Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAk] Auto dla emeryta do 20 tys zł

Featured Replies

Napisano

Ojciec chce sobie zmienić ( został już granatem oderwany od swojej Felicji) samochód. Wyciągną ze skarpety ok. 20 tyś zł i rozpoczynamy.

Na samym początku wszelkie fabie, golfy itp odpadają ("jak mam jeżdzić czymś taki to wolę felcie" -słowa ojca).

Konieczne wyposażenie klimatyzacja, elektryczne szyby, auto nie musi być demonem prędkości, silnik benzynowy (będzie LPG)

I teraz co szukać. Na liście mam:

- Avensis

- Accorda

- Passat

- Octavie (faworyt dla ojca)

- Laguna II

- BMW e 46

Wydaje mi się, że koszty utrzymania tych aut są na podobnym poziomie.

Co byście mili polecili.

Główny priorytetem są wygoda, możliwość bezproblemowego użytkowania z LPG,

Napisano

> Główny priorytetem są wygoda, możliwość bezproblemowego użytkowania z LPG,

A6 C5. ok.gif

Napisano
mial skode, chce skode...wiec niech kupi skode, 1.6 ~100KM mu po felicji wystarczy ok.gif
Napisano

> Teściu zakupił jakiś czas temu za 20kzł Audi A4 i jest mega zadowolony z komfortu i prestiżu

Którą generację kupił i z jakim silnikiem ?

Napisano
  • Autor

> A6 C5.

Ale to pewnie drogie w utrzymaniu. I troche za wielkie.

Napisano

> Ojciec chce sobie zmienić ( został już granatem oderwany od swojej Felicji) samochód. Wyciągną ze

> skarpety ok. 20 tyś zł i rozpoczynamy.

> Na samym początku wszelkie fabie, golfy itp odpadają ("jak mam jeżdzić czymś taki to wolę felcie"

> -słowa ojca).

To dlaczego bierze do porównania octavię ? Przecież to auto bazuje na golfie.

> Konieczne wyposażenie klimatyzacja, elektryczne szyby, auto nie musi być demonem prędkości, silnik

> benzynowy (będzie LPG)

> I teraz co szukać. Na liście mam:

> - Avensis

Za kilkanaście tysięcy jest szansa na zadbaną ave I gen po lifcie.

> - Accorda

Szósta generacja także po lifcie jest do kupienia w budżecie. Będzie miał mniej wygodne zawieszenie od ave ale dające więcej frajdy z jazdy. Wyciszenie na praktycznie tym samym poziomie. Ave ma trochę większy bagażnik.

> - Passat

Znajdź jakiegoś z przebiegiem w granicach rozsądku - nie mylić ze stanem licznika. Poczytaj o tym jak jego zawieszenie znosi polskie drogi - mowa o B5FL.

> - Octavie (faworyt dla ojca)

Fajny golf grinser006.gif Wraz z e46 to auta bardziej innej klasy a raczej wielkościowo kwalifikujące się jako kompakty a nie klasa D.

> - Laguna II

Ta po lifcie może być ale im ma mniej dodatków lubiących się psuć tym lepiej. Tyczy się to także wyboru silnika - sugerowałbym proste benzyny.

> - BMW e 46

Siedziałeś w jakiejś ? Ciasne to bardzo.

> Wydaje mi się, że koszty utrzymania tych aut są na podobnym poziomie.

Masz rację - wydaje Ci się grinser006.gif

> Co byście mili polecili.

Jeśli ma być wygodne i praktyczne - avensis może być. Accord jeśli odrobinę mniej miejsca może być do przyjęcia a w zamian dostaje się prowadzenie auta, któremu chyba tylko mondeo, wg mnie, jest w stanie dorównać - biorąc pod uwagę auta przednionapędowe. Do ave I polecam silnik 2,0 128 - mega prosty, dynamiczny/elastyczny, cichy i oszczędny. Występował on w wersjach sprzed liftingu. W accordzie różnica dynamiki między 1.8 a 2.0 jest odczuwalna przy wyprzedzaniu ale obydwa można polecić. Zabezpieczenie blach jest naprawdę dobre w obydwu autach.

Napisano

Ja bym szukał zadbanego accorda. Najlepiej 2.0. Gaz lubi, komfort odpowiedni i psuć specjalnie też się nie będzie.

Napisano

> mial skode, chce skode...wiec niech kupi skode, 1.6 ~100KM mu po felicji wystarczy

Dokładnie , pozostałe nie spełniają kryterium taniości w utrzymaniu, porównanie np. ceny klocków japończyka i Skody powinno dać do myślenia.

Napisano

> Ojciec chce sobie zmienić ( został już granatem oderwany od swojej Felicji) samochód. Wyciągną ze

> skarpety ok. 20 tyś zł i rozpoczynamy.

> Na samym początku wszelkie fabie, golfy itp odpadają ("jak mam jeżdzić czymś taki to wolę felcie"

> -słowa ojca).

> Konieczne wyposażenie klimatyzacja, elektryczne szyby, auto nie musi być demonem prędkości, silnik

> benzynowy (będzie LPG)

> I teraz co szukać. Na liście mam:

> - Avensis

> - Accorda

> - Passat

> - Octavie (faworyt dla ojca)

> - Laguna II

> - BMW e 46

> Wydaje mi się, że koszty utrzymania tych aut są na podobnym poziomie.

No dobra a Dacia Logan hmm.gif będzie najmłodsza i pasowała do drive.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To dlaczego bierze do porównania octavię ? Przecież to auto bazuje na golfie.

Doskonale o tym wiem. Poprostu podoba się Octavia i co zrobisz. Ja osobiście nie wiem dlaczego nie cierpię tego auta

> Za kilkanaście tysięcy jest szansa na zadbaną ave I gen po lifcie.

> Szósta generacja także po lifcie jest do kupienia w budżecie. Będzie miał mniej wygodne zawieszenie

> od ave ale dające więcej frajdy z jazdy. Wyciszenie na praktycznie tym samym poziomie. Ave ma

> trochę większy bagażnik.

No właśnie moim faworytem jest honda.

> Znajdź jakiegoś z przebiegiem w granicach rozsądku - nie mylić ze stanem licznika. Poczytaj o tym

> jak jego zawieszenie znosi polskie drogi - mowa o B5FL.

I pewnie skomplikowane i drogie w ew. naprawie.

> Fajny golf Wraz z e46 to auta bardziej innej klasy a raczej wielkościowo kwalifikujące się jako

> kompakty a nie klasa D.

Też wiem posiadam e36 i e46 zlosnik.gif

> Ta po lifcie może być ale im ma mniej dodatków lubiących się psuć tym lepiej. Tyczy się to także

> wyboru silnika - sugerowałbym proste benzyny.

> Siedziałeś w jakiejś ? Ciasne to bardzo.

Nawet mam taką jedną i to tą z psujących się roczników 1.9dci jak narazie odpukać nie jest źle.

> Masz rację - wydaje Ci się

Ceny części raczej podobne hmm.gif

> Jeśli ma być wygodne i praktyczne - avensis może być. Accord jeśli odrobinę mniej miejsca może być

> do przyjęcia a w zamian dostaje się prowadzenie auta, któremu chyba tylko mondeo, wg mnie,

> jest w stanie dorównać - biorąc pod uwagę auta przednionapędowe. Do ave I polecam silnik 2,0

> 128 - mega prosty, dynamiczny/elastyczny, cichy i oszczędny. Występował on w wersjach sprzed

> liftingu. W accordzie różnica dynamiki między 1.8 a 2.0 jest odczuwalna przy wyprzedzaniu ale

> obydwa można polecić. Zabezpieczenie blach jest naprawdę dobre w obydwu autach.

O mondeo zapomniałem sciana.gif

Napisano

Skoda to dobry wybór ok.gifpalacz.gif

Napisano

Dobrze wyposażone auto klasy B.

Jak ma dorosłe dzieci, to mu duże auto nie jest potrzebne - mój ojciec w okolicach 60-tki przesiadł się do Corsy.

W tym budżecie auto klasy B będzie w miarę młode i nieźle wyposażone, a z tych co podajesz, raczej będą staruchy.

Napisano

> Dobrze wyposażone auto klasy B.

> Jak ma dorosłe dzieci, to mu duże auto nie jest potrzebne - mój ojciec w okolicach 60-tki przesiadł

> się do Corsy.

> W tym budżecie auto klasy B będzie w miarę młode i nieźle wyposażone, a z tych co podajesz, raczej

> będą staruchy.

taaaaa, u mnie rodzice zmienili punto 97' na civica 2005 , a sie pchaja do mojego 10 letniego accorda...

mialo byc mlodsze grande, ale nie chcieli slyszec...i koniec, argumenty, ze mlodsze itd. nie przejda...bo ktos chce cos innego i ma lepszy argument --->on płaci ok.gif

Napisano

> Ja bym szukał zadbanego accorda. Najlepiej 2.0. Gaz lubi, komfort odpowiedni i psuć specjalnie też

> się nie będzie.

mysle, ze 1.8 bedzie lepszym wyborem...wieksza podaz, osiagi wystarczajace...

Napisano

Bardzo trudno znaleźć Accorda VI w sensownym stanie. A Octavię to już w ogóle... Szukałbym chyba czegoś młodszego a mniejszego. I trzymał się z dala od sprowadzonych.

Napisano
  • Autor

> Dobrze wyposażone auto klasy B.

> Jak ma dorosłe dzieci, to mu duże auto nie jest potrzebne - mój ojciec w okolicach 60-tki przesiadł

> się do Corsy.

> W tym budżecie auto klasy B będzie w miarę młode i nieźle wyposażone, a z tych co podajesz, raczej

> będą staruchy.

Nie chce i tego nie przeskoczysz.

Napisano
  • Autor

> Bardzo trudno znaleźć Accorda VI w sensownym stanie. A Octavię to już w ogóle...

To akurat tyczy się każdego modelu auta.

>I trzymał się z dala od sprowadzonych.

Jak na razie nie zaliczyłem wpadki ze sprowadzanymi ( a trochę tego było moich i znajomych auta). więc sprowadzone = szrot nie jest zasadą.

Napisano

> Nie chce i tego nie przeskoczysz.

No tak - z wiekiem poziom uporu wzrasta.

Pewnie jemu się wydaje, że 20k to fura kasy - a żeby auto klasy średniej nie było zużyte, trzeba by jeszcze drugie 20k dorzucić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.