Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laceti 1.4 - problem z gazem

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z instalacją gazową w moim Lacetti.

W siepaniu 2011r zamontowałem BRC. Generalnie wszystko spisywało się nieźle. Do tej pory na gazie zrobiłem ok. 6000km.

Dwa tygodnie temu robiłem wymianę rozrządu i pompy wody i od tej pory z gazem zaczęły się kłopoty.

Objaw jest taki, że po przejściu na gaz na wolnych obrotach samochód mi gaśnie.

Pojechałem do warsztatu i stwierdzili, że pewnie trzeba skalibrować instalacje gazową.

Po tej kalibracji jeszcze gorzej w ogóle nie chce na gazie jechać - jeszcze bardziej się dławi na wolnych obrotach. Zanim osiągnął pełną temperaturę to zgasł mi 3 razy po wciśnięciu sprzęgła. Dopiero jak uzyska pełną temperatur silnik to w miarę jeździe na gazie.

Teraz moje pytania:

- Czy to możliwe, że po wymianie rozrządu i pompy wody trzeba było gaz kalibrować lub wgrywać nową mapę gazu?

- Czy mogli coś spieprzyć z gazem przy wymianie rozrządu?

- Jaki byłby objaw gdyby pomylili się o jeden ząbek w pasku rozrządu?

Czy te ostatnie mrozy nie potęgują problemu?

Napisano

> - Czy mogli coś spieprzyć z gazem przy wymianie rozrządu?

Mogli a najgorsze jest to ,ze sprawa wyglada jak szukanie igly w stogu siana frown.gif

Trzeba zrewidowac dokladnie cala instalacje elektryczna od lpg , wszystkie wezyki od gazu, podcisnienia, plynu chlodniczego itd...

> - Jaki byłby objaw gdyby pomylili się o jeden ząbek w pasku >rozrządu?

Mozliwe aleeee to powodowaloby ,tez problemy z jazda na benzynie

> Czy te ostatnie mrozy nie potęgują problemu?

Na 99% nie...

Mapy mapami ale najpierw zatankuj gazu do pelna , sprawdz czy cykaja elektrozawory , czy wszystkie wstryskiwacze chodza .

A I NAJWAZNIEJSZE - JEDZ DO GOSCIA ,KTORY TO ZAKLADAL I NIECH TO ON SIE MARTWI BO INSTALKA MA POL ROKU I 6KKM CZYLI JEST NA GWARANCJI! waytogo.gif

Napisano

> Teraz moje pytania:

> - Czy to możliwe, że po wymianie rozrządu i pompy wody trzeba było gaz kalibrować lub wgrywać nową

> mapę gazu?

raczej nie, przecież wymiana rozrządu nie zmienia parametrów pracy silnika

> - Czy mogli coś spieprzyć z gazem przy wymianie rozrządu?

na 99% tak

> - Jaki byłby objaw gdyby pomylili się o jeden ząbek w pasku rozrządu?

jak by się pomylili to i na benzynie były kłopoty z pracą silnika

> Czy te ostatnie mrozy nie potęgują problemu?

zależy co masz na myśli pod pojęciem mrozy.

W zeszłym roku jak było -18 i więcej to miałem kilka razy sytuacje że po przełączeniu z benzyny na gaz wracał z powrotem na benzynę i trzeba było ręcznie przełączyć.

W tym sezonie jeszcze nie, ale ciepło jest... dopiero -14 hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi jutro do nich podjadę poczekam aż ostygnie i niech sprawdzają na zimnym bo na ciepłym niby chodzi,

chociaż nie wiem może się dopatruje ale po tej wymianie rozrządu jest jakby trochę słabszy

Napisano

sprawdz czujnik temperatury gazu

mialem podobne objawy jak padl mi czujnik na reduktorze - sam wymienilem i wszystko wrocilo do normy

sprawdz tez przewod podcisnieniowy ktory idzie od reduktora do kolektora

potrafi sie wypiac w okolicy przepustnicy, moze mechalicy nie zauwazyli ze spadl

Napisano

Ja w swoim Laćku po wymianie rozrządu miałem spory problem,na drugi dzień przestał jeździć na gazie,dusił się i szarpał;).Pojechałem do gazownika i okazało się że sterownik instalacji STAG 4 popsuł się.Naprawili mi go na gwarancji zrobili mapy na nowo i śmiga ok.

Pytałem się gazownika czy zmiana rozrządu ma wpływ na instalację LPG ,powiedział że "jak najbardziej ma!"tylko tyle się dowiedziałem.

Zmianę paska polecam powierzać dobremu fachowcowi.

Napisano

> Pytałem się gazownika czy zmiana rozrządu ma wpływ na instalację LPG ,powiedział że "jak

> najbardziej ma!"tylko tyle się dowiedziałem.

Dobrze zrobiona wymiana rozrządu nie ma żadnego wpływu na instalację LPG. Nie wiem skąd ten gazownik-fantasta ma takie teorie screwy.gif

Napisano

>Nie wiem skąd ten

> gazownik-fantasta ma takie teorie

Z braku elementarnej wiedzy. Krowy powinien paść.

Napisano

> Dobrze zrobiona wymiana rozrządu nie ma żadnego wpływu na instalację LPG. Nie wiem skąd ten

> gazownik-fantasta ma takie teorie

To dlaczego sterownik z gazu padł zaraz po zmianie rozrządu,wcześniej przejechał 20tys bez problemów.

Napisano

> To dlaczego sterownik z gazu padł zaraz po zmianie rozrządu,wcześniej przejechał 20tys bez

> problemów.

A jakby padł po zmianie opon na zimowe to też byś wiązał te fakty? wink.gif

Nie wiem, może rozłączyli jakieś kable żeby mieć lepszy dostęp podczas wymiany, lub ruszyli kable wn i zaczęły się przebicia. Sama mechaniczna część silnika - rozrząd - nie ma nic wspólnego układem paliwowym czy to banzynowym, czy LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.