Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator kaput

Featured Replies

Napisano

Z rana do jazdy, auta nie zamykam więc wsiadam przekręcam kluczyk kontrolek brak icon_eek.gif wiec lezę do akumulatora, miernik - wynik 6 V yikes.gif podłączam prostownik automatyczny, a on go rozpoznaje jako akumulator 6V i zaczynaładować 6 Voltami angryfire.gif. Wiec pojechałem i kupiłem Centrę plus za 280 wkładam wszystko ok tylko klapa bagażnika otwarta angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif i tu przyszło olśnienie zostawiłem otwarty więc światełko rozładowało do zera i zamarzł elektrolit angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif akumulator był Derkol z 2003 roku i do tej pory palił idealnie w największe mrozy oslabiony.gif

morał - sprawdzać 3 razy bagażniki...

Napisano

Też to przerabiałem sick.gif Kiedyś wróciłem o 3 do domu bo ciężkim dniu i zostawiłem auto z otwartą klapą. Następnego dnia auto było mi potrzebne a tu lipa... icon_rolleyes.gif

Napisano

> morał - sprawdzać 3 razy bagażniki...

Mi to nie grozi, ale w Nubie. Jak zamykam z pilota to słychać "Pik" i zamki "SZU" zlosnik.gif A jak coś łotwarte zostawiłem to zamiast tego jednego "PIK" jest trzy razy "PIK" grinser006.gif

Napisano

Za starych czasów Leganzy miałem oddzielny włącznik do wzmacniacza ( bo nie z każdym dało się jeździć z megabasem i musiało grać tylko część zestawu ) no i zostawiłem włączony na dwa dni i noce przy prawie -30 stopniach palacz.gif

Lodu w akumulatorze nie dało się skruszyć śrubokrętem sciana.gif

Napisano

Ja bym spróbował reanimować ten aq, odmrozić i zacząć ładować.

Może się przyda jak centra się wysra hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Koledze Centra odmówiła odpalenia silnika po 2 latach i 2 miesiącach użytkowania.

Centra to faktycznie nie jest Derkol ale zapłaciłem za nią niecałe 300 Delkor 550 więc wolę Centrę, resztę wpłacam na konto i po 3 latach mam 2 Centrę, taka ekonomia. W Poldku Centrę miałem 5 lat i później sprzedałem Poldka więc nie wiem ile wytrzymała..

z drugiej strony mój kolega wymienił 3 akumulatory w ciągu 3 lat zanim poszedł po rozum do głowy i wymienił regulator napięcia i tu ciekawostka nie dawał za mało tylko za dużo, a wszyscy elektrycy mówili "ale dobry alternator" - bo daje 15 V. sciana.gif Więc na każdy przypadek trzeba patrzeć indywidualnie.

Napisano
  • Autor

> Ja bym spróbował reanimować ten aq, odmrozić i zacząć ładować.

> Może się przyda jak centra się wysra

Nic z tego rozmroził się ładował i dupa niby było 12 V ale amperarz prawie zerowy więc pewnie rozsadziło płyty - u nas tej nocy było - 30 yikes.gif a poza tym miał 8 lat więc i tak był SUPER

Napisano
  • Autor

> Mi to nie grozi, ale w Nubie. Jak zamykam z pilota to słychać "Pik" i zamki "SZU" A jak coś

> łotwarte zostawiłem to zamiast tego jednego "PIK" jest trzy razy "PIK"

Ja też mam potwierdzenie kierunkami, że wszystko wyłączone i nawet jest system ochrony akumulatora, który po pewnym czasie wyłącza wszystko nawet radio - oprócz poświetlenia kufra i lampek koło lusterka - tak stoi w TIS sciana.gif

Napisano

> .....elektrycy mówili "ale dobry alternator" - bo daje 15 V....

Uwierz mi, to nie byli elektrycy.

Każdy elektryk samochodowy wie, że wystarczy zastąpić regulator napięcia kawałkiem mostka od plusa i da dużo więcej grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.