Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS, a jakość hamowania/skręcania

Featured Replies

Napisano

Podstawy fizyki. ABS nie pamietam dokladnie, ale dziala jakos chyba z czestotliwoscia 8Hz. Wystarczy, ze na moment blokowaly sie kolai bylo chocby lekkie nachylenie terenu, i auto zacznie sie raz zeslizgiwac. Sprawdz kiedys na lekkim pochyleniu, w kontorlowany sposob. Zdziwisz sie, ze mimo ABS i Twojej proby poprawienia kierunku jazdy, auto zyje swoim zyciem zlosnik.gif

> Sprawdziłem, na aucie zimówki kleber krisalp hp z dotem z 2008 roku...

Tego nie skomentuje, bo sie jeszcze na mnie pogniewaja grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No jak, na załączonym ABSie i wcisnietym na maxa pedale hamulca skręcasz kierą a auto jedzie prosto

> ? To chyba nie jest normalne czy ja coś mylę ?

no właśnie ja trafiłem na ten sam efekt... auto nie chciało w ogóle skręcać... trytrytryt, kierownica max w lewo a auto prosto ! yikes.gif

Napisano

> No jak, na załączonym ABSie i wcisnietym na maxa pedale hamulca skręcasz kierą a auto jedzie prosto

IMVHO sie mylisz. ABS potrafi i blokuje kola, tylko, ze my tego nie widzimy. Na sliskiej nawierzchni, gdy komputer "szuka" co mu wolno, a czego nie, do takich miniposlizgow dochodzi. Pompa ABS w focusie 1 generacji dziala z czestotliwoscia 8Hz, i nie sadze, by duzo sie tu zmienilo (bezwladnosc cieczy, elementow mechanicznych, ec.)

Napisano

chyba mylisz.

a jak nie hamujesz i zaczniesz skręcać na lodzie to auto skręci w każdych warunkach? Nie. jak za dużo skręcisz kierownicą to auto pojedzie na wprost. ABS nie doda w cudowny sposób przyczepności.

Napisano

> IMVHO sie mylisz. ABS potrafi i blokuje kola, tylko, ze my tego nie widzimy. Na sliskiej

> nawierzchni, gdy komputer "szuka" co mu wolno, a czego nie, do takich miniposlizgow dochodzi.

> Pompa ABS w focusie 1 generacji dziala z czestotliwoscia 8Hz, i nie sadze, by duzo sie tu

> zmienilo (bezwladnosc cieczy, elementow mechanicznych, ec.)

No dobra no ale odpuszcza, tak ? Nie blokuje na stałe tylko na jakieśtam chwile (nie wiem ile, nie znam się na tym) Chyba po to jest ABS żeby sobie odpowiednie koła przyhamować w odpopwiedni sposób tak by auto jechało tam gdzie chce kierownik a nie zeby leciało prosto.

Napisano

> chyba mylisz.

> a jak nie hamujesz i zaczniesz skręcać na lodzie to auto skręci w każdych warunkach? Nie. jak za

> dużo skręcisz kierownicą to auto pojedzie na wprost. ABS nie doda w cudowny sposób

> przyczepności.

A nie no jak na lodzie no to wiem że nic nie pomoże smile.gif

Napisano

> No dobra no ale odpuszcza, tak ? Nie blokuje na stałe tylko na jakieśtam chwile (nie wiem ile, nie

> znam się na tym) Chyba po to jest ABS żeby sobie odpowiednie koła przyhamować w odpopwiedni

> sposób tak by auto jechało tam gdzie chce kierownik a nie zeby leciało prosto.

koyotee odpisal Ci juz w sumie. Ja napisze tak - zrob proste doswiadczenie. Znajdz pochylona jezdnie, tak, by pochylenie bylo prostopadle do osi pojazdu. Pochyleie nie musi byc duze - fizyka zrobi i tak swoje. Oczywiscie jezdnia musi byc oblodzona grinser006.gif. Nie musisz jechac szybko. Zaciagnij na chwile reczny, az poczujesz, ze tyl auta sie uslizguje. Odpusc reczny i sprobuj odzyskac kierowalnosc auta, czy to z wcisnietym hamulcem noznym, czy bez (sugeruje bez, zeby bylo widac, ze mimo krecacych sie swobodnie kol auto nas nie slucha).

Za ewentualne szkody, poobijane felgi, wgnieciona blache, nie odpowiadam 270751858-jezyk.gif

Napisano

Raz podjezdzajac pod oblodzoną gorkę (chyba poprzednim autem - berlingo) probowalem zlapac sniezne pobocze i tak kręciłem i kombinowałem że (chociaz w sumie itak się chyba stoczyłem) że ABS nie wytyrzymał i zapaliła się kontrolka ABS i o ile dobrze pamiętam zgasła dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu samochodu. Nie wiem co tam się działo ale napewno zgłupiał. No ale to była wyjątkowa sytuacja smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.