Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Ceed - mróz i bład silnika

Featured Replies

Napisano

Dziś z rana odpaliłem autko (-22*C), pochodziło kilka sekund i zgasło. Kolejne zapalnie i zaświeciła się kontrolka błędów silnika. Autko gasło co kilkanaście sekund. Niby ruszyłem po kilku próbach i zacząłem jechać, ale po kolejnej minucie znowu zgasło. Cały czas się świeci kontrolka.

Trzeba się udać z tym błędem na serwis czy to przez zimno ?? Miał ktoś podobnie ??

Kia 1,6 diesel, 7-miesięczna.

Napisano

> Dziś z rana odpaliłem autko (-22*C), pochodziło kilka sekund i zgasło. Kolejne zapalnie i

> zaświeciła się kontrolka błędów silnika. Autko gasło co kilkanaście sekund. Niby ruszyłem po

> kilku próbach i zacząłem jechać, ale po kolejnej minucie znowu zgasło. Cały czas się świeci

> kontrolka.

> Trzeba się udać z tym błędem na serwis czy to przez zimno ?? Miał ktoś podobnie ??

> Kia 1,6 diesel, 7-miesięczna.

na pierwszy rzut oka pasowałoby na problem z paliwem

Napisano
  • Autor

> na pierwszy rzut oka pasowałoby na problem z paliwem

Gaśnięcie ok - to pasuje że z winy paliwa.

Ale od razu kontrolka by się zaświeciła ?? hmm.gif

Napisano

> Gaśnięcie ok - to pasuje że z winy paliwa.

> Ale od razu kontrolka by się zaświeciła ??

Wystarczy spadek ciśnienia na railu (nie dochodzi paliwo po stronie niskiego ciśnienia i "cudów pan ni masz".

Napisano
  • Autor

> Wystarczy spadek ciśnienia na railu (nie dochodzi paliwo po stronie niskiego ciśnienia i "cudów pan

> ni masz".

Godzinę temu wróciłem z serwisu. Podpieli pod kompa i wyszło na niskie ciśnienie paliwa. Diagnoza: albo pada pompa paliwa albo zamarza paliwo. Mam obserwować. Błąd skasowali i na razie wróciłem do domu i nie świeci.

A w środę lałem do pełna na BP, dolałem dodatku STP przeciwko wytrącaniu się parafiny sick.gif

No nic, dolałem dziś 25 litrów, dolałem znowu STP i zobaczymy.

Napisano

> Godzinę temu wróciłem z serwisu. Podpieli pod kompa i wyszło na niskie ciśnienie paliwa. Diagnoza:

> albo pada pompa paliwa albo zamarza paliwo. Mam obserwować. Błąd skasowali i na razie wróciłem

> do domu i nie świeci.

> A w środę lałem do pełna na BP, dolałem dodatku STP przeciwko wytrącaniu się parafiny

> No nic, dolałem dziś 25 litrów, dolałem znowu STP i zobaczymy.

Producent dopuszcza jakiekolwiek dodatki do paliwa?

Napisano
  • Autor

> Producent dopuszcza jakiekolwiek dodatki do paliwa?

Nie wiem w sumie. Ale chyba żadnego złego oddziaływania nie powinno chyba być przy takim dodatku.

Napisano

> Nie wiem w sumie. Ale chyba żadnego złego oddziaływania nie powinno chyba być przy takim dodatku.

No właśnie współczesne diesle słabo tolerują dodatki do paliwa.

Zapytaj w ASO co można dolewać i czy w ogóle można.

Napisano

> Nie wiem w sumie. Ale chyba żadnego złego oddziaływania nie powinno chyba być przy takim dodatku.

W serwisie to ty się nie chwal tym dolewaniem bo cię odeślą w siną dal z naprawą gwarancyjną jeśli odpukać to pompa. Każdy pretekst jest dobry.

Napisano

> Producent dopuszcza jakiekolwiek dodatki do paliwa?

Z instrukcji obsługi Ceed'a

Quote:

Nie należy nigdy stosować jakichkolwiek dodatków, czy polepszaczy paliw, które nie są zalecane lub zatwierdzone przez producenta pojazdu.

Ciekawe, czy w ASO dysponują jakimś wykazem "zalecanych lub zatwierdzonych" dodatków hmm.gif

I jeszcze jeden zapis z instrukcji

Quote:

W celu uniknięcia przypadków odcięcia dopływu paliwa zimą, z powodu zamarzania, do paliwa może być dodany olej parafinowy jeśli temperatura spadnie poniżej -10 st. C. Nie należy nigdy dodawać więcej niż 20% oleju parafinowego.

Co o tym sądzicie hmm.gif

Napisano

> Godzinę temu wróciłem z serwisu. Podpieli pod kompa i wyszło na niskie ciśnienie paliwa. Diagnoza:

> albo pada pompa paliwa albo zamarza paliwo. Mam obserwować. Błąd skasowali i na razie wróciłem

> do domu i nie świeci.

> A w środę lałem do pełna na BP,

Jakie paliwo?

STD, czy "cuda-wianki" @6,15/litr?

> dolałem dodatku STP przeciwko wytrącaniu się parafiny

Błąd - to nie działa tak, że z dodawaniem dodatku temp krzepnięcia spada do nieskończoności...

> No nic, dolałem dziś 25 litrów, dolałem znowu STP i zobaczymy.

... repetę? :-)

Napisano

A po co to wlewales? IMO wina albo zlego paliwa albo tego ustrojstwa. Od 4 lat tankuje na Auchan, NEste I leclerc nic nie wlewam do paliwa i pali od 1 razu. Wstaw do cieplego garazu i obserwuj.

Napisano

> Wystarczy spadek ciśnienia na railu (nie dochodzi paliwo po stronie niskiego ciśnienia i "cudów pan

> ni masz".

to samo powiedział mi dziś mechanik. Gdybym odpuścił po tym jak silnik zgasł po dodaniu gazu, to pewnie by się nie zaświeciła. Odpaliła się jak podtrzymałem lekko ponad 1krpm i silnik zaczął wariować z braku odpowiedniej ilości paliwa na listwie. Na czas mrozów odpuszczam kasowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.