Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos - konkretny zestaw sekwencji.

Featured Replies

Napisano

Panowie czy takie zestawy (chyba takie same),beda poprawnie wspolpracowac z lanosem 1.6?Czy lepiej dac sobie spokoj z nimi?

Oto te zestawy:

http://allegro.pl/nowosc-kme-nevo-omvl-reg-dream-cpr-xxi-sekwencja-i2039147841.html

http://allegro.pl/sekwencja-kme-nevo-reg-omvl-160-km-slask-i2047923473.html

Napisano

lanos to proste autko, swietnie dziala na II gen ale przy sekwencji zaczynaja sie schody , potrzebuje konkretnch dobrych czesci, dobrego ustawienia.

listwa omvl zla nie jest ale w lanosie sie nie sprawdzi

Napisano
  • Autor

> lanos to proste autko, swietnie dziala na II gen ale przy sekwencji zaczynaja sie schody ,

> potrzebuje konkretnch dobrych czesci, dobrego ustawienia.

> listwa omvl zla nie jest ale w lanosie sie nie sprawdzi

Szkoda,bo przyznam,ze sterownik nevo bardzo mi odpowiada.Liczac wszystko oddzielnie,wyjdzie duzo drozej.No nic pozostaje czekac,az zrobia jakis gotowy zestaw na lepszych podzespolach.

Napisano
  • Autor

> No to może spytaj o to:

> http://allegro.pl/kme-nevo-4cyl-hana-h2000-ac-r01-150km-hit-cenowy-i1955439547.html

No bardzo dobra opcja cool.gif

Nie wiem czemu nie chcialo mi tego znalesc na allegro.

A czy jest jakis reduktor zintegrowany z elektrozaworem godny polecenia.?

Jak dojdzie do kupna tego zestawu,to bede tutaj pyt. najbardziej mnie interesuje jak i w ktorym miejscu wiercic otwory w kolektorze?

(licytuje wlasnie drugi kolektor w przypadku gdyby poszlo mi nie tak-opcja bezpieczenstwa).

Napisano

> No bardzo dobra opcja

> Nie wiem czemu nie chcialo mi tego znalesc na allegro.

Bo było w zakończonych, dlatego pisałem, żebyś się ich pytał, czy jeszcze mają ten zestaw.

Napisano
  • Autor

> Bo było w zakończonych, dlatego pisałem, żebyś się ich pytał, czy jeszcze mają ten zestaw.

Poszlo zapytanie.Mam nadzieje ze odp, pozytywnie.Czy trzeba cos jeszcze kupic,zeby zalozyc to do lanosa?(przewody i zbiornik zostanie z 2gen)

Napisano

Z grubszych rzeczy jest chyba wszystko. Potrzeba jeszcze trochę wężyków, opasek, klej do gwintów. itp.

Napisano
  • Autor

> Z grubszych rzeczy jest chyba wszystko. Potrzeba jeszcze trochę wężyków, opasek, klej do gwintów.

> itp.

A jak wyglada sprawa podlaczenia listwy wtryskiwaczy do kme?

Bo tak przegladajac allegro widze takie cos :

http://allegro.pl/listwa-wtryskiwacze-hana-4c-h2000-wtyczka-valtek-i2051471451.html

I od kazdego wtrysku idzie pewnie jakas kostka do podlaczenia sterownika.To sterownik w zaleznosci od typu wtryskow bedzie mial gotowe zlaczki czy jakos inaczej to wyglada?

Przepraszam,za moze proste pyt. ale do tej pory sie IV gen LPG nie interesowalem.

Napisano
  • Autor

> 4 przejściówki na hane po 9 zł

> http://moto.allegro.pl/przejsciowka-z-valtek-rail-magic-jet-hana-h2000-z-i2058316408.html

Widze,ze kolega specjalizujacy sie w KME(patrzylem w link w profilu).To KME standardowo przystosowana ma wiazke jak w linku do valteka?

Mam prosbe,bo znalzlem program do nevo,ale nie moglem znalesc schematu podlaczenia.Na stronie kme chcieli,zebym sie rejestrowal.Czy istnieje taki schemat podlaczenia i czy moglbym prosic o wskazanie e.w linka?

Napisano

> Mam prosbe,bo znalzlem program do nevo,ale nie moglem znalesc schematu podlaczenia.Na stronie kme

> chcieli,zebym sie rejestrowal.Czy istnieje taki schemat podlaczenia i czy moglbym prosic o

> wskazanie e.w linka?

uruchom program - dokumentacja - instrukcja montażu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> uruchom program - dokumentacja - instrukcja montażu

Faktycznie. blush.gif

Nie wszystko rozumiem z tego schematu,ale narazie dopoki nie odpisali czy ten zestaw jest do kupna jeszcze nie bede mieszal.

Mam czas,chce na spokojnie to zrobic i raczej na wiosne zalozyc (brak cieplego miejsca na grzebanie).

Tymczasem dziekuje wszystkim za pomoc i chwilowo temat pauzuje.

Do uslyszenia wkrotce 20.GIF

Napisano
  • Autor

Pozwole sobie jeszcze wam zajac chwile,bo dzis moze bede mial zdjecia kolektora,juz z wywierconymi otworami.(wczesniej przeszukalem internet i to co udalo mi sie znalesc)

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285669567&an=0&page=0#Post285669567

Napisano
  • Autor

> Kolega Kraviec ma w swoim lanosie taki zestaw:

> http://allegro.pl/sekwencja-kme-diego-g3-magic-jet-silver-260-km-i2047923373.html

> i jest zadowolony.

> Ja mam taki sam w colcie i też jestem zadowolony.

Nie wiem jak w przypadku tego sterownika,ale wlasnie chce nevo poniewaz wszyscy pisza,ze tam interfejs jest najbardziej przyjazny ,,zielonemu " instalatorowi .

Napisano

> Nie wiem jak w przypadku tego sterownika,ale wlasnie chce nevo poniewaz wszyscy pisza,ze tam

> interfejs jest najbardziej przyjazny ,,zielonemu " instalatorowi .

zgadza się hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zgadza się

Nie za bardzo wiem,jak to rozumiec?Dobrze czy zle?

Napisano

> Kolega Kraviec ma w swoim lanosie taki zestaw:

> http://allegro.pl/sekwencja-kme-diego-g3-magic-jet-silver-260-km-i2047923373.html

> i jest zadowolony.

> Ja mam taki sam w colcie i też jestem zadowolony.

owszem jest zadowolony, tylko przy magic jet dużo zabawy jest z ustawieniem korekt po temperaturze, bez tego lipa jest jak auto postoi w korku, silver grzeje gaz strasznie mocno, od ciepłego gazu grzeją się wtryski i zaczynaja się dziwna reakcja na pedał gazu, poszarpywanie

ale to trzeba postać w korku dobre 15-20minut

jeżdżąc bez korków nigdy bym tego nie zauważył

magici lepiej kupić pojedyncze, silvera z metalowymi króćcami na wężę wody, a nie z plastikowymi jak na aukcji

i nowego silvera trzeba koniecznie skręcić tymi czterema śrubami, bo jak robi się zimno to uszczelka zaczyna się pocić

PS. jedno zasadnicze i podstawowe pytanie? kto Ci klepnie papier z założonej samodzielnie instalacji? Bez tego nie wpiszesz gazu w dowód

Napisano

> owszem jest zadowolony, tylko przy magic jet dużo zabawy jest z ustawieniem korekt po temperaturze,

> bez tego lipa jest jak auto postoi w korku, silver grzeje gaz strasznie mocno, od ciepłego

> gazu grzeją się wtryski i zaczynaja się dziwna reakcja na pedał gazu, poszarpywanie

> ale to trzeba postać w korku dobre 15-20minut

> jeżdżąc bez korków nigdy bym tego nie zauważył

> magici lepiej kupić pojedyncze, silvera z metalowymi króćcami na wężę wody, a nie z plastikowymi

> jak na aukcji

> i nowego silvera trzeba koniecznie skręcić tymi czterema śrubami, bo jak robi się zimno to

> uszczelka zaczyna się pocić

Colt, mojej baby przejechał 30 tyś na tej instalacji i nic niepokojącego nie zauważyliśmy. Jedynie wymiana filtrów.

Napisano

> Nie za bardzo wiem,jak to rozumiec?Dobrze czy zle?

oczywiście że dobrze ok.gif

4 kroki do sukcesu:

1.wybrać rodzaj wtryskiwacza

2.włączyć autosetup

3.zebrać mapę w automacie

4.ustawić model

rpm mozesz nie podłączać

Napisano

> A jak wyglada sprawa podlaczenia listwy wtryskiwaczy do kme?

> Bo tak przegladajac allegro widze takie cos :

> http://allegro.pl/listwa-wtryskiwacze-hana-4c-h2000-wtyczka-valtek-i2051471451.html

> I od kazdego wtrysku idzie pewnie jakas kostka do podlaczenia sterownika.To sterownik w zaleznosci

> od typu wtryskow bedzie mial gotowe zlaczki czy jakos inaczej to wyglada?

> Przepraszam,za moze proste pyt. ale do tej pory sie IV gen LPG nie interesowalem.

masz te wtryski juz u siebie ?

Napisano
  • Autor

> masz te wtryski juz u siebie ?

Jeszcze nie,czekam na promocje zestawu.Bo w odp na mojego meila napisali,ze w chwili obecnej na taki kontketnie zestaw narazie promocji nie ma.

A wlasnie,bo te wtyski nie sa na listwie,tylko sa pojedyncze na ,,rozdzielaczu grzebieniowym".Duzo gorsze jest to rozwiaznie niz listwa?

Bo rozumiem,ze wtedy podlaczenie wyglada tak : ten rozdzielacz->przewod->wtrysk->przewod->dysza.?

Napisano

> Duzo gorsze jest to rozwiaznie niz listwa?

Jest lepsze, bo można skrócić wężyki wtrysk-wkrętka.

> Bo rozumiem,ze wtedy podlaczenie wyglada tak : ten rozdzielacz->przewod->wtrysk->przewod->dysza.?

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jest lepsze, bo można skrócić wężyki wtrysk-wkrętka.

Tylko tak ew. myslalem o jakims podgrzewaczu listwy(wprawdzie nie czytalem i nie szukalem info czy to ma sens),i wtedy tego nie podlacze.

A jakas konkretnie odleglosc rodzielacz wtryski czy wtryski wkretka jest ogolnie ustalona?Tzn jakas minimalna badz maxymalna?Bo,ze przewody maja byc rownych dlugosci to wiem.

Napisano

szukam jakiegoś sensownego rozwiązania,

bo moje szare valteci juz się kończą (po 40.000km) i kiepsko się przyspiesza, trochę szarpie i zrywa.

przyznam że granice 500zł to trochę za dużo.

jest coś sensownego ale tańszego ?

Napisano

> Tylko tak ew. myslalem o jakims podgrzewaczu listwy

Hankom podgrzewanie nie jest konieczne. Z resztą i tak nie ma takiego który by do nich pasował, bo są okrągłe zarówno pojedynczo jak i w listwie.

> A jakas konkretnie odleglosc rodzielacz wtryski

Odległość i różnice długości nie mają znaczenia tak jak przy wężykach wtrysk-wkrętka. Oczywiście w granicach rozsądku, żeby nie było zbyt dużych różnic w temp. gazu.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Sprawa powoli zaczyna toczyc sie dalej,mianowicie na pierwszy ogien idzie przewod.Chce zmienic ta miedz na faro.Podobno do lanosa potrzeba 6metrow?To prawda?

Kolejna sprawa nie wiem czy dobrze rozumiem,ale majac faro nalezy kupic,2 sztuki zlacz katowych:

http://allegro.pl/docisk-barylka-zlacze-katowe-typ-faro-6mm-i2159196571.html

i jeszcze 2barylki:

http://allegro.pl/barylka-beczulka-koralik-rurki-miedzianej-6-mm-i2091550538.html

i te 2 dociski do nich?

http://allegro.pl/docisk-barylki-na-rurke-miedziana-fi-6-mm-i2091550572.html

I jak wiecie reduktor ac ro1 nie posiada elektrozaworu,dlatego mysle,czy moge polaczyc reduktor z elektrozaworem czyms takim?

http://allegro.pl/nypel-lacznik-zlaczka-6-6-reduktor-zawor-filtr-i2173798139.html

Ten nypel sie uszczelnia jakos teflonem czy cos?

Napisano

> Sprawa powoli zaczyna toczyc sie dalej,mianowicie na pierwszy ogien idzie

czym podyktowana jest zmiana na faro?

Napisano
  • Autor

> czym podyktowana jest zmiana na faro?

Tym,ze chce zmienic ulozenie przewodu pod maska( ten sposob prowadzania jaki byl zrobiony przy montazu mi nie pasuje).Poza tym licze,ze faro jednak bedzie elastyczne wiec latwiej bedzie mi dopasowac wszystko ladnie i poukladac.

Napisano

Wszystko się zgadza. Nypla nie trzeba doszczelniać. Faro łatwiej się układa, ale zobacz jaki jest przelot w złączkach, a jaki w miedzi 6mm wink.gif.

Napisano
  • Autor

No podobno w tych polskich mniejszy.Ale nie zagniata sie przewod,tak jak przy miedzi przy dokreceniu.

Napisano

> czy takie zestawy (chyba takie same),beda poprawnie wspolpracowac z lanosem 1.6?

podepne sie do pyt. Jaka sekwencja do silnika 1.6 8V 88KM, (citroen, peugeot). Autko Xsara 2000 r. Silnik pewnie podobnie zaawansowany technologicznie co w Lanosie, moze nawet prostszy.

piwo.gif

Napisano

> lanos to proste autko, swietnie dziala na II gen ale przy sekwencji zaczynaja sie schody ,

> potrzebuje konkretnch dobrych czesci, dobrego ustawienia.

> listwa omvl zla nie jest ale w lanosie sie nie sprawdzi

mam przelatane 130tys na omvl i jest ok drive.gif

Napisano
  • Autor

> mam przelatane 130tys na omvl i jest ok

W sumie jestes 2osoba,ktora na nich jezdzi.Tamta poczatkowo problemy jakies miala z regulacja,ale podobno juz jest ok.

Ja jednak doloze troche grosze i hany czerwone wezme.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Koledzy i moderatorzy,czy moge dalej kontynuowac ten temat ,wklejajac zdjecia i pytajac (gdy czegos nie jestem pewien),odnosnie zmiany instalacji?

Napisano
  • Autor

A wiec w chwili obecnej wyglada to tak:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f1621fc89e5b97be

Drugi kolektor (tak na wypadek jakby cos zle poszlo).

http://naforum.zapodaj.net/611f2dbc4d2c.jpg.html

Wtryski Hana H2000 Red

Przewody i inne duperele sa.

Filtr http://www.certools.pl/produkty-lpg-i-cn...ym-wkladem.html

Mam zagadke jesli chodzi o elektrozawor,bo kupilem OMB z kostka http://allegro.pl/elektrozawor-zawor-gazowy-omb-z-filtrem-6-x-6-i2290033986.html i nie jest podpisany,ktory to plus a ktory minus w tej kostce.Podobno to wszystko jedno (tak mi napisali na lpg.forum).Tylko czemu w moim poprzednim elektro-zaworze na cewce byly podpisane +i -?

W omb Kostka ma 2 przewody

1.niebieski z czerownym paskiem

2. czarny z ciemnoniebieskiem paskiem.

Reduktor jednak wezme zavoli zeta n.Cos pisza ludzie,ze zdarzaja sie lipne sztuki tego ac.

Tylko tam widze,w tym reduktorze jest czunik wkrecony (czy on ma uniwersalna kostke,ktora bedzie pasowac do kme nevo?czy trzeba kupic inny czujnik?).

No i koledzy wielka prosba,moze ktos mi podeslac link do intefejsu do tego kme na usb?Mile widziany jak najtanszy (bo z tego co widze,po aukcjach to wszystkie oferowane dla kme sa do sterownikow do 2009,a nevo chyba wyszlo pozniej).

Generalnie niestety mialem zakladac juz teraz kolektor(ale przy ostatnim zamowieniu gratow do sekwencji zapomnialem o wkretkach) grinser006.gif

Napisano

> Tylko czemu w moim poprzednim elektro-zaworze na cewce byly podpisane +i -?

W niektórych cewkach są diody i wtedy podłączenie ma znaczenie.

U Ciebie nie ma oznaczeń, więc nie ma znaczenia jak podłączysz.

> Tylko tam widze,w tym reduktorze jest czunik wkrecony

Oba czujniki nie mają kostek. Są lutowane. A opór mają taki sam, więc wystarczy ustawić w programie 4,7k i gra gitara.

> moze ktos mi podeslac link do intefejsu do tego kme na usb?

Przykładowy ze złączem nr7.

Z tym, że Nevo, w stosunku do Diego, ma - o ile dobrze pamiętam - odwrotnie wyprowadzone linie diagnostyczne, więc trzeba będzie zamienić miejscami dwa środkowe piny we wtyczce.

Napisano
  • Autor

> W niektórych cewkach są diody i wtedy podłączenie ma znaczenie.

> U Ciebie nie ma oznaczeń, więc nie ma znaczenia jak podłączysz.

No to super,wlasnie taka info dostalem tez od sprzedajacego.Czyli jest gitara.

> Oba czujniki nie mają kostek. Są lutowane. A opór mają taki sam, więc wystarczy ustawić w programie

> 4,7k i gra gitara.

> Przykładowy ze złączem nr7.

> Z tym, że Nevo, w stosunku do Diego, ma - o ile dobrze pamiętam - odwrotnie wyprowadzone linie

> diagnostyczne, więc trzeba będzie zamienić miejscami dwa środkowe piny we wtyczce.

Dobra cena smile.gif.A kolego,jak zamienie te przewody(i okaze sie,ze inne powinny byc przelozone) to nie spali sie mi cos?

Bo z tego co do tej pory czytalem,to fejsy do kme w necie dziela sie do 2009 i od 2009.I,ze nevo ma wtyczke hermetyczna,a w tych poprzednich byl molex.

tutaj znalazlem,chyba taki sam i niby sprzedawca pisze,ze do nevo bedzie dzialac.

http://projekt-tech.pl/sklep/product.php?id_product=10

Twoj ma plus,ze tanszy grinser006.gifTylko czy bankowo bedzie ok?

Napisano

Inne nie powinny być przekładane, bo to zasilanie i masa. A jak środkowe będą odwrotnie to nic się nie stanie. Po prostu się nie połączy z kompem.

Napisano
  • Autor

> Inne nie powinny być przekładane, bo to zasilanie i masa. A jak środkowe będą odwrotnie to nic się

> nie stanie. Po prostu się nie połączy z kompem.

Bardzo dziekuje 20.GIF

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejne graty przyszly,filtr z wymiennymi wkladamiz wlokna szklanego certoolsa.

Jedna rzecz mnie zastanawia,mianowicie w schemacie nevo jest napisane,zeby podpiac sie do minusa cewki zaplonowej lub czujnika halla sygnal 0-5v,o-12v.

Aby napewno do minusa cewki,a nie do sygnalowego z cewki?Bo moze,zle do tego podchodze,ale w moim rozumowaniu to troche bez sensu.

Napisano

> Aby napewno do minusa cewki,a nie do sygnalowego z cewki?Bo moze,zle do tego podchodze,ale w moim

> rozumowaniu to troche bez sensu.

W Lanosie masz cewkę z modułem, która jest sterowana sygnałem z ECM.

W Nubirze III mam prawie identyczną cewkę, która nie ma w sobie modułu, ma zasilanie +12V, a masy na odpowiednie sekcje (1-4 i 2-3) są podawane wprost z ECM, bo tam są "zaszyte" końcówki mocy.

Zapewne chodzi o tego rodzaju "masę".

Napisano

> .....Aby napewno do minusa cewki,a nie do sygnalowego z cewki?Bo moze,zle do tego podchodze,ale w moim

> rozumowaniu to troche bez sensu.

Witam

Ma to sens dla układów zapłonowych gdzie schemat przedstawiłem poniżej.

285975665-cewka.JPG

Widać, że w tym układzie "minus" cewki ma pewną masę gdy tranzystor przewodzi oraz ma pewny "plus" zasilania gdy tranzystor jest zatkany. Czyli na minusie cewki otrzymujemy sygnał zero/jedynkowy o parametrach 0/12 V.

post-115567-14352516385421_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> W Lanosie masz cewkę z modułem, która jest sterowana sygnałem z ECM.

> W Nubirze III mam prawie identyczną cewkę, która nie ma w sobie modułu, ma zasilanie +12V, a masy

> na odpowiednie sekcje (1-4 i 2-3) są podawane wprost z ECM, bo tam są "zaszyte" końcówki mocy.

> Zapewne chodzi o tego rodzaju "masę".

To reasumujac mam to podlaczyc pod pin A lub B (bo te sa podobno piny sygnalowe w cewce lanosa).

Czy pod mase w cewce,przewod czarny?

Napisano

> To reasumujac mam to podlaczyc pod pin A lub B (bo te sa podobno piny sygnalowe w cewce lanosa).

Tak. Albo pod jeden, albo pod drugi.

> Czy pod mase w cewce,przewod czarny?

Zdecydowanie nie, bo akurat w Lanosie żadnego sensownego sygnału tam nie dostaniesz.

Napisano
  • Autor

> Tak. Albo pod jeden, albo pod drugi.

Tak myslalem.Dziekuje ci bardzo 20.GIF

> Zdecydowanie nie, bo akurat w Lanosie żadnego sensownego sygnału tam nie dostaniesz.

Czyli oznaczenie w schemacie jest dobre,tyle,ze tyczy sie nowszych rozwiazan grinser006.gif

Napisano

> Czyli oznaczenie w schemacie jest dobre,tyle,ze tyczy sie nowszych rozwiazan

Może nie tyle nowszych, co innych.

Napisano
  • Autor

Dzis przyszedl reduktor.

Mam tylko dylemat czy jest jakas okreslona pozycja w jakiej nalezy montowac ten reduktor?Tzn chodzi mi o polozenie wejsc (rurek)?.Czy to wszystko jedno?

Bo tak patrze i sam nie wiem,bo w sumie jakas tam strzalka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.