Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypchnęło bagnet

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie, wypchnęło bagnet w T-jet 120KM, silnik zarzygany olejem. Co to mogło się podziać?

Napisano

Przy niskich temperaturach i niedogrzanym silniku (krótkie trasy) zbiera się w odmie emulsja która zatyka przewód i zamarza . Opary z silnika nie mają odprowadzenia i zbierają się w silniku .Ciśnienie gromadzi się i niemając ujścia wypycha bagnet.

Napisano
  • Autor

Autko używane głównie w mieście, odcinki po mniej więcej 5-10 km.

Czyli przeczyścić tylko odmę i będzie ok?

Napisano

> Autko używane głównie w mieście, odcinki po mniej więcej 5-10 km.

> Czyli przeczyścić tylko odmę i będzie ok?

Przegoń czasami autko, wtedy nie ma z tym problemu.

Przeczyść i dolej oleju.

Napisano
  • Autor

Autko jest gonione, nie jest jeżdżone przez emeryta 270751858-jezyk.gif tylko przez Moją serce.gif która lubi sobie przycisnąć but.gif , więc trochę mnie dziwi że coś takiego się stało

Napisano

> Autko jest gonione, nie jest jeżdżone przez emeryta tylko przez Moją która lubi sobie przycisnąć

> , więc trochę mnie dziwi że coś takiego się stało

a mrozy były?

Napisano

> Jak się zabrać do czyszczenia, jakieś rady?

Żadna filozofia zrzuć gumowy przewód z pokrywy zaworów -filtr powietrza i wyczyść w środku . Najlepiej jednak poświęcić trochę czasu i paliwa i przegonić dogrzane autko jakieś 50-100 km w tedy powinno wszysko samo z silnika odparować

Napisano

> Autko używane głównie w mieście, odcinki po mniej więcej 5-10 km.

> Czyli przeczyścić tylko odmę i będzie ok?

Tak jak koledzy piszą musisz go zagrzać.... przy tych temp to nawet ciepły się nie zrobi na 5 km...

Napisano
  • Autor

> Żadna filozofia zrzuć gumowy przewód z pokrywy zaworów -filtr powietrza i wyczyść w środku .

> Najlepiej jednak poświęcić trochę czasu i paliwa i przegonić dogrzane autko jakieś 50-100 km w

> tedy powinno wszysko samo z silnika odparować

Próbowałem, ale jest za zimno i ręce nie wytrzymują takiej temperatury... oddam jutro auto do znajomego mechanika żeby to szybciutko zrobił, bo przy okazji mam 2 rzeczy do zrobienia wink.gif

ps. Na razie auto nie wyrzuca bagnetu (2 razy mu się zdarzyło)

Napisano

Niech Dotka nadłoży trasy i dogrzewa samochód wink.gif

Napisano
  • Autor

> Niech Dotka nadłoży trasy i dogrzewa samochód

tak też będzie teraz robić smile.gif

Napisano

> Rado_d czepiasz się szczegółów zamiast coś pomóc...

Nie czepiam się, próbuję coś ustalić, by wysnuć teorię właściwą dla tego przypadku smile.gif

Mój też przeważnie robi takie trasy. Masz majonez pod korkiem wlewu oleju?

Napisano

u mnie też tak kiedyś wywalilo a że auto prowadziła kobieta to prawie zatarla silnik przyczyną była zamarznięta odma teraz przed każda zimą czyszcze, jak robisz krótkie trasy to. woda nie ma jak odparować z oleju i trochę majonezu silnik musi wyprodukować

Napisano

> u mnie też tak kiedyś wywalilo a że auto prowadziła kobieta to prawie zatarla silnik przyczyną była

> zamarznięta odma teraz przed każda zimą czyszcze, jak robisz krótkie trasy to. woda nie ma jak

> odparować z oleju i trochę majonezu silnik musi wyprodukować

wczoraj na MK ktoś pisał, że mu zamarzła odma po 750km trasy hmm.gif

Napisano
  • Autor

Przyczyną była zamarznięta odma, tak jak większość mówiła. Przeczyszczenie pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie też tak kiedyś wywalilo a że auto prowadziła kobieta to prawie zatarla silnik przyczyną była

> zamarznięta odma teraz przed każda zimą czyszcze, jak robisz krótkie trasy to. woda nie ma jak

> odparować z oleju i trochę majonezu silnik musi wyprodukować

Teraz już wiem co trzeba w bravce zrobić przed zimą. To pierwsza zima tego autka w naszych rękach więc nie wiedzieliśmy że takie rzeczy mogą się podziać

Napisano

a gdzie ta odma się znajduje?

Napisano

> wczoraj na MK ktoś pisał, że mu zamarzła odma po 750km trasy

witam...dzisiaj przejechałem 600 km przy temperaturze -20-25 st pierwsza polowa trasy przebiegała spokojnie poza tym że temp płynu wahała się miedzy 50 a 90 st jednak przewaznie był niedogrzany...poźniej zaczął się pojawiać biały dym z rury wydechowej początkowo słaby a poźniej smuga dymu.Po 10 minutowm postoju przez pierwszych kilka km dym słaby po czym ponownie się nasilał.Pzebieg 100kkm...Wizyta u mechanika-w przewodzie miedzy turbiną a filtrem kawałki lodu i maź olejowa,przepływka zasyfiona i niestety olej w turbince...poczyszczone wszystko i po krótkim dystansie nadal czuć spalony olej i widać biały dymek ale nie tak intensywny-nie wyczyszczone resztki czy turbina padła?

Napisano

dzisiaj podczas "jazdy testowej" czekałem aż się silnik nagrzeje i postanowiłem sprawdzić czy turbina działa...początkowo wszystko ok ale gdy mocno nacisnąłem na gaz nagle samochód stracił moc i pojawiła się kontrolka bloku silnika i komunikat skontrolować silnik frown.gif czyżby przepływka po wczorajszym czyszczeniu czy jednak coś z turbiną?

Napisano

Może być tak, że kawałki lodu "załatwiły" turbinę passed_out.gif

Z turbinami w zimie trzeba się ostrożnie obchodzić zwłaszcza na zimnym silniku.

Mam nadzieje, że to nie jest to smile.gif

Napisano

zdejmij rurę z turbiny i zerknij na łopatki, bedzie widać czy nie zmieliła lodu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> zdejmij rurę z turbiny i zerknij na łopatki, bedzie widać czy nie zmieliła lodu.

jak do tej pory wszystko w porządku...łopatki z turbinki są...całe smile.gif luz bardzo minimalny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.