Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F słabe ładowanie

Featured Replies

Napisano

Witam wink.gif Mam słabe ładowanie alternatora.. Daje okolo 13V. Jak daje gazu to praktycznie wogole sie nie zwieksza. Niedawno wymieniłem akumulator i regulator napiecia 12V. Prosze nie piszcie mi ze moze byc cos z diodami. Szukam alternatywnego rozwiazania. Może przy składaniu i podłączaniu alternatora cos zle podłączyłem albo jakis kabel np z alternatora do aku jest zasniedzialy. Dajcie jakies propozycje. Moze kupilem za slaby regulator bo są jeszcze 14 V.

Napisano

Kupiłeś za słaby. Trzeba było kupić 14V albo 14,5V bo i takie bywają.

Napisano

Tak jak napisał kolega Balus, regulator powinien być 14V a z doświadczenia wiadomo lepiej kupić 14,5v.

PZDR VEN

Napisano

regulator nie jest drogi, możesz spróbowac inny, niemniej ja spodziewałbym się jednak diód.

ps

nie ma regulatorów trzymających 12 czy 13V. Wszystkie powinny być koło 14-14,5V.

To, że na nim pisze 12V znaczy tylko tyle, że nadaje się do instalacji 12V a nie powiedzmy 24V.

Napisano
  • Autor

Okej dzieki. Na dniach kupie ten 14,5 V i zobaczymy co bedzie

Napisano

> Prosze nie piszcie mi

> ze moze byc cos z diodami.

Zmierz napięcie przemienne na aku to się zobaczy.

Napisano
  • Autor

> Zmierz napięcie przemienne na aku to się zobaczy.

A jak ? bo nie bardo rozumiem o co chodzi ;p

Napisano
  • Autor

> Skąd taki pomysł?

> Pozdroofka

Taki dostalem w sklepie

Napisano

> A jak ? bo nie bardo rozumiem o co chodzi ;p

Jeśli masz multimetr ustaw go na pomiar napięcia AC i zmierz wink.gif.

Napisano

Tak jak już koledzy pisali najprawdopodobniej regulator, ale może być jeszcze jedna rzecz.

Mianowicie kabel który idzie z alternatora do akumulatora najpierw idzie do rozrusznika a później dopiero do aku.

Problem pojawia się po latach, gdy na tym złączu zaczyna śniedzieć i niby zagniecione kable a zaczynają mieć opór.

Na początek sprawdź miernikiem (multimetrem) jakie masz napięcie ładowania na zaciskach akumulatora a jakie bezpośrednio na alternatorze.

Jeśli z grubsza będzie to samo, to do wymiany regulator (tańsza wersja), jeśli nie pomoże to może być problem z samym alternatorem.

Jeśli zaś na alternatorze jest np 14.3V a na akumulatorze 13V to rozwiązaniem będzie zakupienie coś ok metra kabla (nie pamiętam dokładnie ile więc trzeba zmierzyć) zalutowanie na nim 2 końcówek oczkowych i poprowadzenie go bezpośrednio z alternatora na aku.

Sposób był kiedyś tutaj opisywany ale teraz nie mogłem go znaleźć, nie mniej jednak od momentu jak u siebie założyłem owe ustrojstwo skończyły się u mnie problemy z niedoładowanym aku.

Napisano

> Sposób był kiedyś tutaj opisywany ale teraz nie mogłem go znaleźć

Tu wątek: KLIK (zaczyna się co prawda o żarówce, ale potem rozwija się w dobrym kierunku smile.gif )

Tu trochę o pomiarach: KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzieki. Bylem wlasnie zmierzyc ladowanie i na akumulatorze pokazuje 12.60 V a na alternatorze 13.60 V. Mierzyłem na zimnym silniku wiec pewnie dogrzewanie swiec jeszcze dzialalo i na wylaczonych odbiornikach wszystkich. Ide pogrzebac dalej

Wrocilem, przeczyscile styki i troche pomoglo.. Tylko dziwny problem. Czasami daje te 13.80 a czasami 13.10 bez obciazenia. Dziwne. I jak daje 13.10 i wlacze swiatla, radio itp to nagle daje 13.14 okolo... Dziwne....

Napisano

Spróbuj kupić regulator 14.3 albo 14.5, jakoś taki powinien być

Napisano
  • Autor

> Spróbuj kupić regulator 14.3 albo 14.5, jakoś taki powinien być

Okej jak taki gdzies dorwe to zakupie;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.