Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane 1,5 dCi - zimno w środku, nawet na trasie...

Featured Replies

Napisano

Ok, najczęściej jeżdżę po mieście, więc że przy -17 st. mam zimnicę w trasie uznawałem że jest normalne.

Ale wczoraj w trasie, nawet po czasie 1,5h w środku było zimno, a temperatura silnika w okolicy 80 st.

To chyba nienormalne. Co może być nie tak?

Termostat?

Napisano

Nagrzewnica albo jak jest klimatronik to trzeba zbadać czy klapki od ciepłego powietrza działają (sterowanie silniczkami). Lub czujnik temp. wewnątrz.

Napisano
  • Autor

> Nagrzewnica albo jak jest klimatronik to trzeba zbadać czy klapki od ciepłego powietrza działają

> (sterowanie silniczkami). Lub czujnik temp. wewnątrz.

Nie ma klimatronika.

Manual.

Ale przez nagrzewnice silnik bylby niedogrzany?

Napisano

> Nie ma klimatronika.

> Manual.

> Ale przez nagrzewnice silnik bylby niedogrzany?

mam to samo w dci ok.gif

Napisano
  • Autor

> mam to samo w dci

OMFG co to za nick

grinser006.gif

Masz tak w clio? Wydaje mi sie ze zeszlej zimy nie bylo az tak zle z ogrzewaniem...

Napisano

> Termostat?

wygląda na termostat.

mój 1,5 też się wolno nagrzewa w te mroźne dni, ale w końcu dochodzi do normalnej temperatury

Napisano

> OMFG co to za nick

> Masz tak w clio? Wydaje mi sie ze zeszlej zimy nie bylo az tak zle z ogrzewaniem...

Tak mam tak w Clio, jak stoję to szybko się nagrzewa gorzej jak jadę i dam dmuchaw na 2 lub 3 smile.gif no nick boski sam si zlosnik.gifę zdziwiłem

Napisano
  • Autor

> Tak mam tak w Clio, jak stoję to szybko się nagrzewa gorzej jak jadę i dam dmuchaw na 2 lub 3 no

> nick boski sam si ę zdziwiłem

Stoję = nie nagrzewa się wcale, jadę = nagrzewa się ale słabo sick.gif

I tak muszę się już umawiać na przegląd, więc zajrzą do termostatu.

Napisano

dCi się wolno nagrzewają. taka specyfika tych motorów - więcej energii idzie na moc, niż na ciepło

Napisano

Jak masz 1.5 dci z miarę młodego rocznika to niemożliwe żebyś miał zimno w kabinie chyba że nie masz dogrzewania elektrycznego, bo nawet jak silnik jest zimny to z nawiewów leci ciepłe powietrze praktycznie od uruchomienia silnika bo są grzałki elektryczne w wentylacji. Silnik się słabo nagrzewa w mrozy a przy postoju dłuższym na biegu jałowym nawet mogą spaść 2 kreski z wyświetlacza temperatury ale w środku mam ciepło.

Napisano

Jak miałem Clio 1,5dci 80KM, to do -15* nagrzewał się znośnie, ale poniżej (-17, -20), to dramat był jak ktoś lubi ciepło w aucie. Sprawdzałem cały ukł. chłodzenia (ogrzewania) i wszystko OK, TTTM!

Wysoka sprawność silnika.

Napisano

> Jak miałem Clio 1,5dci 80KM, to do -15* nagrzewał się znośnie, ale poniżej (-17, -20), to dramat

> był jak ktoś lubi ciepło w aucie. Sprawdzałem cały ukł. chłodzenia (ogrzewania) i wszystko OK,

> TTTM!

> Wysoka sprawność silnika.

Do pewnego czasu...

Mój np 1.5dci z 2008r thalia, więc w innych (lepszych) modelach pewnie wczesniej.

Są grzałki, jak już pisano... na tych mrozach (-20) jak sprawdzałem nawiew na twarz(bo zawsze mam na szybę)to po dwóch trzech minutach leci już "ciepłe" powietrze.

Ps. Grzałki lubią palić, więc to może być przyczyną wink.gif

Napisano

u mnie w megi jest ciepło w środku, ale do 2 kreski nie dochodzi, chłodnica zimna. Podczas wolnej jazdy temp. na wskaźniku opada, przy jeździe poza miastem rośnie. Czy to termostat?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.