Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

meg 2 ph1 akumulator czy wtrysk?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam drobny dylemat odnośnie tego co wymieniać,otóż.... megi jest z 2003 roku i ma fabryczny akumulator, poranne odpalanie to długie kręcenie, i za każdym razem po takim kręceniu resetuje się licznik przebiegów częściowych. Wisi mi to bo jedyna niedogodność to nie mogę sprawdzić ile teoretycznie kopci po mieście, czasem jak długo kręci(3-5s) to po odpaleniu na chwilę zapala się kontrolka airbag i zaraz gaśnie.

Najpierw podejrzewałem że może świece słabo grzeją, to je wymieniłem, ale sprawa dalej ma się tak samo.

Jeśli to akumulator to czy takie długie kręcenie i kasowanie przebiegów na dłuższą metę może mieć jakieś konsekwencje?

Druga sprawa - jak wymieniałem świece to jedna mi wpadła między silnik i alternator, szukałem szukałem i sądziłem że się gdzieś zaklinowała, wnioskowałem to po cichym metalicznym dzwonieniu na wolnych obrotach z lewej strony(stojąc przodem do otwartej klapy), po dostaniu się na kanał i odkręceniu osłon dolnych okazało się że świeca spadła na osłonę i tam sobie leżała - wniosek: to nie świeca dzwoniła.

Czy jestem przewrażliwiony czy może to coś innego dzwoni? Wtrysk, element rozrządu?

Dobierając te dwie sprawy do kupy - czy dłuższe kręcenie może być winą akumulatora czy do kompletu któryś z wtrysków dzwoniąc ostrzega że się kończy?

Uzupełniając powyższe, silnik 1.9 dci 120KM, dzwonienie po dodaniu gazu zanika(albo ja nie słyszę). aktualny przebieg 136kkm

Dodatkowo jeśli na zimnym silniku odpalę(z tym dłuższym kręceniem) i powiedzmy zgaszę po 10 sekundach to kolejne odpalenie idzie "od strzała"... passed_out.gif

Nie chcę tu też podawać jako powtarzalne ale sprawdzałem też jak odpala z rana po kilkukrotnym zagrzaniu świec, chyba ze 2 razy tak zrobiłem: z rana przed odpaleniem 2-3 razy włączałem samo grzanie świec i dopiero później rozruch, faktycznie startował bez dłuższego kręcenia ale przebiegi kasował też smile.gif

Wszelkie sugestie mile widziane

Napisano

Wszystko wskazuje na słaby akumulator.

Próbowałeś przed porannym rozruchem naładować akumulator?, albo np. na próbę pożyczyć prąd na pomocą kabli rozruchowych z innego auta? Wcześniej kilka minut poładować akumulator z innego auta?

Ja tak miałem z HDI w XP. Przy mrozie poniżej -20*C kręcił, ale nie było odezwu. Po podłączeniu kabli rozruchowych i kilku minutach pracy silnika z innego auta moje HDI odpaliło od strzała.

Piszesz, że coś ci brzęczy. A może to problem z alternatorem i jego napędem? Sprawdz jakie napięcie ładowania jest, klemy wyczyść. Takie podstawowe rzeczy. U mnie pomogło.

Napisano

miałem podobnie i u mnie był to akumulator waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, klemy mam poczyszczone, podejrzewam że alternator ładuje prawidłowo, gdyby było inaczej to nie wiem czy ten akumulator wytrzymał by te 8 lat. 2 głosy na akumulator, w prawdzie mrozów wielkich nie ma ale nawet jak spadało do -7(tej zimy kilka dni było) to odpalał, kręcił kilka sekund ale palił. Najgorzej że człowiek ma taką durną mentalność że póki działa(jako tako) to nie wymienia, a później w najmniej oczekiwanym momencie odmówi całkowicie posłuszeństwa.

Jeszcze raz dzięki za sugestie i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie słabo trzymały uchwyty na klemy akumulatora, troche je dogiąłem i od tego czasu OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.