Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16V zbyt blisko pasa przedniego?

Featured Replies

Napisano

Mam pewien problem gdyż w moim cieniasie niedawno zagościł 1.2 16V. Jednak głowica z prawej strony jest na odległość od pasa o ok. 0,5mm. Znajomy mówił, że jest to bardzo blisko i raczej nie powinno być aż tak. Co może być przyczyną położenia silnika tak blisko pasa?

Napisano

U mnie jest źle polepiony przez blacharza po dzwonie, też mi silnik z "dobytkiem przednim" włazi na pas i chłodnicę bardziej niż powinien ok.gif

Napisano

> Mam pewien problem gdyż w moim cieniasie niedawno zagościł 1.2 16V. Jednak głowica z prawej strony

> jest na odległość od pasa o ok. 0,5mm. Znajomy mówił, że jest to bardzo blisko i raczej nie

> powinno być aż tak. Co może być przyczyną położenia silnika tak blisko pasa?

u mnie wyglada tak :

dscn3777

jest blisko ale nic nie obciera a i buda bez dzwonka smile.gif

Napisano

> u mnie wyglada tak :

> dscn3777

> jest blisko ale nic nie obciera a i buda bez dzwonka

też tak mam przy 1.4 - przykręcanie lampy od strony rozrządu, to koszmar

Ale co w tym dziwnego? hmm.gifoink.gif

Napisano

> też tak mam przy 1.4 - przykręcanie lampy od strony rozrządu, to koszmar

> Ale co w tym dziwnego?

Problem w tym, że luka powinna być nieco większa bo silnik pracuje i może walić o lampę.

Napisano

> Problem w tym, że luka powinna być nieco większa bo silnik pracuje i może walić o lampę.

u mnie jest tak:

zdjcie294v.jpg

Napisano

> jest blisko ale nic nie obciera a i buda bez dzwonka

przy 1.2 16V i teraz przy 1.4 16V mam tak samo, ale jest ok bo nic nie obciera smile.gif

Napisano

> Problem w tym, że luka powinna być nieco większa bo silnik pracuje i może walić o lampę.

Oczywiście, że powinna, ale nic nie obciera. Jedynie przy nawet lekkim strzale rozrząd leci w kosmos sick.gif

Dlatego warto mieć wbitą pojemność i rzeczoznawcę na wycenę, żeby później nie było płaczu buu.gif

Napisano

u mnie po założeniu osłony na rozrząd musiałem skrócić śrubę od lampy bo by dotykała

Napisano
  • Autor

> u mnie po założeniu osłony na rozrząd musiałem skrócić śrubę od lampy bo by dotykała

No widzisz a u mnie właśnie jest tak że jak mam osłonę na rozrząd to śruba nie przejdzie przez dziurę... oslabiony.gif Czyli ewidentnie jest silnik za blisko..

Napisano

Ja mam tak samo jak koledzy co pokazali fotki. Fakt aby przykręcić lampę od strony rozrządu to musiałem przyciąć śrubę ale tak po za tym nic nie obciera i jest wszystko ok. Jak możesz to wrzuć fotkę jak to wygląda u Ciebie. Wtedy będziemy lepiej wiedzieć czy jest coś nie halo.

Napisano

> Mam pewien problem gdyż w moim cieniasie niedawno zagościł 1.2 16V. Jednak głowica z prawej strony

> jest na odległość od pasa o ok. 0,5mm. Znajomy mówił, że jest to bardzo blisko i raczej nie

> powinno być aż tak. Co może być przyczyną położenia silnika tak blisko pasa?

A jaki byl wczesniej silnik ?

Napisano
  • Autor

> A jaki byl wczesniej silnik ?

1.1 sporting. CC miał kiedyś małego dzwona ale uderzenie było bardziej po stronie kierowcy i w dotatku pas przedni jest nowy - jeszcze nie przyspawany. We wstępnych przymiarkach osłona rozrządu opiera się na pasie przy czym zatyka dziurkę przez którą miałaby iść śruba do mocowania lampy. Za każdym razem jakbym nie mierzył to jest to samo. Dla pewności zmierzyłem bok w cieniasie który nie miał nigdy stłuczki i wyszło że jest ok nigdzie nie brakuje centymetrów. Dodam jeszcze, że na początku pod wpływem desperacji uciąłem w osłonie kawałek plastiku po którym prowadzi się kabel do czujnika położenia wału bo wcześniej to nie było mowy o zamontowaniu pasa. Jutro postaram się wrzucić fotki to może będzie łatwiej.

Napisano

> 1.1 sporting. CC miał kiedyś małego dzwona ale uderzenie było bardziej po stronie kierowcy i w

> dotatku pas przedni jest nowy - jeszcze nie przyspawany. We wstępnych przymiarkach osłona

> rozrządu opiera się na pasie przy czym zatyka dziurkę przez którą miałaby iść śruba do

> mocowania lampy. Za każdym razem jakbym nie mierzył to jest to samo. Dla pewności zmierzyłem

> bok w cieniasie który nie miał nigdy stłuczki i wyszło że jest ok nigdzie nie brakuje

> centymetrów. Dodam jeszcze, że na początku pod wpływem desperacji uciąłem w osłonie kawałek

> plastiku po którym prowadzi się kabel do czujnika położenia wału bo wcześniej to nie było mowy

> o zamontowaniu pasa. Jutro postaram się wrzucić fotki to może będzie łatwiej.

A masz go już powieszonego na wszystkich poduchach ??? bo u mnie tak było jak nie miałem zamontowanej tylnej łapy z poduchą frown.gif

Napisano
  • Autor

> A masz go już powieszonego na wszystkich poduchach ??? bo u mnie tak było jak nie miałem

> zamontowanej tylnej łapy z poduchą

Nie mam blush.gif - ktoś zerwał śruby i narazie silnik siedzi bez tylnej łapy. Jeśli mówisz że u Ciebie tak było to chyba mamy rozwiązanie problemu. Nie spodziewałem się że po zamontowaniu tylnej łapy silnik aż tak zmieni swoje położenie - stąd ta histeria wink.gif Jeśli masz racje to będzie ok. Zobaczymy jak zamontuje tył - jak będzie dalej nie teges to wrócę tu i znowu będę smęcił wink.gif Dzięki za pomoc

Napisano

To normalka, wyklep troche blache przy lampie na zewn. i będzie git smile.gif

Śrube z lampy zresztą też ciąłem.

Napisano

u mnie i u kolegi byla podobna odleglosc w 16v

utwardzenie poduszek napewno bedzie dobrym wyjsciem aby slinik nie latal jak "szmata" po komorze silnika. Przyciecie srubki od lampy obowiazkowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.