Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i 1.5 dCi poległ przy -16C...

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, wydzieliła się parafina...zatkała filtr paliwa...dotoczyłem się przez prawie całe miasto na awaryjnych do serwisu angryfire.gif

Auto zatankowane było na Shellu parę dni temu, w baku ponad połowa paliwa.

Jednym słowem - zimą do diesla od dzisiaj leję tylko lepsze paliwa typu VERVA, STATOIL GOLD itp. ok.gif

Nie wierzyłem w to, jednak po rozmowie z serwisem Renault i ile aut dziennie przyjezdza do nich na lawecie przy zwykłym ON i mojej sytuacji z dzisiaj zmieniam zdanie.

Warto dołożyć te 30 groszy na litrze - nie zbankrutuję... a wymiana filtra dzisiaj mnie kosztowała 296zł sciana.gif

Zastanawia mnie tylko jedno - czemu dopiero dzisiaj zapchał się filtr parafiną, 3-4 dni temu były duuzo wieksze mrozy i jezdził confused.gif

Napisano

> Jak w temacie, wydzieliła się parafina...zatkała filtr paliwa...dotoczyłem się przez prawie całe

> miasto na awaryjnych do serwisu

bo w zimie tankuje sie tylko zwykly ON, i tylko na stacjach z duzym obrotem. na Shellu jest drogo co wcale nie znaczy lepiej = mniejszy ruch = stare paliwo na stacji. jakbys pojechal na auchan gdzie przemial paliwa maja ogromny to problemu bys nie mial.

Napisano

> bo w zimie tankuje sie tylko zwykly ON, i tylko na stacjach z duzym obrotem. na Shellu jest drogo

> co wcale nie znaczy lepiej = mniejszy ruch = stare paliwo na stacji. jakbys pojechal na auchan

> gdzie przemial paliwa maja ogromny to problemu bys nie mial.

Oj daj chłopakowi się poekscytować werwą i altimejtem...

Ja jakoś na okoliczność temperatur zaobserwowałem dwie równoległe rzeczywistości:

- Zamarzające dizle fanów altimejta ("takie mrozy, że NAWET altimejt nie daje rady")

- "Zamarzające" dizle lejących std napęd - zwykle w wyobraźni fanbojów paliw premium, bądź w rzeczywistości, jeżeli są to pojazdy z zaniedbaniami serwisowymi.

Napisano

> Jak w temacie, wydzieliła się parafina...zatkała filtr paliwa...dotoczyłem się przez prawie całe

> Auto zatankowane było na Shellu parę dni temu, w baku ponad połowa paliwa.

I masz klucz do zagadki :->

> Warto dołożyć te 30 groszy na litrze - nie zbankrutuję...

Nikt Ci nie zabroni żyć marzeniami :->

> a wymiana filtra dzisiaj mnie kosztowała

> 296zł

A ile km temu wydałeś tą kwotę i w jakim serwisie (w sensie jaki filtr?)

Napisano

> bo w zimie tankuje sie tylko zwykly ON, i tylko na stacjach z duzym obrotem. na Shellu jest drogo

> co wcale nie znaczy lepiej = mniejszy ruch = stare paliwo na stacji. jakbys pojechal na auchan

> gdzie przemial paliwa maja ogromny to problemu bys nie mial.

W Łańcucie może - w większych aglomeracjach ceny są porównywalne, obrót zależy od ceny na danej stacji - obok mnie jest shell gdzie jest jedno z tańszych w mieście paliw smile.gif

Nie ma znaczenia marka stacji - np. koło pszczyny jest BP gdzie zawsze jak zatankujęto mi parę koni ucieknie i auto chodzi jak traktor. Z kolei w Katowicach obok mnie jest BP gdzie jest tanie i bardzo fajne paliwo smile.gif Znaczenie ma konkretna stacja, jej konkretny szef co robi z paliwem, a nie to pod jakim szyldem stoi.

Napisano

407567_315619765156435_100001252435300_979133_536387001_n.jpg

cytat: Za oknem -26stopni a to podobno do -40 DieselGold ze StatOil

Kolega jeździł 1,5 dCi i przy mrozach poniżej -10* na pełny zbiornik wlewali około 5-10% benzyny i palił zawsze od dotknięcia. Potem tankowali BP Ultimate i też nie było problemów. Sprawdzone na kilku autach w firmowej flocie. Ci co nie lali często nie jeździli.

Napisano

Bo zimą do diesla leje sie depresator i nie ma takich problemów.

Krawiec

Napisano

> Jednym słowem - zimą do diesla od dzisiaj leję tylko lepsze paliwa typu VERVA, STATOIL GOLD itp.

tak - lej sobie. zwłaszcza VERVĘ, która w lecie nie schodziła ze stacji (bo drogo), a na zimę jej zrobili promocję (letniego paliwa), bo już grzybki wychodziły, a trzeba świeżego nalać, bo stacja nie robi "obrotów".

też mam 1,5 101KM i leję zwykły ON ze stacji, na której jest ruch i paliwo jest non stop w ruchu. dodatkowo zalewam depresatora XERAMIC i jeszcze olej 2T (bo to 1,5 dCi cfaniak.gif ) i od 3 zim nie miałem problemu z jakąś parafiną.

Napisano

> Zastanawia mnie tylko jedno - czemu dopiero dzisiaj zapchał się filtr parafiną, 3-4 dni temu były

> duuzo wieksze mrozy i jezdził

nie ma reguły , mój 1,5 dCi stał od piątku nie jeżdzony dzisiaj -20 kopnął od pierwszego , a tankuje zwykłą ON na shellu. Ale dzisiaj po drodze zaobserwowałem dziwne zjawisko zlot gwiaździsty do salonu opla po drodze insignie w djezlu i astre III spotkałem które posuwały się na awaryjnych w kierunku serwisu jechały bardzo wolno wiec moze też korek im się zrobił .

Napisano

Ja Vervę leję tylko i wyłącznie i co? Moje auto zgon (parafina w filtrze), 2 diesle sąsiada (też pojechał na Orlen zalać Vervy tuż przed mrozami - żeby auto odpaliło) - tak samo zgon. A wszystko przez to, że Vervy mało idzie, dolali do letniego ON trochę przejściowego, może tuż przed mrozami trochę zimowego i wyszła z tego galaretka.

Napisano

Akurat Verva to zły pomysł.

Kiedyś interesowałem się paliwami po tym jak mnie postraszyli. że "panie mało że renówka to jeszcze dizel 1.5 dCi - tylko Verva albo Ultimate".

Nie wiem jak inne (na tym z BP po prostu gorzej jeździł ale jeździł), ale akurat Verva przy -12st. przypominała zupę z kluskamizlosnik.gif.

Napisano

> dodatkowo zalewam depresatora XERAMIC i jeszcze olej 2T (bo to 1,5 dCi ) i od 3 zim nie

> miałem problemu z jakąś parafiną.

A po .... ?

Napisano

> I masz klucz do zagadki :-

Nie łapią go podwyżki paliwa, tankuje zawsze za 100zł

> A ile km temu wydałeś tą kwotę i w jakim serwisie (w sensie jaki filtr?)

Jak robił to w ASO to mu przeczyścili (odpowietrzyli) filtr paliwa...

W tych silnikach wg książki wymieniają co 40, ew 60kkm (zależy od silnika)

Ja wymieniam wszystko (olej, filtry) co 15kkm u znajomego, i przynajmniej widzę co montuje,

Napisano

> Nie łapią go podwyżki paliwa, tankuje zawsze za 100zł

> Jak robił to w ASO to mu przeczyścili (odpowietrzyli) filtr paliwa...

> W tych silnikach wg książki wymieniają co 40, ew 60kkm (zależy od silnika)

> Ja wymieniam wszystko (olej, filtry) co 15kkm u znajomego, i przynajmniej widzę co montuje,

Zależnie raczej od planu przeglądów, ale generalnie co drugi przegląd.

Co do zasady filtr paliwa to to, na czym najczęściej robi się "łoszczynności".

Najgorszy z możliwych pomysł (by nie używać dosadniejszych określeń), bo problem z rozruchem to najmniejszy problem jaki z tego może wyjść.

Napisano

Ja tam leję na statoil zwykłą ropę od 4 lata i śmiga jak lala wink.gif

Ale te dci są czułe na paliwo...

W Rumuni też myślałem, że stacja markowa i skończyło się wizytą w ASO, wymiana filtra spuszczenie prawie całego baku ropy (którą pewnie sprzedali dalej) i to było lato +30

Napisano

Zanim kupiłem dci poczytałem troszkę na forum clio i stosuję się do zasad;

Co 15kkm wymienić filtry i oleje...

resztę wg. zaleceń producenta.

Lać dobre paliwo, tu polecali statoil (zwykły OK) jako, że w okolicy mam kilka tych stacji to mi było na ręke.

Było coś o odczekaniu po zapaleniu, ale stosowałem tylko na poczatku wink.gif za to nie pałuje zimnego

No i dać ostudzić się turbinie po długiej ostrej jeździe, raczej stosuje.

dci ma się dobrze, i nie chciałbym tego zmieniać przez najbliższe 5 lat smile.gif

Napisano

> A po .... ?

doczytałem w kilku miejscach, że nieszczęsne pompy wysokiego ciśnienia w 1,5 dCi muszą mieć dodatkowe smarowanie łopatek, bo nagle mogą pojawić się opiłki metalu w paliwie. zresztą Solan tutaj wyjaśnia wszystko

póki co nie ma żadnych negatywnych objawów, nie ma nagaru, EGR jest w normie.

Napisano

> doczytałem w kilku miejscach, że nieszczęsne pompy wysokiego ciśnienia w 1,5 dCi muszą mieć

> dodatkowe smarowanie łopatek, bo nagle mogą pojawić się opiłki metalu w paliwie. zresztą Solan

> tutaj wyjaśnia wszystko

Hmmm...

Nigdy nie stosowałem takich cheatów i nie zdarzyło mi się mieć problemów z instalacją paliwową w 1,5.

Napisano
  • Autor

> I masz klucz do zagadki :-

A jakie to ma znaczenie? 3 dni w baku? bez różnic temperatur prawi?

> Nikt Ci nie zabroni żyć marzeniami :-

Nie zabroni, a przynajmniej będę spokojniejszy 270751858-jezyk.gif

> A ile km temu wydałeś tą kwotę i w jakim serwisie (w sensie jaki filtr?)

Rano byłem w ASO Renault - filtr - nie wiem jaki, kosztował 138zł wg. faktury zlosnik.gif

Napisano

> Hmmm...

> Nigdy nie stosowałem takich cheatów i nie zdarzyło mi się mieć problemów z instalacją paliwową w

> 1,5.

no ja też nie mam.

ale odkąd kupiłem 1,5 na osprzęcie SIEMENSA to zaczęli mi "miłośnicy i znaffcy" aut na F docinać o pompach i wtryskach, więc zacząłem ostro grzebać w necie o co kaman.

dlatego leję 2T CASTROLA w ilości 60 ml/60 litrów ON + dodatkowo w zimie XERAMIC

Napisano

> Zanim kupiłem dci poczytałem troszkę na forum clio i stosuję się do zasad;

> Co 15kkm wymienić filtry i oleje...

> resztę wg. zaleceń producenta.

Mnie tzw źródła zbliżone do dobrze poinformowanych ożeniły cheat, żeby po 2kkm wymienić olej na PÓŁSYNTETYCZNY i dalej wymieniać go co 10 kkm.

Podobnież po tym cheacie eliminacji ulega problem z panewkami, chociaż ja to traktuję (jak zawsze) jako efekt placebo.

Napisano

> Podobnież po tym cheacie eliminacji ulega problem z panewkami, chociaż ja to traktuję (jak zawsze)

> jako efekt placebo.

kolejny temat, który zgłębiam - panewki niestety lecą częściej w 1,9 dCi. ten resurs 30 kkm między wymianami dobija silniki.

Napisano
  • Autor

> Zależnie raczej od planu przeglądów, ale generalnie co drugi przegląd.

> Co do zasady filtr paliwa to to, na czym najczęściej robi się "łoszczynności".

Filtr rzeczywiscie nie był najświeższy - od wymiany 20 tys, miał być wymieniony przy najblizszym przeglądzie dopiero.

Podjrzewam, że to dodatkowo wplynelo na dzisiejsza sytuacje.

I nie to ze nie wymieniam z oszczednosci - bo mi to wisi - auto firmowe, na gwarancji, serwisowane zgodnie z ksiazka.

> Najgorszy z możliwych pomysł (by nie używać dosadniejszych określeń), bo problem z rozruchem to

> najmniejszy problem jaki z tego może wyjść.

Napisano

> A jakie to ma znaczenie? 3 dni w baku? bez różnic temperatur prawi?

Wykraplanie się wody w zbiorniku.

> Nie zabroni, a przynajmniej będę spokojniejszy

... wiedząc, że jak temp spadnie mocno na minusie to nawet nie masz po co z chaty wychodzić :-)

> Rano byłem w ASO Renault - filtr - nie wiem jaki, kosztował 138zł wg. faktury

Przyjacielu - kiedy POPRZEDNIO był wymieniany.

Napisano

> Filtr rzeczywiscie nie był najświeższy - od wymiany 20 tys, miał być wymieniony przy najblizszym

> przeglądzie dopiero.

No i masz odpowiedź drugą.

Napisano
  • Autor

> Wykraplanie się wody w zbiorniku.

Pół baku po 3 dniach? Kiedy się to miało skroplić? Na mrozie? Auto cały czas jezdzone więc paliwo nie stało w miejscu w baku.

> ... wiedząc, że jak temp spadnie mocno na minusie to nawet nie masz po co z chaty wychodzić :-)

Teraz dolany depresator jakiś i może coś pomoże smile.gif

> Przyjacielu - kiedy POPRZEDNIO był wymieniany.

Poprzednio 20 tys temu.

Napisano

> kolejny temat, który zgłębiam - panewki niestety lecą częściej w 1,9 dCi. ten resurs 30 kkm między

> wymianami dobija silniki.

Z resrursem to różnie bywa, zależnie od modelu

Ale obydwa miewają z tym problemy.

Napisano

> Poprzednio 20 tys temu.

to nie jest czas jeszcze na wymianę o ile jest paliwo z pewnej stacji.

ja mam dodatkowo w układzie paliwa dwa takie filtry:

aaaaaaa003.jpg

bałem się, że sparafinują się przy tych mrozach (-25*C) ale utrzymały płynność na obecnym paliwie z depresatorem.

Napisano

> Pół baku po 3 dniach? Kiedy się to miało skroplić? Na mrozie? Auto cały czas jezdzone więc paliwo

> nie stało w miejscu w baku.

Przyjacielu, nie pół baku, tylko ilość wystarczająca do zakorkowania instalacji - to nie musi być liczone w litrach.

Co do jeżdżenia - owszem, paliwo w trakcie jazdy rozgrzewa się (dość znacznie nawet). A potem stygnie i woda się co... no ? SKRAAAAPLA...

Dadaaaaaaammmm

> Teraz dolany depresator jakiś i może coś pomoże

Też nie jestem zwolennikiem - to nie jest tak, że wraz z dodawaniem depresatora temp krzepnięcia dąży do nieskończoności.

Napisano

> Przyjacielu - kiedy POPRZEDNIO był wymieniany.

I to jest pewnie pkt nr 3 bo na fakturze z przegladu widnieje jak kolega napisał około 20 kkm temu a kiedy był naprawdę zmieniany to kto to moze wiedzieć zlosnik.gif

Napisano

> Ale obydwa miewają z tym problemy.

dlatego im szybciej od nowości się przejdzie na "normalną" wymianę co 10-15 kkm tym lepiej.

co lepsi (i bogatsi) po sprowadzeniu auta "od dziadka" zrywają miskę i czyszczą pompę oleju i bebechy z tego kiślu, który się zrobił.

Napisano
  • Autor

> to nie jest czas jeszcze na wymianę o ile jest paliwo z pewnej stacji.

Zawsze tankowane na BP, Shell, Statoil - duże stacje w Krakowie.

> ja mam dodatkowo w układzie paliwa dwa takie filtry:

> bałem się, że sparafinują się przy tych mrozach (-25*C) ale utrzymały płynność na obecnym paliwie z

> depresatorem.

No właśnie, może tutaj był przypadek z tym paliwem - mróz w weekend b ył ok. -26st, diesel "zimowy" wg. norm jest chyba do -20st.

Napisano
  • Autor

> I to jest pewnie pkt nr 3 bo na fakturze z przegladu widnieje jak kolega napisał około 20 kkm temu

> a kiedy był naprawdę zmieniany to kto to moze wiedzieć

Znam to ASO od lat, częsci jak chcę to dostaję po wymianie. Filtr akurat w dCi jest bardzo łatwo poznać czy wymienili - jest na samym wierzchu i wymienia się cały bo jest to filtr zamknięty w szczelnej metalowej obudowie zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie, może tutaj był przypadek z tym paliwem - mróz w weekend b ył ok. -26st, diesel "zimowy"

> wg. norm jest chyba do -20st.

żeby zrobić "dymek" to trzeba by mieć paragon i żądać karty charakterystyki paliwa obecnego w danym dniu na stacji. powinny być próbki. ale jak wiadomo - wygrać taką sprawę to marneee szansee

Napisano
  • Autor

> żeby zrobić "dymek" to trzeba by mieć paragon i żądać karty charakterystyki paliwa obecnego w danym

> dniu na stacji. powinny być próbki. ale jak wiadomo - wygrać taką sprawę to marneee szansee

Mam fakturę VAT, tylko właśnie...czy chce mi się szarpać....nie warte to nerwów moim zdaniem.

Napisano

> Mam fakturę VAT, tylko właśnie...czy chce mi się szarpać....nie warte to nerwów moim zdaniem.

no niestety - dostawca wynajdzie "milion" innych rzeczy po drodze. zresztą - stoją u mnie w firmie cysterny paliwowe do naprawy. jeśli opary paliwa zamarzają i blokują układy pneumatyczne, to co to za paliwo dystrybuują? grinser006.gif

Napisano

> Auto zatankowane było na Shellu parę dni temu, w baku ponad połowa paliwa.

> Jednym słowem - zimą do diesla od dzisiaj leję tylko lepsze paliwa typu VERVA, STATOIL GOLD itp.

> Nie wierzyłem w to, jednak po rozmowie z serwisem Renault i ile aut dziennie przyjezdza do nich na

> lawecie przy zwykłym ON i mojej sytuacji z dzisiaj zmieniam zdanie.

> Warto dołożyć te 30 groszy na litrze - nie zbankrutuję... a wymiana filtra dzisiaj mnie kosztowała

> 296zł

> Zastanawia mnie tylko jedno - czemu dopiero dzisiaj zapchał się filtr parafiną, 3-4 dni temu były

> duuzo wieksze mrozy i jezdził

Mójemu tacie w Scenicu 1.5 dCi też wywaliło błąd po zatankowaniu na Shellu - po telefonie do elektryka co ma zrobić padło od razu pytanie:"a tankował pan na shellu ostatnio?"...

Także podejrzewam jakąś kiepską partię paliwa...

Ja mam z tej samej partii, zalałem uszlachetniacz KlenFlo i na razie jeździmy wink.gif

Napisano

> cytat: Za oknem -26stopni a to podobno do -40 DieselGold ze StatOil

> Kolega jeździł 1,5 dCi i przy mrozach poniżej -10* na pełny zbiornik wlewali około 5-10% benzyny i

> palił zawsze od dotknięcia. Potem tankowali BP Ultimate i też nie było problemów. Sprawdzone

> na kilku autach w firmowej flocie. Ci co nie lali często nie jeździli.

a wiesz, że temperatura mętnienia takiego diesel gold to ok -11 do -15 *C, a temperatura zablokowania zimnego filtra wynosi -40*C cfaniaczek.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> Bo zimą do diesla leje sie depresator i nie ma takich problemów.

W 2.0 dCi nawet Skydd nie pomaga. Filtr wymieniony na ostatnim przeglądzie 5kkm temu (początek stycznia). Ropa tylko z dużych i ruchliwych Statoil.

Przy -15st.C. i zimniej najpierw grzanie komory silnika przez godzinę na wolnych obrotach i dopiero da się jechać. Prawdopodobnie filtr się rozgrzewa?

Inaczej po 1km. zdycha i tylko wolne obroty.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.