Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lekki problem z wolno kręcącym rozrusznikiem

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem zaczął się poprzedniej zimy, ale myśląc że to padający aku (miał 8 lat) wymieniłem go na nowy. Niestety niewiele to dało. Objaw jest takie że jak przymrozi konkretnie, to rozrusznik strasznie wolno kręci. Przy -15 to ledwo daje radę, fakt, że silnik za każdym razem odpala, ale boję się że kiedyś może po prostu już nie dać rady. Aku naładowany, ładowanie jest, przewody od altka do aku przelutowane mają końcówki na nowo, przewody od aku do rozrusznika i masowy do budy i skrzyni, również przelutowane końcówki, oraz wyczyszczone idealnie punkty styku. (przewody oryginalne, bez żadnej rzeźby). Rozrusznik rozebrany, wyczyszczony, przesmarowany, obudowy w miejscu przejścia masy wyczyszczone, szczotek jeszcze sporo, komutator w idealnym stanie, tulejki bez nadmiernych luzów nasmarowane rzadkim olejem. Silnik cały czas na oleju 10W40 (kiedyś na takim samym oleju nie było tego problemu). Na ciepło silnik kręci szybciej (prawie normalnie, chociaż w porównaniu do np. 1.4 wolniej). Wciśnięcie/puszczenie sprzęgła przy odpalaniu praktycznie nie daje zmian.

Zgłupiałem już i nie wiem co to może być.

Pamiętam przypadek jaki opisywał Marecki, że przewody pod izolacja mu "zgniły" i miał cyrk, ale u niego auto albo kręciło rozrusznikiem albo nie. U mnie zawsze kręci. Fakt przewodów nie kroiłem, żeby zobaczyć jak w środku wyglądają, ale czy "pognite" mogą dawać taki efekt, że w mroźne dni rozrusznik będzie wolniej kręcił?

Na innym aku dzieje się tak samo.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

u mnie podczas mrozów też ciężej kręci ale rozrusznika nie ruszałem

być może że olej gęsty jak smoła mam biglaugh.gif

Napisano

kurcze.. ja bym się podpiął pod temat bo w moim 1.4 mam to samo

ładowanie mam eleganckie, sprawdzałem, jest 14.4V bez większego znaczenia ile odbiorników prądu włącze

aku kupiłem w tym roku nówke Bosch S3, a ten dziad w mrozy ledwo kręci.. oczywiście jak sie rozgrzeje to śmiga rozrusznik szybko

olej 10W40 od 14 lat na takim jezdze

Napisano
  • Autor

> u mnie podczas mrozów też ciężej kręci ale rozrusznika nie ruszałem

> być może że olej gęsty jak smoła mam

U mnie olej widać na bagnecie że jest gęstszy, ale na pewno nie na tyle żeby aż tak wolno kręcił rozrusznik. Kiedyś widziałem 15W40 przy -20*C, to była galaretka a u mnie normalnie scieka z bagnetu jak go wyjmę.

Napisano

ja bym podmienił rozrusznik na inny i zobaczył. Jak akumulator jest nowy to rozrusznik musi kręcić. Może coś z nim jednak nie tak. A sprawdzałeś rozrusznik czy dobrze kręci jak był wyjęty?

Napisano
  • Autor

> ja bym podmienił rozrusznik na inny i zobaczył. Jak akumulator jest nowy to rozrusznik musi kręcić.

> Może coś z nim jednak nie tak. A sprawdzałeś rozrusznik czy dobrze kręci jak był wyjęty?

Rozrusznik na pusto bez obciążenia kręci elegancko, był sprawdzany w warsztacie, który zajmuje się naprawą rozruszników i alternatorów i niby wszystko z nim jest OK.

Napisano

> Rozrusznik na pusto bez obciążenia kręci elegancko, był sprawdzany w warsztacie, który zajmuje się

> naprawą rozruszników i alternatorów i niby wszystko z nim jest OK.

Wymień przewód ten gruby plusowy, na nowszy i grubszy np ze spawarki.

Być może już ma na tyle dużą rezystancje że nie daje rady. Poza tym posprawdzaj okablowanie.

Napisano

u mnie jest ten sam problem, kreci słabo jakby aku był padnięty a mam nowy, auto zawsze odpali. Możliwe że tak jak piszą wcześniej kable już mają swoje lata i dlatego tak jest, bo inne pomysły mi do głowy nie przychodzą

Napisano
  • Autor

> Wymień przewód ten gruby plusowy, na nowszy i grubszy np ze spawarki.

> Być może już ma na tyle dużą rezystancje że nie daje rady. Poza tym posprawdzaj okablowanie.

Kable, a właściwie ich końcówki były sprawdzane i wszystko jest ok. Właśnie też myślałem, że może ze starości, któryś z kabli (+ lub -) do aku już niedomaga. Chyba trzeba będzie zainwestować w nowe kabelki z klemami.

Kurcze a jakby rzucić tak na szybko jakiś gruby przewód dodatkowo bezpośrednio do rozrusznika i do masy drugi? Wtedy można by było niejako wyeliminować, czy te ori przewody psują zabawę.

Napisano

> Kable, a właściwie ich końcówki były sprawdzane i wszystko jest ok. Właśnie też myślałem, że może

> ze starości, któryś z kabli (+ lub -) do aku już niedomaga. Chyba trzeba będzie zainwestować w

> nowe kabelki z klemami.

> Kurcze a jakby rzucić tak na szybko jakiś gruby przewód dodatkowo bezpośrednio do rozrusznika i do

> masy drugi? Wtedy można by było niejako wyeliminować, czy te ori przewody psują zabawę.

Pomysł dobry. Masa powinna być ok, bo masz połączenie w kilku miejscach. Za to + idzie jeden gruby. więc w tym wypadku to nie problem zmienić. Grosze to kosztuje.

Poza tym warto oglądnąć szczotki, szczególnie tą masową

Napisano
  • Autor

> Pomysł dobry. Masa powinna być ok, bo masz połączenie w kilku miejscach. Za to + idzie jeden gruby.

> więc w tym wypadku to nie problem zmienić. Grosze to kosztuje.

> Poza tym warto oglądnąć szczotki, szczególnie tą masową

Szczotki bankowo są dobre. smile.gif Sprawdzę jeszcze ten przewód plusowy. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.