Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem po odłączeniu akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zabrałem akumulator do podładowania. Po włożeniu go do auta okazało się, że moje GP nie chce odpalić. Z alarmem wszystko ok, rozrusznik kręcił, a auto nie odpalało. Dopiero za którymś razem się udało. Po krótkiej jeździe już odpalał normalnie.

Co może być przyczyną?

Czy po odłączeniu aku w GP trzeba coś programować, wykonać jakąś autoadaptację?

Pacjent GP 1.4 95 KM

Napisano

> Czy po odłączeniu aku w GP trzeba coś programować, wykonać jakąś autoadaptację?

> Pacjent GP 1.4 95 KM

Nie trzeba niczego programować, samochód powinien palić od razu po włożeniu aku. Może się zapowietrzył? Długo stał?

Napisano
  • Autor

> Nie trzeba niczego programować, samochód powinien palić od razu po włożeniu aku. Może się

> zapowietrzył? Długo stał?

Z aku było wszystko ok, palił od pierwszego. Stwierdziłem, że podładuję bo jadę w góry (zapowiadają większe mrozy). Wyjęty wczoraj około 15, a włożony dzisiaj około 12. Teraz też nim jeździłem i jest wszystko ok. Tylko zaraz po włożeniu aku nie mogłem odpalić.

Napisano

> Witam!

> Zabrałem akumulator do podładowania. ... <

Witam,

Mój 1,4 pali normalnie po podłączeniu akumulatora. Prawdopodobnie Punciak "zastrajkował" przypadkowo. Moim zdaniem nie ma co się przejmować.

Jeżeli jednak Kolegę "gryzie" to zdarzenie, to proponuje ponownie na noc odpiąć jedną z klem i sprawdzić rano czy odpali normalnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Mój 1,4 pali normalnie po podłączeniu akumulatora. Prawdopodobnie Punciak "zastrajkował"

> przypadkowo. Moim zdaniem nie ma co się przejmować.

> Jeżeli jednak Kolegę "gryzie" to zdarzenie, to proponuje ponownie na noc odpiąć jedną z klem i

> sprawdzić rano czy odpali normalnie.

> Pozdrawiam

no i kasujesz mu adaptacje i może cieżko dalej palić smirk.gif

Napisano

> no i kasujesz mu adaptacje i może cieżko dalej palić

Witam,

Uważam, że Kolega pisząc o adaptacji szerzy jakieś mity (mówię tu o tym silniku). W tym przypadku załączam zapłon, pompa dawkuje paliwo, wtryskiwacze robią co trzeba - silnik "odpala" na "dotyk".

Użytkuję ten silniczek od czterech lat, odpinałem akumulator latem, zimą - zawsze po tej operacji zapalił "na dotyk".

Napisano

> Witam,

> Uważam, że Kolega pisząc o adaptacji szerzy jakieś mity (mówię tu o tym silniku). W tym przypadku

> załączam zapłon, pompa dawkuje paliwo, wtryskiwacze robią co trzeba - silnik "odpala" na

> "dotyk".

> Użytkuję ten silniczek od czterech lat, odpinałem akumulator latem, zimą - zawsze po tej operacji

> zapalił "na dotyk".

no to sie kolega powinien cieszyć że odpala, ale ani ja ani kolega nie wie czy osprzet w silniku kolegi który ma problem, jest sparwny w 100% i czy w czasie pracy nie adoptuje sie na tyle że na codzień funkcjonuje prawidłowo smirk.gif

Napisano

> ... ale ani ja ani kolega nie wie czy osprzet w silniku

> kolegi który ma problem, jest sparwny w 100% ... <

Wszystko się zgadza, nie wiemy czy właściciel wspomnianego auta na czas wymienia świece, w jakim stanie są cewki itd. Przyczyn problemu może być wiele.

Pozdrawiam

Napisano

> no i kasujesz mu adaptacje i może cieżko dalej palić

W tym samochodzie nie da sie tego tak zrobic, tylko komputerem. Tylko w PI mozna bylo zrobic reset ustawien odlaczajac aku. Od PII w gore tylko Euroscanem, FES'em albo Examiner'em w ASO.

Napisano

> Użytkuję ten silniczek od czterech lat, odpinałem akumulator latem, zimą - zawsze po tej operacji

> zapalił "na dotyk".

wystarczy na 10min odłączyć w 16v klemę i już komputer się uczy nastawów przepustnicy. Jak wciskasz sprzęgło to obroty spadają do 400-500. Po nagrzaniu silnika problem znika zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wszystko się zgadza, nie wiemy czy właściciel wspomnianego auta na czas wymienia świece, w jakim

> stanie są cewki itd. Przyczyn problemu może być wiele.

> Pozdrawiam

Auto kupione jako używane w listopadzie. Po zmiaie świec, płynów, filtrów, rozrządu, sprawdzeniu pod kompem - wszystko ok tylko ten jeden mały problemik jaki wystąpił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.