Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubezpieczalnia , likwidacja szkody

Featured Replies

Napisano

Witam .

3 tygodnie temu miałem stłuczkę . Nie było to z mojej winy , nic takiego strasznego się nie stało , spisaliśmy oświadczenie bez zbędnego wzywania policji , stłuczka nie była z mojej winy. 2 dni po zdarzeniu był rzeczoznawca , zrobil zdjęcia , wypisał to i tamto i pojechał .

3 tygodnie mijają i żadnego odzewu , wysłali tylko protokół naprawy bez wyceny itp.

Trochę czasu minęło zadzwoniłem , ubezpieczalnia twierdzi że rozwiąża sprawę jak najszybciej się będzie dało .

Moje pytanie : Ile to jeszcze może potrwać ? Mam utrudniony dojazd do pracy i nie jest mi na rękę brak samochodu . Nie miałem wczesniej do czynienia z takim zdarzeniem .

ubezpieczalnia sprawcy : MTU(moje towarzystwo ubezpieczeniowe) , z tego co wyczytałem to mają jedyną siedzibę w sopocie.

Z góry dzięki za odp.

Napisano

[ciach]

weź auto zastępcze na koszt ubezpieczyciela sprawcy... to powinno przyspieszyć...

Napisano

> Mam utrudniony dojazd do pracy i nie jest mi na rękę brak samochodu .

A dlaczego nie jeździsz autem zastępczym?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A dlaczego nie jeździsz autem zastępczym?

> mar00ha

podejrzewałem że to dużo załatwiania , i spodziewałem się że sprawa wyjaśni się w pierwsze dwa tygodnie a tu lipa.

Nie zależy mi aż tak bardzo na tym aucie zastępczym lecz na szybkim rozwiązaniu sprawy.

Jest jakiś termin do którego mają czas ? czy mogą mi to wysłać np. za pół roku ?

Napisano

> podejrzewałem że to dużo załatwiania , i spodziewałem się że sprawa wyjaśni się w pierwsze dwa

> tygodnie a tu lipa.

> Nie zależy mi aż tak bardzo na tym aucie zastępczym lecz na szybkim rozwiązaniu sprawy.

> Jest jakiś termin do którego mają czas ? czy mogą mi to wysłać np. za pół roku ?

ustawowo mają 30 dni od zgłoszenia szkody ,chyba że w tym terminie poinformują Ciebie pisemnie ,że termin się wydłuża

Napisano
  • Autor

Ponawiam temat . Minęło już jakies 25 dni , dzwonie żeby pogonić ich trochę , człowiek z którym rozmawiałem twierdzi że 23 stycznia wysłał papiery i czeka aż sprawca mu to wypełni i odeśle .

Sprawca twierdzi że jeszcze nic nie dostał .

To co ? ja mam sobie wszystkiego dopilnować ?

Jak sprawca sobie to schował do szuflady , to ubezpieczalnia sobie ot tak nie wypłaci i zakończy sprawę ?

jak dla mnie bezsens , nie mam zamiaru latać i sie prosić żeby ktos ten protokół wypełnił .

Dziś żałuję że nie wezwałem policji , każdy mi mówił "a to tylko oświadczenie spiszcie i nara , po co policje wzywać ?" też byłem tego zdania , dziś sobie pluje w brode . Spisali by se notatke , właściciel dostał by 300 zł i kilka pkt. a ja bym był pewniejszy .

Napisano

Ubezpieczyciel ma 30 dni na załatwienie sprawy + 14 dni w ostateczności.

Napisano
  • Autor

> Ubezpieczyciel ma 30 dni na załatwienie sprawy + 14 dni w ostateczności.

Nawet jeżeli sprawca nie wypełni i odeśle protokołu szkody i nie została sporządzona żadna notatka policji ?

Napisano

> Moje pytanie : Ile to jeszcze może potrwać ?

Od 1 dnia do kilku lat.

Jakbyś wstawił auto do ASO na naprawę bezgotówkową, byłoby Ci to totalnie obojętne, bo w tym czasie jeździłbyś autem zastępczym.

Napisano

> Ubezpieczyciel ma 30 dni na załatwienie sprawy + 14 dni w ostateczności.

z tym że od otrzymania ostatniego wymaganego i niezbędnego do określenia zakresu ochrony i udziału klienta dokumentu...

Napisano

Podłączę się do tematu żeby nie tworzyć nowego.

Sytuacja wygląda tak: Kupuje pojazd z całym pakietem OC, AC i NW, polisa przechodzi na mnie, jeżdże na niej az sie skonczy i w tym czasie ktos mi na parkingu zachacza o drzwi. Sprawcy brak.

Czy przysługuje mi naprawa z AC? Czy jeżeli nie będę kontynuował polisy u tego ubezpieczyciela tylko zakupie nową (samo OC) gdzie indziej to będę miał jakies zwyżki z tytułu ewentualnej naprawy z AC?

Dzięki za pomoc.

Napisano

> Podłączę się do tematu żeby nie tworzyć nowego.

> Sytuacja wygląda tak: Kupuje pojazd z całym pakietem OC, AC i NW, polisa przechodzi na mnie, jeżdże

> na niej az sie skonczy i w tym czasie ktos mi na parkingu zachacza o drzwi. Sprawcy brak.

> Czy przysługuje mi naprawa z AC? Czy jeżeli nie będę kontynuował polisy u tego ubezpieczyciela

> tylko zakupie nową (samo OC) gdzie indziej to będę miał jakies zwyżki z tytułu ewentualnej

> naprawy z AC?

> Dzięki za pomoc.

AC nie przechodzi na kupujacego...

Napisano

> Czy przysługuje mi naprawa z AC?

Umowa ubezpieczenia Auto-Casco jest umową dobrowolną, nie dotyczą jej regulacje takie jak w przypadku obowiązkowego OC, przy sprzedaży prawa i obowiązki wynikające z umowy AC nie przechodzą z automatu na nowonabywcę.

Kupując auto należy skontaktować się z Ubezpieczycielem, niektórzy akceptują kontynuację umowy z nowonabywcą, niektórzy nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.