Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Numer NIP w umowie kupno/sprzedaż

Featured Replies

Napisano

Czy numer NIP w umowie kupna/sprzedaży samochodu jest konieczny ? Czy w tym roku to się nie zmieniło i nie wystarczy tylko PESEL ?

I drugie pytanie - jeżeli samochód (używany) ma być kupiony na 2 osoby to należ sporządzić umowę na jakimś specjalnym formularzy czy też gdzie na dole (obok) wpisuje się dane tej drugiej osoby ? Chodzi o to aby potem przy rejestrowaniu nie było problemów.

Ile jest czasu na przerejestrowanie pojazdu i jak długo dział OC poprzedniego właściciela ?

Sorry za te proste i pewnie głupie pytania ale dla mnie to 1-szy raz :-)

Pzdr.

Napisano

> Czy numer NIP w umowie kupna/sprzedaży samochodu jest konieczny ?

Osobiście nigdy nie wpisywałem.

> Czy w tym roku to się nie

> zmieniło i nie wystarczy tylko PESEL ?

> I drugie pytanie - jeżeli samochód (używany) ma być kupiony na 2 osoby to należ sporządzić umowę na

> jakimś specjalnym formularzy czy też gdzie na dole (obok) wpisuje się dane tej drugiej osoby ?

Jak sprzedawałem Suzi to na umowie KS wpisywałem dane wszystkich nowych właścicieli

> Chodzi o to aby potem przy rejestrowaniu nie było problemów.

> Ile jest czasu na przerejestrowanie pojazdu i jak długo dział OC poprzedniego właściciela ?

Na rejestrację chyba 30 dni, OC - tyle ile pisze na dowodzie ubezpieczenia (czyli do momentu wypowiedzenia)

> Sorry za te proste i pewnie głupie pytania ale dla mnie to 1-szy raz :-)

> Pzdr.

Napisano

> Czy numer NIP w umowie kupna/sprzedaży samochodu jest konieczny ?

Od 1. stycznia os. fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej nie ma NIP.

> I drugie pytanie - jeżeli samochód (używany) ma być kupiony na 2 osoby to

w miejscu danych kupującego wpisujesz 2 osoby.

> Ile jest czasu na przerejestrowanie pojazdu

Termin instrukcyjny 30 dni.

> i jak długo dział OC poprzedniego właściciela ?

Masz 30 dni na jego wypowiedzenie. Jeśli go nie wypowiesz, działa do końca polisy (i może się przedłużyć).

Napisano
  • Autor

> Od 1. stycznia os. fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej nie ma NIP.

> w miejscu danych kupującego wpisujesz 2 osoby.

> Termin instrukcyjny 30 dni.

> Masz 30 dni na jego wypowiedzenie. Jeśli go nie wypowiesz, działa do końca polisy (i może się

> przedłużyć).

A jeżeli chodzi o druk PCC (podatek 2%) to pewnie wartość lepeiej wpisać w US - bo mają "swój" cennik - ja nie zamierzam zaniżać wartości ale US pewnie określi ją sam ?

Napisano

> A jeżeli chodzi o druk PCC (podatek 2%) to pewnie wartość lepeiej wpisać w US - bo mają "swój"

> cennik - ja nie zamierzam zaniżać wartości ale US pewnie określi ją sam ?

Zgadza się ile byś nie wpisał to i tak policzą w/g ich cennika no chyba że napiszesz dużo to policzą z twojej sumy

Napisano

> A jeżeli chodzi o druk PCC (podatek 2%) to pewnie wartość lepeiej wpisać w US

A jak Ci każą w US odrąbać sobie rękę, to sobie odrąbiesz ??

Wypełniasz PCC w domu, pakujesz w kopertę i wysyłasz do US - nigdy nic więcej ode mnie nie chcieli.

Napisano
  • Autor

> A jak Ci każą w US odrąbać sobie rękę, to sobie odrąbiesz ??

> Wypełniasz PCC w domu, pakujesz w kopertę i wysyłasz do US - nigdy nic więcej ode mnie nie chcieli.

Do koperty też kopia umowy i potwierdzenie wpłaty podatku ?

Napisano

> Zgadza się ile byś nie wpisał to i tak policzą w/g ich cennika no chyba że napiszesz dużo to

> policzą z twojej sumy

Ja mialem wpisane pol wartosci auta (wg ksiazeczki)i tyle rzeczywiscie zaplacilem(widoczne i niewidoczne problemy z moim autem wplynely na cene zakupu).Paniusia w okienku powiedziala ze to niemozliwe a ja jej na to ze wlasnie tak sie stalo...

powiedziala ze musza to sprawdzic i byc moze zostanie powolany rzeczoznawca ktory okresli wartosc auta i ja nie dosc ze zaplace za jego usluge to jeszcze doplace podatek i kare za zanizenie wartosci pojazdu.Zgodzilem sie z wielkim entuzjazmem i czekam juz ponad rok na wezwanie.....zobaczymy kto wytrwa dluzej ja czy us zlosnik.gif

Napisano

> Do koperty też kopia umowy i potwierdzenie wpłaty podatku ?

Komu chcesz to wysyłać ??

WK kwestia opłacenia podatku nie interesuje.

Napisano

> Komu chcesz to wysyłać ??

> WK kwestia opłacenia podatku nie interesuje.

jak to nie, PCC przy rejestracji auta, kupionego na umowę KS, jest wymagane w WK, bez tego nie zarejestrujesz auta

Napisano

> Od 1. stycznia os. fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej nie ma NIP.

nie mieszaj, osoby nie prowadzące DG posługują się PESELem, co nie znaczy, że nie mają NIPu

i nie od stycznia 2012 tylko od września 2011

Napisano

> jak to nie, PCC przy rejestracji auta, kupionego na umowę KS, jest wymagane w WK, bez tego nie

> zarejestrujesz auta

Rejestrowalem wczoraj auto i nikt sie o PCC nie pytalok.gif

WK nie ma nic wspolnego z US...

Napisano

> Rejestrowalem wczoraj auto i nikt sie o PCC nie pytal

> WK nie ma nic wspolnego z US...

Potwierdzam,w zeszłym roku rejestrowałem dwa samochody kupione na podstawie umowy KS i było tak jak piszesz.

Napisano

> jak to nie, PCC przy rejestracji auta, kupionego na umowę KS, jest wymagane w WK,

W Rosji może tak.

> bez tego nie zarejestrujesz auta

Zarejestrowałem kilka. W Krakowie obowiązuje art. 72 ustawy - prawo o ruchu drogowym, gdzie o PCC nie ma mowy.

Więc takie żądanie jest bezprawne.

Napisano

> nie mieszaj, osoby nie prowadzące DG posługują się PESELem, co nie znaczy, że nie mają NIPu

Oczywiście że nie maja NIP-u.

Dobrze by było, zanim się wypowiesz zapoznać z przepisami.

Polecam ustawę z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz niektórych innych ustaw.

> i nie od stycznia 2012 tylko od września 2011

Ww. ustawa stanowi inaczej:

"Art. 67. 1. Z dniem 1 stycznia 2012 r. znosi się numer identyfikacji podatkowej nadany osobom fizycznym objętym rejestrem PESEL, nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług.

2. Od dnia 1 stycznia 2012 r. jedynym identyfikatorem podatkowym osób, o których mowa w ust. 1, jest numer PESEL."

Mam dla Ciebie radę na przyszłość - sprawdź, co masz zamiar napisać, bo Twoje wypowiedzi w tym temacie wprowadzają w błąd.

Napisano

> Oczywiście że nie maja NIP-u.

> Dobrze by było, zanim się wypowiesz zapoznać z przepisami.

> Polecam ustawę z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji

> podatników i płatników oraz niektórych innych ustaw.

zgoda, z 1. sty NIP został zniesiony, tego nie doczytałem,

> Ww. ustawa stanowi inaczej:

> "Art. 67. 1. Z dniem 1 stycznia 2012 r. znosi się numer identyfikacji podatkowej nadany osobom

> fizycznym objętym rejestrem PESEL, nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym

> zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług.

> 2. Od dnia 1 stycznia 2012 r. jedynym identyfikatorem podatkowym osób, o których mowa w ust. 1,

> jest numer PESEL."

> Mam dla Ciebie radę na przyszłość - sprawdź, co masz zamiar napisać, bo Twoje wypowiedzi w tym

> temacie wprowadzają w błąd.

wcale nie stanowi inaczej, patrz art 3. a potem art 76.

Napisano

> wcale nie stanowi inaczej, patrz art 3. a potem art 76.

Art. 3. W ustawie z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U. z 2011 r. Nr 123, poz. 698) w art. 51c w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) numer identyfikacji podatkowej (NIP);”.

Co ma ten przepis do art. 67 ???

Art. 76 stanowi o dacie wejścia w życie ustawy - jednak zniesienie NIP nastąpiło z dniem 1.01. jak to przewiduje expressis verbis art. 67 ustawy.

Nie bardzo rozumiesz pojęcia wejścia w życie ustawy.

Prosta zagadka:

Załóżmy, że dziś wchodzi w życie ustawa z 15 października 2011 r., która w art. 5 stanowi, że z dniem 15 maja 2014 urząd skarbowy wypłaca każdemu dorosłemu obywatelowi RP 100 zł.

Kiedy lecisz po stówę ??

Napisano

Quote:

Art. 3. 1. Identyfikatorem podatkowym jest:

1) numer PESEL — w przypadku podat-

ników będących osobami fizycznymi

objętymi rejestrem PESEL nieprowa-

dzących działalności gospodarczej lub

niebędących zarejestrowanymi podat-

nikami podatku od towarów i usług;

to weszło razem z ustawą 1. września 2011,

Quote:

Art. 67. 1. Z dniem 1 stycznia 2012 r. znosi się nu-

mer identyfikacji podatkowej
nadany
osobom fizycz-

nym objętym rejestrem PESEL, nieprowadzącym dzia-

łalności gospodarczej lub niebędącym zarejestrowa-

nymi podatnikami podatku od towarów i usług

wyróżniłem Ci słowo klucz w tym art bo widzę, że przeoczyłeś, zapewne przez nieuwagę smirk.gif

Powyższe kończy moją polemikę z Tobą, nie potrafisz powstrzymywać ciśnienia w rozmowie to gadaj do ściany 30.GIF

Napisano

> wyróżniłem Ci słowo klucz w tym art bo widzę, że przeoczyłeś, zapewne przez nieuwagę

Tyle tylko że nie w temacie.

Zakwestionowałeś tezę, że osoby fizyczne nieprowadzące DG nie mają NIP.

Jednak teza ta jest prawdziwa, a Ty próbujesz odwracać kota.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.