Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso 1,8

Featured Replies

Napisano

Na wstępie witam szanownych kolegów i koleżanki od piątku jestem posiadaczem Citroena Xsary Picasso 1,8 benzyna wersja SX. Moi drodzy użytkownicy powiedzcie coś o plusach i minusach tego autka.

Plus że jest duże ale co więcej co np najczęściej się psuje itp. z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

O plusy i minusy powinieneś dowiadywać się przez zakupem, a nie po fakcie... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> O plusy i minusy powinieneś dowiadywać się przez zakupem, a nie po fakcie...

no nie wiem zawsze można sprzedać jak by coś nie grało smile.gif

Napisano

> Na wstępie witam szanownych kolegów i koleżanki

Strzała! 20.GIF

> Moi drodzy użytkownicy powiedzcie coś

Z szukajki korzystałeś? niewiem.gif Jeżeli nie to - klikejszyn. zlosnik.gif

Nie zapomnij kontrolować poziomu oleju. busted.gif

Napisano

> Plus że jest duże ale co więcej co np najczęściej się psuje itp. z góry dzięki za odpowiedzi.

- stan belki tylnej wypadaloby sprawdzic...

- przelacznik zespolony swiatel/kierunkowskazow

- bywaja problemy z wariujaca elektronika ale mnie to nie spotkalo

- mechanizm wycieraczek szyb przednich potrafi sie zatrzec

- wariuje termometr zewnetrzny jak sadze zamaka jakas wiazka lub czujnik

- trzeba uwazac przy wymianie zarowki H4 , zeby nie wystrzelic blaszki odpowiedzialnej za trzymanie jej w reflektorze. Nie wystepuje ona jako czesc zamienna...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> - stan belki tylnej wypadaloby sprawdzic...

> - przelacznik zespolony swiatel/kierunkowskazow

> - bywaja problemy z wariujaca elektronika ale mnie to nie spotkalo

> - mechanizm wycieraczek szyb przednich potrafi sie zatrzec

> - wariuje termometr zewnetrzny jak sadze zamaka jakas wiazka lub czujnik

> - trzeba uwazac przy wymianie zarowki H4 , zeby nie wystrzelic blaszki odpowiedzialnej za trzymanie

> jej w reflektorze. Nie wystepuje ona jako czesc zamienna...

> pozdr.

> M.

Dzięki serdecznie za konkretne odpowiedzi mam nadzieje że wszystko będzie oki. Bo po rozczarowaniu jakie sprawił mi Nissan nie mam zamiaru znów zmieniać auta 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dzięki serdecznie za konkretne odpowiedzi mam nadzieje że wszystko będzie oki. Bo po rozczarowaniu

> jakie sprawił mi Nissan nie mam zamiaru znów zmieniać auta

a bylbym zapomnial jeszcze linki do skrzyni biegow mnie sie zatarly i biegi trzeba bylo wrzucac jak w kamazie...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> a bylbym zapomnial jeszcze linki do skrzyni biegow mnie sie zatarly i biegi trzeba bylo wrzucac jak

> w kamazie...

> pozdr.

> M.

jedyne co zaobserwowałem to to że mam jeden kluczyk i w kluczyku nie ma żadnych przycisków i muszę otwierać od strony pasażera troszkę wkurzające - co można zorbić

Napisano

> jedyne co zaobserwowałem to to że mam jeden kluczyk i w kluczyku nie ma żadnych przycisków i muszę

> otwierać od strony pasażera troszkę wkurzające - co można zorbić

Masz tzw drugi kluczyk. PIerwszy albo posiada przyciski na sobie albo w przypadku alarmu jest dodatkowy breloczek z guziołami. Kwestia rocznika auta. POwinienes miec poza kluczykiem jeszcze karte kodową na podstawie, któej mozna dorobic kluczyk w ASO.

Tak czy siak wyprawa do nich w kwestii zorientowania sie co i jak.

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Masz tzw drugi kluczyk. PIerwszy albo posiada przyciski na sobie albo w przypadku alarmu jest

> dodatkowy breloczek z guziołami. Kwestia rocznika auta. POwinienes miec poza kluczykiem

> jeszcze karte kodową na podstawie, któej mozna dorobic kluczyk w ASO.

> Tak czy siak wyprawa do nich w kwestii zorientowania sie co i jak.

> pozdr.

> M.

Właśnie dziś podjadę bo mój kolega pracuje w salonie Citroena i się zorientujemy ile to wszystko będzie kosztować bo karty też nie mam i to jest najgorsze co do kluczyka to nie martwię się bo jutro podstawię cytrynę na założenie alarmu bo mam już kupiony jednak wkurza mnie taki obleśny kluczyk który ma dziury nie po to kupuję auto za 10 tyś zł zęby kluczyk mi szpecił. Dzięki za odpowiedź pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Strzała!

> Z szukajki korzystałeś? Jeżeli nie to - klikejszyn.

> Nie zapomnij kontrolować poziomu oleju.

To prawda że 1,8 silniki to potocznie nazywają się oliwiarkami bo biorą dużo oleju?! czy to normalne czy wada fabryczna? jaki olej najlepiej zastosować? chodzi mi o firmę?!

Napisano

> To prawda że 1,8 silniki to potocznie nazywają się oliwiarkami bo biorą dużo oleju?! czy to

> normalne czy wada fabryczna? jaki olej najlepiej zastosować? chodzi mi o firmę?!

TTTM oslabiony.gif ale z punktu widzenia użytkownika nie jest to komfortowa sytuacja. icon_rolleyes.gif Dużo zależy od tego w jaki sposób silnik jest eksploatowany czacha.gifzlosnik.gif jednak te 2-3 razy w miesiącu zerknij na bagnet. wazniak.gif Osobiście kontynuuję to co rozpoczął poprzedni właściciel pojazdu i zalewam go Mobilem 0W-40. skromny.gif

Napisano

> To prawda że 1,8 silniki to potocznie nazywają się oliwiarkami bo biorą dużo oleju?! czy to

> normalne czy wada fabryczna? jaki olej najlepiej zastosować? chodzi mi o firmę?!

Motul 8100 X-cess 5W-40.

Napisano
  • Autor

teraz mam jeszcze jedną obserwację nie spryskuje mi przedniej szyby płyn jest silnik chodzi i nie wiem gdzie dalej szukać a nie ukrywam że spryskiwacz to istotna sprawa pomóżcie

Napisano

czy motul placi Ci za reklame?? bo mysle ze do jego jazdy spokojnie wystarczy Total...

Napisano
  • Autor

> czy motul placi Ci za reklame?? bo mysle ze do jego jazdy spokojnie wystarczy Total...

zależy co masz na myśli ja akurat dużo jeżdżę około 35 tyś km rocznie więc sam nie wiem ale spoko dzięki za odpowiedzi

Napisano

> czy motul placi Ci za reklame?? bo mysle ze do jego jazdy spokojnie wystarczy Total...

Na Totalu silnik PSA bierze wiecej oleju. Na Totalu silnik PSA dlugo klepie rozrzadem na zimnym rozruchu. Motul mi za nic nie placi tylko jest lepszy od Totala a roznica w cenie zadna. Czesto tez polecam oleje 5W-50 (np Mobil1) do silnikow XU7 i EW7, sam w XU7 jezdzilem na syntetyku 10W-60.

Oczywiscie mozemy dalej dyskutowac o moim kilkunastoletnim doswiadczeniu w kwestii aut i silnikow koncernu PSA, olejach itd...

Napisano
  • Autor

to się pochwale dziś Xsarcia dostała nowiutką instalację LPG a wczoraj alarm i pompkę spryskiwaczy jutro olej a w przyszłym tygodniu rozrząd

Napisano
  • Autor

> Uuuuuuu to szeroko, co tam za gazownię założyłeś?

STAG 300 pełna sekwencja miałem podobną w Toyocie i spisywała się rewelacyjnie - mam nadzieje że w Cytrynie też tak będzie

Napisano

> STAG 300 pełna sekwencja

Butlę gdzie umiejscowiono? biglaugh.gif

Jakie spalanie na benzynce Ci wyszło? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Butlę gdzie umiejscowiono?

> Jakie spalanie na benzynce Ci wyszło?

butlę mam podwieszaną w miejscu koła zapasowego co do spalania na benzynie nawet nie udało mi się zbytnio przekonać ponieważ w zeszły poniedziałek zatankowałem a w piątek już gazownia siedziała jednak z tego co komputer wskazywał to było w granicach 9 litrów więc gazu będzie 10l i będzie dobrze

Napisano

To zdradź jeszcze jak kosztowna była ta przyjemność i czy butla została w jakiś sposób zabezpieczona przed wpływem czynników zewnętrznych? skromny.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To zdradź jeszcze jak kosztowna była ta przyjemność i czy butla została w jakiś sposób

> zabezpieczona przed wpływem czynników zewnętrznych?

to żadna tajemnica koszt instalacji LPG w Grudziądzu to 2300 zł co do butli to nawet o tym nie pomyślałem jednak po zimie może postawię go na małą konserwację podwozia i przy okazji zakonserwuję butlę - chyba że masz jakiś inny sposób 20.GIF

Napisano

Na chwilę obecną rozważam ewentualny montaż gazowni, zatem póki co doświadczeniem się raczej nie podzielę. grinser006.gif Pytałem o zabezpieczenie bo jak zobaczyłem w moim pojeździe stan nieużywanego koła zapasowego to... yikes.gifzlosnik.gif a ograniczania przestrzeni bagażowej nie biorę pod uwagę. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Na chwilę obecną rozważam ewentualny montaż gazowni, zatem póki co doświadczeniem się raczej nie

> podzielę. Pytałem o zabezpieczenie bo jak zobaczyłem w moim pojeździe stan nieużywanego koła

> zapasowego to... a ograniczania przestrzeni bagażowej nie biorę pod uwagę.

śmiało pytaj o co chcesz ni moja pierwsza instalacja LPG co do butli podwieszanej jest to najlepsza opcja żeby nie ograniczać sobie miejsca poprzez zbiornik - a co do koła to można zawsze dojazd dokupić. Pamiętaj jak będziesz się decydował na instalację to zapytaj jaki komputer będzie jakie wtryski itp. nie daj sobie wcisnąć jakiegoś syfu w postaci zenita albo BRC sa to tanie instalację jednak jest z nimi wiele kłopotów. Jak będziesz miał pytania pisz odpowiem

Mam małe pytanie wczoraj podczas spokojnej jazdy około 45 km/h auto zgasło mi może ktoś wie od czego?! już odpowiadam że nie zadusiłem go tylko wyhamowywałem przed rondem - jeżeli ktoś miał podobne rzeczy w swoim XP niech powie od czego to może być

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.