Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P0115 Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem - błąd... - Water temperature sensor

P0115 "Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - usterka" (Coler temp)

Czy ktoś miał taki problem ? Gdzie szukać usterki ?

Zauważyłem, że wskaźnik na desce rozdzielczej podnosi się dość wolno. Może termostat ?

Dodam, że błąd wystąpił, po włożeniu innego zastępczego akumulatora(ponieważ stary oddałem na gwarancję)

Napisano
  • Autor

Silnik po wskazaniach na desce rozdzielczej bardzo słabo się nagrzewa.W korku trochę drgnął do góry ale jak się jedzie znów opada.

Termostat ????

Napisano

Przy -20 to normalne, że opada. Przegoń auto po autostradzie,

a następnie wyłącz ogrzewanie kabiny i wentylator na zero.

Powinna stać w pionie, nawet przy -20, ale zacznij tylko grzać

kabinę, opadnie o jedną kreskę. To normalne.

Napisano

Jest to jeden z błędów pojawiających się u mnie rano przy tych temperaturach, spowodowane jest to dużym spadkiem napięcia przy rozruchu, nie przejmuj się, będzie cieplej to mu przejdzie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> o tak... po 15 km po mieście.

U mnie po 8-10km jest już wskazówka w pionie.

Co prawda mam dziwny objaw, że jak stojąc "na światłach" poniosę obroty to spada na kilkanaście sekund. Ale po 15-20km już nie mam tego efektu.

Napisano

> Co prawda mam dziwny objaw, że jak stojąc "na światłach" poniosę obroty to spada na kilkanaście

> sekund.

Jest to normalny objaw, jak pogonisz pompę wody to szybko przepompowujesz "wodę" z nagrzewnicy do termostatu gdzie jest czujnik.

> Ale po 15-20km już nie mam tego efektu.

Bo w samochodzie masz już ciepło i nie odbierasz tyle ciepła z silnika, daj ogrzewanie+nadmuch na max i gwarantuję, że efekt się pojawi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jest to normalny objaw, jak pogonisz pompę wody to szybko przepompowujesz "wodę" z nagrzewnicy do

> termostatu gdzie jest czujnik.

Tak sobie tłumaczę. Ale mimo wszystko nie podoba mi się.

W Bravolocie jak już wskazówka doszła to już nic nie było w stanie jej stamtąd ruszyć.

Napisano

> Tak sobie tłumaczę. Ale mimo wszystko nie podoba mi się.

> W Bravolocie jak już wskazówka doszła to już nic nie było w stanie jej stamtąd ruszyć.

Najprawdopodobniej Fiat niedoszacował bilansu cieplnego.

A mogłem sobie kupić z Webasto, proponowali mi sciana.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

Ciesze sie ze tak jest,myslalem ze cos jest nie tak,bo faktycznie grzeje sie wolno, i spada jak sie jedzie... Niedogrzewajac do polowy ani do 1/4skali.

W dodatku zgasl mi samoczynnie 2 razy gdy stalem w korku wiec sie zmartwilem.Ale mozliwe ze to przez akumulator zastepczy,bo wczoraj oddalem swoj na gwarancje i jakies problemy z ladowaniem albo cos?

Napisano

Dzisiaj Stilo ledwie mi odpaliło, podczas kręcenia zgasły mi zegary itd. później oczywiście seria głupich komunikatów na wyświetlaczu.

Odpaliło resztką sił, ale odpaliło, nie wiem czy w nocy nie przejadę się gdzieś, żeby rano jakoś odpaliło, jeszcze zobaczę jaki poziom naładowania będzie miał akumulator od Krowy, ewentualnie uruchomię Krowę a akumulator ze Stilo pójdzie pod prostownik.

Odpalam z wyłączonym LPG, włączam instalację dopiero w okolicach pionu i skubany zawsze gaśnie po takim przełączeniu, po kolejnym rozruchu jest już ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dzisiaj Stilo ledwie mi odpaliło, podczas kręcenia zgasły mi zegary itd. później oczywiście seria

> głupich komunikatów na wyświetlaczu.

Mój zachował się znacznie lepiej.

Nie chciał odpalić wywalił błąd P1687/przepustnica elektroniczna {stop zaadoptowany}/błąd krytyczny.Odpalił na zaciąg tz.było to wspomaganie rozrusznika,przedtem spryskałem przepustnicę samostartem.Teraz pali ale nie mogę zrobić adaptacji przepustnicy.

Napisano

> kabinę, opadnie o jedną kreskę. To normalne.

to sie zdarza ale u mnie np nie ma takiego objawu.

jak wskazowka zlapie pion to nic jej stamtad nie ruszy

Napisano

> Odpalam z wyłączonym LPG, włączam instalację dopiero w okolicach pionu i skubany zawsze gaśnie po

> takim przełączeniu, po kolejnym rozruchu jest już ok.

teraz jest poprostu zimno i parownik nie ma odpowiedniej temp

ja mam standardowo 38C od BRC a i tak po osiagnieciu tej temp gdy przzelaczy sie na gaz i jade jednostajnie to jest ok, ale gdy przyspieszam to potrafi walnac kangurka - musze go jeszcze z 1-2 min od standardowego przelaczenia potrzymac na benzynie - wtedy objawu nie ma

a ostatnio po przejechaniu 20km przy wyprzedzaniu mimo polowy zbiornika przelaczyl sie na benzyne - oj nie lubi gazik temp >-20C

Napisano

> teraz jest poprostu zimno i parownik nie ma odpowiedniej temp

Wskazówka w pionie to powinien mieć temperaturę zbliżoną do temperatury płynu chłodzącego, ale u mnie wtryskiwacze siedzą dość nisko przed samą chłodnicą.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mnie wtryskiwacze siedzą dość nisko przed samą chłodnicą.

ja mam wtryski po przesunieciu nad kolektorem - wczesniej mialem przy plynie spryskiwaczy to wezyki byly zbyt dlugie i gasl

Napisano
  • Autor

Badam dalej termostat - trasa 5km a na zegarach wskazówka temp lekko drgnęła, za to rura od chłodnicy górna ciepła. Będę pokonywał większe odcinki i patrzył co i jak

Napisano
  • Autor

A więc na pewno uszkodzony termostat:

-Błąd silnika (sprawdze FES-em) ale to pewnie o to chodzi

-Żółty trójkącik i na wyświetlaczu "Cooler temp."

-Po 10km w kabinie zimno, a wskazówka w ogóle nie wstaje

-3/4 min po odpaleniu rura od termostatu ciepła

Teraz takie pytanie wymienić termostat na Werneta czy Oryginał kupić?

Czy czujnik temp. też wymienić czy jest zazwyczaj ok ?

Napisano

Andrewek, odpisz czy rozwiazales problem, mam ten samo, tylko w innym aucie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Prawdopodobnie termostat uszkodzony... Niewiem co z czujnikiem co o tym myslicie?

Napisano

> Prawdopodobnie termostat uszkodzony... Niewiem co z czujnikiem co o tym myslicie?

Czujnik temperatury jest wkręcony w termostat. Na fotkach termostatów - zielona złączka to właśnie złącze od czujnika.

Jak zakupisz termostat to czujnik jest w komplecie.

Ja ze 2 tyg temu kupiłem Behra i poprawa grzania jest znacznaok.gif. Tylko mechanior się nie popisał bo mi cieknie płyn. kara.gif

Napisano
  • Autor

Tak tylko ja mam benzyne i do mnie termostat kosztuje 33zl werneta a 50zl oryginalny,wiec niewiem czy jak w jtd jest razem z czujnikiem:)?

A Ci wspňlczuje,moze jedz na poprawe?

Napisano

> Tak tylko ja mam benzyne i do mnie termostat kosztuje 33zl werneta a 50zl oryginalny,wiec niewiem

> czy jak w jtd jest razem z czujnikiem:)?

Co się przejmujesz, czujnik EPS'a kosztuje w granicach 10zł, ale jak masz sprawny to po co go wymieniać?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Co się przejmujesz, czujnik EPS'a kosztuje w granicach 10zł, ale jak masz sprawny to po co go

> wymieniać?

> Pozdrawiam BAS

A bo nie wiem czy gdy występuje błąd P0115 Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik i do tego żółty trójkącik z napisem Cooler temp. to może być też czujnik temperatury. Wczoraj jechałem to się ciut ruszył i tak pozostał, i w dodatku po 5 km wentylator się włączył...

Napisano

> A bo nie wiem czy gdy występuje błąd P0115 Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik i do tego

> żółty trójkącik z napisem Cooler temp. to może być też czujnik temperatury. Wczoraj jechałem

> to się ciut ruszył i tak pozostał, i w dodatku po 5 km wentylator się włączył...

A próbowałeś przemówić złączce do rozsądku?

EDIT: Nieźle podrożały te czujniki, wydawało mi się, że były tańsze.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś przemówić złączce do rozsądku?

> EDIT: Nieźle podrożały te czujniki, wydawało mi się, że były tańsze.

> Pozdrawiam BAS

No właśnie patrzyłem i są drogie, a wentylator od czego mógł się włączyć?

a złącz nie próbowałem przywracać do porządku grinser006.gif

Napisano

> No właśnie patrzyłem i są drogie, a wentylator od czego mógł się włączyć?

> a złącz nie próbowałem przywracać do porządku

Zacznij od podłączenia autka pod komputer i przeczyść złączkę, możliwe że dostała się tam woda i głupieje.

Jeśli chodzi o włączenie się wentylatora to sprawdź napięcie akumulatora i napięcie ładowania bo przekaźnik przy niskich napięciach może głupieć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zacznij od podłączenia autka pod komputer i przeczyść złączkę, możliwe że dostała się tam woda i

> głupieje.

> Jeśli chodzi o włączenie się wentylatora to sprawdź napięcie akumulatora i napięcie ładowania bo

> przekaźnik przy niskich napięciach może głupieć.

> Pozdrawiam BAS

Akumulator jutro kupuje nowy, ponieważ prawdopodobnie uznają mi gwarancję smile.gif więc wszelkie problemy ze spadkami napięć zażegnam smile.gif

Przeczyszczę i sprawdzę - ale nowy termostat na 99%rozwiąże problem:)

Napisano
  • Autor

A wiec wymieniony termostat,uklad odpowietrzony i rezultaty OSZALAMIAJACE.

Samochod sie bardzo szybko nagrzewa,silnik nabiera temperatury w pare minut,tak wiec jest super-wskazowka w pionie.

Termostat musial juz byc duzo slabszy od dluzszego czas,bo dawno tak ladnie nie nabieralo autko temperatury.

Tak wiec polecam kazmu ktory ma problemy z grzaniem silnika

Pozdrawiam:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.