Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

II generacja czy sekwencja ?

Featured Replies

Napisano

Witam , w zeszłym tygodniu miałem stłuczkę swoim fiatem uno i auto nie nadaje sie do naprawy , trzeba kupić nowe .

Szukając fiata bravo brava lub siena tylko i wyłącznie z silnikiem 1.6 16v + lpg zauwazyłem że auta mają rózne instalacje gazowe.

Pytania moje jest takie

czy instalacja II generacji jest odpowiednia do tego auta ?

która z instalacji jest lepsza teoretycznie i praktycznie ?

jak wgl działa sekwencja ? Przełacza sie sama czy cos takiego ?

Z góry dzieki za odp.

Pozdrawiam

Napisano

> Szukając fiata bravo brava lub siena tylko i wyłącznie z silnikiem 1.6 16v + lpg zauwazyłem że auta

> mają rózne instalacje gazowe.

> Pytania moje jest takie

> czy instalacja II generacji jest odpowiednia do tego auta ?

Do 99 roku samochody te mają całkowicie aluminiowy kolektor dolotowy więc zwykło się uważać, że II gen. jest odpowiednia.

Po 99(samochody poliftowe) mają już kolektor plastikowo-aluminiowy i zazwyczaj te samochody mają już sekwencję. Wiadomo czemu ok.gif

Na pozostałe pytania pewnie Ci zaraz ktoś odpowie 20.GIF

Napisano

> Do 99 roku samochody te mają całkowicie aluminiowy kolektor dolotowy więc zwykło się uważać, że II

> gen. jest odpowiednia.

> Po 99(samochody poliftowe) mają już kolektor plastikowo-aluminiowy i zazwyczaj te samochody mają

> już sekwencję. Wiadomo czemu

> Na pozostałe pytania pewnie Ci zaraz ktoś odpowie

do tego maja autoadaptacje ktora jest na tyle malo inteligentna ze przy zle ustawionym gazie rozwali mapy pb i beda same problemy

Napisano

> czy instalacja II generacji jest odpowiednia do tego auta ?

nie

> która z instalacji jest lepsza teoretycznie i praktycznie ?

sekwencja bo 2 generacja to profanacja w tym samochodzie, samochód ma długi kolektor dolotowy i sekwencyjne sterowanie wtrysków

> jak wgl działa sekwencja ? Przełacza sie sama czy cos takiego ?

sama po przekroczeniu około 30stopni płynu chłodniczego

Napisano

Mam alu kolektor i sekwencję Stag 300. Zrobione 75 kkm i nigdy mapy się nie rozjechały. W tym silniku dolot odgrywa dużą rolę w przebiegu mocy i był specjalnie liczony, żeby zwiększyć prędkość przepływu powietrza. Zwężenie go mikserem z II generacji lpg zabierze trochę mocy, a także często będzie występować strzał gazu w kolektorze.

U mnie moc na benzynie jest 107, a na lpg 104 KM, także polecam sekwencję.

Napisano
  • Autor

Dzięki , dużo się dowiedziałem . Teraz jeszcze takie pytanie . Jeżeli sekwencja załącza się przy tych 30 stopniach to jadąc na codzień 10km do pracy , czy w zime przy przymrozkach będzie ta sekwencja dobra ? Chodzi mi o to że to nie jest jakas duża odległość i auto bedzie paliło wiecej benzyny niż gazu . jak szybko w zime sekwencja zaczyna działać ?.

Jadąc poprzednim autem wiedziałem ze musze sie zatrzymac dopiero po 7 km to odrazu sam właczałem gaz i nie było problemu.

Napisano

> Dzięki , dużo się dowiedziałem . Teraz jeszcze takie pytanie . Jeżeli sekwencja załącza się przy

> tych 30 stopniach to jadąc na codzień 10km do pracy , czy w zime przy przymrozkach będzie ta

> sekwencja dobra ? Chodzi mi o to że to nie jest jakas duża odległość i auto bedzie paliło

> wiecej benzyny niż gazu . jak szybko w zime sekwencja zaczyna działać ?.

> Jadąc poprzednim autem wiedziałem ze musze sie zatrzymac dopiero po 7 km to odrazu sam właczałem

> gaz i nie było problemu.

u mnie w matizie po przejechaniu 3 kilometrów przełącza na gaz przy temperaturze ok -5 stopni, jak jest zimniej to jeszcze nie testowałem bo nie było takiego mrozu w tym roku

Napisano

> Dzięki , dużo się dowiedziałem . Teraz jeszcze takie pytanie . Jeżeli sekwencja załącza się przy

> tych 30 stopniach to jadąc na codzień 10km do pracy , czy w zime przy przymrozkach będzie ta

> sekwencja dobra ? Chodzi mi o to że to nie jest jakas duża odległość i auto bedzie paliło

> Jadąc poprzednim autem wiedziałem ze musze sie zatrzymac dopiero po 7 km to odrazu sam właczałem

Ja swoim przez prawie trzy lata jeździłem do pracy 3 km w jedną stronę. U mnie bez problemu silnik chodzi na lpg od 25 stopni, tak więc nawet w największe mrozy (-25) przynajmniej połowę drogi jechałem na gazie. W okresie letnim przełącza na gaz zaraz po odpaleniu, w taką pogodę jak dzisiaj, wyjeżdżam z domu, za 500 m stoję na skrzyżowaniu około pół minuty i już jadę na lpg.

Napisano

Mam w Punto przełączanie ustawione na 10 stopni i jest ok, do tego podgrzewanie wtryskiwaczy i wszystko ładnie śmiga. Po wyjechaniu z podwórka, przy -20 poprzedniej zimy, przełączało się max po 1km.

Napisano

przełaczenie zalezy od wielu czynnikow.

umiejscowienie reduktora pod maska

długosc wezy cieczy do i z reduktora

wpieceie szeregowe i rowoloległe do nagrzewnicy

obecnosc strug powietrza podczas jazdy chłodzacych reduktor / weze/ i w koncu czujnik temperatury.

W swoim aucie - zaizolowanie czujnika temp i obłozenie go pianka przyspieszyło przełaczenie.

dodatkowo zaizolowanie wezy do i z reduktora, wtryskiwaczy, samego reduktora, zlikwidowanie strug powietrza wpadajacych do komory silnika podczas jazdy skrocilo czas przełaczenie o jakies 500m.

Napisano

> ... dodatkowo zaizolowanie wezy do i z reduktora, wtryskiwaczy, samego reduktora, zlikwidowanie strug powietrza wpadajacych do komory silnika podczas jazdy skrocilo czas przełaczenie o jakies 500m.

Jakich materiałów użyłeś jako izolacji? Masz jakieś fotki?

Napisano

> Jakich materiałów użyłeś jako izolacji? Masz jakieś fotki?

wełna mineralna owinieta tasma lub mozesz eziac wlene razem z ekranem aluminiowym - to do reduktora- zalezy od umiejscowaniea i wolneo miejsca.

weze to tubolit- pianka / otulina do rur centralnego ogrzewania,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.