich masz osobną klapkę/osłonę.

Jeśli elektryk robił to przez większą klapkę/osłonę (do mijania, halogenu i kierunku) to stawiam mu piwo jak wyciągnie żarówkę do długich rotfl.gif

Od drogowych wymienisz bez żadnego problemu - dużo cierpliwości i zwinne palce.

p.s.

może instalacja od HIDów przeszkadza?

Napisano
  • Autor

Namieszałem. Chodziło o światła mijania.

Z nimi jest większy, czy mniejszy problem?

Niestety dotarła dopiero teraz do domu i nie ma sensu po nocy coś oglądać.

Napisano

> Namieszałem. Chodziło o światła mijania.

> Z nimi jest większy, czy mniejszy problem?

> Niestety dotarła dopiero teraz do domu i nie ma sensu po nocy coś oglądać.

Z mijania - większy problem irked.gif

Tu musisz targać nadkole by się dostać lub jeśli masz dostęp do kanału i masz wersję Pb to ręką do spodu zajmuje cała wymiana poniżej 3 min. ale jest jeden minus - potrzeba jest druga osoba która podpowie gdzie trafiasz żarówką sick.gif

Napisano

Oj tam do kanału.

Via nadkole może być, sama wymiana żarówki też spoko.

Tylko to zakładanie tej zaślepki na reflektor angryfire.gifsciana.gif

To ona mnie ostatnio zniechęciła do zabawy i następnym razem wezwałem PZU-Pomoc. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Od strony pasazera wymiana przeca trwa 2 minuty. Trzeba tylko odkrecic zbiorniczek plynu spryskiwacza i odsunac troche do tylu. Po co sie bawic w jakies nadkola, kanaly ...

Napisano

> Od strony pasazera wymiana przeca trwa 2 minuty. Trzeba tylko odkrecic zbiorniczek plynu

> spryskiwacza i odsunac troche do tylu.

Oczywiście...

> Po co sie bawic w jakies nadkola, kanaly ...

Ale z_mazur chciał wymienić obie.

Napisano

> Z mijania - większy problem

Jak kupiłem Stilo i naczytałem się biadolenia nad wymianą żarowek to żeby na darmo nie zaglądać do reflektora jak to jest ciężko z wymianą, zakupiłem jakieś nowe Philipsy +30%.

Poszło mi całkiem nieźle, z lewej tylko odchyliłem klapkę ze wspomożeniem pincety, a z prawej odsunąłem zbiorniczek. Nie musiałem, ale sprawdziłem że nie jest to za łatwe, jak i nie straszne.

Napisano

> Jak kupiłem Stilo i naczytałem się biadolenia nad wymianą żarowek to żeby na darmo nie zaglądać do

> reflektora jak to jest ciężko z wymianą, zakupiłem jakieś nowe Philipsy +30%.

> Poszło mi całkiem nieźle, z lewej tylko odchyliłem klapkę ze wspomożeniem pincety, a z prawej

> odsunąłem zbiorniczek. Nie musiałem, ale sprawdziłem że nie jest to za łatwe, jak i nie

> straszne.

zapraszam o 11 zweryfikować "zenony" do rudy...

No i najważniejsze - biadolenie o żarówkach zależne od silnika i strony...

Ja sie foto wypowiem wieczorkiem...po wizycie z_mazur.... biglaugh.gif

Napisano

Właściciele kosiarek z prawej mają bajeczny dostęp....

imag2332i.jpg

z lewej podobny do reszty, ale po małej modyfikacji - ujdzie cfaniaczek.gif

imag2334.jpg

Tym sposobem jednego zenonowca mniej- dokładane zenony poprzedniego właściciela skończyły w bagażniku na ich miejsce trafiły H7 - czas start jak długo pożyją biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Właściciele kosiarek z prawej mają bajeczny dostęp....

No z tym bajecznym to bym nie przesadzał. smile.gif

Ale rzeczywiście trochę miejsca jest. Jednak bez ruszenia zbiornika z płynem od spryskiwaczy jest ciężko. W mojej bravce 1,6 dostęp mam lepszy. cfaniaczek.gif

> z lewej podobny do reszty, ale po małej modyfikacji - ujdzie

No ujdzie, jednak nadal niespecjalnie wyobrażam sobie akcję wyjmowania akumulatora na poboczu gdyby mi żarówka na trasie niedajboże padła. screwy.gif

> Tym sposobem jednego zenonowca mniej- dokładane zenony poprzedniego właściciela skończyły w

> bagażniku na ich miejsce trafiły H7 - czas start jak długo pożyją.

Po szybkiej analizie za i przeciw, likwidacja druciarstwa wydaje się najlepszą opcją. Skoro i tak już trzeba było pogrzebać, to najlepiej zrobić to dobrze.

Wielki dzięki tomtom.

Forum rządzi, forum radzi, forum nigdy cię nie zdradzi.

claps.gif

Napisano

Co za marnowanie miejsca pod maską facepalm%5B1%5D.gif

W moim wygląda sprawa inaczej:

285638758-800.jpg

Z prawej jak i z lewej nie dostanę się do żarówki mijania (reduktor od LPG nie pozwala)

Więc mijania zawsze wymieniam z kanału lizak.gif

post-120396-14352515111053_thumb.jpg

Napisano

> W mojej bravce 1,6 dostęp mam lepszy.

Weź przestań. zlosnik.gif

Lepszy? icon_eek.gif

Po jednej wymianie żarówki mijania od strony kierowcy w Stilonie, w Bravolocie mógłbym dowolne żarówki codziennie wymieniać. rotfl.gif

Aby tylko ktoś żarówki zasponsorował. spineyes.gif

Napisano

> Więc mijania zawsze wymieniam z kanału

Rozumiem, że kanał wozisz w bagażniku hehe.gifwink.gif

Napisano

> Rozumiem, że kanał wozisz w bagażniku

Rozkładany, kartonowy grinser006.gif

Jak się spali to trudno ... jeden dzień wytrzymuję bez żarówki ... wymieniam ją przy najbliższej okazji.

Na szczęści nigdy nie spaliła mi się w nocy więc nie stałem przed wyborem jazdy na oślep lub grzebania w lampie.

Napisano

> Na szczęście nigdy nie spaliła mi się w nocy więc nie stałem przed wyborem jazdy na oślep lub

> grzebania w lampie.

Hm, szczęściarz wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.