Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

getriebe schade :-(

Featured Replies

Napisano

I chyba stało się... Po 66 500 km zdaje się, że padła skrzynia. Najpierw przy niewielkim mrozie lewarek na zimno chodził tak ciężko jakby w miejsce oleju w skrzyni był jakiś zagęstnik, a przed 2 dniami nagle zaczęły się kłopoty ze zmianą biegów tzn. lewarek nie wraca w pozycję centralną kiedy np dać na luz mogę dać całkiem w lewo lub w prawo i tam zostaje. Kiedy chce z 5 biegu zredukować na 4 kiedy to normalnie niejako automatycznie lewarek ustawiał się w miejscu, z którego 4 wchodził prawie że sam, to teraz prawie zawsze wskakuje 6 bieg - muszę go przyciągnąć do siebie i ręcznie znaleźć ten 4 bieg. Co to może być, szykuje się jakaś poważna naprawa?

Napisano

Dokładnie identyczny objaw ma mój kolega (Fabia) - woda sie dostała do skrzyni. Nie wiedziałby gdyby nie

pierwszy mrozik. Lewarek na sztywno, rozbijałpowoli ale przy przymrozkach wracało. Najpierw płukanka

olejem i zalanie nowym. Nic to nie dało więc skrzynia rozebrana a w srodku rdza niestety a olej jak bavarka.

Zacznij może od zlania oleju i zobacz jaki jest.

Napisano

Stawiałbym też w pierwszym podejściu na linki sterujące pracą skrzyni.

Napisano

w GP były podobne objawy, przy lekkim mrozie lewarek chodził ciężko. Myśle że to linki wybieraka. Jakos przejezdziłem 2 lata i się nie przejmowałem

Napisano
  • Autor

> Stawiałbym też w pierwszym podejściu na linki sterujące pracą skrzyni.

Też podejrzewałem coś w tym stylu, ale one chyba definitywnie poszły, bo lewarek teraz zostaje w każdym położeniu jakim go ustawię. Po 2 dniach takiego jeżdżenia już trafiam w biegi, ale myślę że tak być nie powinno. Auto jeszcze na gwarancji, więc podjadę do ASO niech coś z tym zrobię i może przy okazji skrzypiącą kierownicę jakoś poprawią.

Napisano

do kontroli ciegna/linki zmiany biegow i lewarek - moze teflon sie wyrobil na jablku

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc. Sama skrzynia i sprzęgło działają bez zarzutu, ale mimo wszystko takie rzeczy w prawie nowym samochodzie nie powinny mieć miejsca.

Napisano

nie powinny więc jak najbardziej męcz ASO jeśli masz gwarancję. W gp byl chyba problem z woda dostającą się do linek i przymarzania wody do pancerza co powodowało utrudnienia.

Napisano
  • Autor

na szczęście jeszcze mam 3 miesiące gwarancji :-)) To przy okazji skrzypienie kierownicy może usuną...

Napisano

> Dzięki wszystkim za pomoc. Sama skrzynia i sprzęgło działają bez zarzutu, ale mimo wszystko takie

> rzeczy w prawie nowym samochodzie nie powinny mieć miejsca.

napisz co bylo przyczyna wink.gif - bedzie dla potomnosci wink.gif

Napisano
  • Autor

> napisz co bylo przyczyna - bedzie dla potomnosci

Napiszę jutro, bo na rano jestem umówiony w ASO.

Napisano
  • Autor

No i już po - teraz lewarek chodzi jak ta lala hehe.gifhehe.gif Okazało się, że skończył się smar przy wybieraku i jakieś aluminiowe coś tam coś tam się zapiekło. Wg pana z serwisu poprawiali fabrykę bo za mało jak na polskie warunki drogowe tego smaru było. Teraz dosmarowali tak, że do śmierci auta ma wystarczyć.

Napisano

> No i już po - teraz lewarek chodzi jak ta lala Okazało się, że skończył się smar przy wybieraku i

> jakieś aluminiowe coś tam coś tam się zapiekło.

mógłbyś sprecyzować w którym dokładnie miejscu znajdują się te elementy bo mi ostatnio jakby ciężej biegi wchodzą.

Napisano
  • Autor

> mógłbyś sprecyzować w którym dokładnie miejscu znajdują się te elementy bo mi ostatnio jakby ciężej

> biegi wchodzą.

Tak myślę, że poniżej lewarka i do przodu od niego hehe.gif Kiedy wstępnie diagnozowali usterkę to otwarli maskę i zaglądali w okolice między silnikiem a przegrodą przednią.

Napisano

Podobną awarie miałem w punto mk2.. z tym, że skończyło się na wymianie linki od zmiany biegów (60zł na allegro).

koło lewarka (pod) i w komorze silnika (właśnie między skrzynią, a przegrodą) są zlokalizowane przeguby kulowe i ilość smaru pewnie jest wystarczająca ale brud który tam leci (choćby jakieś błoto, woda czy kurz) powoduję że metalowa kula czuje się dobrze, ale plastykowe gniazdo dość szybko się zaciera (lub jak u mnie pojawił się tak duży luz, że kula wypadała z plastyku)

Pod lewarkiem całość była zamknięta w obudowie, ale w komorze już było na wierzchu (punto). Myślę że u nas jest podobnie.

Jedyna metoda to być wyczulonym na zmianę pracy lewarka i w razie czego skontrolować przeguby kulowe od linki .. (cena w ASO do puntu kompletnej linki była coś koło 360 screwy.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.