Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos - konkretny zestaw sekwencji.

Featured Replies

Napisano

Reduktor nadciśnieniowy może być zamontowany w zasadzie dowolnie, byle był wypełniony płynem chłodzącym.

Napisano
  • Autor

> Reduktor nadciśnieniowy może być zamontowany w zasadzie dowolnie, byle był wypełniony płynem

> chłodzącym.

A to gitara,bo juz myslalem,ze ma to znaczenie claps.gif

Dzieki 20.GIF

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dawno nie pisalem.Ale totalny brak czasu niestety.

Sterownik jest:

t271336_dsc00053.jpg

t271335_dsc00054.jpg

Bardzo fajny,lekki.Co najwazniejsze wzglednie maly.

Wiazka moim zdaniem jest ciut cienka jesli chodzi o przekroj przewodow.

Tzn przewody to wtryskiwaczy lpg i pb sa grubsze,ale te do cewek,elektrozaworow cinkie strasznie (moze nie musza byc grube,nie wiem).

Troche mnie zasmucilo,bo myslalem,ze cala wiazka bedzie dluzsza.Bo chcialem sam sterownik gdzies w kabinie umiescic,ale przymierzajac na szybko raczej nie da rady.

Ogolnie instalka skompletowana cala.

Teraz tylko szukam,takich otulin,zeby przewody od wody i gazowe do listwy w nich umiescic.

Planowane wziecie sie do roboty,po 23czerwca (wczesniej nie mam zbytnio czasu).

Napisano

Dobry wybór, będzie pan zadowolony zlosnik.gifpalacz.gif Reszta gratów też od KME (kompletny zestaw)?

Napisano

> Teraz tylko szukam,takich otulin,zeby przewody od wody i gazowe do listwy w nich umiescic.

szukaj na allegro pod haslem "peszel"

Napisano
  • Autor

> Dobry wybór, będzie pan zadowolony Reszta gratów też od KME (kompletny zestaw)?

Skladanka.

Zavoli zeta n i Hany pojedyncze czerwone.

Napisano
  • Autor

> szukaj na allegro pod haslem "peszel"

No widzialem wlasnie,takie do rur (czerwone i czarne).Tylko musze znalesc moze u siebie w miescie uda mi sie zdobyc takie,ale grubosc chce 4mm.Bo im grubsza bede mial ta otuline,tym gorzej to sensownie pod maska ulokowac.

Napisano
  • Autor

> Do rur ?

> Tutaj masz peszle:

> http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=peszel

Dokladniej to czegos takiego musze poszukac u siebie w miescie (obi i hurtownie)

http://allegro.pl/otulina-izolacja-22-4-10mb-czerwona-najtaniej-042-i2355342155.html

A jak nie to allegro smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Otulina kupiona w obi.

Generalnie teraz wkoncu mam czas na wziecie sie do roboty.

Mam pytanie czy sa jakies minusy czy przeciwwskazania do oblozeniu otulina przewodow lpg/filtra fazy lotnej i wtryskiwaczy w takiej otulinie?

Cos takiego mam na wstryskach:

[urt279954_dsc00055.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Instalacja zalozona.Jednak cos jest nie tak.Uatawilem cisnienie na 1.1bara i podczas autoadaptacji czas wtrysku lpg jest duzo dluzszy niz na Pb.

Na Pb jest 2.3ms na wolnych a gazu w graniach 3-4ms.

I wyskoczyl mi komunikat podczas tej autoadaptacji,ze mam zbyt male dysze.Tylko,ze nie moge z tym nic zrobic bo mam Hany a tam dysz nie ma.

Panowie jak to ugrysc?

Napisano

> Instalacja zalozona.Jednak cos jest nie tak.Uatawilem cisnienie na 1.1bara i podczas autoadaptacji

> czas wtrysku lpg jest duzo dluzszy niz na Pb.

> Na Pb jest 2.3ms na wolnych a gazu w graniach 3-4ms.

Mniej - więcej tak ma być, z drugiej strony, kontroler LPG ma tak balansować mnożnikiem czasu wtrysku (czas LPG = czas benzyna*mnożnik), żeby w danych warunkach bazowy czas wtrysku (beznyny) był taki sam, niezależnie na jakim paliwie jedziesz.

> I wyskoczyl mi komunikat podczas tej autoadaptacji,ze mam zbyt male dysze.Tylko,ze nie moge z tym

> nic zrobic bo mam Hany a tam dysz nie ma.

> Panowie jak to ugrysc?

A jakie konkretnie masz te Hany?

Napisano
  • Autor

> Mniej - więcej tak ma być, z drugiej strony, kontroler LPG ma tak balansować mnożnikiem czasu

> wtrysku (czas LPG = czas benzyna*mnożnik), żeby w danych warunkach bazowy czas wtrysku

> (beznyny) był taki sam, niezależnie na jakim paliwie jedziesz.

Tylko podczas tej adaptacji strasznie mi telepie silnik,tak jakby za malo gazu bylo i finalnie gasnie.Adaptacja sie przerywa i wyskakuje komunikat o tych dyszach.

> A jakie konkretnie masz te Hany?

Czerwone.

Napisano

> Czerwone.

No to nie powinno być źle, bo o ile pamiętam, to wg działu technicznego AC (stag) Lanosa powinny obskoczyć już czarne. hmm.gif

Nie wiem, jak wygląda soft do Twojej instalacji, ale może wybrałeś zły rodzaj wtryskiwacza, albo coś w tym stylu?

Na pewno zasilanie kontrolera i wtryski podpiąłeś w dobry sposób?

Napisano

> Tylko podczas tej adaptacji strasznie mi telepie silnik...

A masz odłączenie pompy paliwa przy pracy na lpg?

Napisano

> ... Na Pb jest 2.3ms na wolnych a gazu w graniach 3-4ms...

Czy w lanosie jest pełna sekwencja Pb?

Napisano

> Czy w lanosie jest pełna sekwencja Pb?

W 95% jeżdżących po polskich drogach niestety nie. Tylko półsekwencja.

Napisano
  • Autor

> No to nie powinno być źle, bo o ile pamiętam, to wg działu technicznego AC (stag) Lanosa powinny

> obskoczyć już czarne.

> Nie wiem, jak wygląda soft do Twojej instalacji, ale może wybrałeś zły rodzaj wtryskiwacza, albo

> coś w tym stylu?

> Na pewno zasilanie kontrolera i wtryski podpiąłeś w dobry sposób?

No wiec bylem na testach.

Musialem jechac gdzies na odludzie,zeby ludzie sie nie sadzili o wydech.

Wiec po podniesieniu cisnienia do 1.2 nadal byla torba.

Ale cos mnie tknelo i tam przy autoadaptacji jest takie cos jak przesuniecie (nie wiem co to bo w instrukcji napisali tylko,ze zalezy od typu wtryskiwacza) i to bylo ustawione fabrycznie na 1.1ms

Wzialem zmienilem na 0ms i eureka.Czasy wtrysku gazu sie zmniejszyly,autoadaptacje przeszedl i jezdzi :D

Tylko,bankowo cos musze z tymi mapami pomieszac bo moim zdaniem jest slabszy niz na benzynie.No i wolne obroty sa stabilne,ale czasem jest taki ,,pik" ze sie lekko na moment zdlawi i wraca do normalnej pozycji.Tak samo jak troche poszarpuje przy 1700obrotow.

I teraz w sumie nie wiem,moze cisnienie na reduktorze zmniejszyc do np.1.1 bara i znowu adaptacje zrobic.

Nagralem pozniej podczas jazdy rejestrator,przy 6tys cisnienie spadlo z 1.2 na 1.06 chyba.

Napisano
  • Autor

> A masz odłączenie pompy paliwa przy pracy na lpg?

Mam,ale jeszcze nie podlaczylem.A waszym zdaniem podlaczyc odciecie na sekwencji czy nie?

Bo powiem wam,ze pierwszy raz wyciagalem wtryskiwacze Pb od nowosci i szok sa czysciutkie.Zadnego kamienia czy cos (mam porowanie bo ktos wrzucal zdjecie wtryskow od lanosa po myciu w ultradzwiekach i wygladaja tak samo).Zero brudu,tylko troszke na boku bylo czegos czarnego (szmatka poszlo bez problemu).Ale to moze nieodparowana benzyna,bo przed wyjeciem odpalilem go z wyjetym bezpiecznikiem,zeby cisnienie zmniejszyc.

Napisano

> ... Na Pb jest 2.3ms na wolnych a gazu w graniach 3-4ms.

> tomto: Czy w lanosie jest pełna sekwencja Pb?

> Nuki_tsw: W 95% jeżdżących po polskich drogach niestety nie. Tylko półsekwencja.

Włącz podwajanie wtrysków w stagu - czas wtrysku lpg wzrośnie 2x ale mieszanka będzie dokładniej starowana i oszczędzisz wtryski.

A jak zwiększysz ciśnienie to jest szansa, że będzie ok.

Napisano

> Mam,ale jeszcze nie podlaczylem.A waszym zdaniem podlaczyc odciecie na sekwencji czy nie?...

Podłącz, ale dopiero jak ustawisz instalację lpg.

Napisano

> ... I teraz w sumie nie wiem,moze cisnienie na reduktorze zmniejszyc do np.1.1 bara i znowu adaptacje zrobic...

Zmniejsz - mniejsze ciśnienie jest lepsze dla wtrysków, ale przy za małym będziesz miał problemy z wyregulowaniem instalacji. Tak między 1-1,1 jest w sam raz. Ja mam na 0,95 smile.gif

Napisano
  • Autor

> Włącz podwajanie wtrysków w stagu - czas wtrysku lpg wzrośnie 2x ale mieszanka będzie dokładniej

> starowana i oszczędzisz wtryski.

> A jak zwiększysz ciśnienie to jest szansa, że będzie ok.

Nie mam staga a w kme nevo (moj sterownik) nie wiem czy posiada cos takiego.

Napisano

> Nie mam staga a w kme nevo (moj sterownik) nie wiem czy posiada cos takiego.

Tego niestety nie wiem, ale może ma, tylko się to inaczej nazywa smile.gif

Zawsze dobrze jest to włączyć.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Probuje to ogarnac z dotychczas marnym skutkiem.

Mianowicie robiac na automacie i pozniej zbierajac mapki (nie ogarniam jeszcze korekt).

Na automacie czasy gazu byly mniejsze (niz dotychczas,ale o tym pozniej).

Mnoznik zaczynal sie na 1.14 a konczyl na 1.0iles.Czyli niby gitara.

No niestety samochod byl wyraznie slabszy i szarpal-bez znaczenia czy wolne czy obroty xxxtys. samochod potrafil przydlawic sie i dalej normalnie funkcjonowac.

Zbieralem mapy kilka razy i dupa,nie zadowalal mnie efekt.

Przed chwila nie wzialem automatu,tylko od poczatku sam probowalem sie zrobic.

Efekt,samochod duzo mocniejszy,czasy wtryskow na lpg dluzsze niz na automacie.

Przydlawienie tylko czasem na wolnych obrotach wystepuje.Mnoznik poszedl ostro w gore.

Foto:

06134923709424671095_thumb.png

38201215176080232992_thumb.png

Nachylenie tez duze.Wg instrukcji dla pol-sekwencji powinno byc miedzy 10-25stopni (jak dobrze pamietam).

I teraz pyt. co z tym zrobic?

Wiem,ze mapy benzyny slabo zebrane (ale w miescie ciezko dobrze zebrac).I czy jesli tak zostawic i zbierac mapy lpg i co jakis czas ustawiac model moze do czegos dobrego to doprowadzic?

Swoja droga poczatek mapy benzyny jest strasznie dziwny ,nie rozumiem czemu tak jest.Ale poprzednio poczatek tez byl taki.

Koledzy prosze o pomysly i pomoc piwo.gif

Napisano

> Swoja droga poczatek mapy benzyny jest strasznie dziwny ,nie rozumiem czemu tak jest.Ale poprzednio

> poczatek tez byl taki.

1.6 DU tak ma. Wygląda to tak, jakby z półsekwencji przechodził na wtrysk asynchroniczny, czy coś takiego. Temat jakś czas temu był wałkowany na forum.

Napisano
  • Autor

> 1.6 DU tak ma. Wygląda to tak, jakby z półsekwencji przechodził na wtrysk asynchroniczny, czy coś

> takiego. Temat jakś czas temu był wałkowany na forum.

Czyli chociaz to dobre (bo myslalem,ze juz cos skopane w ECU czy samych wtryskach jest) smile.gif

Napisano
  • Autor

Tak to teraz wyglada,docelowo musi tak zostac.Bo w drugim lanosie uszczelka pod glowica poszla i kasa tam potrzebna.

Jak $$ bedzie to zmiast rodzielacza dam trojniki i wymienie obudowe filtra powietrza:

t317383_dsc00082.jpg

t317407_dsc00083.jpg

t317404_dsc00086.jpg

t317409_dsc00084.jpg

t317420_dsc00085.jpg

t317644_dfsdfsdfsdfs.png

t317645_ghfghfgh.png

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.